Ecclestone maga vállalná

írta: M4Sport
2016. március 11. 09:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bernie Ecclestone szívesen állná egy új motor fejlesztésének költségeit, ha ezzel kiegyenlítettebb versenyt teremthet. A brit persze nem véletlenül vette elő újra az alternatív erőforrás ötletét.

Az F1 ura és az FIA még a múlt év végén jelentette be, készek pályázatot kiírni egy alternatív erőforrás megalkotására, mely lehetőséget kínálna a független csapatoknak arra, hogy a mostaninál olcsóbban jussanak versenyképes hajtóegységekhez. Miközben Jean Todt, a szövetség elnöke ebben a régóta hiába hajszolt költségcsökkentés kierőszakolásának lehetőségét látta meg, Bernie Ecclestone elsősorban a nagy autógyártók hatalmát kívánta csökkenteni, valamint megoldást találni a motorhanggal kapcsolatos problémákra.

A gyártók januárban ígérettel menekültek a kényszerhelyzetből: mivel megegyeztek arról, hogy két lépcsőben (2017-re 2 millió euróval, 2018-ra pedig maximum 12 millió euróra) csökkentik motorjaik árát, megbontották az FIA és Ecclestone egységét – előbbinek megígérték, amit kért tőlük, a brit üzletember pedig magára maradt.

Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy Ecclestone ne próbálkozna tovább. A minap a Sky Sportsnak például kijelentette, akár ő maga is fizetné az új motor költségeit. „Fölvetettem, hogy kössünk megállapodást egy gyártóval, amely ugyanolyan teljesítményű motort fejlesztene, amilyenek a mostani erőforrások. Akármennyibe is kerül, mi vállaljuk, hogy hétmillió angol fontért adjuk őket a csapatoknak a jelenlegi 26-28 millió helyett. Remélhetőleg ez nagy segítség lesz, és biztosan megszüntetnénk a gyakorlatot, hogy valakinek alsóbbrendű erőforrása legyen. Remélem, hogy ez megvalósulhat” – fogalmazott Ecclestone.

A Force India sportigazgatója, Otmar Szafnauer támogatja a költségcsökkentés törekvését, de a brit ötletét továbbra sem tartja jónak. „Nem beszéltünk erről, de nyilván hallottam az ötletről a múlt évben. Vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban, ennek milyen hatásai lennének a sportágra. Nem lehet kétszintes motorformulánk, még ha kevesebbe is kerülne. Meg kell vizsgálnunk, vannak-e olyan lehetőségek a motorok árának csökkentésére, melyek az F1 minden résztvevőjének segítséget jelentenének. Szerintem a kettős szabályozás bevezetése nélkül is megvalósítható ez” – nyilatkozta a Sky Sportsnak az amerikai szakember.

Más kérdés, hogy ha létezik is ilyen megoldás, egyelőre nem sok jel utal arra, hogy alkalmazni is fogják. A hírek szerint a gyártók már az ígért 12 milliós költségkorlátozással is próbálnak trükközni, és bár a motorokat valóban olcsóbban adnák partnereiknek, a hiányzó összegeket más módokon hajtanák be rajtuk. Ecclestone alighanem ezért is emlegeti újra alternatív motorról szóló ötletét: a megegyezni képtelen résztvevőknek a Bahreini Nagydíjig kellene határozniuk a költségcsökkentés módjairól, valamint kitalálni, milyen szisztémával biztosítsanak minden független csapatnak erőforrást. Mire odáig jutnak, addigra pontosabb képük lesz arról is, hogy módosultak az erőviszonyok a gyártók között a tél folyamán – s ez bizonyára szintén befolyásolja majd, milyen irányba haladnának tovább.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#1 BrettShaw 2016. március 11. 10:48  

A palacsintába már szar került, azt onnan kitakarítani nem lehet.

Az egyetlen racionális megoldásnak az tűnik, ha Ecclestone (az FIA nem tehetne ilyet) pénzzel jól megtámogatna egy független motorgyártót, versenyképessé tenné és annyiért adná a motort, amennyiért akarná bárkinek. Innentől kezdve legalább lenne némi verseny. Ma a motorgyártók fejőstehénnek tartják a partnereket, részben a partnerekből finanszírozzák a programukat, úgy, hogy a partner SOHA nem nőhet a gyártó fölé. Állati nagy galiba, hogy csak olyan motorgyártók vannak, akik érintettek saját csapattal (vagy nagyon erős összefonódással) ezért gyakorlatilag a gyártón túl nincs esély versenyképesnek lenni.

Persze ez pénzbe kerül.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa