Ecclestone most örül – végre valami változás!

írta: M4Sport
2016. február 24. 15:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

A kereskedelmi jogok birtokosa, Bernie Ecclestone örömmel fogadta az időmérő rendszer átalakításának hírét, és azt, hogy a Forma–1 végre elszánta magát valamiféle változtatásra. A brit üzletember szerint a folytatásban újabb módosítások várhatók.

Bár továbbra sem tekintető hivatalosnak – ezt csak akkor mondhatjuk ki, ha a Motorsport Világtanács is elfogadta –, már a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is hírt adott a kvalifikációs rendszer átalakításáról, pontosabban az azzal kapcsolatos szabálytervezetről. Ecclestone, aki hétfőn ismét komoly kritikával illette a királykategóriát (a sport szerinte még sohasem volt ennyire rossz passzban), örömmel fogadta a híreket, bízva abban, hogy a kieséses megkavarja a lapokat.

„Most már egy kicsivel magabiztosabb vagyok; talán láthatunk jó versenyeket” – mondta a Reutersnek egy telefonos interjúban. „Persze, csak akkor leszek elégedett, ha ez valóban így lesz” – tette hozzá, majd jelezte, az új időmérővel a sport végre tett egy lépést a helyes irányba, az illetékesek pedig „felébredtek”. „Sok dolgot tehetünk még, és tenni is fogunk! Néha fel kell rázni az embereket. Úgy tűnik, én vagyok az egyetlen, aki úgy érezte tennünk kell valamit a Forma–1-ért és a többieket is fel akarta ébreszteni. Most talán ez történt” – hangsúlyozta.

Noha elégedett a változtatással, Ecclestone elismerte, ő kezdetben még radikálisabb javaslatokat próbált keresztülvinni a Stratégiai Csoporton (a hét elején fordított rajtrácsról, és az időmérő után, a bajnokság állás alapján kiosztott időballasztról beszélt). „Az ötlet az volt, hogy tegyük hasonlóbbá az időmérőt az esős kvalifikációkhoz; így talán egy-két élversenyző nem jut tovább. Tehát nem fogjuk állandóan ugyanazokat az arcokat látni a rajtrács élén. Én azt javasoltam, hogy maradjon az időmérő olyan, amilyen volt, de büntessük a srácokat az előző versenyen elért eredményeik alapján.”

Elmondta, a rekordok könyvébe továbbra is az időmérő győztesének nevét írték volna, kinek statisztikái között ugyanúgy feltüntették volna a pole pozíciót, a terv ugyanis nem a kvalifikáció, hanem a futamok felrázása volt. Ahhoz egyébként továbbra is ragaszkodik, hogy a jövőben valahogy meg kell törni a Mercedes egyeduralmát, és izgalmasabbá, változatosabbá kell tenni a versenyeket valamint a világbajnoki küzdelmet. „Nem jó azt látni, hogy állandóan a Mercedes van az élen, ellenfelek nélkül. Ez az, ami miatt én panaszkodom” – emelte ki ismét.

„Azt akarom, hogy a közönség élvezze a Forma–1-et. Azt akarom, hogy az emberek versenyeket lássanak, és ne mondhassák meg már a rajt előtt, hogy Lewis Hamilton fogja megszerezni az elsőséget. Ezt nem akarom!” – panaszkodott a 85 éves sportvezető, aki továbbra sincs kibékülve a két nagy gyárral (a Mercedesszel és a Ferrarival), akik véleménye szerint túl nagy befolyásra tettek szert. Hétfői nyilatkozatában ezért mondta, hogy az F1 irányítása ma olyan, mint egy kartell.

Akkor az FIA első emberét, Jean Todtot is bírálta; elmondása szerint a francia szakember mára diplomatává vált, és bár a szövetség elnökeként nagyon sokat tett a közúti autózásért, a Forma–1 dolgait valaki másra kellene hagynia. Most tisztázta ezt a kijelentést. „Amit Todt úrral kapcsolatban mondtam, és amit idéztek tőlem az eléggé egyszerű volt. Az volt a lényeg, hogy nagyon elfoglalt a közúti kampánya miatt, miközben néha részt kell vennie ezeket a tárgyalásokon – melyeken nekem is meg kell jelennem –, pedig tudjuk, hogy ezeknek nem lesz eredményük. Ha próbálunk felépíteni valamit, a Mercedes és a Ferrari összefog, és a csapataikkal leszavaznak minket. Ez nem jó. Nem jó, hogy a Forma–1-es csapatok vezeti a Forma–1-et. Ők ellenfelek” – panaszkodott.

FIA
Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#3 Masters_Of_Hardcore 2016. február 24. 21:27  

Most is az lenne, hogy az RB az élre kerülne, teljesen bekussolna az öreg. Le merem fogadni. Akkor is ha egyfolytában 1-2ben jönnének be.

Utoljára módosítva: 2016. február 24. 21:27

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. február 24. 21:24  

Amikor 4 évig Red Bull volt az élen ráadásul csak 1 versenyzővel, egyszer nem kapálózott ez a csótány hogy "hú tenni kell valamit meg hogy botrány.."! Akkor nem volt gond persze.. akkor most igya a levét!! Ennyi.

Nigel
#1 Nigel 2016. február 24. 16:57  

Ettől még nem fognak alapjában megváltozni az erőviszonyok. Persze nem tenne jót az F1-nek egy, tavalyihoz hasonló Mercedes-uralom, de nem biztos, hogy ez a jó megoldás.

Nekem semmi bajom nem volt az eddigi lebonyolítási rendszerrel. Nagyon igazságtalannak tartanám, ha valaki például csupán a mázlija miatt szerezne Pole-t Monacóban (mert jókor volt jó helyen), és így nyerné meg esetleg a versenyt.

Nem sok köze lenne a sporthoz, sokkal inkább hasonlítana szerencsejátékra.

Utoljára módosítva: 2016. február 24. 17:10

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához