Ecclestone-nak egyik fejvédő sem tetszik

írta: M4Sport
2016. május 02. 17:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 Menedzsmentet (FOM) vezető Bernie Ecclestone tetszését a glória után a Red Bull szélvédős megoldása sem nyerte el, sőt a fejvédők mellett azokkal a tesztmódszerekkel sem elégedett, melyekkel az eszközöket vizsgálják.

Oroszországban a Red Bull is bemutatta saját fejvédőjét, ami adott esetben a Mercedes glóriás megoldásának alternatívája lehet. Az, hogy a két eszköz közül az egyik 2017-től felkerül a Forma–1-es autókra egyre biztosabbnak tűnik, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója ugyanis ismét egyértelművé tette, a testület támogatja a változtatást. Ennek ellenére a rendszernek továbbra is vannak kritikusai; például a FOM első embere, akinek egyik megoldás sem nyerte el a tetszését.

„Lesz egy csomó boxkiállásunk, hiszen a srácoknak be kell jönniük, hogy a depóban letisztítsák a szélvédőiket. Ez jó lesz” – kezdte gúnyosan okfejtését, amikor a Motorsport riportere arról kérdezte, neki tetszik-e a Red Bull fejvédője. „Nekem a kinézete sem tetszik, de igazából egyik sem” – utalt a Mercedes megoldására, majd egyértelművé tette, szerinte a Forma–1-nek nem kellene erőltetnie a zárt, vagy a félig zárt pilótafülkék bevezetését.

Nyilatkozata során a tesztmódszerekről is beszélt, melyekkel a glóriát és a szélvédőt vizsgálták; magukhoz az eszközökhöz hasonlóan erről sem volt túl jó véleménnyel. „Azon gondolkodtam, hogy úgy teszteljük ezeket, hogy az autó álló helyzetben van, és úgy lövünk rájuk kerekeket, viszont, ha futamon esik le egy kerék, akkor az autók mozgásban lesznek. Szóval, hogyan szimulálhatjuk ezt egy álló autóval? És honnan tudjuk, hogy egyébként mi történik a kerekekkel? Ha eltalálnak valamit, akkor eleve lepattannak róla. Szóval, nem tudom…” – magyarázta.

Red Bull fejvédőAzok a versenyzők, akik ellenzik a pilótafülkék módosítását, gyakran hivatkoznak arra, hogy a veszély hozzátartozik a Forma–1-hez, sőt ez teszi különlegesen vonzóvá a sportágat, éppen ezért támogatják a jelenlegi autók maradását. Oroszországban Lewis Hamilton állt elő ezzel a magyarázattal, Ecclestone véleményét pedig erről a megszólalásról is kikérték. A brit nem hazudtolta meg magát, ismét rövid, de lényegre törő választ adott és kicsit odaszúrt honfitársának. „Nem is tudom, az ő esetében mekkora különbséget jelent a pénz… de ha gondolja, veszélyesebbé tehetjük.”

A hétvégén nemcsak a fejvédőről, hanem a jövő motorszabályairól is sok szó esett, az FIA ugyanis bejelentette, az F1 irányítói megegyeztek a következő négy évben követendő alapelvekről. Ezek értelmében a gyártók csökkentik a motorok árát, javítják azok hangját, vállalják, hogy minden csapatot ellátnak egységekkel és kiegyenlítik azok teljesítményét. A riporterek természetesen annak is megpróbáltak utánajárni, Ecclestone elégedett-e a szabályokkal. „Nem izgat, milyen úton haladunk. Egyetlenegy dolgot akarok, mégpedig azt, hogy a teljesítmény egyenlőbb legyen” – kezdte.

„Várjunk, és majd meglátjuk, mi történik… ne nem működik a dolog, akkor széttépjük a papírokat és mindent újrakezdünk egy csomó új szabállyal, és talán egyszerűbb erőforrásokkal. A szívómotorok többé-kevésbé egyenlő teljesítményűek voltak, mivel mindenki elérte velük a maximumot. A kérdés csak az, mindezt elérhetjük-e ezekkel a hibridekkel, melyekkel az egész probléma kezdődött” – folytatta a 85 éves sportvezető, aki már a kezdetek óta ellenzi a turbómotorokat.

A kiscsapatok által magasnak tartott motorárak és a Red Bull problémái (egyik rivális sem akart erőforrást adni nekik) miatt tavaly felmerült, hogy a sportágnak szerződést kell kötnie egy független beszállítóval, ez az elképzelés azonban – a gyártók nyomására – végül kútba esett. „Jó lenne, ha ezt megoldhatnánk, de ebben a szabályrendszerben nincs olyan a világon, aki építene nekünk motorokat. Vége lenne az üzletnek, mielőtt nekivágnak” – jelezte, majd zárásul ismét odaszólt a Mercedesnek és a Ferrarinak, mondván ők idézték elő a jelenlegi „káoszt”. „Nem lenne semmilyen probléma, és nem kellene változtatni, ha a Mercedes, vagy a Ferrari megegyezett volna a Red Bull-lal!”

Maurizio Arrivabene, Bernie Ecclestone

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

adam89
#4 adam89 2016. május 03. 09:10  
ddb:
Jó, azért azt tegyük hozzá, hogy Maldonado távozása növelte a versenyzők biztonságát.

Nem feltétlenül. Ő üzembiztosan, egy mozdulattal dolgozott. A trónkövetelők pedig több mozdulatból tudják csak ugyanazt az eredményt hozni, tehát veszélyesebb lett a sport. :)

McLarenHonda
#3 McLarenHonda 2016. május 02. 21:34  
ddb:
Jó, azért azt tegyük hozzá, hogy Maldonado távozása növelte a versenyzők biztonságát.

:D:D

ddb
#2 ddb 2016. május 02. 19:20  

Jó, azért azt tegyük hozzá, hogy Maldonado távozása növelte a versenyzők biztonságát.

Casual
#1 Casual 2016. május 02. 18:20  

A fejvédőknek meg Ecclestone nem tetszik 1:1FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája