Ecclestone szerint „tiszta lehet az F1 lelkiismerete”

írta: M4Sport
2016. június 16. 15:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az első azerbajdzsáni futam előtt több emberi jogokért küzdő szervezet is aggodalmát fejezte ki a versenyhétvége miatt, a Forma–1 Menedzsmentet (FOM) vezető Bernie Ecclestone szerint azonban a királykategória „tiszta lelkiismerettel” versenyezhet az országban.

A legtöbb szó az új bakui pályáról, és annak karakterisztikájáról, valamint az előkészületekről esett az Európai Nagydíj előtt, de több alkalommal szóba került Azerbajdzsán és az „elnyomott emberi jogok” témája is. A helyzetet több szervezet (például az Amnesty International) is aggasztónak tartja, és arra kérte a sportot álljon ki az említett elnyomás ellen.

Csütörtökön a kereskedelmi ügyekről döntő FOM-elnök véleményét is kikérték a témáról, Ecclestone azonban nem aggódik a politikai helyzet miatt. A 85 éves üzletember egyértelművé tette, a királykategória tiszta lelkiismerettel várhatja a hétvégét. „Abszolút, 100 százalékban” – kezdte, majd hozzátette: „Mondja el nekem valaki, mit is takarnak ezek az emberi jogok? Hogyan, miért és mikor kell használni ezt? Tudja valaki, igazából mik is ezek az emberi jogok?”

Amikor felvetették, hogy korábban újságírókat börtönöztek be, mert bírálták a kormányt, Ecclestone azt mondta: „Így megy ez… de ez attól függ, mit írtak” – majd, amikor a csapatoktól érkezett visszajelzésekről érdeklődtek, így folytatta: „Nem panaszkodtak, talán ők is szeretnék megtudni, mik is ezek az emberi jogok. Sok ember éhezik a világon… és most panaszkodnak valami miatt. Meghallgatunk mindenkit, de ha valódi panaszokkal állnak elő, akkor sem tudunk igazán mit tenni.”

„Nem is tudom… szólásszabadság és a hasonló dolgok. Szerintem sok országban bajba kerülsz, ha felszólalsz a politikusok meg a kormány ellen. Vagy bárki ellen. Nem olyan egyszerű ez, mint amilyennek látszik” – magyarázta, mielőtt a tőle megszokott fanyar stílusban megjegyezte, ha olyan országban kellene futamot rendeznie, ahol nincs például korrupció, igencsak hiányos lenne a versenynaptár. „Megmondom, mit kellene tennünk! Nem illene olyan országba menni, ahol van korrupció, de akkor mégis, hol versenyezhetnénk?”

Végül megdicsérte a szervezők munkáját. „Amikor kijelöltük a pálya nyomvonalát próbáltuk összekapcsolni az óvárost és az újvárost. Úgy tűnik, sikerrel jártunk. Reggel beszélgettem Nico Rosberggel és azt mondta, tökös lett a pálya. Pedig az emberek nem ezt gondolják, amikor megnézni az alaprajzot. Most hagytuk el a világ legjobb helyét, Észak-Amerikát és ehhez képest az egy kis trágyadomb, nemde?” – szúrt oda végül a kanadai helyszínnek.

Az emberi jogokról egyébként a verseny nagyköveteként ténykedő Fernando Alonsót is kérdezték a hivatalos sajtótájékoztatón: egészen pontosan arról faggatták, foglalkozott-e a politikai helyzettel, amikor igent mondott a szervezők kérésére. „Nos, a helyszínek tekintetében minden az FIA-n múlik, és én maximálisan megbízom a szövetségben, és azokban a döntésekben, amiket ők hoznak. Azért versenyzünk itt, mert ők mindent megfelelőnek találtak; minden jó volt nekik, és nekünk is jó lesz. Mi mindig a sportot akarjuk hirdetni, és a sport értékeit a világ minden táján” – magyarázta a spanyol.


Hungarotickets nyereményjáték

Magyar Nagydíj nyereményjáték

2x2 belépő várja gazdáját a Forma-1-es Magyar Nagydíjra! :) A nyereményjátékban való részvételhez nem kell mást tenned, mint A HUNGAROTICKETS FACEBOOK BEJEGYZÉSÉBEN tagelni (megjelölni) magad és azt a családtagodat, barátodat, akivel el szeretnél venni a Magyar Nagydíjra. ITT a lehetőség, tessék tagelni, és nyerni! Sorsolás a Hungarotickets Facebook oldalán, jövő hét hétfőn!

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#3 trialboj 2016. június 16. 20:29  

Szerintem az öreg egy bunkó paraszt. Az összes megnyílvánulása kritikán aluli, hiába van igaza, akkor is bunkó dolog azt mondani egy helyszínre hogy trágyadomb, még viccből is. A versenyzőknek is többször beszólt hogy szerinte írni sem tudnak, mikor az M4 riporter kérdezgetett tőle is úgy válaszolt mint egy totál idióta, aki istencsászárt játszik a saját Disenaylandjében.
Teszek rá mit tett a sportért, senki nem tudja mi lett volna ha nem ő hanem más próbálja ezt meg, lehet sokkal jobb lett volna. Senki nem meri megmondani neki hogy nem jól látja már a dolgokat, nem a megfelelő érdekek vezérlik, és nem pozitív irányba építi az F1 jövőjét.

ARPIKA
#2 ARPIKA 2016. június 16. 15:57  

Az oregnek igaza van.

vacsad
#1 vacsad 2016. június 16. 15:53  

maszatolás profi szinten

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

22016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!