Eggyel magasabbra: feljebb lép az ifjú Newey

írta: M4Sport
2016. január 14. 10:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy lépcsőfokkal feljebb lép a Forma–1 valaha volt legsikeresebb tervezőjének, Adrian Neweynak a fia. Harrison Newey 2016-ban már a Forma–3-as Európa-bajnokság mezőnyének tagja lesz!

Nemcsak egykori versenyzők gyermekei, már sikeres tervezők utódai is fel-felbukkannak az autósport alsóbb kategóriájában. Harrison Newey az előző évben a brit Forma–4-ben, valamint alkalmanként a német Forma–4-ben versenyezte végig első formaautós szezonját. Előbbi sorozatban az összetett második helyét szerezte meg a nagy fölénnyel diadalmaskodó Will Palmer mögött – két futamgyőzelmet és tizenkét dobogós helyezést szerezve.

Németországban mindeközben a Van Amersfoort-csapat versenyzője volt, akikhez most aláírt az F3-ba. „Boldog vagyok, hogy aláírtam a Van Amersfoort Racinggel az első Forma–3-as szezonomra” – nyilatkozta ifjabb Newey. „Jól ismerem a csapatot, azok után, hogy Németországban versenyeztem velük tavaly, és velük teljesítettem az első F3-as tesztemet is. Rendkívül motivált vagyok, hogy a világ egyik legkiegyensúlyozottabb kategóriájában mérethetem meg magam. A Van Amersfoort Racing megfelelő hely számomra ahhoz, hogy továbbvigyem a karrieremet, és a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjtsem az új autóval és az új pályákról. Már nagyon várom az új kihívást!”

Harrison Newey a Van Amersfoortnál a múlt évben egyébként többek közt Michael Schumacher fiának volt a csapattársa – de idén is kijut neki volt F1-es versenyzők gyermekéből: Callum Ilott mellett ugyanis Nelson Piquet fia, Pedro Piquet lesz az istálló harmadik versenyzője. „Harrison számára előnyt jelent majd a munkamódszere, hiszen az F3-ban sincsenek csodák, itt minden az elhivatottságról és a kemény munkáról szól. Ő még fiatal, de rendkívül elszántnak mutatkozott, ami fontos egy versenyző számára” – méltatta új „szerzeményét” a csapattulajdonos, Frits van Amersfoort.

Majd figyelmeztetett, az F3-ban korábban általuk versenyeztetett Max Verstappen nem lehet mérce Newey számára. A holland 2014-ben tíz futamgyőzelmet szerzett velük. „Nem szabad alábecsülni ezt az ugrást. Az F3-as autók az első igazi versenygépek, ezért sok tesztelésre van szükség. Eddig minden a tervek szerint alakult. Mindenki azt gondolja, Max Verstappen a mérce, de nem így van. Az F3-as bajnokság rendkívül kiegyensúlyozott, a versenyzőknek pedig kell két év itt – most ebbe a projektbe vágtunk bele Harrivel.”

Az apa, Adrian Newey mindeközben hangsúlyozta, már csak azért is örül, hogy fiából versenyző lett, mert ez emberként is formálja őt. „Harri nyolcévesen kezdett gokartozni. Azért, mert véleményem szerint a motorsport és a gokartozás az élethez is utat mutat. Sok mindenre megtanít, a versengésre, arra, hogy ha jól akarsz lenni, keményen kell dolgoznod, készülnöd kell, kommunikálni, mit is csinál az autód. Valamint az is fontos, hogyan viselkedsz, a marketing, az interjúadás – szóval felkészít az életre is. Ezeket a tulajdonságokat az F1-ben is látom. Az olyanok, mint Vettel, Ricciardo, Kvjat, mind fiatalon kezdték, de így is érettek voltak” – magyarázta az idősebb Newey.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary