Egy cipőben a Ferrarival

írta: M4Sport
2016. augusztus 10. 16:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Mi történt a Williamsszel? Az elmúlt két év legjobb középcsapata ma már bizonytalan és hullámzó istálló benyomását kelti. Pat Symonds ennek hátteréről beszélt.

Idén is a Ferrarival szerettek volna megküzdeni a konstruktőri bajnokságban, ám nemhogy visszazárkóztak volna az őket 2015-ben lehagyó olaszokra, a Red Bulltól is csúnyán leszakadtak, s ma már a Force India és a McLaren számít a legfőbb ellenfelüknek. Az új szabályok harmadik évében véget érni látszik a Williams-csoda, Grove pedig erejét vesztettnek és tanácstalannak tűnik.

A legfőbb problémát maga az autó, valamint a hatékony fejlesztés elmaradása jelenti. Versenygépük továbbra is híján van a leszorítóerőnek, szinte kizárólag a kanadaihoz hasonló, lassú, „stop and go” kanyaros helyszíneken számít versenyképesnek, ráadásul azokon is csak ha megfelelőek a körülmények (időjárás, aszfalttípus), mivel a gumikkal is rendszeresen meggyűlik a bajuk. Bár a csapat nem titkoltan jó ideje átállt inkább a 2017-es projektre, a Magyarországon és Németországban elvégzett átfogó aerodinamikai összehasonlító tesztek azt mutatják, nagyon is törekszik az aktuális problémák megoldására.

A rutinos technikai igazgató, Pat Symonds szavaiból ugyanakkor némi tanácstalanság sugárzik. „Az elmúlt két esztendőben büszkék voltunk arra, hogy ha pályára vittünk valamilyen fejlesztést, az azonnal úgy működött, ahogy vártuk. Ezen időszak alatt mindössze egyetlen dolog volt, ami nem azt hozta, amit reméltünk tőle – és ez egészen jó mutató. Idén két átfogó fejlesztésünk volt, és egyik sem hozta, amit vártunk tőle” – ismerte el Symonds.

„Úgy döntöttünk, elég korán átállunk a jövő évi autóra. A megszokottnál kevesebb fejlesztéssel álltunk elő, ezek egy része pedig nem vált be. És őszinte leszek: nem egészen tudjuk még, hogy miért, de átfogó elemzésbe kezdtünk. Muszáj lesz rájönnünk, ezért elmerülünk a részletekben.”

Rob Smedley, a csapat teljesítménymérnöke a közelmúltban kijelentette, gumikezelési problémáik miatt némi erősítés sem jönne rosszul nekik ezen a téren. Symonds hasonlóan látja. „Csapatként jobbnak érezném magunkat, ha értenénk a gumikat. Ez egy kényes terület mindannyiunk számára, és úgy érzem, többet kellene fordítanunk erre a területre” – vélekedett.

A bajnoki tabella 5. helyén álló Force India eközben azt reméli, nem találnak gyors megoldást. Mindössze 15 pont választja már csak el őket fennállásuk legjobb pozíciójától, és miután az elmúlt hetekben meggyőzőbb formát mutattak ellenfelüknél, előzésre készülnek.

Bob Fernley, az istálló helyettes csapatvezetője úgy véli, a fejlesztésekkel le nem álló, egyre versenyképesebb McLaren is segítségükre lehet. „A szezon végéig kiélezett küzdelem lesz ez. A beállításainkkal még fejlődhetünk, de szerintem már a Williams és a Force India is kijátszotta minden lapját mostanáig, azaz minden azon múlik majd, hogyan játszunk ezekkel. A McLaren amolyan pontrabló lesz közöttünk, mert ha egyikünk hibázni fog, a McLaren meg fogja büntetni. Ők jelenthetik a különbséget a két csapat között. A küzdelem három dimenzióssá fog válni” – vélekedett a szakember.

A hockenheimi verseny megmutatta miről beszél. Miközben Nico Hülkenberg 7.-ként ért célba, Valtteri Bottast a hajrában Jenson Button is megelőzte, így az indiaiak két ponttal többet tudtak ráverni ellenfelükre.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe