Egy fejlesztés, ami még idén közelebb hozhatja a McLarent a legjobbakhoz

írta: M4Sport
2016. május 11. 11:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az üzemanyag és égetési folyamatának fejlesztése lehet a McLaren-Honda idei fejlődésének kulcsa. A csapat partnere szerint még 2016-ban komoly előrelépést tehetnek ezen a téren a riválisok felé.

Idén igencsak sűrű a középmezőny, és bár a McLaren-Honda komolyabb előrelépést tett tavalyi önmagához képest, állandó pontszerzőnek továbbra sem számít. A csapat komoly áttörést csak a 2017-es szezontól vár a gyenge pontot jelentő motor terén, ám üzemanyag-beszállítója, az ExxonMobil szerint mindenféle módosítások nélkül, csak az üzemanyagok továbbfejlesztése révén is nagyot léphetnek előre, még 2016-ban is.

A téli tesztek utolsó hetében bevetett újításaik nagyjából 10-15 lóerős teljesítményjavulást hoztak, és szerintük ekkora lépések a szezon közben is elérhetőek. „Elméletben még hatalmas javulásra van lehetőség: az üzemanyag és az égés és a súrlódás javítása terén, de a motor szempontjából is” – nyilatkozta a cég technológiai kutatásainak vezetője, Bruce Crawley a Motorsportnak.

„A fejlesztések terén kicsit le vagyunk maradva, mert később kezdtük a programunkat, mint az ellenfelek, így talán nagyobb előrelépéseket is tehetünk. Már dolgozunk ezen. Szeretnénk javítani a motor hatékonyságát azáltal, hogy csökkentjük a súrlódási tényezőt. Már megállapítottuk, hol tudnánk javítani, most pedig már csak alkalmaznunk kell ezt a gyakorlatban. Meghatározó a cégeink együttműködése az ötletek megvalósításához, máris összhangban dolgozunk. Ha sikerül megfelelő egyensúlyba hoznod a motor égésterének tervezését a motor üzemanyag-égetési folyamataival, máris óriási előrelépést érhetsz el.”

„Azzal az üzemanyaggal, amit a második barcelonai teszten vetettünk be, két számjegyű fejlődést értünk el a lóerők terén. Ez jelentős javulás, mely az égetési rendszer tervezésének és az üzemanyagnak a közös eredménye. Próbáljuk a lehető leghőhatékonyabbá tenni a motort. Vannak ötleteink kémiai szempontból és tervezési szempontból is, és a Hondának is. Az eredmény máris látható, hiszen az energia-visszanyerő rendszerünk már most is komoly fejlődésen ment keresztül. És lesznek még hasonlók.”

Crawley ezzel főként egy olyan területre célzott, amelyen a Mercedes és a Ferrari egyelőre komoly lépéselőnyben van másik két riválisával, a Renault-val és a Hondával szemben. Már régóta sejthető, hogy a Mercedes leginkább az égési folyamatok hatékonysága révén került a mezőny élére: már 2014 óta alkalmazzák az úgynevezett előkamrás gyújtástechnikát, mely révén kevesebb üzemanyagból jóval nagyobb teljesítményt képesek kisajtolni. A Ferrari a 2015-ös szezon közepén állt át erre a módszerre, miközben a Renault kanadai új erőforrásával próbálja ki azt először. A franciák nagyjából 30 lóerős teljesítményjavulást várnak új specifikációjuktól, ami máris jelzi, mekkora potenciál rejlik ezen megoldásban.

Nem véletlen, hogy a McLarenek egyelőre szenvednek a fogyasztással. Éric Boullier versenyigazgató az ilyen tekintetben kritikusnak számító Szocsiban elárulta, a futamon olyannyira takarékoskodniuk kellett az üzemanyaggal, hogy azzal nagyjából fél percet veszítettek a teljes versenytávon. Bár számításai kissé elnagyoltnak tűnnek, tény, Fernando Alonso utolsó körökben futott leggyorsabb ideje valóban azt sugallta, bőven maradtak tartalékok autójukban.

Reményeik szerint ezt az új technológia átvételével már jobban ki is tudják majd használni. „Létezik egy nagyon érdekes technológia” – mondta ezzel kapcsolatban Crawley, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna – „Vannak más megközelítési módok is, és az égetés fontos tényező. Nagyon sok munka vár még ránk ezen a téren, és a technikai háttér már adott hozzá, de annak illeszkednie is kell ahhoz, amit el akarsz érni. Ha javítani akarsz a hőhatékonyságon, minden lehetséges módszert megvizsgálsz, amivel ez elérhető lehet.”

Hogy a Honda pontosan mikorra tervezi a többiekéhez hasonló módon átalakítani belső égésű motorját, egyelőre nem tudni. Haszegava Juszuke, a cég sportigazgatója ugyanakkor a közelmúltban jelezte: módosító pontjaikat várhatóan nem több kisebb fejlesztésre, hanem átfogóbb módosításokra fogják felhasználni.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”

22016.10.27. 20:52

Verstappen: A rádióban arrogánsnak tűnhetek…

"Szerintem ki fogom venni a rádió gombot!"