Egy futam a csapatoknak és egy a versenyzőknek?

írta: M4Sport
2016. január 18. 10:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy futam szombatonként a gyártóknak és egy „nagyszerű gladiátorviadal” vasárnaponként, ahol a csapattársak is bátran egymásnak feszülnek, hiszen ezen a versenyen csak a pilóták kapnak pontokat – így dobná fel a királykategóriát Johnny Herbert.

Tavaly több alkalommal is felmerült, hogy a jövőben változtatni kellene a versenyhétvégék menetrendjén, komoly, mindenek tetsző javaslat hiányában azonban a téma háttérbe szorult; legalábbis egy időre. Az ötletek között szerepelt a program lerövidítése, a szabadedzések időtartamának csökkentése és a futamok számának növelése is. Herbert most egy olyan felvetéssel állt elő, ami az összes „problémát” orvosolná, sőt egy évtizedes ellentétet is feloldana.

„Csalódottan hallottam, hogy a pilóták nem szeretnek péntekenként autóba ülni. Panaszkodtak, hogy az edzések csak adatgyűjtésre szolgálnak a mérnökök számára, ezért ők nem élvezik őket. Én annak idején annyit akartam vezetni, amennyit csak lehet, pedig akkor még teszteltünk is! Szóval, hogyan lehetne ezt az egészet szórakoztatóbbá tenni a versenyzők és a nézők számára?” – kezdi a Downforce Radiónak nyilatkozó expilóta, majd ismerteti a rendszert, melynek legnagyobb pozitívuma az lenne, hogy a csapatoknak nem kellene saját érdekük miatt pozíciótartásra utasítaniuk versenyzőiket.

„Mi lenne, ha pénteken csak egy szabadedzést tartanánk, majd rögtön sort kerítenénk egy félórás időmérőre. Szombaton lenne egy félórás bemelegítő és egy egyórás futam, amin csak a gyártók szereznének pontokat. Ez volna a csapatverseny! Vasárnap pedig jöhet az, amire szerintem mindenki kíváncsi: a pilóták versenye! Papíron mindenki kapna valamilyen stratégiát, de a futamon azt tehetnék, amit jónak látnak. Hagyjuk, hogy ők diktáljanak! Hagyjuk, hogy olyan nagyszerű gladiátorviadalokat vívjanak, mint Ayrton Senna és Alain Prost” – magyarázza.

„Mivel a versenyzők hoznák meg a döntéseket, sokkal változatosabbak lennének a futamok. Nekik kellene dönteniük! Ők is emberek, szóval ezt engedélyezni is kellene nekik. Ezek a srácok a világ legjobb autóversenyzői; engedjük, hogy harcoljanak egymással és lássuk azokat a küzdelmeket! Ebben a rendszerben a péntek is érne valamit, a szombatot odaadnánk a csapatoknak, vasárnap pedig megkapnánk azt, amire vágyunk. Talán pont ez az, amire a Forma-1-nek szüksége van” – zárja gondolatát a ma már kommentátorként dolgozó háromszoros futamgyőztes.

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#9 albutr 2016. január 18. 18:38  

érdekes elgondolás.

norcea
#8 norcea 2016. január 18. 17:31  

Hamvába holt ötlet.
Az élcsapatoknál eddig is az volt a lényeg, hogy csapatbéli nyere az egyénit, tehát Hamilton és Rosberg elsősorban nem azért nem nyomja ahogy tetszik, hogy a Mercedes megnyerje a konstruktőrit (persze ez is számít, naná), hanem, hogy Mercis nyerje az egyénit. Így jelen javaslat alkalmazásakor sem változta semmi. Hátrébb pedig most is sokszor azt látjuk, hogy oda-vissza előzik egymást versenyen a csapattársak. Talán a közvetlen élbolyt követőkre lenne kis hatása, ami manapság a Williams/Red Bull.
Amúgy a Forma1-nek az tenne jót, ha betiltanák a netet, mert amióta az eszemet tudom többnyire mindig is uncsik voltak a vb-k és a versenyek, eltekintve egy-két kivételtől. Ma meg könnyes szemmel idézünk olyan érákat, amik a mainál is unalmasabbak voltak. Elvétve fordul elő, hogy a szezon végéhez érve is minimum három csapat versenyzőjének van sansza egyénit nyerni. Ilyen az utóbbi 30 évben talán 2-szer fordult elő: 2003 és 2010.

Utoljára módosítva: 2016. január 18. 17:35

csaby_massa
#7 csaby_massa 2016. január 18. 17:04  

goood.

Luxor
#6 Luxor 2016. január 18. 16:40  
Lombardo:
Abban igaza van, hogy a pénteket sokkal jobban ki kellene használni. ha már 3 órát köröznek, akkor siman lehetne egy szabadedzés, egy időmérő. Szombaton es vasárnap meg egy-egy verseny. Ez a gyártók és pilotak versenye viszont érdemben szerintem semmit nem változtatna a futamokon. Ha már ilyen mértekben szakítunk a hagyományokkal, akkor úgy változtassunk, hogy legyen is értelme. A fordított rajtracsos futam pl ilyen lenne.

A fordított rajtrácsos indulás a F1-ben hülyeség lenne! Ha időmérőn döntenék el, akkor azt kellene mérni, hogy az a bizonyos autó áll, vagy halad. :) mindenki arra törekedne, hogy utolsó legyen.
A VB állása szerint, viszont megint nem lenne jó, mert pl. Alonso (egy példa, bárki mást meglehetne nevezni), a tavaly, a barátjait elengedte volna, aki meg nem szimpatikus, azt feltartotta volna amíg csak lehet...

F1890
#5 F1890 2016. január 18. 13:26  

sztem fölösleges péntekre is időmérőt tenni mert sokan nem tudnák nézni-> ergó még többen szakadnának le, mert vmiből kihagynák őket. 2 napba simán belehetne sűríteni az egész programot.
sztem nem a programmal kéne feldobni az f1-et hanem nézőbarátabbá tenni, exkluzív videopass a weboldalukon stb stb. attól h két versenyt rendeznek attól még lehet h 40 szar futam lesz az évben :D és a győzelem presztízsértéke is csökkenne

Utoljára módosítva: 2016. január 18. 13:30

Lombardo
#4 Lombardo 2016. január 18. 12:27  

Abban igaza van, hogy a pénteket sokkal jobban ki kellene használni. ha már 3 órát köröznek, akkor siman lehetne egy szabadedzés, egy időmérő. Szombaton es vasárnap meg egy-egy verseny. Ez a gyártók és pilotak versenye viszont érdemben szerintem semmit nem változtatna a futamokon. Ha már ilyen mértekben szakítunk a hagyományokkal, akkor úgy változtassunk, hogy legyen is értelme. A fordított rajtracsos futam pl ilyen lenne.

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. január 18. 12:03  

Jobban belegondolva az ötlet nem is annyira rossz.

totopad
#2 totopad 2016. január 18. 10:56  

,,Csalódottan hallottam, hogy a pilóták nem szeretnek péntekenként autóba ülni. Panaszkodtak, hogy az edzések csak adatgyűjtésre szolgálnak a mérnökök számára, ezért ők nem élvezik őket." Itt erős összefűggést érzek akkozött, hogy a pilóták már nem élvezik annyira az F1-es ps kocsik vezetését. Tán ezen is kéne változtatni, tán...

Onei
#1 Onei 2016. január 18. 10:47  

Persze. Legyen egy verseny szombat délelőtt a mérnököknek, egy délután a csapatoknak, egy vasárnap délelőtt a csapatfőnököknek egy délután a pilótáknak.
Ez aztán tényleg sokkal izgalmasabb lenne.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa