Egy IndyCarból átvett szabály megoldhatná a Verstappen-problémát?

írta: M4Sport
2016. augusztus 31. 13:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az Egyesült Államokban alkalmazott gyakorlat segítségével lehetne elkerülni a Max Verstappenéhez hasonló veszélyes megmozdulásokat a Forma–1-ben? Egy spái vita és a különbségtétel blokkolás és védekezés között.

Utoljára talán Nico Rosberg ausztriai megmozdulásán vitázott annyit a paddock, amennyit most Max Verstappen belgiumi agresszív manőverein. A hollandot elsősorban a Kimi Räikkönen második támadásánál bemutatott védekezése miatt kritizálták. Az esetnél előbb kivárta, a finn melyik irányból támadja meg őt, és amikor jobbra húzott, gyorsan bevágott elé, kemény fékezésre kényszerítve igencsak dühös ellenfelét.

16 esztendővel ezelőtt ugyanezen pálya ugyanezen szakaszán már láthattunk egy hasonló megmozdulást. A 2000-es Belga Nagydíj hajrájában Michael Schumacher keresztezte az őt támadó Mika Häkkinen útját, aki erre heves kézmozdulatokkal reagált. (Majd egy legendássá vált előzéssel a következő támadáskor.)

A két eset között azonban van egy jelentős különbség: míg Häkkinen McLarenjén nem volt DRS, Schumacher autójában pedig nem dolgoztak energia-visszanyerő rendszerek, addig Räikkönen Ferrariján ezúttal nyitva volt a hátsó szárny, Verstappen Red Bullja pedig pont a megmozdulás utáni pillanatban kapcsolt töltő üzemmódba (ez a lámpája villogásából tudható), ami együttesen jelentős sebességkülönbséget eredményezett közte és Räikkönen között. Ilyenkor akár 20 km/órás eltérés is lehet a két autó között.

Mindez máris megmutatja, miért lenne érdemes nagy figyelmet fordítani a problémára. Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon láthattuk, milyen következményei lehetnek, ha két nagy tempóval haladó autó nem tudja elkerülni egymást. Fernando Alonso rémisztő bukásához ráadásul még csak Esteben Gutiérrez hirtelen irányváltására sem volt szükség (az elütött mexikói tudniillik azonos íven haladt) – elég volt annyi is, hogy Haasa jelentősen lassabb volt a McLarennél.

Az FIA vizsgálatot sem indított Verstappen ügyében, amit jelenleg hatályos szabályaival (melyeket 2012 óta alkalmaznak írott szabályként) indokolt. Azok jelenleg egyetlen irányváltást engedélyeznek a megtámadott fél számára, azt viszont lehetővé teszik, hogy az e védekezés után még visszatérjen az ideális ívre a kanyar előtt – feltéve, hogy hagy egy autószélességnyi helyet ellenfelének.

A szövetség szerint Verstappen pontosan így járt el – ahogy korábban a Hungaroringen és Hockenheimben is.

Hivatalos ügy tehát nem volt – a veszély mégis fennállt.

Blokkolás vagy védekezés?

Az F1Fanatic című angol blog ennek kapcsán rámutatott: talán a szabályok hiányosságait kellene pótolni annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljanak a hasonlóan szituációk. Erre pedig egy, az IndyCar-sorozatban már bevett gyakorlatnak számító szabály bevezetésén kellene csupán elgondolkodni.

A tengerentúlon az elöl haladó versenyző lehetséges manőverei kapcsán két kategóriát különböztetnek meg egymástól: védekezést és blokkolást. A különbség nem nagy, mégis mindkettő tisztán definiálható, ami a bíráskodás szempontjából meghatározó. Védekezésnek számít minden olyan (egyszeri) irányváltás, amelyre még a támadó fél mozdulata előtt kerül sor, blokkolásnak pedig a hátsó versenyző irányváltása utáni mozdulat (ez egyúttal a többszöri irányváltás lehetőségét is kizárja).

„A védekezés és a blokkolás között nagyon keskeny határvonal van” – magyarázta a négyszeres IndyCar-bajnok, Scott Dixon egy, a témában készült videóban. „A legnagyobb különbség az, hogy ha a hátsó mozdulatára reagálsz, akkor blokkoltál.”

A 2014-es első, Will Power pontosított: „Ha azt követően váltasz irányt, hogy ezt a hátsó ember már megtette, akkor meg nem engedett blokkolást hajtottál végre, amit büntetni kell. A védekezés ezzel szemben annyit tesz, hogy választasz egy oldalt, amit aztán a következő kanyarban levédesz. Általában ez a belső ív, de aztán ott is kell maradnod.”

Fernando AlonsoAmi Verstappen mostani és Schumacher 2000-es manővereinek összehasonlítását illeti, e definíciók segítségével még egy különbség megfigyelhető: a holland most egyszerűen csak blokkolta Räikkönent, a hétszeres világbajnok pedig előbb bemutatott egy védekezést (Häkkinen támadása előtt már középre húzott), aztán pedig egy blokkolást is.

Az indycaros védekezési gyakorlat a támadó fél számára egyfajta biztonságot jelent: az elöl haladó autó választásából a hátsó már tudni fogja, mire számíthat, így nem érheti meglepetés. A párharcot ezzel valójában a védekező fél szabályozza: támadni csak ott tud az ellenfél, ahol ő hagyja.

Vitatott helyzetek és balesetek persze így is kialakulhatnak, a versenybíráknak pedig ez esetben is állandóan vizsgálniuk kellene, hogy eldöntsék, blokkolást vagy védekezést láttak-e. Az Indy500-at háromszor megnyerő Johnny Rutherford úgy véli, a probléma forrását nem a szabályokban, sokkal inkább a versenyzők képzésében, szocializációjában érdemes keresni. A párharcok szabályait ugyanis nem a szövetségek, hanem maguk a résztvevők írják menet közben.

Szerinte (és hangsúlyoznánk, itt nem Verstappenről, de még csak nem is az F1-ről nyilatkozott) miközben a korábbi generációk a nagyobb veszély ismeretében élesebb határvonalat húztak meg, addig a fiatalok ma már inkább a „cél szentesíti az eszközt” elvet vallják. „A mai fiúk gokartozva nőnek föl. Gyakorlatilag már az anyatejjel azt oltják beléjük, hogy semmi áron ne engedjék el a hátul haladót. És ha valaki mégis az utadat állja, akkor lökd meg azt. Minden áron elöl maradni vagy előre törni – ez nem helyes” – vélekedett.

FIA
Oszd meg!

35 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Raikkönen
#35 Raikkönen 2016. szeptember 01. 12:15  
Lewisthebest:
Ha megnézed még most is a legtöbb helyen Maxot hibáztatják az 1. kanyarért, ne ezt a fórumot vedd alapul ahol kb van mondjuk 10-15 ember aki hozzá szokott szólni hanem úgy a nagy átlagot. Ha kiválasztok én is egy tetszőleges csoportot mondjuk azt a 60-70000 Hollandot SPA-ból akkor azoknak meg a nagy része biztos a Ferrarisokat tartja hülyének. de még ha 70000-el számolunk az is semmi mert az átlagnézettség is több százmillió felett van csak a tv-ben és abba nem számítanak bele a live streamek és a helyszíni nézők. Azt meg én nem tartom természetes és kulturált reakciónak, hogy még anélkül elküldünk valakit a k*rva anyjába, hogy megnéznénk a visszajátszásokat ahol esetleg más kameraszögből el is lehet dönteni, hogy ki okozta valójában az ütközést. Az ilyen emberek miatt kellenek mondjuk rohamrendőrök már egy színvonaltalan fradi meccsre is és sajnos az autósport is ebbe az irányba tart. Ha ez így folytatódik akkor majd itt is tömegverekedések lesznek a lelátón mert néhány barom nem tudja visszafogni magát aztán ha 1 valaki elkezdi akkor onnantól úgyis mindenki más belekeveredik. De ha az én véleményre vagy kíváncsi akkor röviden annyi, hogy az 1. kanyar rendben volt és szvsz nem volt hibás. Ha van ott 1 autónyi hely és megtud állni akkor joga van ott lenni. Azok akik kikockázták, hogy a kanyarban 4 kerékkel a rázókövön van valószínűleg vagy teljesen hülyék vagy egyszerűen csak nem nekik való a versenyzés, mert nyilvánvalóan amikor megkezdte a manővert akkor még rengeteg hely volt ott csak ugye Vettel zárta rá az ajtót Kimire így Kimi kénytelen volt a falhoz szorítani Maxot aztán összeértek. De itt jó döntés volt, hogy nem büntettek meg senkit mert Verstappennek joga van előzni, Vettel meg nem is biztos, hogy látta a Red Bullt. Ami ezután jött azért már én is kiosztottam volna vagy 3 áthajtásos büntetést mert a féktávon Perez és Kimi ellen úgy védekezett, hogy konkrétan lelökte őket a pályáról és még ő se tudta normálisan bevenni a kanyart plusz még itt volt ez a manőver az egyenesben ami már szerintem inkább véleményes, hogy csak unfair vagy szabálytalan is, de most kezdetnek ide is beillett volna egy áthajtásos vagy +5 mp vagy valami, hogy azért a stewardok is elvegyék a kedvét az ilyenektől ne csak Markotól legyen fejmosás. Szóval nem tartom ártatlannak egyáltalán, de ez se normális ami azóta megy, hogy 1 verseny után már le akarják lőni. Ahogy Vettel is mondta a legjobb ilyenkor, ha ők leülnek és mint férfi a férfival megbeszélik. Egyébként azt is baromságnak tartottam amikor a Hamilton drukkerek szőtték az összeesküvéses elméleteket, ami amúgy előjött már 2014-ben is az évad első felében. Természetesen vannak kivételek akik normálisak, a Kimi fanok esetében is csak egy átlagról beszéltem.

Az első kanyarról nekem is az a véleményem mint Neked, Maxot én ott nem tartom hibásnak, természetes autóversenyzői reakció hogy ha valahol helyet látok, oda megpróbálom betenni az autót. Senna is azt mondta anno Stewartnak az interjún, hogy "ha nem keresed a helyet a versenyen, nem vagy többé autóversenyző".
Ugyanakkor én azzal is egyetértek amit itt páran leírtak, hogy az elrontott rajt (mert azért 3an lerajtolták, Rosbi, Kimi, Vettel) után már kukás volt Max egész versenye, mert ott felkúrta magát olyan szinten, hogy végül pontot se szerzett.
Amikor Kimit kiterelte a pályáról, na én ott mondtam volna azt, hogy oké, eddig és ne tovább, és akkor stop and go.
De van egy olyan érzésem, ha most Monzában is valamibe belekeveredik, akkor már büntetni fogják, hogy kicsit visszafogják.

Lewisthebest
#34 Lewisthebest 2016. szeptember 01. 11:46  
andrea1:
Mondjuk én nem szoktam kommenteket olvasni már pár éve csak itt, fb-n egy csoportba se vagyok benne, mert egy nem érdekel és hülyeség megy folyamat. ilyeneket amiket tapasztaltál én nem tudtam elviselni szóval mindent offoltam. Számomra az egyetemi csoportok is megterhelőek mert folyamat félrevezetőek, de hát muszáj . A mindenki alatt nem szeretem ha belevesznek, mert ha emlékeim nem csalnak a Bottas ügybe, oroszban pont Kimi ellen adtam igazat, hogy hibázott, jogos volt a büntetés. Ezt még mindig így gondolom. Alo-Kimi eset, Kimi votl a vétkes ALonsonak semmi köze nem volt hozzá, vagy mondjuk elvesztette az uralmat de azt meg persze nem szándékosan tette, és Alonso meg mögötte volt, láncreakció rögtön az elején, tülekedés, helyezkedésben. Sajnos. Abban nagyobb hibát láttam h pl 7 tizedet kapott a q1-ben Vet szombaton. De hát az emebrek ilyenek, Kimisek emg főleg, mondjuk azt jó dolognak tartom h töretlen a szurkológárdája nagyjából legyen jó vagy rossz mégis kitartanak az emberek mellette. Persze el is tudják lépni a határt,(bőven) nem látják be ha Kimi hibázik, nem akarják pedig ebbe semmi nincs. Nah mindegy. A rajt az nem gáz, tapasztlatlan ahoz h talán felmérje ott akk h lehet nem itt kellene lenyomnom a ferrarikat, nem volt gáz, megszívták. Benne van az ilyen forgatókönyv a f1-es rajtokba. Ennyi. Vettelen is ép annyi felelősség volt és van. Neki is valahol engedni kellet volna. A többivel már volt gondom, ezt már nem írnám le újra. A srác stílusa már tavaly sem tetszett, ügyes de a stílusától már tavaly állt a szőr a hátamon. Amiatt és a viselkedése miatt pár sportba kapott volna figyelmeztetést , az ilyen bosszúhadjáratokkal nem lehet valakit engedni csak úgy, nem érzem helyénvalónak.Az se tartom jónak hogy most ráaggatták a f1 megmentését, leakarják tömni a torkodon h ő az új reménység. Na egyrészt fiatal, a másik ilyen nem vizsgáljuk mikor másokat kisebb hibákért igen nem jó elv h imidzs-et rakjunk össze, meg ez egy termék rád tukmálása, majd az emberek eldöntik. Maldonado hasonlat meg egy szimpla jelző, nem szép de olyan mint Kiminek az alkesz. ezek is majd lecsengenek ha hagyja és kicsit sportszerűen próbál játszani.

A sztárolást is megkapta minden ilyen nagyobb tehetség :D És általában ilyenkor is hasonló folyamat játszódik le. Mondjuk Vettel bemutatkozik elmondják a szakértők, hogy ezaz ember ez nagyon gyors, Schumacherre emlékeztet ahogy dolgozik és akkor itt a kocanézőnek felakad a szeme, megemelkedik a vérnyomása és jön a szokásos, hogy "HÁT HÁT ÚRISTEN HÁT HOGY LEHET ILYET ÍRNI, EZ ISTENKÁROMLÁS SCHUMACHER LÁBA NYOMÁBA SE ÉR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" meg ehhez hasonlók. Aztán telik az idő és szépen lassan, nagyon lassan elfogadják, hogy talán azért mégis tudhat valamit (ebben a folyamatban sokat segít, ha az adott versenyző a Ferrarinál vezet) Aztán ezt úgy rendszeresen lejátsszák mióta van közösségi média és bárkinek lehet akár arc és név nélkül is véleménye. A többit meg már szerintem leírtam a 33-as hsz-ban. Nem a kritikával van itt a baj hanem azzal amilyen stílusban, sokszor ész nélkül írják azt.

Lewisthebest
#33 Lewisthebest 2016. szeptember 01. 11:29  
Raikkönen:
Te most tulajdonképpen miről beszélsz?A rajtról, vagy a leszorításról és blokkolásról?Mert lehet, hogy egyesek már a rajtnál is Max fejét akarták venni, de ott még azért túl sok kameraállásból nem volt látható az eset, így természetes szurkolói reakció ha vkire mérges vagy. Később mikor kiderült Vettel volt a hunyó, érdekes módon már senki nem Maxozott. A "védekezésénél" meg pár fanboyt leszámítva senki nem tapsikolt annak, hogy 330-340es sebességnél blokkolt másokat, és kb. csak azért kerülték el az ütközést, mert a támadó észnél volt. A másik a kettős mérce: szerintem Te Hamilton drukkerként ne nagyon oktass a témában, mert idén és tavaly is ti is mosdattátok serényen Hamiltont, amikor valami kétes helyzetbe került...ugye "direkt elrontják időmérőre az autóját" és társai.

Ha megnézed még most is a legtöbb helyen Maxot hibáztatják az 1. kanyarért, ne ezt a fórumot vedd alapul ahol kb van mondjuk 10-15 ember aki hozzá szokott szólni hanem úgy a nagy átlagot. Ha kiválasztok én is egy tetszőleges csoportot mondjuk azt a 60-70000 Hollandot SPA-ból akkor azoknak meg a nagy része biztos a Ferrarisokat tartja hülyének. de még ha 70000-el számolunk az is semmi mert az átlagnézettség is több százmillió felett van csak a tv-ben és abba nem számítanak bele a live streamek és a helyszíni nézők. Azt meg én nem tartom természetes és kulturált reakciónak, hogy még anélkül elküldünk valakit a k*rva anyjába, hogy megnéznénk a visszajátszásokat ahol esetleg más kameraszögből el is lehet dönteni, hogy ki okozta valójában az ütközést. Az ilyen emberek miatt kellenek mondjuk rohamrendőrök már egy színvonaltalan fradi meccsre is és sajnos az autósport is ebbe az irányba tart. Ha ez így folytatódik akkor majd itt is tömegverekedések lesznek a lelátón mert néhány barom nem tudja visszafogni magát aztán ha 1 valaki elkezdi akkor onnantól úgyis mindenki más belekeveredik. De ha az én véleményre vagy kíváncsi akkor röviden annyi, hogy az 1. kanyar rendben volt és szvsz nem volt hibás. Ha van ott 1 autónyi hely és megtud állni akkor joga van ott lenni. Azok akik kikockázták, hogy a kanyarban 4 kerékkel a rázókövön van valószínűleg vagy teljesen hülyék vagy egyszerűen csak nem nekik való a versenyzés, mert nyilvánvalóan amikor megkezdte a manővert akkor még rengeteg hely volt ott csak ugye Vettel zárta rá az ajtót Kimire így Kimi kénytelen volt a falhoz szorítani Maxot aztán összeértek. De itt jó döntés volt, hogy nem büntettek meg senkit mert Verstappennek joga van előzni, Vettel meg nem is biztos, hogy látta a Red Bullt. Ami ezután jött azért már én is kiosztottam volna vagy 3 áthajtásos büntetést mert a féktávon Perez és Kimi ellen úgy védekezett, hogy konkrétan lelökte őket a pályáról és még ő se tudta normálisan bevenni a kanyart plusz még itt volt ez a manőver az egyenesben ami már szerintem inkább véleményes, hogy csak unfair vagy szabálytalan is, de most kezdetnek ide is beillett volna egy áthajtásos vagy +5 mp vagy valami, hogy azért a stewardok is elvegyék a kedvét az ilyenektől ne csak Markotól legyen fejmosás. Szóval nem tartom ártatlannak egyáltalán, de ez se normális ami azóta megy, hogy 1 verseny után már le akarják lőni. Ahogy Vettel is mondta a legjobb ilyenkor, ha ők leülnek és mint férfi a férfival megbeszélik. Egyébként azt is baromságnak tartottam amikor a Hamilton drukkerek szőtték az összeesküvéses elméleteket, ami amúgy előjött már 2014-ben is az évad első felében. Természetesen vannak kivételek akik normálisak, a Kimi fanok esetében is csak egy átlagról beszéltem.

Raikkönen
#32 Raikkönen 2016. szeptember 01. 09:13  
Lewisthebest:
Pl kiütni a másikat se nem sportszerű se nem szabályos :D De nincs ezzel egyébként semmi probléma mindenki hibázik valaki többet, valaki kevesebbet, de olyan nincs aki elmondhatja magáról, hogy ő az egész pályafutása alatt tökéletes volt és nem tette tönkre senkinek a versenyét :) Csak azért hoztam ezt fel, hogy érzékeltessem a kettős mércét. Tehát itt már egy verseny után sőt tovább megyek 1 kanyar után Maldonadoznak meg életveszélyesnek neveznek valakit mert a piros zászló alatt néztem az FB-t és már ott a fejét akarták venni Verstappennek egy olyan manőverért ami max 50%-ban az ő hibája, de igazából annyiból se mert megtudott állni és olyan szűken fordult ahogy csak lehetett szóval ő már nem tehetett volna többet azért, hogy elkerülje az ütközést. Míg ha Kimi bevetődik 1 km távolságból akkor azt a rajongói akik úgy kiteszik az F1 jelenlegi nézettségének a 60-70%-át milliószor kikockázzák, hogy Raikkonen milyen tökös volt amikor bevetődött oda és igazából Bottas a hülye mert a pályán volt illetve mert nem megy le a bukótérbe miközbe már megkezdte a kanyart :D. De ha ez nem elég ott van szintén tavaly Ausztria amikor heteken keresztül ment a magyarázkodás, hogy nem Kimi csúszott ki hanem Alonso kiszúrta a kerekét és hiába látszott 20 kameraállásból, hogy a Spanyol olyan messze volt a Ferraritól mint makó jeruzsálemtől akkor se hagyták abba és továbbra is arra hivatkoztak, hogy a FOM nem meri megmutatni a Mclaren onboardját mert abból látszódna a cudar valóság. Szóval ennyit jelent a népszerűség. Ha Max is ezt 10 év múlva csinálta volna mondjuk már többszörös bajnokként és Ferrari versenyzőként akkor a hátul haladót neveznék gyávának, mert bele mer szólni a verseny hevében a rádióba és nem lenne ez a cirkusz mint most.

Te most tulajdonképpen miről beszélsz?A rajtról, vagy a leszorításról és blokkolásról?Mert lehet, hogy egyesek már a rajtnál is Max fejét akarták venni, de ott még azért túl sok kameraállásból nem volt látható az eset, így természetes szurkolói reakció ha vkire mérges vagy. Később mikor kiderült Vettel volt a hunyó, érdekes módon már senki nem Maxozott.
A "védekezésénél" meg pár fanboyt leszámítva senki nem tapsikolt annak, hogy 330-340es sebességnél blokkolt másokat, és kb. csak azért kerülték el az ütközést, mert a támadó észnél volt.
A másik a kettős mérce: szerintem Te Hamilton drukkerként ne nagyon oktass a témában, mert idén és tavaly is ti is mosdattátok serényen Hamiltont, amikor valami kétes helyzetbe került...ugye "direkt elrontják időmérőre az autóját" és társai.

orkus
#31 orkus 2016. szeptember 01. 02:40  

https://www.youtube.com/watch?v=h-Mhto2At1A

Csakogy Schumacher ezért a megmozdulásért 5 helyes rajtbüntetést kapott a 2010-es Belga nagydíjra.

orkus
#30 orkus 2016. szeptember 01. 02:31  

Alapvető probléma az FIA következetlensége: amiért Rosberget megbüntetik, azért Verstappent meg nem.

Nigel
#29 Nigel 2016. szeptember 01. 00:44  

Ha Max tartósan ki fog tűnni az eredményeivel, akkor el fogják nézni neki a kisebb-nagyobb turpisságait. Egyre nagyobb szurkolótáborra tesz majd szert. A teljesítmény az, ami vonzza a szurkolókat, ami a legtöbbet számít egy pilóta megítélésében.

Ismerjük a korább nagyok eseteit, akiknek szintén voltak megkérdőjelezhető manővereik, de mivel a sikereikkel hírnevet szereztek maguknak, és jelentős szurkolótáborra tettek szert, más elbírálás alá estek, sokkal többet elnéztek, megbocsátottak nekik.

Maldonado (az egyetlen futamgyőzelmét leszámítva) nem alkotott maradandót, nem a brilliáns kvalitásaival hívta fel magára a figyelmet, hanem elsősorban a meggondolatlan, forrófejű cselekedeteivel. Egy fizetős pilóta volt, akinél voltak sokkal jobbak és tehetségesebbek. Vele kapcsolatban ez jut leginkább a legtöbbek eszébe, ami kétes dicsőség.

Verstappen jó úton halad afelé, hogy egyszer majd a legnagyobbak közé emelkedjen. Mindent megtesz azért, hogy beszédtémát szolgáltasson pozitív és negatív értelemben egyaránt. De amíg szállítja az eredményeket, addig a sikerein lesz a hangsúly. Ha netán viszont visszaesik, akkor kíméletlenül kikezdik majd, és könnyen Maldonado sorsára juthat.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 01. 01:07

andrea1
#28 andrea1 2016. szeptember 01. 00:00  
Lewisthebest:
Pl kiütni a másikat se nem sportszerű se nem szabályos :D De nincs ezzel egyébként semmi probléma mindenki hibázik valaki többet, valaki kevesebbet, de olyan nincs aki elmondhatja magáról, hogy ő az egész pályafutása alatt tökéletes volt és nem tette tönkre senkinek a versenyét :) Csak azért hoztam ezt fel, hogy érzékeltessem a kettős mércét. Tehát itt már egy verseny után sőt tovább megyek 1 kanyar után Maldonadoznak meg életveszélyesnek neveznek valakit mert a piros zászló alatt néztem az FB-t és már ott a fejét akarták venni Verstappennek egy olyan manőverért ami max 50%-ban az ő hibája, de igazából annyiból se mert megtudott állni és olyan szűken fordult ahogy csak lehetett szóval ő már nem tehetett volna többet azért, hogy elkerülje az ütközést. Míg ha Kimi bevetődik 1 km távolságból akkor azt a rajongói akik úgy kiteszik az F1 jelenlegi nézettségének a 60-70%-át milliószor kikockázzák, hogy Raikkonen milyen tökös volt amikor bevetődött oda és igazából Bottas a hülye mert a pályán volt illetve mert nem megy le a bukótérbe miközbe már megkezdte a kanyart :D. De ha ez nem elég ott van szintén tavaly Ausztria amikor heteken keresztül ment a magyarázkodás, hogy nem Kimi csúszott ki hanem Alonso kiszúrta a kerekét és hiába látszott 20 kameraállásból, hogy a Spanyol olyan messze volt a Ferraritól mint makó jeruzsálemtől akkor se hagyták abba és továbbra is arra hivatkoztak, hogy a FOM nem meri megmutatni a Mclaren onboardját mert abból látszódna a cudar valóság. Szóval ennyit jelent a népszerűség. Ha Max is ezt 10 év múlva csinálta volna mondjuk már többszörös bajnokként és Ferrari versenyzőként akkor a hátul haladót neveznék gyávának, mert bele mer szólni a verseny hevében a rádióba és nem lenne ez a cirkusz mint most.

Mondjuk én nem szoktam kommenteket olvasni már pár éve csak itt, fb-n egy csoportba se vagyok benne, mert egy nem érdekel és hülyeség megy folyamat. ilyeneket amiket tapasztaltál én nem tudtam elviselni szóval mindent offoltam. Számomra az egyetemi csoportok is megterhelőek mert folyamat félrevezetőek, de hát muszáj . A mindenki alatt nem szeretem ha belevesznek, mert ha emlékeim nem csalnak a Bottas ügybe, oroszban pont Kimi ellen adtam igazat, hogy hibázott, jogos volt a büntetés. Ezt még mindig így gondolom. Alo-Kimi eset, Kimi votl a vétkes ALonsonak semmi köze nem volt hozzá, vagy mondjuk elvesztette az uralmat de azt meg persze nem szándékosan tette, és Alonso meg mögötte volt, láncreakció rögtön az elején, tülekedés, helyezkedésben. Sajnos. Abban nagyobb hibát láttam h pl 7 tizedet kapott a q1-ben Vet szombaton.
De hát az emebrek ilyenek, Kimisek emg főleg, mondjuk azt jó dolognak tartom h töretlen a szurkológárdája nagyjából legyen jó vagy rossz mégis kitartanak az emberek mellette. Persze el is tudják lépni a határt,(bőven) nem látják be ha Kimi hibázik, nem akarják pedig ebbe semmi nincs. Nah mindegy.


A rajt az nem gáz, tapasztlatlan ahoz h talán felmérje ott akk h lehet nem itt kellene lenyomnom a ferrarikat, nem volt gáz, megszívták. Benne van az ilyen forgatókönyv a f1-es rajtokba. Ennyi. Vettelen is ép annyi felelősség volt és van. Neki is valahol engedni kellet volna. A többivel már volt gondom, ezt már nem írnám le újra.
A srác stílusa már tavaly sem tetszett, ügyes de a stílusától már tavaly állt a szőr a hátamon. Amiatt és a viselkedése miatt pár sportba kapott volna figyelmeztetést , az ilyen bosszúhadjáratokkal nem lehet valakit engedni csak úgy, nem érzem helyénvalónak.Az se tartom jónak hogy most ráaggatták a f1 megmentését, leakarják tömni a torkodon h ő az új reménység. Na egyrészt fiatal, a másik ilyen nem vizsgáljuk mikor másokat kisebb hibákért igen nem jó elv h imidzs-et rakjunk össze, meg ez egy termék rád tukmálása, majd az emberek eldöntik.
Maldonado hasonlat meg egy szimpla jelző, nem szép de olyan mint Kiminek az alkesz. ezek is majd lecsengenek ha hagyja és kicsit sportszerűen próbál játszani.

Lewisthebest
#27 Lewisthebest 2016. augusztus 31. 22:26  
NanoKutya:
Neked az nem tűnik fel, hogy az utóbbi futamon mutatott húzásaihoz hasonló példát akarunk felhozni, akkor 16 évet kell visszamennünk az időben, és lehet még annyit kellene a következőhöz...na ő ezt két egymást követő futamon produkálta! Mindenkinek van/voltak elbaltázott versenyei, szemét húzásai...de ez a kis taknyos úgy tűnik szisztematikusan csinálja és még büszke is rá!

Az előző futamon nem csinált semmit ott pont őt szorította le Rosberg. A nyilatkozatai meg tipikusan olyanok mint 1 sértődött tinédzseré. Eltelik pár nap és lehiggad. A későbbiekben meg majd felnő.

NanoKutya
#26 NanoKutya 2016. augusztus 31. 22:14  
Lewisthebest:
Pl kiütni a másikat se nem sportszerű se nem szabályos :D De nincs ezzel egyébként semmi probléma mindenki hibázik valaki többet, valaki kevesebbet, de olyan nincs aki elmondhatja magáról, hogy ő az egész pályafutása alatt tökéletes volt és nem tette tönkre senkinek a versenyét :) Csak azért hoztam ezt fel, hogy érzékeltessem a kettős mércét. Tehát itt már egy verseny után sőt tovább megyek 1 kanyar után Maldonadoznak meg életveszélyesnek neveznek valakit mert a piros zászló alatt néztem az FB-t és már ott a fejét akarták venni Verstappennek egy olyan manőverért ami max 50%-ban az ő hibája, de igazából annyiból se mert megtudott állni és olyan szűken fordult ahogy csak lehetett szóval ő már nem tehetett volna többet azért, hogy elkerülje az ütközést. Míg ha Kimi bevetődik 1 km távolságból akkor azt a rajongói akik úgy kiteszik az F1 jelenlegi nézettségének a 60-70%-át milliószor kikockázzák, hogy Raikkonen milyen tökös volt amikor bevetődött oda és igazából Bottas a hülye mert a pályán volt illetve mert nem megy le a bukótérbe miközbe már megkezdte a kanyart :D. De ha ez nem elég ott van szintén tavaly Ausztria amikor heteken keresztül ment a magyarázkodás, hogy nem Kimi csúszott ki hanem Alonso kiszúrta a kerekét és hiába látszott 20 kameraállásból, hogy a Spanyol olyan messze volt a Ferraritól mint makó jeruzsálemtől akkor se hagyták abba és továbbra is arra hivatkoztak, hogy a FOM nem meri megmutatni a Mclaren onboardját mert abból látszódna a cudar valóság. Szóval ennyit jelent a népszerűség. Ha Max is ezt 10 év múlva csinálta volna mondjuk már többszörös bajnokként és Ferrari versenyzőként akkor a hátul haladót neveznék gyávának, mert bele mer szólni a verseny hevében a rádióba és nem lenne ez a cirkusz mint most.

Neked az nem tűnik fel, hogy az utóbbi futamon mutatott húzásaihoz hasonló példát akarunk felhozni, akkor 16 évet kell visszamennünk az időben, és lehet még annyit kellene a következőhöz...na ő ezt két egymást követő futamon produkálta! Mindenkinek van/voltak elbaltázott versenyei, szemét húzásai...de ez a kis taknyos úgy tűnik szisztematikusan csinálja és még büszke is rá!

NanoKutya
#25 NanoKutya 2016. augusztus 31. 22:09  
Lewisthebest:
1 illetve szigorúbban nézve 2 futam miatt? :) Ha Kimi csinálta volna akkor tuti ki lenne mosdatva ahogy ezt láttuk pl tavaly a Bottasféle ütközéseknél.

Esetleg olvasd el a futam utáni nyilatkozatait...és nem csak az utóbbi kettőt. Ha így se érted, akkor hagyjuk...

Lewisthebest
#24 Lewisthebest 2016. augusztus 31. 22:04  
andrea1:
Ha. Nézzük meg, Kimi 37 éves, nem első szezonja vagy második hanem a kihagyással is a 14. szezonját járja éppen, legalább annyit te is de ha nem 8-at vagy 10 eből te is láttál. Volt valaha olyan hogy átlépet egy olyan határt ami a sportszerűtlenséget átlépi?, lehet beszólásban elvetette a határt, ezt aláírom vagy viselkedésben, de pályán nem. Nem, ha viszont ilyen előfordult volna akkor az egy egyedi eset aminek biztos helyzet adta oka lenne, nem szánt szándék, egy olyan eset amit esetleg Max kiprovokált belőle. Bottas meg lerágott csont, volt megkapta a büntetést érte, nem látta be azonnal de idén adott olyan nyilatkozatot amiben érezte ő ennek a bűnét, bizonytalan volt. Mondjuk az egy nehéz szezon volt. :D

Pl kiütni a másikat se nem sportszerű se nem szabályos :D De nincs ezzel egyébként semmi probléma mindenki hibázik valaki többet, valaki kevesebbet, de olyan nincs aki elmondhatja magáról, hogy ő az egész pályafutása alatt tökéletes volt és nem tette tönkre senkinek a versenyét :) Csak azért hoztam ezt fel, hogy érzékeltessem a kettős mércét. Tehát itt már egy verseny után sőt tovább megyek 1 kanyar után Maldonadoznak meg életveszélyesnek neveznek valakit mert a piros zászló alatt néztem az FB-t és már ott a fejét akarták venni Verstappennek egy olyan manőverért ami max 50%-ban az ő hibája, de igazából annyiból se mert megtudott állni és olyan szűken fordult ahogy csak lehetett szóval ő már nem tehetett volna többet azért, hogy elkerülje az ütközést. Míg ha Kimi bevetődik 1 km távolságból akkor azt a rajongói akik úgy kiteszik az F1 jelenlegi nézettségének a 60-70%-át milliószor kikockázzák, hogy Raikkonen milyen tökös volt amikor bevetődött oda és igazából Bottas a hülye mert a pályán volt illetve mert nem megy le a bukótérbe miközbe már megkezdte a kanyart :D. De ha ez nem elég ott van szintén tavaly Ausztria amikor heteken keresztül ment a magyarázkodás, hogy nem Kimi csúszott ki hanem Alonso kiszúrta a kerekét és hiába látszott 20 kameraállásból, hogy a Spanyol olyan messze volt a Ferraritól mint makó jeruzsálemtől akkor se hagyták abba és továbbra is arra hivatkoztak, hogy a FOM nem meri megmutatni a Mclaren onboardját mert abból látszódna a cudar valóság. Szóval ennyit jelent a népszerűség. Ha Max is ezt 10 év múlva csinálta volna mondjuk már többszörös bajnokként és Ferrari versenyzőként akkor a hátul haladót neveznék gyávának, mert bele mer szólni a verseny hevében a rádióba és nem lenne ez a cirkusz mint most.

sztárvorsz
#23 sztárvorsz 2016. augusztus 31. 21:47  
f1m12:
óóóóóó milyen képesség te!!!!! ha az öregnek nincsen olyan reflexe, belemegy a harcias kisfiúba. akkor mit mondanál???? vagy szerinted ki kerülte el a balesetet?? segítek: Kimi. aki szerinted öreg, és nyugdíjas tempót megy. ehhez képest pont előzni akart, nem ment neki a tökéletes reflexe miatt a másiknak. tudod mi lett volna, ha maxikára van bízva? ilyet mind az összes tud csinálni. nem nehéz. csak nem szokták. ennyi

Van egy határvonal így is azért. Mindig volt ideje Kiminek reagálni, még ha hajmeresztő is volt. Ha nagyobb lett volna a tempó különbség, vagy Rai még később bújt volna ki, más szituról beszélnénk. A határig elmegy a srác, de eddig egyszer sem lépte túl. Meglátjuk a jövőben hogy boldogul.

sztárvorsz
#22 sztárvorsz 2016. augusztus 31. 21:42  
SANI{Ó:
és a szomorú, hogy mindenkiből ki akarják irtani a versenyszellemet!!! még a "rajongók" is azt várják el, hogy vonatozás legyen mint a dugóban péntek délután.....

Pár éve volt ha jól emlékszem, mikor pont hogy azért szólaltak fel a pilóták, hogy nem engedik a kemény versenyzést, mindenért büntetnek. Az FIA azóta kicsit lazább ilyen téren, már Max előtt is lehetett ezt érezni szerintem a részükről. Részemről Inkább hozzák a glóriát, nem érdekel hogy néznek ki a kocsik, csak verseny legyen, ne kikerülés.

f1m12
#21 f1m12 2016. augusztus 31. 21:17  
SANI{Ó:
ÉS????? hol tiltja a szabály?? hol van az előírva, hogy csak akkor válthatsz irány ha a még a mögötted lévő nem??? azért mert az öregeknek már nincs olyan képességük nem kéne mindenkire ráaggatni az egyen nyugdjas tempót!!!!! 1 irányváltás engedélyezett azt meg hogy mikor az a pilóta dolga...MAX szuper reflexekkel képes arra, amire az öregek nem. pont.

óóóóóó
milyen képesség te!!!!! ha az öregnek nincsen olyan reflexe, belemegy a harcias kisfiúba. akkor mit mondanál???? vagy szerinted ki kerülte el a balesetet?? segítek: Kimi. aki szerinted öreg, és nyugdíjas tempót megy. ehhez képest pont előzni akart, nem ment neki a tökéletes reflexe miatt a másiknak.
tudod mi lett volna, ha maxikára van bízva? ilyet mind az összes tud csinálni. nem nehéz. csak nem szokták. ennyi

andrea1
#20 andrea1 2016. augusztus 31. 20:39  
Lewisthebest:
1 illetve szigorúbban nézve 2 futam miatt? :) Ha Kimi csinálta volna akkor tuti ki lenne mosdatva ahogy ezt láttuk pl tavaly a Bottasféle ütközéseknél.

Ha. Nézzük meg, Kimi 37 éves, nem első szezonja vagy második hanem a kihagyással is a 14. szezonját járja éppen, legalább annyit te is de ha nem 8-at vagy 10 eből te is láttál. Volt valaha olyan hogy átlépet egy olyan határt ami a sportszerűtlenséget átlépi?, lehet beszólásban elvetette a határt, ezt aláírom vagy viselkedésben, de pályán nem. Nem, ha viszont ilyen előfordult volna akkor az egy egyedi eset aminek biztos helyzet adta oka lenne, nem szánt szándék, egy olyan eset amit esetleg Max kiprovokált belőle. Bottas meg lerágott csont, volt megkapta a büntetést érte, nem látta be azonnal de idén adott olyan nyilatkozatot amiben érezte ő ennek a bűnét, bizonytalan volt. Mondjuk az egy nehéz szezon volt. :D

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 20:42

Lewisthebest
#19 Lewisthebest 2016. augusztus 31. 20:14  
NanoKutya:
Kezd azzá válni...

1 illetve szigorúbban nézve 2 futam miatt? :) Ha Kimi csinálta volna akkor tuti ki lenne mosdatva ahogy ezt láttuk pl tavaly a Bottasféle ütközéseknél.

Lali
#18 Lali 2016. augusztus 31. 19:31  
027:
https://www.youtube.com/watch?v=kbJL5Vdr6Yw Érdemes belenézni. 3.19 ugyanezt a manővert játsza el az kemmelben..majd késöbb egy másik pályán is ezt

És aki mögötte van milyen nyugodtan integet a gyereknek!

Lali
#17 Lali 2016. augusztus 31. 19:30  
SANI{Ó:
ÉS????? hol tiltja a szabály?? hol van az előírva, hogy csak akkor válthatsz irány ha a még a mögötted lévő nem??? azért mert az öregeknek már nincs olyan képességük nem kéne mindenkire ráaggatni az egyen nyugdjas tempót!!!!! 1 irányváltás engedélyezett azt meg hogy mikor az a pilóta dolga...MAX szuper reflexekkel képes arra, amire az öregek nem. pont.

Ja azt nem tiltja! Aztán te fogsz a legcsendesebben nézni ha a nagy lassú öregek megetetik a playstationos Max Verstappennel a saját levesét. BLOKKOLÁS az életveszélyes Akkora zakó lehet belőlük mint Alonso Gutierez vagy Webber Kovalainen balesetei! Ha ezeket te nem láttad akkor nem tudom Öcsém -már megbocsáss a megszólításért de mivel én is egy öreg vagyok - mit is nézel és milyen rendezvényen vagy jelen!

Go.Michael
#16 Go.Michael 2016. augusztus 31. 19:11  

Pont ez a probléma, hogy nagy volt a sebesség különbség, így ez a manőver veszélyes és szabályellenes volt. Szép is lett volna ha Kimi ~340-el bele száll Verstappen úrfiba, az lett volna csak a baleset.

027
#15 027 2016. augusztus 31. 19:09  

https://www.youtube.com/watch?v=kbJL5Vdr6Yw
Érdemes belenézni. 3.19 ugyanezt a manővert játsza el az kemmelben..majd késöbb egy másik pályán is ezt

NanoKutya
#14 NanoKutya 2016. augusztus 31. 19:06  
Lewisthebest:
Ez a baj, hogy sokan úgy kezelik ezt mintha ez lenne Verstappennek a normális védekezési technikája. Nem véletlen szokták mondani, hogy annyira vagy jó amennyire az utolsó futamodon voltál.

Kezd azzá válni...

NanoKutya
#13 NanoKutya 2016. augusztus 31. 19:05  
totopad:
számomra inkább az, hogy akkor még autóverseny volt az f1, ma meg már valami túlszabályzott ps játék.

Te ebből kb. semmit nem fogsz fel (talán nem is lennél rá képes)...

NanoKutya
#12 NanoKutya 2016. augusztus 31. 19:04  
SANI{Ó:
és a szomorú, hogy mindenkiből ki akarják irtani a versenyszellemet!!! még a "rajongók" is azt várják el, hogy vonatozás legyen mint a dugóban péntek délután.....

Ha már a te gondolatmenetednél maradunk...hogy ugye ne legyen vonatozás, akkor felhívnám a figyelmed, hogy a hátul lévő versenyző épp a vonatozást akarta elkerülni, és előzni szándékozott...te szerencsétlen idióta!!

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. augusztus 31. 18:58  
guide:
Hát nem tudom,lehet én vagyok béna,de nekem Verstappen agresszivitása nem jön be. Tetszenek a ravasz,okos előzések.Ricciardo,Alonso,Hamilton különösen jó ebben.De a nem előzöl meg,csak ha ütközünk, bármi áron,de megtartom a pozíciómat... Kíváncsi vagyok,mi lenne,ha pl. Ericson csinálna ilyeneket.Szerintem őt már megrendszabályozták volna.Verstappennek sok szurkolója van,akik megtöltötték a belga futamot és egy nagy csapatnál versenyez.Talán ezért is elnézőbbek vele szemben.

Ez a baj, hogy sokan úgy kezelik ezt mintha ez lenne Verstappennek a normális védekezési technikája. Nem véletlen szokták mondani, hogy annyira vagy jó amennyire az utolsó futamodon voltál.

guide
#10 guide 2016. augusztus 31. 18:06  
SANI{Ó:
és a szomorú, hogy mindenkiből ki akarják irtani a versenyszellemet!!! még a "rajongók" is azt várják el, hogy vonatozás legyen mint a dugóban péntek délután.....

Hát nem tudom,lehet én vagyok béna,de nekem Verstappen agresszivitása nem jön be.
Tetszenek a ravasz,okos előzések.Ricciardo,Alonso,Hamilton különösen jó ebben.De a nem előzöl meg,csak ha ütközünk, bármi áron,de megtartom a pozíciómat...
Kíváncsi vagyok,mi lenne,ha pl. Ericson csinálna ilyeneket.Szerintem őt már megrendszabályozták volna.Verstappennek sok szurkolója van,akik megtöltötték a belga futamot és egy nagy csapatnál versenyez.Talán ezért is elnézőbbek vele szemben.

027
#9 027 2016. augusztus 31. 17:56  

Ez egy elég kétes szabály. Vegyük csak a schumacheri esetet:
Cikkíró szerint előbb védekezett Schumacher aztán blokkolt. Védekezés egyértelmű ,elöbb húzodott befele Hakkinennél. Viszont hiába kezdett el elöbb befele mozogni , Hakkinen nagyobb kormánymozdulatot tett befele,Schumacher pedig valószínűleg nézte a tükröt,és ezért csökkentette befelé irányuló mozgást.
Tehát szabály szerint Schumachert megkellett volna büntetni mert blokkolt ,,viszont ha Schumacher nem blokkol és folytatja a befelé húzódást akkor összeakad Hakkinenel.
Verstappeni esetnél pedig egyértelmű a blokkolás. Viszont a videó alapján maximum 1-2 tized másodperccel kezdhette később a befelé irányuló mozgást.Ennyi idő alatt meg lehetetlenség kiszámítani elöl lévőnek. Legnagyobb baj az egészben hogy az esemény nagyon gyorsan megy végbe ,ezért is nehéz megálapítni hogy ki miben hibázott.Hirtelen következik be több 10-20km/H sebességkülönbség. (főleg energivisszanyerő rendsszerek lekapcsolása miatt)

SANI{Ó
#8 SANI{Ó 2016. augusztus 31. 17:21  
totopad:
számomra inkább az, hogy akkor még autóverseny volt az f1, ma meg már valami túlszabályzott ps játék.

és a szomorú, hogy mindenkiből ki akarják irtani a versenyszellemet!!! még a "rajongók" is azt várják el, hogy vonatozás legyen mint a dugóban péntek délután.....

SANI{Ó
#7 SANI{Ó 2016. augusztus 31. 17:19  
Konszpiresiszeoriz:
Alapvető különbség van a két manőver között. S amíg Schumi manőverén háborgott a világ, nem is volt szabálytalan. Viszont Max az utolsó pillanatban húzott jobbra, na az veszélyes volt. Ha figyelmesen megnézzük Hakkinen kisérletét láthatjuk hogy Schumi már a finn előzésének megkezdésekor húzódik jobbra, a szaggatott jól mutatja. És Hakkinen nem azért vett vissza mert nem volt hely hanem mert jött a kanyar. Viszont Max azután indul jobbra hogy Rai már oda indult.

ÉS?????


hol tiltja a szabály?? hol van az előírva, hogy csak akkor válthatsz irány ha a még a mögötted lévő nem??? azért mert az öregeknek már nincs olyan képességük nem kéne mindenkire ráaggatni az egyen nyugdjas tempót!!!!! 1 irányváltás engedélyezett azt meg hogy mikor az a pilóta dolga...MAX szuper reflexekkel képes arra, amire az öregek nem. pont.

SANI{Ó
#6 SANI{Ó 2016. augusztus 31. 17:15  

már mindent ki akarnak herélni? vonatozás legyen mint indyben?

Balrog
#5 Balrog 2016. augusztus 31. 16:46  

A jelenlegi szabályzatnak is van egy pontja, hogy az olyan manőverek, melyek váratlanok és a másik versenyző akadályozására irányulnak, tilosak. Nincs itt semmi különbség az IndyCarhoz képest, csak következetesen kéne alkalmazni azt, ami a szabálykönyvben le van írva.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 16:46

G0007
#4 G0007 2016. augusztus 31. 16:04  
totopad:
számomra inkább az, hogy akkor még autóverseny volt az f1, ma meg már valami túlszabályzott ps játék.

naja xD

fagyi
#3 fagyi 2016. augusztus 31. 15:30  
Konszpiresiszeoriz:
Alapvető különbség van a két manőver között. S amíg Schumi manőverén háborgott a világ, nem is volt szabálytalan. Viszont Max az utolsó pillanatban húzott jobbra, na az veszélyes volt. Ha figyelmesen megnézzük Hakkinen kisérletét láthatjuk hogy Schumi már a finn előzésének megkezdésekor húzódik jobbra, a szaggatott jól mutatja. És Hakkinen nem azért vett vissza mert nem volt hely hanem mert jött a kanyar. Viszont Max azután indul jobbra hogy Rai már oda indult.

Egyébként Ps-ben erre szokták azt mondani, hogy arcadosan versenyez, ami nem tolerálható pl egy virtuális versenyben sem, nem hogy élőben.

totopad
#2 totopad 2016. augusztus 31. 15:10  
Konszpiresiszeoriz:
Alapvető különbség van a két manőver között. S amíg Schumi manőverén háborgott a világ, nem is volt szabálytalan. Viszont Max az utolsó pillanatban húzott jobbra, na az veszélyes volt. Ha figyelmesen megnézzük Hakkinen kisérletét láthatjuk hogy Schumi már a finn előzésének megkezdésekor húzódik jobbra, a szaggatott jól mutatja. És Hakkinen nem azért vett vissza mert nem volt hely hanem mert jött a kanyar. Viszont Max azután indul jobbra hogy Rai már oda indult.

számomra inkább az, hogy akkor még autóverseny volt az f1, ma meg már valami túlszabályzott ps játék.

Konszpiresiszeoriz
#1 Konszpiresiszeoriz 2016. augusztus 31. 14:54  

Alapvető különbség van a két manőver között.
S amíg Schumi manőverén háborgott a világ, nem is volt szabálytalan.
Viszont Max az utolsó pillanatban húzott jobbra, na az veszélyes volt.

Ha figyelmesen megnézzük Hakkinen kisérletét láthatjuk hogy Schumi már a finn előzésének megkezdésekor húzódik jobbra, a szaggatott jól mutatja.
És Hakkinen nem azért vett vissza mert nem volt hely hanem mert jött a kanyar.

Viszont Max azután indul jobbra hogy Rai már oda indult.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 14:55

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

42016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa