Egy innovatív megoldásra alapozza magabiztosságát a Ferrari?

írta: M4Sport
2016. január 20. 12:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Motorja átalakítására és az eddigi szimulációk adataira alapozza magabiztosságát a már Melbourne-ben győzelemre törő Ferrari. Egyes források szerint komoly hatású innovatív megoldásokkal válhatnak a Mercedes kihívóivá 2016-ban!

A győzelem nélkül zárt 2014-es szezont követően az előző tél a megújulásról és újjászerveződésről szólt a Ferrarinál. Az olaszok ennélfogva rendre óvatosan és szerényen fogalmaztak, amikor célkitűzéseikről beszéltek. Ehhez képest komoly változást hozott a mostani felkészülési időszak, Sergio Marchionne, a márka elnöke ugyanis mindenféle óvatosságot félretéve többször is kijelentette, már Ausztráliában győzelmet vár csapatától, mely reményei szerint a bajnoki címért is harcba szállhat a Mercedesszel.

Az olasz Franco Nugnes úgy véli, nem véletlen ez a magabiztosság, a szakíró szerint a Scuderia egyelőre rendkívül ígéretes adatokat kapott új karosszériájáról – de legfőképpen erőforrásáról. Utóbbi területen érhetnek el ugyanis igazán nagy fejlődést, köszönhetően a motormérnök, Lorenzo Sassi egy innovatív megoldásának, melyet a belső égésű motor terén hajt végre, kihasználva, hogy némiképp lazítottak a vonatkozó szabályokon. „A kitűzött cél az, hogy elérjék a 300 baros nyomást az égéstérben, amely sokkal magasabb érték a tavalyi 220-240 baros értéknél” – írta Nugnes a Motorsport oldalán.

E megoldással a mérnökök csökkenteni igyekeznek a gyújtás idejét, s a dízelmotorok hatékonyságához próbálnak közelíteni (ott nincs szükség a gyújtásra, mivel a gázolaj a légsűrítés útján, öngyulladással ég el). „Ha már a gyújtószikra előtt el tudod égetni az üzemanyagot a kamrában uralkodó nagy nyomás révén, az jelentős erőnövekedést eredményez. Mondani ezt könnyű, de rendkívül bonyolult elérni” – írta Nugnes, hozzátéve, hogy a Ferrari újragondolta az égéstér geometriáját, hogy friss levegőt tudjon odajuttatni, s ennek keretében módosított a kompresszor és a köztes hűtőelemek helyzetén.

Utóbbi egységek mérete ráadásul meg is nő 2015-höz képest, miután a nagyobb nyomás nagyobb hőmérséklettel is jár. „Ezért került a figyelmük középpontjába a hűtés – különösen úgy, hogy 21 versenyen csak öt erőforrás használatát engedélyezik idén” – tette hozzá a szakíró.

A Ferrari a Mercedes példáját követve mindeközben maga is szorosabbra fűzte együttműködését partnereivel: a Shell továbbfejlesztett üzemanyagot, a Magneti Marelli új, nagyobb nyomással dolgozó befecskendezőket gyártott számukra. Mattia Binotto, a motorrészleg vezetője pedig az AVL grazi tesztpadján a Mercedestől múlt évben érkező Wolf Zimmermann-nal együtt teszteli az új erőforrást, hogy az a lóerőtöbblet ellenére továbbra is megbízhatóan üzemeljen. (A 2015-ös versenyeken egyetlen motorhibája sem volt a Ferrarinak.)

Nagy kérdés, hogy a magas célokat kitűző Ferrari változtatásai, fáradozásai mire lesznek elegendők a télen szintén nem alvó Mercedesszel szemben. Egy azonban biztosnak tűnik: a fejlesztési verseny élesedik a két gyártó között, s az olaszok mindent megtesznek azért, hogy ez végre a pályán is szorosabb csatákat eredményezzen.

Oszd meg!

42 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#42 BrettShaw 2016. január 23. 00:08  
McVik:
Ez elég jól hangzik amúgy. Az értékek is elég közel vannak a valósághoz, már ahogy sejteni lehet. Csak valami becsúszott a számításodba és így nem korrekt. 1J=1W/s => hogy 4600000KJ=4600000W/s és ezt osztod 3600s akkor az már 1278kW/s2 nem? Vagy én tévedek? (nem kizárt, de) Itt valami sántít. (szerintem) Mondjuk az se teljesen egyértelmű, hogy miért 1 óra. Az energiasűrűség az nem MJ/kg? Lehet hülye vagyok, meg már vagy 20 éve nem tanultam kémiát, de itt valami nem egészen kerek.

Mindkét mértéket osztottam ezerrel korábban, hogy az alap a kilo legyen,mert nem sok értelme van a wattnak ekkora számoknál. Az óra meg azért az, mert az f1 óránként megengedett energia mennyiségéből indultam ki így amit kaptam órára volt specifikus, ebből kellett másodperc alapot gyártani.

qwerm
#41 qwerm 2016. január 21. 16:37  

sztem aerodinamikában is van egy nem kicsi elmaradás. azon is dolgozni kéne. a red bull éveken át alacsony végsebességgel, gyengébb motorral uralkodott. a mercinek nem csak a hibrid rendszere erős.

McVik
#40 McVik 2016. január 21. 16:11  
BrettShaw:
Nem csak. A nagyobb égési csúcsnyomásnak számos más vonzata is van, hiszen minden elem nagyobb dinamikus terhelést kap. Igaz mivel az égésfolyamat rövidebb idő alatt zajlik le rövidebb ideig is. A hűtés is fontos persze, de van egy viszonylag egyszerű elv erre az esetre, amiért nem ez nem úgy kritikus, ahogy a többség gondolja. Az egységnyi idő alatt elégetett üzemanyag mennyisége limitált (100kg/h), ami azt is jelenti, hogy a rendszerbe bevitt külső energia is az, mondjuk 100 x 46MJ (sima benzin) / h, tehát 4600MJ/h, ha onnan nézed, hogy egy Joule egy W/s szekundum, akkor könnyen belátható, hogy a rendszer kombinált kimenő teljesítmény (naná, hogy 100% hatásfok mellett) 4600x1000=4600 000KJ/3600s=1278kW. Szóval ekkora kombinált teljesítményt ad 100kg/h benzin folyamatos elégetése, ezt nem tudod növelni, már így is elméleti maximum. Tehát van ez az elméleti maximumod és ebből kell a lehető legtöbbet mozgási energiaként hasznosítanod, mert a kocsit nem a meleg kipufogó gáz hajtja! :) Ha ennek aránya 40%, akkor a főtengely teljesítmény 1278kW*0,4, azaz 511kW és a MARADÉKOT kell kezelni, ha ez az arány csak 30%, akkor a főtengely teljesítmény csökken 383kW-ra, és a jelentősen nagyobb maradékot kell kezelni. Ma minden módosítás, ami növeli a teljesítményt szükségszerűen javítja a motor hatásfokát (hiszen korábban és a módosítás után is ugyanannyi a rendszerbe bevitt energia), ezzel csökkenti az egyéb veszteségeket. Az egyéb veszteségeket javarészt két tényező adja: a kipufogógáz maradék hője és a hengerfalon, hengerfejen át disszipált egyéb hő, amit a hűtővel vezetnek el. Szóval most az a paradox helyzet állt elő, hogy minél erősebb egy motor annál kisebb a hűtésigénye egyben. Persze ez is eléggé konstrukciófüggő, de az energiamegmaradás makacs dolog. Ettől függetlenül, az égési csúcsnyomás növelése, főleg az öngyulladás kiprovokálása elég nagy hőterheléssel jár, amelyre méretezni kell. Szabados és buta példával élve, ha volt némi 10 fokos vized és egyszer 100l-t felmelegítettél 10 fokkal, az nem égeti meg a kezed, de ugyanannyi energiát elhasználva 10l vizet forrás fölé hevíthetsz, ami meg igen. Az időbeliség nem elhanyagolható szempont náluk sem. A leírás leegyszerűsített és kb 1000 dologgal nem számol, de a lényegen ez sem változtat.

Ez elég jól hangzik amúgy. Az értékek is elég közel vannak a valósághoz, már ahogy sejteni lehet. Csak valami becsúszott a számításodba és így nem korrekt.
1J=1W/s => hogy 4600000KJ=4600000W/s és ezt osztod 3600s akkor az már 1278kW/s2 nem? Vagy én tévedek? (nem kizárt, de) Itt valami sántít. (szerintem) Mondjuk az se teljesen egyértelmű, hogy miért 1 óra. Az energiasűrűség az nem MJ/kg?
Lehet hülye vagyok, meg már vagy 20 éve nem tanultam kémiát, de itt valami nem egészen kerek.

ernike
#39 ernike 2016. január 21. 14:10  
Zasalamel:
H is hívják a szakemberüket?

Wolf Zimmermann

_JuSuF_
#38 _JuSuF_ 2016. január 21. 13:44  
Onei:
És több verseny is jut egy motorra. Emiatt és a jelentős átalakítások tartok én is a megbízhatóságtól.

Alapvetően a Ferrari motorok is megbízhatóak voltak 2015-ben. A lemaradásuk miatti fejlesztési kényszer miatt kellett nekik eggyel több motorral megoldani az évadot, míg a Mercinek biztos előnye volt egy megbízható konstrukció mellett.
Azért elég félelmetes a Mercedes PU tartóssága.

Zasalamel
#37 Zasalamel 2016. január 21. 13:27  
BrettShaw:
Szerintem ez nem a nemzetiségen múlik. A merci valszeg összehozott egy olyan nagyon erős csapatot, ahol a kreatív ötletek sincsenek elnyomva és nem 3 éves tervekben gondolkodnak, hanem valóban evolúcióban. Emellett annyira nagy a Mercedes HPE, hogy konzervatívan is ott lennének az elején. Csak nem biztos, hogy a legelején.

Nyilván nemcsak ezen múlik, de sztem elég sokat elárul, h konkrétan bármilyen technikai sportban legyen az aszfalton vagy terepen, a németek nemcsak h helytállnak de uralják is a sportot (persze amíg jelen vannak). Ugyanez pl a japánokról már nem igen mondható el és sajnos az olaszokról sem.

Zasalamel
#36 Zasalamel 2016. január 21. 13:22  
ernike:
Konkrétan ez a nagy újítás nem is újítás hanem a trendek követése. A Merci elvileg ezt az irányt követi és most hogy egyik volt Mercis motorguru a Ferrari tanácsadója elég biztos hogy a Ferrari is e felé megy el.

H is hívják a szakemberüket?

BrettShaw
#35 BrettShaw 2016. január 21. 13:21  
Zasalamel:
Mondjuk én ezen meg se lepődök, számomra a német (autó) technika jóval a többi felett jár szinte minden téren. Talán a peugeot tudja megközelíteni őket, ha technikai sportról van szó.

Szerintem ez nem a nemzetiségen múlik. A merci valszeg összehozott egy olyan nagyon erős csapatot, ahol a kreatív ötletek sincsenek elnyomva és nem 3 éves tervekben gondolkodnak, hanem valóban evolúcióban.

Emellett annyira nagy a Mercedes HPE, hogy konzervatívan is ott lennének az elején. Csak nem biztos, hogy a legelején.

ernike
#34 ernike 2016. január 21. 13:19  
BrettShaw:
Inkább egy széthulló, de versenyképes motor, mint egy gyenge, de megbízható, hiszen év közben korlátlanul, bocs "korlátlanul" lehet megbízhatóságot javítani. Amúgy szerintem az összes motorgyártó közül a Merci egyedül nagyot húzott, és nem is Otto, hanem inkább Diesotto motorjuk van, vagy tudomisén üzemállapottól függően szikragyújtásos, vagy kompressziógyújtásos üzemmódjaik. A többiek meg építettek frankó turbó ottókat, aztán jött a meglepi, hogy miért is van 100Le hátrány, többletfogyasztás mellett.

Konkrétan ez a nagy újítás nem is újítás hanem a trendek követése. A Merci elvileg ezt az irányt követi és most hogy egyik volt Mercis motorguru a Ferrari tanácsadója elég biztos hogy a Ferrari is e felé megy el.

Zasalamel
#33 Zasalamel 2016. január 21. 13:16  
BrettShaw:
Inkább egy széthulló, de versenyképes motor, mint egy gyenge, de megbízható, hiszen év közben korlátlanul, bocs "korlátlanul" lehet megbízhatóságot javítani. Amúgy szerintem az összes motorgyártó közül a Merci egyedül nagyot húzott, és nem is Otto, hanem inkább Diesotto motorjuk van, vagy tudomisén üzemállapottól függően szikragyújtásos, vagy kompressziógyújtásos üzemmódjaik. A többiek meg építettek frankó turbó ottókat, aztán jött a meglepi, hogy miért is van 100Le hátrány, többletfogyasztás mellett.

Mondjuk én ezen meg se lepődök, számomra a német (autó) technika jóval a többi felett jár szinte minden téren. Talán a peugeot tudja megközelíteni őket, ha technikai sportról van szó.

Utoljára módosítva: 2016. január 21. 13:20

BrettShaw
#32 BrettShaw 2016. január 21. 13:05  
Zasalamel:
Akkor ezek szerint valamit találhatott a ferka h 220-240-ről 300 bar nyomásra tudták emelni (már ha tényleg így van), viszont akkor félő h nem lesznek még elég megbízhatóak és ez azért lehet baj mert nem használhatnak túl sok motort 1 évben... :/ Kicsit tartok az idei évtől mert túl nagy az elvárás és konkrétan (már ha tényleg igazak a pletykák) teljesen új motorral kezdik az évet. Fogalmam sincs mit várjak, mert simán lehet visszalépés is a motor a tavalyihoz képest.

Inkább egy széthulló, de versenyképes motor, mint egy gyenge, de megbízható, hiszen év közben korlátlanul, bocs "korlátlanul" lehet megbízhatóságot javítani.

Amúgy szerintem az összes motorgyártó közül a Merci egyedül nagyot húzott, és nem is Otto, hanem inkább Diesotto motorjuk van, vagy tudomisén üzemállapottól függően szikragyújtásos, vagy kompressziógyújtásos üzemmódjaik. A többiek meg építettek frankó turbó ottókat, aztán jött a meglepi, hogy miért is van 100Le hátrány, többletfogyasztás mellett.

Utoljára módosítva: 2016. január 21. 13:06

Onei
#31 Onei 2016. január 21. 12:09  

És több verseny is jut egy motorra. Emiatt és a jelentős átalakítások tartok én is a megbízhatóságtól.

Zasalamel
#30 Zasalamel 2016. január 21. 11:54  
BrettShaw:
Nem csak. A nagyobb égési csúcsnyomásnak számos más vonzata is van, hiszen minden elem nagyobb dinamikus terhelést kap. Igaz mivel az égésfolyamat rövidebb idő alatt zajlik le rövidebb ideig is. A hűtés is fontos persze, de van egy viszonylag egyszerű elv erre az esetre, amiért nem ez nem úgy kritikus, ahogy a többség gondolja. Az egységnyi idő alatt elégetett üzemanyag mennyisége limitált (100kg/h), ami azt is jelenti, hogy a rendszerbe bevitt külső energia is az, mondjuk 100 x 46MJ (sima benzin) / h, tehát 4600MJ/h, ha onnan nézed, hogy egy Joule egy W/s szekundum, akkor könnyen belátható, hogy a rendszer kombinált kimenő teljesítmény (naná, hogy 100% hatásfok mellett) 4600x1000=4600 000KJ/3600s=1278kW. Szóval ekkora kombinált teljesítményt ad 100kg/h benzin folyamatos elégetése, ezt nem tudod növelni, már így is elméleti maximum. Tehát van ez az elméleti maximumod és ebből kell a lehető legtöbbet mozgási energiaként hasznosítanod, mert a kocsit nem a meleg kipufogó gáz hajtja! :) Ha ennek aránya 40%, akkor a főtengely teljesítmény 1278kW*0,4, azaz 511kW és a MARADÉKOT kell kezelni, ha ez az arány csak 30%, akkor a főtengely teljesítmény csökken 383kW-ra, és a jelentősen nagyobb maradékot kell kezelni. Ma minden módosítás, ami növeli a teljesítményt szükségszerűen javítja a motor hatásfokát (hiszen korábban és a módosítás után is ugyanannyi a rendszerbe bevitt energia), ezzel csökkenti az egyéb veszteségeket. Az egyéb veszteségeket javarészt két tényező adja: a kipufogógáz maradék hője és a hengerfalon, hengerfejen át disszipált egyéb hő, amit a hűtővel vezetnek el. Szóval most az a paradox helyzet állt elő, hogy minél erősebb egy motor annál kisebb a hűtésigénye egyben. Persze ez is eléggé konstrukciófüggő, de az energiamegmaradás makacs dolog. Ettől függetlenül, az égési csúcsnyomás növelése, főleg az öngyulladás kiprovokálása elég nagy hőterheléssel jár, amelyre méretezni kell. Szabados és buta példával élve, ha volt némi 10 fokos vized és egyszer 100l-t felmelegítettél 10 fokkal, az nem égeti meg a kezed, de ugyanannyi energiát elhasználva 10l vizet forrás fölé hevíthetsz, ami meg igen. Az időbeliség nem elhanyagolható szempont náluk sem. A leírás leegyszerűsített és kb 1000 dologgal nem számol, de a lényegen ez sem változtat.

Akkor ezek szerint valamit találhatott a ferka h 220-240-ről 300 bar nyomásra tudták emelni (már ha tényleg így van), viszont akkor félő h nem lesznek még elég megbízhatóak és ez azért lehet baj mert nem használhatnak túl sok motort 1 évben... :/

Kicsit tartok az idei évtől mert túl nagy az elvárás és konkrétan (már ha tényleg igazak a pletykák) teljesen új motorral kezdik az évet. Fogalmam sincs mit várjak, mert simán lehet visszalépés is a motor a tavalyihoz képest.

Utoljára módosítva: 2016. január 21. 11:56

BrettShaw
#29 BrettShaw 2016. január 21. 11:17  
Zasalamel:
Konstrukció alatt azt érted, hogy mekkora hűtést tud biztosítani a motornak?

Nem csak. A nagyobb égési csúcsnyomásnak számos más vonzata is van, hiszen minden elem nagyobb dinamikus terhelést kap. Igaz mivel az égésfolyamat rövidebb idő alatt zajlik le rövidebb ideig is. A hűtés is fontos persze, de van egy viszonylag egyszerű elv erre az esetre, amiért nem ez nem úgy kritikus, ahogy a többség gondolja.

Az egységnyi idő alatt elégetett üzemanyag mennyisége limitált (100kg/h), ami azt is jelenti, hogy a rendszerbe bevitt külső energia is az, mondjuk 100 x 46MJ (sima benzin) / h, tehát 4600MJ/h, ha onnan nézed, hogy egy Joule egy W/s szekundum, akkor könnyen belátható, hogy a rendszer kombinált kimenő teljesítmény (naná, hogy 100% hatásfok mellett) 4600x1000=4600 000KJ/3600s=1278kW. Szóval ekkora kombinált teljesítményt ad 100kg/h benzin folyamatos elégetése, ezt nem tudod növelni, már így is elméleti maximum.

Tehát van ez az elméleti maximumod és ebből kell a lehető legtöbbet mozgási energiaként hasznosítanod, mert a kocsit nem a meleg kipufogó gáz hajtja! :) Ha ennek aránya 40%, akkor a főtengely teljesítmény 1278kW*0,4, azaz 511kW és a MARADÉKOT kell kezelni, ha ez az arány csak 30%, akkor a főtengely teljesítmény csökken 383kW-ra, és a jelentősen nagyobb maradékot kell kezelni.

Ma minden módosítás, ami növeli a teljesítményt szükségszerűen javítja a motor hatásfokát (hiszen korábban és a módosítás után is ugyanannyi a rendszerbe bevitt energia), ezzel csökkenti az egyéb veszteségeket. Az egyéb veszteségeket javarészt két tényező adja: a kipufogógáz maradék hője és a hengerfalon, hengerfejen át disszipált egyéb hő, amit a hűtővel vezetnek el. Szóval most az a paradox helyzet állt elő, hogy minél erősebb egy motor annál kisebb a hűtésigénye egyben. Persze ez is eléggé konstrukciófüggő, de az energiamegmaradás makacs dolog.

Ettől függetlenül, az égési csúcsnyomás növelése, főleg az öngyulladás kiprovokálása elég nagy hőterheléssel jár, amelyre méretezni kell. Szabados és buta példával élve, ha volt némi 10 fokos vized és egyszer 100l-t felmelegítettél 10 fokkal, az nem égeti meg a kezed, de ugyanannyi energiát elhasználva 10l vizet forrás fölé hevíthetsz, ami meg igen. Az időbeliség nem elhanyagolható szempont náluk sem.

A leírás leegyszerűsített és kb 1000 dologgal nem számol, de a lényegen ez sem változtat.

ernike
#28 ernike 2016. január 21. 11:06  
f1m12:
mert ők csendben dolgoznak, nem dumálnak

Csak a történethűség kedvéért először a Merciről jelent meg pontosan egy ilyen cikk, majd lehozta ezt a Ferrariról is az Omnicorse és most onnan veszi ezt mindenki. Tehát attól hogy megjelenik egy ilyen cikk nem biztos hogy hiteles a forrás és a Merciről is lehet ilyeneket olvasni:

http://www.f1analisitecnica.com/2016/01/mercedes-2016-parola-d.html

Utoljára módosítva: 2016. január 21. 11:10

Zasalamel
#27 Zasalamel 2016. január 21. 10:20  
BrettShaw:
Milyen szabály? Ebből a kiváló cikkből ugyan nem derül ki, hogy milyen nyomásra gondol, de természetesen ez égési csúcsnyomás. Ezt semmi nem szabályozza, csak a konstrukció filozófiája és gyengesége határolja.

Konstrukció alatt azt érted, hogy mekkora hűtést tud biztosítani a motornak?

BrettShaw
#26 BrettShaw 2016. január 21. 09:33  
f1 the best:
„A kitűzött cél az, hogy elérjék a 300 baros nyomást az égéstérben, amely sokkal magasabb érték a tavalyi 220-240 baros értéknél” Ez a szabály mikor változott? A Mercedes erőforrásáról miért nem hallunk sose semmit?

Milyen szabály? Ebből a kiváló cikkből ugyan nem derül ki, hogy milyen nyomásra gondol, de természetesen ez égési csúcsnyomás. Ezt semmi nem szabályozza, csak a konstrukció filozófiája és gyengesége határolja.

Onei
#25 Onei 2016. január 21. 08:10  
f1m12:
mert ők csendben dolgoznak, nem dumálnak

Vagy csak olvasd el a cikket, hogy nem a Ferrari nyilatkozta le, hanem egy szakíró találgatása. Mi oka lenne a a Ferrarinak az ötleteiket kifecsegni?
Annak azonban örülök, hogy a MA és a pilóták nem ígérgetnek úgy mint SM.

f1m12
#24 f1m12 2016. január 20. 19:57  
f1 the best:
„A kitűzött cél az, hogy elérjék a 300 baros nyomást az égéstérben, amely sokkal magasabb érték a tavalyi 220-240 baros értéknél” Ez a szabály mikor változott? A Mercedes erőforrásáról miért nem hallunk sose semmit?

mert ők csendben dolgoznak, nem dumálnak

f1 the best
#23 f1 the best 2016. január 20. 19:29  

„A kitűzött cél az, hogy elérjék a 300 baros nyomást az égéstérben, amely sokkal magasabb érték a tavalyi 220-240 baros értéknél”
Ez a szabály mikor változott?
A Mercedes erőforrásáról miért nem hallunk sose semmit?

f1m12
#22 f1m12 2016. január 20. 19:08  
GreenHonda:
Azért nem egy Vettel-Webber differencia

csak Rosbergnek lett volna esélye megszorongatni Hamilton. senki másnak. és nem volt sehol. lehet egy Webber gyengébb pilóta volt, de mások nyertek futamokat, többször utolsó futamon dőlt el a cím sorsa. ok, Vettel bénázott olykor, de ez volt az érdekes benne, Hamilton hibái meg nyugodtan belefértek

GreenHonda
#21 GreenHonda 2016. január 20. 18:50  
fagyi:
Igen tudott olyat fejlődni ami szép, de beérni a Mercedest necces. Nem tudsz véletlenül egy olyasmi adatot, hogy 2014-ben mekkora volt a lemaradás meg 2015-ben? ( Ferrari - Mercedes persze ) Azért tűnik még szépnek igazából, mert nincs ellenfelük. Első erő a Mercedes, második meg a Ferrari. Hébe hóba zavarhat be valaki, mert azoknak a fejlődése korlátozott tekintettel a Mercedesre és a Ferrarira.

A régebbi időkbe is lehetett volna ezt meg azt magyarázni, de úgy alakult, ahogy, sok tényező által. Én azt mondom, ne úgy álljunk hozzá, hogy úgysem tudják. Lehetnek itt még meglepetések.:)

GreenHonda
#20 GreenHonda 2016. január 20. 18:49  
f1m12:
mint tavaly is....

Azért nem egy Vettel-Webber differencia

fagyi
#19 fagyi 2016. január 20. 18:48  
GreenHonda:
Mondjuk ebben az unfair szisztémában is tudott a Ferrari akkorát fejlődni, amit mások már leírtak, hogy márpedig a tokenrendszerben lehetetlen, s be vannak így ahogy van (2014-től) betonozva az erőviszonyok.

Igen tudott olyat fejlődni ami szép, de beérni a Mercedest necces.

Nem tudsz véletlenül egy olyasmi adatot, hogy 2014-ben mekkora volt a lemaradás meg 2015-ben? ( Ferrari - Mercedes persze )

Azért tűnik még szépnek igazából, mert nincs ellenfelük. Első erő a Mercedes, második meg a Ferrari. Hébe hóba zavarhat be valaki, mert azoknak a fejlődése korlátozott tekintettel a Mercedesre és a Ferrarira.

Utoljára módosítva: 2016. január 20. 18:49

f1m12
#18 f1m12 2016. január 20. 18:43  
GreenHonda:
Mondjuk nem bánnám, ha odaérnének a Mercedes szintjére. Nem szeretem az ilyen egyhangú vb-ket, hogy egy embert kell csak legyőzni hozzá. Bár ez még mindig jobb, mint amikor jóval gyengébb csapattársakat kaptak klasszis pilóták...

mint tavaly is....

GreenHonda
#17 GreenHonda 2016. január 20. 18:29  
fagyi:
Alonso éra esetében könnyebb volt a felzárkózás, mint a mostani non fair play rendszerben. Úgy lenne fair, ha ez a "csapat" bizonyíthatna a fair play rendszerben is. Akkor lehetne látni tisztán. Szerintem kár ezt hasonlítani. Anno megvolt a lehetőség, hogy egyik évről a másikra győztes legyél, még ha nem is sikerült és ez nagyon nagy szó szvsz.

Mondjuk ebben az unfair szisztémában is tudott a Ferrari akkorát fejlődni, amit mások már leírtak, hogy márpedig a tokenrendszerben lehetetlen, s be vannak így ahogy van (2014-től) betonozva az erőviszonyok.

Utoljára módosítva: 2016. január 20. 18:29

fagyi
#16 fagyi 2016. január 20. 18:27  
Agressor:
Azt hiszem végre kiderül, vajon tényleg megváltoztak e a dolgok, vagy ugyanaz a benzincsőrángatós, mellétaktikázós, és impotens csapat, mint Alonso idejében. Innovációt láttunk ott is, pl. 2012-ben. Ausztráliában kiderül, hogy ennél a felállásnál jelent e valami eredményt is...

Alonso éra esetében könnyebb volt a felzárkózás, mint a mostani non fair play rendszerben.

Úgy lenne fair, ha ez a "csapat" bizonyíthatna a fair play rendszerben is. Akkor lehetne látni tisztán.

Szerintem kár ezt hasonlítani. Anno megvolt a lehetőség, hogy egyik évről a másikra győztes legyél, még ha nem is sikerült és ez nagyon nagy szó szvsz.

GreenHonda
#15 GreenHonda 2016. január 20. 18:26  
BrettShaw:
A magyar szövegnek pontosan semmi értelme nincs...

Te szoktál emberekkel beszélgetni élőben? Valamikor elég pontatlanul magyaráznak, de ki lehet belőle szedni a lényeget. Most lehetett ebben az esetben is, amit ráadásul le kell fordítani. Szerintem nem egy könyvet írtak róla, hanem nyilatkoztak.

GreenHonda
#14 GreenHonda 2016. január 20. 18:22  

Mondjuk nem bánnám, ha odaérnének a Mercedes szintjére. Nem szeretem az ilyen egyhangú vb-ket, hogy egy embert kell csak legyőzni hozzá. Bár ez még mindig jobb, mint amikor jóval gyengébb csapattársakat kaptak klasszis pilóták...

fist1
#13 fist1 2016. január 20. 18:19  

Engem nem zavar, miket nyilatkoznak, úgyis csak az számít, amit majd időmérőkön, versenyeken látunk. Azért remélem, sikerült közelebb kerülni, vagy akár előzni is. Bár ha előznének, akkor megint ott tartanánk, ahol tavaly és előtte, csak Ferrarival az élen, nézői szempontból jobb lenne, ha egy szinten lenne a Merci és Ferrari.

F1890
#12 F1890 2016. január 20. 17:40  

ha a ferrari nem képviselteti magát 2 autóval az első 2 rajtsorban ausztráliában, számomra csalódás lesz a teljesítményük. williams merci rb mclaren ide vagy oda

Agressor
#11 Agressor 2016. január 20. 15:53  

Azt hiszem végre kiderül, vajon tényleg megváltoztak e a dolgok, vagy ugyanaz a benzincsőrángatós, mellétaktikázós, és impotens csapat, mint Alonso idejében.
Innovációt láttunk ott is, pl. 2012-ben. Ausztráliában kiderül, hogy ennél a felállásnál jelent e valami eredményt is...

Zasalamel
#10 Zasalamel 2016. január 20. 15:39  

Az a gáz, hogy 2013-ban is áradozott ferrarinál a motorgárda és a shell, aztán tudjuk mi lett belőle, nagyon de nagyon remélem nem fog ez mégegyszer megtörténni. Francnak kell ilyen faszságokat nyilatkozni a sajtónak, még akkor is ha tényleg van ebben valami.

Onei
#9 Onei 2016. január 20. 15:35  

S.M. ne ígérgessen ilyet. Nem szabad!!!
Bár remélem nagyot ugrik a Ferrari kasztni és motor terén is.

Bogyi007
#8 Bogyi007 2016. január 20. 15:25  

Ha ez a dolog tényleg működni fog, akkor nem is olyan véletlen hogy a Red Bullnak (és végül a Torro Rossonak sem) nem akartak ebből a motorból adni csak a tavalyiból...

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. január 20. 15:13  

A magyar szövegnek pontosan semmi értelme nincs...

ernike
#6 ernike 2016. január 20. 13:41  

Remélem egy igazi kincset fog hordozni a Ferrari kasznija. Állítólag egyébként a Merci is ebbe az irányba megy ha minden igaz, persze ezek csak pletykák. Lehet a hűtésigénynek köszönhetően az oldaldoboz első fele még nagyobb lesz mint tavaly. Sok cucc fog oda kerülni.

Utoljára módosítva: 2016. január 20. 13:42

danieL_
#5 danieL_ 2016. január 20. 13:26  

Minden évben megrebegtetik ezt a hírt, aztán hopp, nem történik semmi, ismét középerők. Kíváncsi leszek, nagyon régóta hiányzik a csapatból a kreativitás. Csak loholnak a többiek után ..

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. január 20. 13:26  
Hombre B:
Thx :D

"remélem nem jó irányba mentek"

Hombre B! Ilyet írni..... :O

Utoljára módosítva: 2016. január 20. 13:26

Hombre B
#3 Hombre B 2016. január 20. 13:15  
guide:
" remélem nem jó irányba mentek"- hú,ezt még olvasni is rossz.Javítsd ki kérlek,nehogy beteljesüljön!

Thx :D

guide
#2 guide 2016. január 20. 13:06  
Hombre B:
Kívancsian várom, remélem jó irányba mentek és nem zsákutca lesz a fejlesztés.

" remélem nem jó irányba mentek"- hú,ezt még olvasni is rossz.Javítsd ki kérlek,nehogy beteljesüljön!

Hombre B
#1 Hombre B 2016. január 20. 12:41  

Kívancsian várom, remélem jó irányba mentek és nem zsákutca lesz a fejlesztés.

Utoljára módosítva: 2016. január 20. 13:15

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pirelli, 2017, Kimi Räikkönen

52016.10.25. 08:52

Ezért úszta meg a büntetést Alonso – és Massa

Valójában a brazil örülhet, hogy versenybalesetnek minősítették ütközésüket?