Egy körre a katasztrófától

írta: M4Sport
2016. augusztus 30. 19:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Esteban Ocon úgy érzi, élete első Forma–1-es versenyén mindössze egy kör „választotta el a katasztrófától”, a futam utolsó szakaszában ugyanis nagyon oda kellett figyelnie a gumikra egy korábbi műszaki hiba miatt.

A fiatal francia Rio Haryanto helyét vette át a Manor-Mercedesnél, miután az indonéz pilóta „nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit” (azaz támogatói nem tudták összeszedni a folytatáshoz szükséges pénzösszeget). Bemutatkozása meggyőzőre sikerült, a mezőny leggyengébbnek tartott autójával ugyanis tizenhatodikként ért célba, megelőzve egyik ellenfelét.

Nemrég ráadásul kiderült, hogy a futam utolsó szakaszában komoly „kezelhetőségi problémái” voltak, ezért már azt is örömtelinek tartja, hogy sikerült eljutni a célba, magát a futamot pedig „egészen jónak” titulálta. „Igyekeztünk kihasználni a lehetőségeinket és némi nyomást akartunk helyezni az előttünk lévőkre” – nyilatkozta. „Az első körben sikerült elkerülnöm a bajt, ami nagyon fontos volt számomra” – tette hozzá, kiemelve az egyik kulcsmomentumot.

„Később azonban meghibásodott a fékhűtő, ezzel pedig rengeteg időt veszítettünk. A helyzet egy kicsit sem volt ideális, és nagyon nehéz dolgom volt a gumik életben tartásával. Veszítettünk a teljesítményünkből, és az aerodinamika sem volt a legjobb – körülbelül egy másodpercet buktunk körönként. A végén nagyon nehéz volt eljutni a célig azokon a gumikon. Ha van még egy kör, katasztrófa történt volna. Tényleg nagyon közel voltunk hozzá. A hibák nélkül sokkal versenyképesebbek lettünk volna, talán az egyik Renault-t is elkapjuk” – magyarázta.

Ocon nagyon jól érezte magát a Manor volánja mögött, a gumiabroncsok menedzselését azonban nehéznek találta, főleg azokhoz a kategóriákhoz képest, melyekben pályafutása korábbi szakaszában versenyzett (például a Forma-3, a GP3, vagy a DTM). „A versenyek hasonlóak, de a gumikezelés rosszabb az F1-ben, mint vártam, vagy mint a GP3-ban és a többi sorozatban. Nagyon sokat kell még tanulnom róla, de láttam, hogy működik, szóval már tudom, mire számítsak” – jelezte.

A csapattárs, Pascal Wehrlein remekül teljesített az időmérőn, akárcsak Ausztiában (itt a futamon is jól ment, és megszerezte a csapat első pontjait), a hétvégi olasz verseny előtt tehát ismét bizakodhat a Manor, az alacsony leszorítóerős pályák ugyanis fekszenek az autónak. „Meglátjuk, hogyan teljesítünk Monzában, viszont jön pár új alkatrész, szóval már várjuk a hétvégét. Összességében az autó kezelhetősége jó, talán egy kicsit lassabb a kanyarokban, de az egyensúlya is rendben van. Jó vezetni. Sok lehetőség van benne, és a jó pályán ezt bizonyíthatjuk is” – zárta gondolatát Ocon.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#4 GreenHonda 2016. augusztus 31. 14:55  
Janisf:
Torro Rosso, Sauber, Renault, Haas, és talán a Mclaren verhető motorerőből nekik.. Ha a top 10-ben valakinek nem jön ki a lépés, akkor meglehet a pontszerzés... :)

Szerintem a karosszéria sem annyira rossz, persze nyilván a motorerő az előny, én is azért számítottam Monzára. Illetve elég nagy végsebességre be tudják lőni a kocsit

Janisf
#3 Janisf 2016. augusztus 31. 12:50  
GreenHonda:
Így még jobb a helyzet, mint gondoltam. Azt hittem a Manor gumikezelési problémái jöttek ismét elő, de akkor ennek okán közelítette meg végül Nasr 3mp hátrányból 7 tizedet alakítva a végére. Ocon szavai hasonlóak az én véleményemhez. Bár nem tudom, a frnacia képes lett-e volna rá,. de Wehrlein szerintem biztos legyűrte volna a Renault-t, ez egy nagyon erős hétvége lehetett volna, fokozottan nagy kár azért az ütközésért, ugyanakkor nagy szerencse,hogy az FIA egy szerencsétlen szövetség, akik büntetni sem bírnak, tehát Monzára, ahol nagyon jó szereplést prognostiztálok, nem kezdi a német büntetéssel. Most lehet sztem pontot szerezni, ez egy nagy esély lesz.

Torro Rosso, Sauber, Renault, Haas, és talán a Mclaren verhető motorerőből nekik.. Ha a top 10-ben valakinek nem jön ki a lépés, akkor meglehet a pontszerzés... :)

GreenHonda
#2 GreenHonda 2016. augusztus 31. 11:59  

Így még jobb a helyzet, mint gondoltam. Azt hittem a Manor gumikezelési problémái jöttek ismét elő, de akkor ennek okán közelítette meg végül Nasr 3mp hátrányból 7 tizedet alakítva a végére.

Ocon szavai hasonlóak az én véleményemhez. Bár nem tudom, a frnacia képes lett-e volna rá,. de Wehrlein szerintem biztos legyűrte volna a Renault-t, ez egy nagyon erős hétvége lehetett volna, fokozottan nagy kár azért az ütközésért, ugyanakkor nagy szerencse,hogy az FIA egy szerencsétlen szövetség, akik büntetni sem bírnak, tehát Monzára, ahol nagyon jó szereplést prognostiztálok, nem kezdi a német büntetéssel.

Most lehet sztem pontot szerezni, ez egy nagy esély lesz.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 12:00

Jadeite
#1 Jadeite 2016. augusztus 31. 00:58  

Amíg csak a címet láttam, arra gondoltam, ez is 1 cikk lesz arról, h Rosberg vért izzadva küzdötte be magát a célba, miközben a csapat elkeseredetten imádkozott az összes istenséghez, mert az autója már szétesőben volt, "mint mindig".

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ