Egy motorral kevesebb marad Hamiltonnak?

írta: M4Sport
2016. május 02. 14:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Lewis Hamilton a szocsi verseny után elveszíti idei első motorját.

A brit Oroszországban idei első számú V6-osával versenyzett, miután csapata a szombati műszaki hiba után kicserélte előző hajtóegységét. (Emellett új turbót, MGU-H-t, vezérlőelektronikát és energiatárolót, valamint egy régebbi MGU-K-t is kapott.) A vasárnapi kerékcsere után ugyanakkor e régi motorral is probléma adódott: csökkenni kezdett a víznyomás, melyet a csapat szerint jó eséllyel szivárgás okozott.

Pontos magyarázat még nincs az újabb problémára, ám Toto Wolff sportigazgató nem tartja kizártnak, hogy a szocsi motorról le kell majd mondaniuk a folytatásban. „Lehetséges. Még ki kell elemeznünk, hogy miért kezdett csökkenni a víznyomás, majd miért stabilizálódott, hogy aztán utána még tovább csökkenjen. Lehetséges, hogy a motor kapott egy nagy ütést, és még ki kell derítenünk, hogy megtarthatjuk-e vagy sem” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

A szabályok értelmében egy versenyző egy szezonban öt erőforrást használhat büntetlenül, a hatodikért hátrasorolás jár. Amennyiben Hamilton végleg elveszíti első motorját, van esély arra, hogy a bajnoki hajrában valamikor bűnhődjön emiatt. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Mercedes eredetileg úgy tervezett, hogy csupán négy erőforrással teljesíti a 2016-os szezont, így még az sem kizárt, hogy az egyik motor elvesztése nehéz helyzetbe hozza őket.

Miután Hamiltonnak a vasárnapi már a második műszaki gondja volt Szocsiban, a szombati pedig ráadásul a kínai hiba megismétlődése volt, Wolffot megkérdezték, mit mondott a történtek után versenyzőjének. „Mi a kommunikáció során mindig bocsánatot kérünk egymástól. Tavaly volt egy olyan eset, amikor Lewis kért elnézést a futam után, mert elkövetett egy hibát. Nem várhatod el a versenyzőtől, akinek esélye sem maradt a pole-ra, hogy mosolyogva sétálgasson. El kell fogadnunk, hogy felkavarták a történtek – most más módon csalódott, mint mi” – magyarázta.

„Talán a mi helyzetünk könnyebb, mert a másik versenyzőnk nyert. Bocsánatot kértünk Lewistól, majd közöltük vele, hogy minden követ megmozgatunk azért, hogy büntetés nélkül megússza. Ez most nehéz időszak számára, mert folyton balszerencsés. Mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobb autót biztosítsuk számára, de olykor elpártol mellőle a szerencse, és ilyenkor semmi mást nem tehetünk, mint hogy bocsánatot kérjünk tőle.”

Oszd meg!

22 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BP05
#22 BP05 2016. május 03. 12:58  
hammertime:
Karl el szokta ragadtatni magát és túlzásokba esik. Én csak annyit mondtam, hogy ellenfél nélkül könnyebb jól teljesíteni, más a helyzet amikor nyomás alatt kell. Amikor Ham nyert könnyedén, akkor is leírtam általában hogy ez sétagalopp volt, csak a kötelezőt hozta. Nyilván nem tudhatjuk mi lett volna, ha nincsenek gondjai Hamiltonnak, de hogy Rosbergnek nem lett volna ilyen egyszerű dolga, az szinte biztos. Kicsit olyan, mint amikor egy meccs elején talál egy csapat 2-3 szerencsés gólt, egészen más lesz onnan a meccs képe és totál felborulhatnak a valós erőviszonyok emiatt, mivel a szerencsés felszabadul, a másik meg rágörcsöl(het).

Ebben egyetértünk.

Amúgy Hamilton nyilván nincs könnyű helyzetben, de azért Rosbergnek se lehet könnyű abból a szempontból hogy valószínűleg ő is tudja hogy ennél nagyobb esélye már nem igen lesz a karrierje során hogy VB-t szerezzen és ha ezt most elszúrja akkor neki kb. annyi, sőt akkor az se biztos hogy a Mercinél maradhat egyáltalán szóval ő most az életéért küzd mert ha idén nem lesz VB akkor nagy valószínűséggel már soha.
Szóval én már csak ezért is remélem hogy idén valahogy Rosberg behúzza, Hamiltonnak meg már amúgy is van 3 VB-je amivel örökre beírta magát az F1 történelmébe, és hogy most 3 vagy 5 vagy 8 VB-vel vonul majd vissza az szinte teljesen mindegy meg aztán több mint valószínű hogy nem ez az utolsó éve amikor harcban lesz a VB-ért szóval nem kell pánikba esni ha netán idén mégsem ő nyer.

Utoljára módosítva: 2016. május 03. 13:08

BP05
#21 BP05 2016. május 03. 12:48  
s60pcc:
Itt a konszenzus pl közötted és közöttem. Az általad említett fórumozókkal nem hiszem, hogy létezne ilyen.

Ha létezne velük ilyen akkor nem lett volna mire reagálnom :)

hammertime
#20 hammertime 2016. május 03. 12:08  
BP05:
Nem, azt mondtam hogy győzzön a jobb és győzött is még 4x ;) :P Komolyra fordítva ha MS-t akár szerencsével is de ha legyőzték én sose mondtam azt hogy ajándékba kaptak egy VB-t, mert mindenki megérdemelten nyer VB-t. Mert úgy látom a kollégádnál csak Hamilton nyerhet megérdemelten VB-t sőt neki már lassan alanyi jogon is kijárhatna, de mindenki más csak ajándékba kaphat ugye?

Karl el szokta ragadtatni magát és túlzásokba esik.
Én csak annyit mondtam, hogy ellenfél nélkül könnyebb jól teljesíteni, más a helyzet amikor nyomás alatt kell. Amikor Ham nyert könnyedén, akkor is leírtam általában hogy ez sétagalopp volt, csak a kötelezőt hozta.
Nyilván nem tudhatjuk mi lett volna, ha nincsenek gondjai Hamiltonnak, de hogy Rosbergnek nem lett volna ilyen egyszerű dolga, az szinte biztos.

Kicsit olyan, mint amikor egy meccs elején talál egy csapat 2-3 szerencsés gólt, egészen más lesz onnan a meccs képe és totál felborulhatnak a valós erőviszonyok emiatt, mivel a szerencsés felszabadul, a másik meg rágörcsöl(het).

s60pcc
#19 s60pcc 2016. május 03. 12:03  
BP05:
Sehonnan, épp ezért nem reális az összevetés így azt kell elfogadni amit dobott a gép, tudva azt hogy ez az eredmény nem azért alakult ki mert Rosberg most ennyivel jobb volt Hamiltonnál hanem mert Hamilton pechesebb volt. Nekünk nincs mit bizonyítani mert mi nem azt állítottuk hogy Rosberg erőből verte Hamiltont, sőt azt se mondtuk hogy biztos megverte volna, stb. ellenben jónéhány Hamiltonossal akik kész tényként kezelik hogy Rosberg csak mákkal nyerhetett mert amúgy Hamilton nyert volna.

Itt a konszenzus pl közötted és közöttem.
Az általad említett fórumozókkal nem hiszem, hogy létezne ilyen.

BP05
#18 BP05 2016. május 03. 11:55  
s60pcc:
Na ez most egy igencsak hipotetikus kérdés....visszafelé ugyanúgy érvényes. "Honnan veszitek, hogy problémák nélkül Rosberg ugyanúgy győzött volna?" Ezt ti sem tudjátok alátámasztani. Idén Rosberg qualin csak akkor tudta megelőzni Hamiltont, ha annak technikai gondjai/büntetései voltak. (A permanensen rossz Hamilton rajtokban pedig ti sem hisztek/hettek.) Tehát ahogyan én sem kérhetem, hogy bizonyítsátok a fordított kérdésfeltevést, ti sem kérhetitek az ellenkezőjét. Cserébe, ellentétben azokkal akik nagyon szubjektív irányban gondolkodnak (akik annyira bökik a csőrötöket) én nem állítom, hogy így vagy úgy lett volna. Csupán arra hívom fel a figyelmet, hogy egyik pilótának minden lehetősége megvolt megmutatni a tempóját, míg a másiknak nem. Ez ennyire egyszerű.

Sehonnan, épp ezért nem reális az összevetés így azt kell elfogadni amit dobott a gép, tudva azt hogy ez az eredmény nem azért alakult ki mert Rosberg most ennyivel jobb volt Hamiltonnál hanem mert Hamilton pechesebb volt.

Nekünk nincs mit bizonyítani mert mi nem azt állítottuk hogy Rosberg erőből verte Hamiltont, sőt azt se mondtuk hogy biztos megverte volna, stb. ellenben jónéhány Hamiltonossal akik kész tényként kezelik hogy Rosberg csak mákkal nyerhetett mert amúgy Hamilton nyert volna.

s60pcc
#17 s60pcc 2016. május 03. 11:47  
BP05:
Ezt én is kérdeztem már hogy honnan veszik hogy a problémák nélkül Hamilton megverte volna, de választ erre még nem kaptam és gyanítom hogy te sem fogsz.

Na ez most egy igencsak hipotetikus kérdés....visszafelé ugyanúgy érvényes.
"Honnan veszitek, hogy problémák nélkül Rosberg ugyanúgy győzött volna?"
Ezt ti sem tudjátok alátámasztani.

Idén Rosberg qualin csak akkor tudta megelőzni Hamiltont, ha annak technikai gondjai/büntetései voltak. (A permanensen rossz Hamilton rajtokban pedig ti sem hisztek/hettek.)

Tehát ahogyan én sem kérhetem, hogy bizonyítsátok a fordított kérdésfeltevést, ti sem kérhetitek az ellenkezőjét.
Cserébe, ellentétben azokkal akik nagyon szubjektív irányban gondolkodnak (akik annyira bökik a csőrötöket) én nem állítom, hogy így vagy úgy lett volna. Csupán arra hívom fel a figyelmet, hogy egyik pilótának minden lehetősége megvolt megmutatni a tempóját, míg a másiknak nem. Ez ennyire egyszerű.

BP05
#16 BP05 2016. május 03. 11:47  
s60pcc:
A Karl nicknevű fórumozó speciális eset. Szerintem kialakul mindenkiben aki gyakrabban fórumozik, hogy ki az akivel érdemes eszmecserét folytatni. Nekem sem azzal van bajom, hogy a véleményed szerint Rosberg megérdemelne egy címet. Szerintem is gyors és jó pilóta. Nekem személy szerint csak azzal van bajom, hogy egyetlen potenciális ellenfelét non stop technikai jellegű problémák fosztják meg annak lehetőségétől, hogy beleszóljon. A többi esetleges jelöltet is rajtuk kívülálló tényezők (büntetések, Kvjat) szeparálják Nico-tól. Ha tiszta versenyben bizonyul gyorsabbnak akkor egy szavam sincs. Emelett tudom, hogy ez az állapot nem lehet év végéig ilyen, vagyis biztosan fordul majd a kocka Rosberg ellen is, mégis ekkor előnyt ritkán ajándékoz a sors valakinek. (természetesen nem elvitatva, hogy elvégezte a dolgát és élt ezzel)

Az a baj hogy ezekből a ,,speciális esetekből,, egyre több van.

Erre meg csak azt mondanám hogy ez még csak a 4. futam volt, várjuk ki a végét.

s60pcc
#15 s60pcc 2016. május 03. 11:34  
BP05:
Nem, azt mondtam hogy győzzön a jobb és győzött is még 4x ;) :P Komolyra fordítva ha MS-t akár szerencsével is de ha legyőzték én sose mondtam azt hogy ajándékba kaptak egy VB-t, mert mindenki megérdemelten nyer VB-t. Mert úgy látom a kollégádnál csak Hamilton nyerhet megérdemelten VB-t sőt neki már lassan alanyi jogon is kijárhatna, de mindenki más csak ajándékba kaphat ugye?

A Karl nicknevű fórumozó speciális eset. Szerintem kialakul mindenkiben aki gyakrabban fórumozik, hogy ki az akivel érdemes eszmecserét folytatni.

Nekem sem azzal van bajom, hogy a véleményed szerint Rosberg megérdemelne egy címet. Szerintem is gyors és jó pilóta.
Nekem személy szerint csak azzal van bajom, hogy egyetlen potenciális ellenfelét non stop technikai jellegű problémák fosztják meg annak lehetőségétől, hogy beleszóljon. A többi esetleges jelöltet is rajtuk kívülálló tényezők (büntetések, Kvjat) szeparálják Nico-tól.
Ha tiszta versenyben bizonyul gyorsabbnak akkor egy szavam sincs.
Emelett tudom, hogy ez az állapot nem lehet év végéig ilyen, vagyis biztosan fordul majd a kocka Rosberg ellen is, mégis ekkor előnyt ritkán ajándékoz a sors valakinek. (természetesen nem elvitatva, hogy elvégezte a dolgát és élt ezzel)

BP05
#14 BP05 2016. május 03. 11:33  
Jocke:
De mi a garancia arra, hogy Hamilton előtte végzett volna? Az első két futamon Rosberg megelőzte a rajtnál, onnan Hamilton kötve hiszem, hogy megelőzte volna, Ausztráliában legalábbis ezer százalék, hogy nem. Az utóbbi két időmérőn pedig erős volt Rosberg tempója, ez még Hamilton nélkül is szembetűnő volt. Akkor megérteném a siránkozást, ha Hamilton az élről füstölt volna el, de az az igazság, hogy idén még csak kétszer volt Hamilton Rosberg előtt versenyen, az első két futam első két másodpercéig...

Ezt én is kérdeztem már hogy honnan veszik hogy a problémák nélkül Hamilton megverte volna, de választ erre még nem kaptam és gyanítom hogy te sem fogsz.

BP05
#13 BP05 2016. május 03. 11:29  
Denis Hunter:
mashogy alltal volna hozza, ha csapaton belul veri valaki szerencsevel. Nem az a gond, hogy Hami legyen a VB, hanem ha a csapattars bemakolja. Mas csapat versenyzoje gyozelme eseten nem morognanank annyit a Hamiltonosok sem.

Mihez? Hogy elismerjem az ellenfél érdemeit? Azt kötve hiszem. Rosberg MS-t is szerencsével verte meg 2011 ill. 2012-ben aminek nyilván nem örültem(főleg amikor pár idióta elkezdett 3:0-ázni) de attól még nem néztem le Rosberget, mert attól hogy MS peches volt és ezért kikapott Rosbergtől attól még Rosberg remekül teljesített.
Jaj dehogynem morognának, nem is kell messzire menni ott van 2012 példának.

Jocke
#12 Jocke 2016. május 03. 11:28  
Denis Hunter:
mashogy alltal volna hozza, ha csapaton belul veri valaki szerencsevel. Nem az a gond, hogy Hami legyen a VB, hanem ha a csapattars bemakolja. Mas csapat versenyzoje gyozelme eseten nem morognanank annyit a Hamiltonosok sem.

De mi a garancia arra, hogy Hamilton előtte végzett volna? Az első két futamon Rosberg megelőzte a rajtnál, onnan Hamilton kötve hiszem, hogy megelőzte volna, Ausztráliában legalábbis ezer százalék, hogy nem. Az utóbbi két időmérőn pedig erős volt Rosberg tempója, ez még Hamilton nélkül is szembetűnő volt. Akkor megérteném a siránkozást, ha Hamilton az élről füstölt volna el, de az az igazság, hogy idén még csak kétszer volt Hamilton Rosberg előtt versenyen, az első két futam első két másodpercéig...

Denis Hunter
#11 Denis Hunter 2016. május 03. 11:14  
BP05:
Nem, azt mondtam hogy győzzön a jobb és győzött is még 4x ;) :P Komolyra fordítva ha MS-t akár szerencsével is de ha legyőzték én sose mondtam azt hogy ajándékba kaptak egy VB-t, mert mindenki megérdemelten nyer VB-t. Mert úgy látom a kollégádnál csak Hamilton nyerhet megérdemelten VB-t sőt neki már lassan alanyi jogon is kijárhatna, de mindenki más csak ajándékba kaphat ugye?

mashogy alltal volna hozza, ha csapaton belul veri valaki szerencsevel. Nem az a gond, hogy Hami legyen a VB, hanem ha a csapattars bemakolja. Mas csapat versenyzoje gyozelme eseten nem morognanank annyit a Hamiltonosok sem.

BP05
#10 BP05 2016. május 03. 10:46  
hammertime:
MS 3. címe után is azt mondtad, hogy na jóvan elég lesz neki ennyi, most már kapjon más is, mert úgy igazságos? ;)

Nem, azt mondtam hogy győzzön a jobb és győzött is még 4x ;) :P

Komolyra fordítva ha MS-t akár szerencsével is de ha legyőzték én sose mondtam azt hogy ajándékba kaptak egy VB-t, mert mindenki megérdemelten nyer VB-t.

Mert úgy látom a kollégádnál csak Hamilton nyerhet megérdemelten VB-t sőt neki már lassan alanyi jogon is kijárhatna, de mindenki más csak ajándékba kaphat ugye?

Utoljára módosítva: 2016. május 03. 10:47

hammertime
#9 hammertime 2016. május 03. 10:06  
BP05:
Miért inkább Hamiltonnak adjanak egy 4.-et? Szerintem eleget bizonyított ahhoz hogy megérdemelten nyerjen egy VB-t, bár gondolom szerinted még mindig nem bizonyított semmit, ugye?

MS 3. címe után is azt mondtad, hogy na jóvan elég lesz neki ennyi, most már kapjon más is, mert úgy igazságos? ;)

BP05
#8 BP05 2016. május 03. 09:41  
karl:
Szegény Nico már 10.éve itt van adjatok neki is egy VB-t.

Miért inkább Hamiltonnak adjanak egy 4.-et?
Szerintem eleget bizonyított ahhoz hogy megérdemelten nyerjen egy VB-t, bár gondolom szerinted még mindig nem bizonyított semmit, ugye?

karl
#7 karl 2016. május 03. 09:20  

Szegény Nico már 10.éve itt van adjatok neki is egy VB-t.

BP05
#6 BP05 2016. május 02. 18:57  
hammertime:
Itt már a jóisten se menti meg Rosbit a VB címtől.

Úgy legyen!

f1m12
#5 f1m12 2016. május 02. 18:41  
hammertime:
Itt már a jóisten se menti meg Rosbit a VB címtől.

a francba, h minden összejönni látszik neki :D
a végén még nem tehet róla, oszt már a Ringen megkoronázzák
na de viccet félre téve: elegem van Rosbergből

cnote76
#4 cnote76 2016. május 02. 17:12  

Remek

kulcsarb
#3 kulcsarb 2016. május 02. 15:51  
Zasalamel:
Esetleg egy meteor is becsapódik hami, vettel autójába? :D

a KVJAT-26 jelű meteorra gondolsz?
azt is Putyinon keresztül kellett elintézniük :D

Utoljára módosítva: 2016. május 02. 15:53

hammertime
#2 hammertime 2016. május 02. 15:28  
Zasalamel:
Esetleg egy meteor is becsapódik hami, vettel autójába? :D

Itt már a jóisten se menti meg Rosbit a VB címtől.

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. május 02. 15:17  

Esetleg egy meteor is becsapódik hami, vettel autójába? :DFORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája