Egy Räikkönen-idő teszi bizakodóvá a Ferrarit

írta: M4Sport
2016. március 08. 12:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönen lágy gumis köre ad hitet a Ferrari csapatának arra, hogy már az idénynyitó helyszínén megkeseríthetik a címvédő Mercedes életét. A Mercedes ügyesen rejtőzködött a teszteken – de a Ferrarinak is lehet még ász a paklijában.

A barcelonai második teszthét zárónapjának végén Nico Rosberg kijelentette: csapatával olyannyira szorosnak ítélik a versenyt a Mercedes és a Ferrari között, hogy valójában azt sem tudják pontosan, melyikük áll jobban jelenleg. Miután a két leglágyabb gumitípusról önként lemondó címvédő csapat a tél folyamán igyekezett elkerülni, hogy kiderüljön, mire is képesek, akár a favoritszerep tudatos elhárításának is tekinthetjük a tavalyi ezüstérmes versenyző szavait. Más kérdés, hogy akadnak arra utaló jelek, melyek azt sugallják, 2016-ban talán valóban szorosabbá válhat a csata az élmezőnyben.

Tény, a tavalyi ezüstérmes Ferrari a nyolc téli tesztnapból ötön a leggyorsabbnak bizonyult, ráadásul a két hét alatt megfutott 10 legjobb idő közül négy az ő nevükhöz fűződött. Ám ahhoz, hogy az időeredmények bármiféle támpontot is adjanak az erősorrendről, érdemes azt is megvizsgálni, ki milyen gumitípuson érte el legjobb eredményét.

A barcelonai tesztek 10 legjobb időeredménye (a használt gumik és a tesztnap megjelölésével)

Versenyző Csapat Idő Gumi Nap
1. Kimi Räikkönen Ferrari 1:22,765 ultralágy 7.
2. Sebastian Vettel Ferrari 1:22,810 ultralágy 2.
3. Sebastian Vettel Ferrari 1:22,852 szuperlágy 8.
4. Kimi Räikkönen Ferrari 1:23,009 lágy 7.
5. Nico Rosberg Mercedes 1:23,022 lágy 5.
6. Nico Hülkenberg Force India 1:23,110 szuperlágy 3.
7. Carlos Sainz Toro Rosso 1:23,134 ultralágy 8.
8. Felipe Massa Williams 1:23,193 lágy 7.
9. Valtteri Bottas Williams 1:23,229 ultralágy 5.
10. Nico Hülkenberg Force India 1:23,251 ultralágy 7.

Kimi Räikkönen ultralágy gumis abszolút legjobbja önmagában tetszetősnek tűnhet. Más kérdés, hogy főnökét, Maurizio Arrivabenét mégsem az 1:22,765 másodperces idő, sokkal inkább egy lágy gumin futott 1:23,009 másodperces kör nyűgözte le, mely 0,013 másodperccel volt gyorsabb Nico Robserg legjobb lágygumis idejénél. „Kimi az ultralágy gumin érte el a legjobb idejét, de engem leginkább a lágyon futott köre győzött meg. Amikor a lágyabb gumit használta, a pályán jellemző erős szélre panaszkodott, és talán emiatt nem is sikerült mindent kihoznia a gumiból” – magyarázta az olasz, utalva arra, hogy Räikkönen abszolút legjobb ideje korántsem volt tökéletes kör, azaz elméletben az SF16-H ennél is többre lett volna képes a lila Pirelliken.

A legjobb tíz barcelonai köridőből egyébként mindössze három született a sárga jelölésű lágy keveréken, ami azt mutatja, hiába nem illettek ehhez a pályához, így is gyorsabbnak bizonyultak rajta az ultralágy és szuperlágy keverékek. A Pirelli számításai szerint az ultralágy és a szuperlágy gumik között 0,65 másodperc a különbség, a szuperlágy és a lágy között 0,5, míg a lágy és a közepes keverék között további 0,95 másodperc. Ezen számok alapján korrigálhatóak az időeredmények (a szuperlágyon futott időkhöz 0,5, az ultralágyakon elértekhez 1,15 másodpercet adunk hozzá), s kiszámítható, ki milyen elméleti időt futott volna legjobb körén, ha azon lágy abroncsokat használ.

A legjobb köridők a Pirelli adatai által korrigálva

Versenyző Csapat Idő
1. Nico Rosberg Mercedes 1:23,022
2. Felipe Massa Williams 1:23,193
3. Sebastian Vettel Ferrari 1:23,352
4. Lewis Hamilton Mercedes 1:23,622
5. Kimi Räikkönen Ferrari 1:23,915
6. Carlos Sainz Toro Rosso 1:24,284
7. Valtteri Bottas Williams 1:24,379
8. Nico Hülkenberg Force India 1:24,401
9. Daniel Ricciardo Red Bull 1:24,427
10. Max Verstappen Toro Rosso 1:24,532

Más kérdés, hogy ezen számítás ugyancsak csalóka, amit az bizonyít legjobban, hogy a Ferrari legjobb ideje (Vettel, 1:23,352) jó 0,3 másodperccel rosszabb a valós lágy gumin elért legjobb idejénél. Mindez egyfelől igazolja, hogy a Pirelli által megadott gumik közötti különbségek csapatonként módosulhatnak – attól függően, melyik autó mennyire bánik kíméletesen vagy durván a leglágyabb abroncsokokal, melyek a kör végére elfogytak, szemcsésedni kezdtek. Másfelől azt is megmutatja, miért a lágy gumis etapjuk miatt annyira bizakodó Arrivabene.

A Mercedeshez eleve csak a sárga Pirelliken lehet viszonyítani a riválisok tempóját, mivel Nico Rosbergék egyáltalán nem is használtak a szuperlágy és ultralágy keverékekből. A legjobb időeredmények ezen gumitípuson pedig ugyancsak szoros csatát sugallnak. A Ferrari abszolút legjobb ideje a lágy gumin 1:23,009 volt, a Mercedesé 1:23,022, a Williamsé pedig 1:23,193.

Maurizio Arrivabene, James Allison

A Mercedes elrejtőzött?

Sokan persze úgy vélik, a Mercedes jobban visszafogta magát Barcelonában, mint bármely más ellenfele – a Ferrarival szemben a hosszú etapokon látott pár tizedes előnyök is erre utal. És az sem kizárt, hogy még az a kép is csalóka volt. „Nem láttuk még teljes egészében, mire képes a Mercedes, szóval korai még következtetéseket levonni. A földön kell járnunk, és folytatnunk kell tovább a munkát. Már sokszor elmondtuk, hogy elégedettek vagyunk a pályán kapott visszajelzésekkel” – nyilatkozta Arrivabene.

A Renault motorrészlegének technikai igazgatója, Rémi Taffin pedig még konkrétabban fogalmazott, s kijelentette, az Ezüstnyíl motorját még egyszer kapcsolták maximális üzemmódra. „Őszintén szólva nehéz viszonyítani a Mercedeshez, mert ők igyekeztek rejtegetni a valós formájukat, és csak akkor fognak nagyobb sebességre kapcsolni, amikor eljutunk a Q3-ba… Silverstone-ban…” – fogalmazott keserű mellékízű humorral a francia.

Nico RosbergAmi még javíthat a Ferrari helyzetén

Ami a motorokat illeti, a Ferrari a hírek szerint így is nagyot lépett előre. Bár az olaszok határozottan tagadták, hogy a tesztek első felében problémáik lettek volna az alaposan átrendezett hajtóegységükkel, az Auto Motor und Sport úgy tudja, a vibráció valóban fejtörést okozott nekik. Szerintük távolról sem véletlen, hogy csak az utolsó hét második felében lendültek bele a maranellóiak (valamint partnercsapataik, a Sauber és a Haas) a kilométergyűjtésbe: ekkorra érkezett meg az új, javított motorcsomagjuk. A német szaklap szerint ráadásul az olasz V6-os nemcsak teljesítményben, felépítésében is egyre inkább hasonlít a Mercedeséhez, ami a mérnökáramlások után aligha véletlen.

Az olaszok ráadásul még egy dologban reménykedhetnek. Miközben a Mercedes már az első teszthéten több komoly aerodinamikai újítást pályára vitt, s fokozatosan fölszerelte autójára a legújabb aerodinamikai csomagot, addig a Scuderia szinte alig módosított az SF16-H-n. A hírek szerint Melbourne-re várható a komolyabb csomagjuk, mely ha beválik, szintén jelentősebb előrelépést hozhat számukra. Lehet, hogy ezért Rosbergék bizonytalansága?

Akárhogy is, a Ferrari a felkészülést, csomagja kiforrottságát tekintve még érezhetően hátrányban van az azonnal hihetetlen megbízhatósággal üzemelő Mercedeshez képest. Mindez azonban akár azt is jelentheti, hogy ha a két program „szinkronba kerül”, még átrendeződhet a két csapat közötti erősorrend.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

szilicium
#3 szilicium 2016. március 08. 13:35  

#2 p4x-639

Ez jó! :-)

Egyébként pedig maradjunk a realitás talaján. A vb cím csak anniyban kérdés, hogy Hamilton, esetleg Rosberg. Abban bízom, azt szeretném nagyon, hogy Kimi nagyon közel legyen Vettel-hez, sőt, néha győzze le és maradjon még 2017-re!!!

p4x-639
#2 p4x-639 2016. március 08. 13:24  

megspórolnák egy kis időt a hozzászólóknak.

A Merci azért fog megint dominálni mert:
"tavaly is nagy előnyük volt"
"nem csavarták fel a motort ami még mindig sokkal erősebb mint a többieké"
"ebben a rendszerben lehetetlen őket megverni akkora előnnyel indultak"
"direkt nem mentek gyors kört"
"a Ferrari nem volt rendesen megtankolva"
"a Merci csurig volt töltve"
"nem kellett aerodinamikával meg mindenféle beállításokkal bohóckodniuk, egyből 160 kört mentek"
"a Ferrari túl sokat újított és tuti nem fog jól működni"
"a Mercedesnek nem kellett kockáztatni új megoldásokkal"
"a Mercedes minden újítása egyből működött"
"megmondta Fernando Savanyú a Szőlő Alonso is, hogy csak a Meki verheti meg őket"
"megmondta a Renault is, hogy senkinek nincs esélyük, mert nekik se megy fele annyi pénzből friss diplomásokkal"
...

és a legszomorúbb az egészben ha a Merci elől lesz akkor majd még meg is lesznek győződve arról, hogy ők mennyire értenek az f1-hez, mert előre látták, holott csak károgni szeretnek.

fist1
#1 fist1 2016. március 08. 12:47  

Kicsit unalmas már, hogy utóbbi időkben mindig olyan prekoncepciókkal dolgoznak, hogy a Merci félgőzzel ment, míg a többi csapat teljes gázzal, de semmi ilyesmire nincs bizonyíték. Majd élesben kiderül.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”