„Egyelőre a glória a legésszerűbb megoldás”

írta: M4Sport
2016. március 03. 17:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari által tesztelt glória az egyetlen olyan fejvédő eszköz, aminek bevezetése ésszerű volna a 2017-es szezonban – jelentette ki a Renault technikai igazgatója, Bob Bell. Nico Rosberg eközben egyértelművé tette, ő maximálisan támogatja a ma bemutatkozó bukókeretet.

Kimi Räikkönen reggel pályára vihette a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tervei alapján készült új fejvédő eszközt, a glóriát. A korábbi világbajnok csak egy kört tett meg a kezdetleges fejvédővel, és azt vizsgálta, milyen hatással van a kilátásra; a Ferrari képviselője szerint az eszköz nem zavarta a tapasztalt versenyzőt. A glória tehát újabb lépést tett a debütálás felé, igaz az FIA jelenleg több megoldást is vizsgál, és csak a későbbiekben hoz döntést azok sorsáról.

A Renault tapasztalt technikai igazgatója szerint is ez a megoldás lesz a befutó, az idő rövidsége miatt ugyanis (a szövetség már 2017-ben javítani szeretne a pilóták fejének védelmén) csak ez a lépés számít ésszerűnek. „Ha már jövőre fel akarunk szerelni valamit az autóra, akkor ez lenne a legcélszerűbb” – mondta Bell az ESPN-nek. „Nem hiszem, hogy bármi más beleférne a jelenlegi időkeretbe. Hosszabb távon talán lennének jobb megoldások, mint például a félig zárt pilótafülke, de most még szükség van a további kutatásokra” – tette hozzá.

2017-ben a jelenlegi tervek szerint 3-4 másodperccel gyorsabb autók érkeznek, a glória miatt azonban ismét növekszik a versenygépek tömege, Bell viszont nem aggódik, hogy az eszköz miatt romlik a teljesítmény. „Gondolom, a súlyhatár megszabásakor figyelembe fogják venni a glóriát, szóval nem gondolom, hogy teljesítmény szempontjából ez komoly hátrány lesz a csapatok számára. A csapatok együttműködnek az FIA-val, és keresik a lehetőségeket az autók súlyának csökkentésére. A lényeg, hogy senki sem ellenzi a dolgot. A glória a helyes út, vagy bármilyen egyéb eszköz, ami védi a pilóták fejét. Megtaláljuk a megoldást, és a teljesítménnyel sem lesz gond” – magyarázza.

Bell szerint hosszabb távon a vadászgépekéhez hasonló zárt pilótafülke lehet a legjobb megoldás, noha az FIA ezt a tervet lesöpörte az asztalról, hiszen több biztonsági kockázat is felmerült a bevezetésével kapcsolatban. „Biztosra veszem, hogy a kilátással kapcsolatos problémák orvosolhatók. A katonai repülők esetében sikeresen alkalmazzák a zárt pilótafülkét. Úgy gondolom, megvalósítható az elképzelés, de sok vizsgálatra van még szükségünk. Szerintem egyébként ez a legjobb megoldás, hiszen a kisebb alkatrészek ellen is védelmet nyújt. Felipe Massa balesete bizonyította, hogy egy kisebb alkatrész is veszélyt okozhat” – érvelt.

A glória ellen sokan a kinézetet hozzák fel érvkényt, a Mercedesnél versenyző Nico Rosberg szerint azonban nem lehet a küllem a legfontosabb tényező. Ő legalábbis támogatja az ötletet, ahogyan annak nyilatkozatában és közösségi oldalán megjelenő rövid írásában is hangot adott. „Ez nagy dolog” – idézi szavait az Autosport. „Már délelőtt is feltettem egy kérdést a Facebookon, hogy lássam, milyenek a visszajelzések. Szerintem ez egy nagyon nagy előrelépés, hiszen a legtöbb halálos balesetet az elmúlt években a fejsérülések okozták. Ez az eszköz életeket mentett volna, szóval egyértelmű, hogy szükség van rá. Rendben, mondhatják, hogy nem néz ki túl jól, de bizonyos szögben, például szemből jól mutatott Kimi autóján. Egy kis gondolkodás, és még jobb lehet” – folytatta.

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Ozzman
#10 Ozzman 2016. március 04. 14:27  
Agressor:
Ez lehet. Valószínűleg sok dologban egyetértünk! De csak hogy kötözködjek! Henry Surtees akkor is élne, ha a kerék nem szakad le a helyéről. Mert hogy tudtommal nem szabadott volna neki. És csak egy példát mondtam. Justin Wilson-t nem tudom, ahogyan senki más sem....

"Henry Surtees akkor is élne, ha a kerék nem szakad le a helyéről."

Igen, mint ahogy akkor is meghalhatott volna ha egy leszakadó hátsó szárny vagy bármi más alkatrész találja el szemből. Nem az a lényeg, hogy mi találta el, hanem, hogy eltalálta.

Agressor
#9 Agressor 2016. március 04. 13:58  
Ozzman:
Na, még a végén kiderül, hogy nem is annyira állunk mi ellentétes oldalon, csak a ló ellentétes oldaláról indultunk. :) Mint mondtam a glória hasznosságáról lehet vitázni, de élből elvetni, azt mondva, hogy elég már a biztonság, szerintem nem szabad. De kapkodni sem, ebben neked van igazad. Azért Henry Surtees lehet, hogy még élne, ha van ilyen az autóján, mint ahogy Justin Wilson sem biztos, hogy úgy végezte volna, ahogy. Senki nem mondta, hogy ez mindent megold, de ha csak egy veszélyforrást kiküszöböl már nem mondhatjuk, hogy nincs értelme. Különösen azt nem értem, amikor valaki az esztétikai szempontokat, meg a hagyományt helyezi a biztonság elé. Amúgy abban biztos lehetsz, hogy ha a Forma1-ben bevezetik, akkor sorra a többi kategória is be fogja, főleg az FIA védjegye alatt futó kategóriák.

Ez lehet. Valószínűleg sok dologban egyetértünk!
De csak hogy kötözködjek! Henry Surtees akkor is élne, ha a kerék nem szakad le a helyéről. Mert hogy tudtommal nem szabadott volna neki. És csak egy példát mondtam.
Justin Wilson-t nem tudom, ahogyan senki más sem....

Ozzman
#8 Ozzman 2016. március 04. 12:53  
Agressor:
Mivel elhagytad a túlzó iróniát, én is megteszem. Nem ágálok a biztonság fejlesztése ellen, csupán ez az eszköz nem fejleszti a biztonságot. Az utóbbi időszak egyetlen balesetére sem lett volna megoldás, cserébe elképesztő hülyén néz ki. Ha bárki azzal jönne, hogy a kerekek leszakadásának problémáját végre megoldják, vagy valami speciális légzsák még jobban védené a pilótákat, abban a pillanatban támogatnám. De erről szó nincs. Itt annyi történik, hogy hoznak egy látványos parasztvakítós változást a "biztonság" jegyében, miközben egyetlen valós problémára sem nyújtanak vele megoldást. Akkor nem értem az egészet. Tudomásul kellene venni, hogy fej védelmét ilyen módon nem lehet teljesen megoldani. Sem ezzel a mászókával, pláne nem egy üvegburkolattal. Ahol ezek nagyjából meg vannak oldva, azt zárt karosszériájú túraautónak nevezik. Szerintem lassan azon kellene vitatkozni, hogy kell e Forma1 egyáltalán. Ugyanis lassan pont azt kritizálják ebben a sportban, amiért ennyire népszerű lett. Az pedig, hogy a múltban ki miért és hogyan támadta az F1 biztonsági törekvéseit, az abszolút lényegtelen. Pláne ebben a vitában. Bele sem mennék... A F1 jelenleg egy biztonságos sport. Nyilván nem 100%-osan. De aki ezt a minimum rizikót nem vállalja, az ne hajtson ki a pályára. Egy halott sem fér bele természetesen, csak éppen a kutya nem képes megmondani, hogy a következő lehetséges halálesetet mi fogja okozni. A felesleges, kapkodó, és a biztonságot egyáltalán nem fejlesztő intézkedéseknek pedig semmi értelme... Amúgy képzeljük csak el... Lemegy a GP2-es betétfutam. Majd jönnek a nagyfiúk védő-mászókával a 30km/h-val gyorsabb autókban.

Na, még a végén kiderül, hogy nem is annyira állunk mi ellentétes oldalon, csak a ló ellentétes oldaláról indultunk. :) Mint mondtam a glória hasznosságáról lehet vitázni, de élből elvetni, azt mondva, hogy elég már a biztonság, szerintem nem szabad. De kapkodni sem, ebben neked van igazad. Azért Henry Surtees lehet, hogy még élne, ha van ilyen az autóján, mint ahogy Justin Wilson sem biztos, hogy úgy végezte volna, ahogy. Senki nem mondta, hogy ez mindent megold, de ha csak egy veszélyforrást kiküszöböl már nem mondhatjuk, hogy nincs értelme. Különösen azt nem értem, amikor valaki az esztétikai szempontokat, meg a hagyományt helyezi a biztonság elé. Amúgy abban biztos lehetsz, hogy ha a Forma1-ben bevezetik, akkor sorra a többi kategória is be fogja, főleg az FIA védjegye alatt futó kategóriák.

Agressor
#7 Agressor 2016. március 04. 11:21  
Ozzman:
A némileg túlzó iróniával (amiért neked sem kell a szomszédba menni amúgy, lásd punitörlő és egyebek) azt akartam szemléltetni, hogy a sportág biztonsága az 50-es évektől folyamatosan fejlődött, ez egy természetes folyamat. Ez ellen ágálni szerintem elég földhözragadt dolog. Nyilván az 50-es években is volt, aki szerint "punis" volt aki bukósisakot vett fel, vagy biztonsági övet használt. Ahogy máshol leírtam a jelen eszköz hatékonyságáról lehet vitatkozni, de arról nem, hogy kell-e növelni a biztonságot, ha lehet. Azzal a nézettel nem tudok azonosulni, hogy "király, már csak 10-20 évente hal meg valaki, ez belefér, hátradőlhetünk". Jelenleg a versenyzők feje a legsebezhetőbb, mert hiába a sisak, mindent az sem tud kivédeni, szerintem a természetes fejlődés része, hogy ezen javítani akarnak, mint anno amikor rájöttek, hogy mennyivel biztonságosabb ha egy ütközésnél a versenyző nem repül ki az autóból. Bianchit pedig én is arra hoztam fel példának, hogy 100%-os biztonság sosem lesz, de a 99%-al sem lehetünk elégedettek.

Mivel elhagytad a túlzó iróniát, én is megteszem.
Nem ágálok a biztonság fejlesztése ellen, csupán ez az eszköz nem fejleszti a biztonságot. Az utóbbi időszak egyetlen balesetére sem lett volna megoldás, cserébe elképesztő hülyén néz ki.
Ha bárki azzal jönne, hogy a kerekek leszakadásának problémáját végre megoldják, vagy valami speciális légzsák még jobban védené a pilótákat, abban a pillanatban támogatnám. De erről szó nincs. Itt annyi történik, hogy hoznak egy látványos parasztvakítós változást a "biztonság" jegyében, miközben egyetlen valós problémára sem nyújtanak vele megoldást. Akkor nem értem az egészet.
Tudomásul kellene venni, hogy fej védelmét ilyen módon nem lehet teljesen megoldani. Sem ezzel a mászókával, pláne nem egy üvegburkolattal. Ahol ezek nagyjából meg vannak oldva, azt zárt karosszériájú túraautónak nevezik.
Szerintem lassan azon kellene vitatkozni, hogy kell e Forma1 egyáltalán. Ugyanis lassan pont azt kritizálják ebben a sportban, amiért ennyire népszerű lett.

Az pedig, hogy a múltban ki miért és hogyan támadta az F1 biztonsági törekvéseit, az abszolút lényegtelen. Pláne ebben a vitában. Bele sem mennék...

A F1 jelenleg egy biztonságos sport. Nyilván nem 100%-osan. De aki ezt a minimum rizikót nem vállalja, az ne hajtson ki a pályára. Egy halott sem fér bele természetesen, csak éppen a kutya nem képes megmondani, hogy a következő lehetséges halálesetet mi fogja okozni. A felesleges, kapkodó, és a biztonságot egyáltalán nem fejlesztő intézkedéseknek pedig semmi értelme...

Amúgy képzeljük csak el... Lemegy a GP2-es betétfutam. Majd jönnek a nagyfiúk védő-mászókával a 30km/h-val gyorsabb autókban.

Utoljára módosítva: 2016. március 04. 11:23

Ozzman
#6 Ozzman 2016. március 04. 10:46  
Agressor:
Először is... Felvilágosítanálak, hogy nem csak fekete meg fehér létezik. Rengeteg dolog szürke, és annak milliónyi árnyalata. Úgyhogy aki a túlreagált látszatmegoldásokat elítéli, az attól még nem tiltaná be pl. a biztonsági övet, meg a Hans-t!! Jó reggelt kívánok, ez nem a biztonságpártiak meg a nem biztonságpártiak vitája!! És ahogy látom, te szobát tévesztettél... Ezáltal megkérnélek, hogy ne adj a számba olyat, ami én soha nem mondtam. Én a glóriás megoldásra reagáltam, nem a hans-re meg a biztonsági övre. Mellesleg szövegértelmezési gondod van! A Hans, ha jól rémlik 2003-ban lett bevezetve. Én pedig azt írtam, hogy a 2000-es évben látott autók alapján!! Tudod, 2000-tól 2010-ig. Azok voltak a 2000-es évek... Remélem sikerül feldolgoznod! Hol legyen a határ?? Meg ki mondja meg?! Akár én is elmondhatom a véleményem!! Számodra nincs határ, ezt kifejtetted. részedről az is jöhet, ha kipárnázott szobákban szimulátoroznának... Mert ugye nincs határ... Szerintem meg ott a határ, amikor elrugaszkodunk a valóságtól, és értelmetlen dolgokat vezetünk be, amik a gyakorlatban egyáltalán nem hasznosak, a hamis álbiztonság jegyében. Végül közölném veled, hogy JELENLEG nem minden második futamon csap le a halál. Mert ha ezt évtizedekkel ezelőtt írod le, akkor még megérteném. De te abban a korszakban írod, amikor a veszély mértéke minimális, és a biztonság további növelése óriási kompromisszumokkal működne csak. Ez az eszköz pedig szerintem csak nagyon speciális esetekben javítja a biztonságot. Massa rugója lazán bekukucskálna rajta, ahogyan egy 30 centis kormányösszekötő is be tud döfni a nyíláson. És gondolom azzal sem leplek meg, ha elárulom, Jules-t sem mentette volna meg... Nem értem a csajos kirohanásod...

A némileg túlzó iróniával (amiért neked sem kell a szomszédba menni amúgy, lásd punitörlő és egyebek) azt akartam szemléltetni, hogy a sportág biztonsága az 50-es évektől folyamatosan fejlődött, ez egy természetes folyamat. Ez ellen ágálni szerintem elég földhözragadt dolog. Nyilván az 50-es években is volt, aki szerint "punis" volt aki bukósisakot vett fel, vagy biztonsági övet használt. Ahogy máshol leírtam a jelen eszköz hatékonyságáról lehet vitatkozni, de arról nem, hogy kell-e növelni a biztonságot, ha lehet. Azzal a nézettel nem tudok azonosulni, hogy "király, már csak 10-20 évente hal meg valaki, ez belefér, hátradőlhetünk". Jelenleg a versenyzők feje a legsebezhetőbb, mert hiába a sisak, mindent az sem tud kivédeni, szerintem a természetes fejlődés része, hogy ezen javítani akarnak, mint anno amikor rájöttek, hogy mennyivel biztonságosabb ha egy ütközésnél a versenyző nem repül ki az autóból. Bianchit pedig én is arra hoztam fel példának, hogy 100%-os biztonság sosem lesz, de a 99%-al sem lehetünk elégedettek.

Agressor
#5 Agressor 2016. március 04. 10:21  
Ozzman:
Sőt fenébe a Hans-szal, törjön csak ki a nyakuk egy nagyobb ütközésnél, lógjanak ki a kasztniból egész a vállukig, kaszálják csak le egymás fejét. Töröljék el a töréstesztet és dobják ki a monocoque-ot az autókból. Sőt milyen punis dolog már bukósisakot húzni a fejre, nyomják kis bőrből varrt sapkában meg szemüvegben, mint a kezdetek kezdetén. Azok voltak ám a férfiak. Igaz, hogy évente meghalt a mezőny fele, de hát kérem az autósport veszélyes. Biztonsági öv, védőkorlát? Hagyjuk már, mennyire férfias dolog kierpülni az autóból a pálya melleti fák vagy a nézők közé. Vagy ennyire azért ne menjünk vissza az időben? Ki mondja meg hol legyen a határ? Az olyan kemény férfiak, mint te? Bianchi esete a példa, hogy 300-zal száguldozni sosem lesz teljesen biztonságos. A halál mindig ott fog leselkedni a pálya környékén, csak nem mindegy, hogy minden második futamon, vagy 20 évente egyszer csap le. Azon, hogy ez a megoldás mennyire hatékony, arról lehet vitatkozni, de hogy javítsunk-e a biztonságon, ha arra adott a technológia... na arról nem nagyon kéne.

Először is... Felvilágosítanálak, hogy nem csak fekete meg fehér létezik. Rengeteg dolog szürke, és annak milliónyi árnyalata. Úgyhogy aki a túlreagált látszatmegoldásokat elítéli, az attól még nem tiltaná be pl. a biztonsági övet, meg a Hans-t!!
Jó reggelt kívánok, ez nem a biztonságpártiak meg a nem biztonságpártiak vitája!! És ahogy látom, te szobát tévesztettél...
Ezáltal megkérnélek, hogy ne adj a számba olyat, ami én soha nem mondtam. Én a glóriás megoldásra reagáltam, nem a hans-re meg a biztonsági övre.

Mellesleg szövegértelmezési gondod van! A Hans, ha jól rémlik 2003-ban lett bevezetve. Én pedig azt írtam, hogy a 2000-es évben látott autók alapján!! Tudod, 2000-tól 2010-ig. Azok voltak a 2000-es évek... Remélem sikerül feldolgoznod!

Hol legyen a határ?? Meg ki mondja meg?! Akár én is elmondhatom a véleményem!! Számodra nincs határ, ezt kifejtetted. részedről az is jöhet, ha kipárnázott szobákban szimulátoroznának... Mert ugye nincs határ...
Szerintem meg ott a határ, amikor elrugaszkodunk a valóságtól, és értelmetlen dolgokat vezetünk be, amik a gyakorlatban egyáltalán nem hasznosak, a hamis álbiztonság jegyében.

Végül közölném veled, hogy JELENLEG nem minden második futamon csap le a halál. Mert ha ezt évtizedekkel ezelőtt írod le, akkor még megérteném. De te abban a korszakban írod, amikor a veszély mértéke minimális, és a biztonság további növelése óriási kompromisszumokkal működne csak.
Ez az eszköz pedig szerintem csak nagyon speciális esetekben javítja a biztonságot. Massa rugója lazán bekukucskálna rajta, ahogyan egy 30 centis kormányösszekötő is be tud döfni a nyíláson. És gondolom azzal sem leplek meg, ha elárulom, Jules-t sem mentette volna meg...

Nem értem a csajos kirohanásod...

Ozzman
#4 Ozzman 2016. március 04. 09:11  
Agressor:
Na elég... Itt lenne az ideje egy alternatív Forma1-szerű sorozatot csinálni férfiaknak is... Mert a csajok élvezzék csak a porszívóhangú Barbiemobile-okat, meg a cuki védőkeretet. Esetleg rakjanak még fényre sötétedő plexit is a glóriára, nehogy megpiruljon a pilóták arca a grid-en, amikor még felhajtott plexivel várják a rajtot. Lehetne aloe-vera alapú punitörlőt is betenni a cockpitbe. Aztán tovább agyalni azon, hogyan lehet még "biztonságosabbá" tenni az F1-et... A pasiknak meg a 2000-es évek autói alapján valami brutál V10-es, vagy V12-es szörnyeteget, ami féktávon szolid lángokat lő hátra, hangorkán közepette. Ruhaszárító keret nélkül, lapos autókat, szép nagy kerekekkel... Mindenki megkapná, amit akar. A punisok is, meg mi, pasik is... De jó lenne...

Sőt fenébe a Hans-szal, törjön csak ki a nyakuk egy nagyobb ütközésnél, lógjanak ki a kasztniból egész a vállukig, kaszálják csak le egymás fejét. Töröljék el a töréstesztet és dobják ki a monocoque-ot az autókból. Sőt milyen punis dolog már bukósisakot húzni a fejre, nyomják kis bőrből varrt sapkában meg szemüvegben, mint a kezdetek kezdetén. Azok voltak ám a férfiak. Igaz, hogy évente meghalt a mezőny fele, de hát kérem az autósport veszélyes. Biztonsági öv, védőkorlát? Hagyjuk már, mennyire férfias dolog kierpülni az autóból a pálya melleti fák vagy a nézők közé. Vagy ennyire azért ne menjünk vissza az időben? Ki mondja meg hol legyen a határ? Az olyan kemény férfiak, mint te?

Bianchi esete a példa, hogy 300-zal száguldozni sosem lesz teljesen biztonságos. A halál mindig ott fog leselkedni a pálya környékén, csak nem mindegy, hogy minden második futamon, vagy 20 évente egyszer csap le. Azon, hogy ez a megoldás mennyire hatékony, arról lehet vitatkozni, de hogy javítsunk-e a biztonságon, ha arra adott a technológia... na arról nem nagyon kéne.

Agressor
#3 Agressor 2016. március 04. 08:16  

Na elég...

Itt lenne az ideje egy alternatív Forma1-szerű sorozatot csinálni férfiaknak is...
Mert a csajok élvezzék csak a porszívóhangú Barbiemobile-okat, meg a cuki védőkeretet. Esetleg rakjanak még fényre sötétedő plexit is a glóriára, nehogy megpiruljon a pilóták arca a grid-en, amikor még felhajtott plexivel várják a rajtot.
Lehetne aloe-vera alapú punitörlőt is betenni a cockpitbe. Aztán tovább agyalni azon, hogyan lehet még "biztonságosabbá" tenni az F1-et...

A pasiknak meg a 2000-es évek autói alapján valami brutál V10-es, vagy V12-es szörnyeteget, ami féktávon szolid lángokat lő hátra, hangorkán közepette. Ruhaszárító keret nélkül, lapos autókat, szép nagy kerekekkel...

Mindenki megkapná, amit akar. A punisok is, meg mi, pasik is... De jó lenne...

p4x-639
#2 p4x-639 2016. március 03. 19:57  

Szokásos félmegoldás alá f1.
Ha egy pilóta egy éven keresztül napi másfél szál cigit elszív nagyobb eséllyel döglik bele a tüdőrákba mint a vezetésbe. Értem én, hogy előrelépés csak épp már most is olyan kicsi az esélye egy halálos balesetnek/komoly sérülésnek, hogy ha ez a megoldás kétszer biztonságosabbá teszi is a vezetést akkor se fogunk semmit se érzékelni belőle. (bár kétlem, hogy ilyen nagyságrendű lenne a plusz biztonság amit képes nyújtani a glória)

f1 the best
#1 f1 the best 2016. március 03. 17:52  

A legjobb megoldás szerintem is a vadászgép típusú zárt pilótafülke lenne, nyilván a legdrágább és legnehezebb is. Hosszú távon szerintem ebben kell gondolkodni és bevezetni. A glória véd a nagyobb törmelékektől, gumitól és a kocsik egymásra csúszásától DE nem véd az apró törmelékektől. Rövid távú megoldás lehet de lehetne átlátszó is ha ez megoldható.
A kocsik minimum súlyát nem kéne korlátozni csak a törésteszteken kell átmenniük a kocsiknak és az alkatrészeknek. A pilóták minimum súlyát kell szabályozni a ballasztokkal együtt lehetnének kb 80-100 kilók és a ballasztok helyét is meg kell határozni, hogy az ebből származó előnyszerzés minimális legyen.

HairHungary