„Egyéves motorral mennek? Sok sikert!”

írta: M4Sport
2016. október 12. 20:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Miután a Sauber nemrég hivatalosan is bejelentette, hogy 2017-ben idei Ferrari-motorokkal versenyez, a Toro Rosso spanyol pilótája, Carlos Sainz saját tapasztalatai alapján (idén az ő autója is egyéves erőforrásokkal fut) kijelentette, a svájci csapatra kemény időszak vár…

A Sauber csapatvezetője, Monisha Kaltenborn Japánban erősítette meg, hogy istállója jövőre egyéves Ferrari-erőforrásokat használ majd, miután „forrásait inkább a karosszéria fejlesztésére, a teljesítmény javítására szeretné fordítani”. Döntésük részben érthető, hiszen a korábbi anyagi gondok miatt csúszásban vannak az előkészületekkel, lehetőségeik pedig korlátozottak, a „motortényező” kiiktatásával tehát biztosíthatják, hogy időben elkészüljenek.

Ezzel azonban hátrányba kerülnek, hiszen semmilyen újítást sem kapnak meg 2017-ben (jövőre ráadásul szabadabban lehet fejleszteni a motorokat), miközben a riválisok hozzájutnak a partnerek új csomagjaihoz. Arról, hogy ez mekkora hátrányt jelent a Toro Rosso versenyzői már most tudnak mesélni, hiszen ők 2015-ös Ferrari motorokat használnak, a szezon során pedig alaposan visszaestek közvetlen ellenfeleikhez képest.

„Hát, sok sikert kívánok nekik” – mondta Sainz, amikor a Sauber döntéséről kérdezték. „Általában egy lépéssel le vannak maradva, jövőre pedig, ha már lezárt fejlesztésű motorokat használnak, akkor két lépéssel lesznek lemaradva. Biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk. Mi viszont előttük akarunk lenni, szóval a mi szempontunkból ez jó” – tette hozzá.

A tavalyi motor leginkább az egyenesekben jelen hátrányt, hiszen végsebessége elmarad a többi erőforrásétól, ez pedig Sainz szerint nemcsak azért bosszantó, mert nem tudják lehagyni a gyorsabbakat, hanem azért is, mert a taktikázással sem mennek sokra, hiszen ha nyernek egy helyet a boxban, hamar visszaelőzik őket.

„Ez nagyon frusztráló. Japánban is mindent megpróbáltam, de tényleg mindent. El sem tudják képzelni! Azért is bosszantó, mert a stratégiád fix, és ezt már a verseny elején tudod. Kár érte. Nagyon zavaró, de most ez van. Egyszerűen hozzá kell szoknunk a helyzethez, és javítanunk kell. Japánban úgy döntöttünk, normál leszorítóerővel megyünk, hogy ne kelljen kompromisszumot kötnünk a végsebesség tekintetében. Az időmérőn javultunk is Malajziához képest, de a versenytempónk valószínűleg romlott. Szóval, még ki kell elemeznünk a helyzetet” – jelezte.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál