Egyfutamos eltiltás Hamiltonnak és Rosbergnek?

írta: M4Sport
2016. július 05. 11:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapatutasításon túl egyéb házon belüli büntetési formák, így még a felfüggesztés is szóba jöhet a Mercedesnél – legalábbis brit források szerint…

Toto Wolff sportigazgató az Osztrák Nagydíj utolsó körében történt ütközés után jelezte, kezd elege lenni abból, hogy Nico Rosberg és Lewis Hamilton idén ilyen sokszor keveredik összetűzésbe egymással. Barcelonában mindketten kiestek, Kanadában és Ausztriában Rosberg húzta a rövidebbet, ám az osztrák szerint az ilyen eseteknek akár mindegyike végződhetne a csapat nullázásával.

Wolff vasárnap előrebocsátotta, hogy a napokban minden lehetséges megoldási lehetőséget latba vetnek a hasonló szituációk elkerüléséért. Bár konkrétan csak a csapatutasítás alkalmazását nevezte meg, a Telegraph most arról számolt be, más, egészen szigorú büntetési formák is szóba kerülhetnek Brackleyben. Forrást ugyan nem neveznek meg, de azt írják, a „bosszús csapatvezetők” újabb ütközés esetén „több száz vagy ezer fontnyi büntetést” is fizettethetnek versenyzőikkel, sőt adott esetben még egy-egy futamra félre is állíthatják őket.

Eközben a Times is beszámolt a felfüggesztés lehetőségéről. Ők belső forrásra hivatkozva szintén említést tesztnek az esetleges pénzbüntetésről, melynek azonban szerintük aligha lenne visszatartó ereje. „Sokkal nagyobb fenyegetést jelentene, ha a hibázó felet egy vagy két versenytől eltiltanák. Ez máris zátonyra vinné bajnoki ambícióikat” – írták.

Az eltiltásos szankció mindazonáltal példátlan lépés lenne – ráadásul nem is tűnik racionálisnak. Egyfelől afféle nyilvános megaláztatásként venné ki magát, ha egy hiba után bármelyik versenyzőjüket is félreállítanák, és ez alighanem a kapcsolatukat is zátonyra vinné. Másfelől Wolffék az ausztriai incidenst követően nem győzték hangoztatni, hogy a csapatérdekek mindenek fölött állnak, és ha egy istálló így gondolkodik, aligha állítja félre puszta nevelő célzattal a mezőny legjobbjai közt számon tartott bármelyik versenyzőjét – mondjuk egy újonc, Pascal Wehrlein kedvéért –, vállalva, hogy értékes konstruktőri pontokat veszít ezzel. Végtére is ezzel pont azt csinálná, amit tiltani próbál: a versenyzőkérdést helyezné a csapat elé…

A brit sajtó találgatásai ellenére ésszerű megoldásnak tehát továbbra is a csapatutasítás bizonyos helyzetekben történő alkalmazása tűnik. A döntést várhatóan Toto Wolff, Paddy Lowe és Niki Lauda közösen hozza majd meg – még Silverstone előtt.

Lewis Hamilton mindenesetre kézzel-lábbal tiltakozik az ő és csapattársa lehetőségeinek korlátozása ellen. „Nem szeretnék ilyen helyzetbe kerülni. Imádkozom és reménykedek, hogy nem kerül sor csapatutasításra. Egyrészt magam miatt, mert szeretnék versenyezni, másrészt a szurkolók miatt, mert szeretném, hogy kapjanak valamit, ha már fizetnek érte” – nyilatkozta a címvédő.

„Már voltam hasonló helyzetben, és ez a versenyzés minden értékét, annak alapját borítja föl. De végső soron a csapatért versenyzem, háromszoros világbajnok vagyok, és a feladatom, hogy azt tegyem, amit mondanak. Viszont úgy érzem, jogomban áll véleményt formálni, és el is fogom mondani nekik a véleményem.”

1996 világbajnoka, Damon Hill kételkedik abban, hogy a csapatutasítás hatékony megoldást jelentene a Mercedes számára, szerinte ugyanis azt Hamilton távolról sem érezné olyan kötelező erejűnek, mint Rosberg. Hamilton állítja, tartaná magát a csapat parancsához, ha odáig jutnának; a Telegraph szerint ráadásul van is egy kitétel a szerződésében, mely tiltja számára, hogy nyílegyenest szembemenjen a csapat akaratával.

A győztes típusú versenyzők lelkületét ismerve persze a papír és a paragrafusok sosem jelenthetnek valódi akadályt. Ha így lenne, valószínűleg Ausztriában is csak egy átlagos utolsó kört láthattunk volna…

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Konszpiresiszeoriz
#12 Konszpiresiszeoriz 2016. július 06. 16:43  
Mtom:
Ket eve ugyanott kanadaban pont forditott allasban rajtoltak es Rosberg ugyanugy kirakta Hamiltont...innentol mindenkit aki ezzel jon rohejesnek tartok.

Akkor ha jól emlékszem Nico időbe elrántotta és Hami nem került a fűre ugye??????????

Masters_Of_Hardcore
#11 Masters_Of_Hardcore 2016. július 06. 14:30  
Mtom:
Ket eve ugyanott kanadaban pont forditott allasban rajtoltak es Rosberg ugyanugy kirakta Hamiltont...innentol mindenkit aki ezzel jon rohejesnek tartok.

Végre más is látja hogy nem csak Hami tereli le Rózt, hanem fordítva is legalább annyiszor előfordult már. Csak ügye jól esik hányni egy pár emberkének ide.. :D

Mtom
#10 Mtom 2016. július 05. 17:06  
F1890:
erdekes.kanadaban mikor lajos tette pokolla rozberget mert iranyithatatlanna valt alulkormanyzottsag miatt a kocsija akkor nem figyeltek ennyire a csapat celjait.remelem rozbi kemeny lesz tovabbra is

Ket eve ugyanott kanadaban pont forditott allasban rajtoltak es Rosberg ugyanugy kirakta Hamiltont...innentol mindenkit aki ezzel jon rohejesnek tartok.

fist1
#9 fist1 2016. július 05. 14:36  

Szöveg. Majd pont miután ütközik a két pilóta, pontokat veszítenek, ezt még tetézik azzal, hogy eltiltják egyiket következő versenyre, hadd veszítsen(ek) további pontokat a riválisokkal szemben. Egyébként is fel van fújva ez az egész, ezzel együtt is képesek megnyerni mindkét VB-t. A két pilóta vérre menő küzdelme csak jót tesz az F1-nek. Beleavatkozni árt. A Mercinek is. 2014 óta volt jó pár halálunalmas futam, amikor nem történt semmi az élen, mert a Merci még a stratégiával is kiherélte kettejük küzdelmét, nem volt elég, hogy a Pirellik alkalmatlanok versenyzésre, vagy hogy túlságosan spórolni kellett a benzinnel.

Mostanra jobb lett valamelyest a helyzet gumifronton (a defektektől eltekintve), a benzin is kevésbé szűk keresztmetszet ma már, és Rosberg is kezd végre keményebb lenni. Kár ebbe beleszólni, amíg a VB-t nem veszélyeztetik.

Utoljára módosítva: 2016. július 05. 14:39

GreenHonda
#8 GreenHonda 2016. július 05. 14:00  

Az a kurva nagy baja z F1-nek hogy ilyen Sainz és Hamilton féle kiszorítós megmozdulásokat nem büntetnek. Barcelonában pedig Rosberg volt a hibás mert leszorította Hamiltont, ott már hagyni kellett volna helyet, ott is kellett volna büntetés

Gratulálok a döntéshozóknak, nagyon átlátják a szituációkat, szavamból pedig csak sugárzik az irónia

Utoljára módosítva: 2016. július 05. 14:01

F1890
#7 F1890 2016. július 05. 13:31  

erdekes.kanadaban mikor lajos tette pokolla rozberget mert iranyithatatlanna valt alulkormanyzottsag miatt a kocsija akkor nem figyeltek ennyire a csapat celjait.remelem rozbi kemeny lesz tovabbra is

MaLiCa
#6 MaLiCa 2016. július 05. 13:06  

Az hogy ez egyáltalán felmerűl jól jellemzi a mai Forma 1-et. Szomorú.

kayassine
#5 kayassine 2016. július 05. 13:00  

Kicsit sok már a felhajtás, 6 pontot vesztett a csapat, olcsón megúszták.
Rosberg sajnos ezt elkúrta, de amikor Hamilton tette tönkre az ő versenyét nem volt ekkora hiszti.

SANI{Ó
#4 SANI{Ó 2016. július 05. 12:24  
Zasalamel:
A RB meg a ferrari eléggé egy szint, jó kis izgalmat hoznának ha nem lenne merci... :D

a legizgibb futam az volt mikor kilökték egymást az első körben....persze ezt nem kívánja senki, de ha engednék a fejlesztéseket, akkor már régen kiegyenlített lehetne a mezőny...

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. július 05. 11:59  

A RB meg a ferrari eléggé egy szint, jó kis izgalmat hoznának ha nem lenne merci... :D

grabowsky78
#2 grabowsky78 2016. július 05. 11:58  

Attól függetlenül, hogy most egyértelműen Rosberg volt a hibás és nem védeném, de ha Hamilton fék nélkül rongyolna bele Rosbergbe hátulról akkor is Rosberg lenne a hibás, lásd Barcelona! Rosbergnek üzenném: itt te nem nyerhetsz!!!! Kanadában mi volt? Tavaly Austinban mi volt? Semmi egy szó sem esett róla, hogy Hamilton kirakta Rosberget a pályáról! Spaban annó összeértek semmivel nem volt durvább az esett, mint amit Hami csinált csak ott nem volt mázli és defekt lett a vége! Rosberget meghurcolta a saját csapata! Gusztustalan kettős mérce van a Mercinél! Bárkivel bármibe le merem fogadni, ha itt lesz ilyen eltiltás az esettől teljesen függetlenül Rosberg lesz eltiltva!

Utoljára módosítva: 2016. július 05. 12:04

Paberto
#1 Paberto 2016. július 05. 11:51  

„Sokkal nagyobb fenyegetést jelentene, ha a hibázó felet egy vagy két versenytől eltiltanák. Ez máris zátonyra vinné bajnoki ambícióikat”

LOL

Tegyuk fel mindketten hibaznak mint Barcelonaban, es mindkettot eltiltjak:

Nyerne mondjuk Vettel kettot, azzal lenullazna az 50 pontos lemaradasat, utana megint elhuznanak a Mercedeses pilotak a pontversenyben. Mirol beszelnek ezek? Meg vegre verseny van ahol meg ha csak egy csapat pilotai is kuzdenek a cimert, de azok legalabb zuzzak egymast. Ezt kene kivenni a sportbol? Sennat meg Prostot is el akartak tiltani anno? Ne rohogtessenek mar ki. Legalabb van meg egy kis autoverseny feelingje a F1-nek...

A mostaniert meg Rosberget buntettek, akkor ha eltiltanak, senki nem vakarna le az FIA-rol higy Hamiltont akarjak bajnoknak.

Hagy versenyezzenek mar!!!

Utoljára módosítva: 2016. július 05. 11:53

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt