Egyre többen ellenzik a glóriát – elhamarkodott ötlet lenne?

írta: M4Sport
2016. július 15. 17:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull után két rivális is jelezte, vannak kétségei a jövőre bevezetni kívánt glóriával kapcsolatban: a Haas és a Force India sem bánná, ha elhalasztanák a debütálást. Az eszköz egyelőre az amerikai istálló versenyzőjének, Romain Grosjeannak sem nyerte el a tetszését.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már 2017-ben alkalmazni szeretné a Ferrari és a Red Bull által kipróbált glóriás fejvédőt, a napokban viszont egyre többen osztották meg aggodalmaikat az eszközzel kapcsolatban. A bikások csapatvezetője, Christian Horner például kijelentette, valószínűleg nemmel szavaz majd a glória sorsáról döntő szavazáson. Ezzel pedig az FIA tervei léket kaphatnak…

Persze a szövetség még bevezetheti a fejvédőt, hiszen a jelenlegi szabályok értelmében a biztonsági kérdésekben mellőzheti a Stratégiai Csoport (a csapatok itt szavazhatnak a különböző szabálymódosítási javaslatokról) véleményét. Az viszont egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nehéz dolguk lesz, ha feszültségek nélkül akarják lenyomi az ötletet a csapatok torkán, a Red Bull után ugyanis a Haas és a Force India is jelezte, vannak aggályai annak bevezetésével kapcsolatban.

„Szerintem túlságosan elhamarkodott lenne” – nyilatkozta az indiai alakulat helyettes csapatvezetője, Bob Fernley a Sky Sportnak. „Sokkal többet kellene foglalkoznunk vele, és meg kellene bizonyosodnunk arról, hogy nem okoz-e további problémákat. Szerintem fog” – tette hozzá a brit szakember, aki már korábban is bírálta az eszközt, utóbbi jelentésével pedig végleg egyértelművé tette, nem szimpatizál vele. „Időt kellene szánni a helyes megoldás megtalálására, és csak akkor kellene bevezetni azt, miután megismertük” – hangsúlyozta.

glória, Sebastian Vettel

Nemrég a Haast irányító Günther Steiner is megszólalt az ügyben – szavai alapján ő is bizalmatlannak tűnt a glóriával kapcsolatban. „Nem vagyunk a Stratégiai Csoport tagjai, szóval nem szavazhatunk, de attól még van véleményünk. Hogy szerintem készen áll-e a bevetésre? Nos, mindannyian biztonságosabbá akarjuk tenni a sportot, viszont a pilóták döntöttek úgy, hogy részt vesznek benne. Ismerik a veszélyeit. Szerintem az autók így is biztonságosak – noha én vagyok az első, aki azt vallja, hogy sohasem lehetnek eléggé biztonságosak” – magyarázta.

„Ha felkerül a glória, a pilóták azt gondolhatják, most már teljes biztonságban vannak, és azt tehetnek, amit akarnak. Én valahol félúton helyezkedem el a vélemények között. Biztonságosabbá akarjuk tenni a sportot, de tudjuk, hogy sohasem lesz 100 százalékosan biztonságos. A kockázat pedig része a sportnak, persze nem kell komoly kockázatokra gondolni. Sokan panaszkodnak, hogy még nem áll készen. Készen lenne? Sebastian Vettel azt mondta, annyira nem jó a láthatóság. Nehéz ügy ez. Ha halasztanánk, abban benne lennék!” – mondta ki a végső szót.

Legutóbb a Red Bull tesztpilótája, Pierre Gasly vitte pályára a glóriát, a körözgetés után pedig jelezte, a kilátás meglepően jó volt (pontosabban alig változott a nyílt pilótafülkéhez képest), maga az eszköz azonban nem nyerte el a tetszését. „Nem igazán tetszik, mert az F1 számomra mindig is nyílt karosszériás sorozat volt. A glória nélkül talán nagyobb a kockázat, de mi, versenyzők régóta ismerjük a Forma–1-et, és mindannyian tudjuk, hogy ha beszállunk ezekbe az autókba, akkor az veszélyes. De elfogadjuk ezt a veszélyt” – nyilatkozta még a hét közepén.

Hasonló véleményen van honfitársa Romain Grosjean is, aki nyilatkozata során kiemelte, rendkívül fontosnak tartja a biztonság javítását, és a mai napig fáj neki Jules Bianchi elvesztése, a Forma–1 hagyományaival nem akar szembemenni. „Elmentem Jules sírjához, és állandó kapcsolatban vagyok az édesapjával, Philippe-pel. Két gyerekem van, el nem tudom képzelni, milyen érzés lehet elveszíteni őket…” – kezdte. „Ez egy veszélyes sport, de viszonylag biztonságos, ha figyelembe vesszük a körülményeket, hogy egy utcai pályán már a 370 km/órás sebességet is elérjük, mégis a legtöbb baleset után sértetlenül kiszállunk az autóból. Egyértelmű, hogy a pilóták nem akarják, hogy leálljanak a biztonsági fejlesztések, de ez nem jelenthet egyet azzal, hogy semmibe vesszük az F1 örökségét” – zárta gondolatát a Haas pilótája.

Romain Grosjean

Oszd meg!

37 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#37 BrettShaw 2016. július 19. 19:33  
Thibczy:
Nyilván nem elsődleges szempont az esztétika ezen megoldásoknál, de nem is elhanyagolható. Ez a glória minimum súrolja, de inkább átlépi azt a határt, ami még vállalható áldozat ilyen téren. A sörétes puska és társai egyszerűen nem életszerű felvetés, de pl. Massát ez nem védte volna meg, Sennát nem védte volna meg. Az autókról leszakadó kisebb vagy nagyobb alkatrészek, melyek komolyabb sérülést is okozhatnak, az viszont már életszerű. Mint ahogy a láthatóság és a kimenekülés kérdése is az. A Red Bull-féle szélvédő egyértelműen egy alternatív lehetőség, ami ugyan a jelen formájában továbbfejlesztésre szorul, de összességében jobb megoldásnak tűnik, mint a glória, hiszen véd a nagyméretű tárgyakkal szemben és az esetek túlnyomó többségében a kisebb méretű, de szintén veszélyes tárgyaktól is (pl. a rugó), és esztétikus is. Persze itt is vannak megoldatlan kérdések. A kérdés az, hogy feltétlenül szükség van-e ennél komolyabb mértékben védeni a fejet. Ha igen, akkor szükséges-e egy azonnali megoldás, vagy van-e idő a lehető legjobbat megtalálni. Ha még mindig igen a válasz, akkor azt is meg kellene nézni, hogy egyúttal elégséges védelmet nyújt-e.

Súrolja vagy nem súrolja. Az esztétika a szubjektum egyéni értékítéletén alapul. De pont azért, mert az egyszeri szurkolót az esztétika motiválja ezeket a megoldásokat csak be kéne vezetni. Rendesen megindokolni és ha lesz jobb, akkor azt használni.

A sörétes puska és a társai csak tükrök. Ezt a megoldást itt állandóan olyan dolgokkal hozzák összefüggésbe, ami ellen pont nem véd. Miért? Nem az a célja, hogy a kisebb törmelékeket megfogja, hanem az, hogy az akkorákat, amelyek komoly sérülést / halált okozhatnak. Emiatt fölösleges és hamis érvelés az olyan dolgok felsorolása, amelyek ellen nyilvánvalóan nem véd meg. Nem arra született.

A redbull féle szélvédő természetesen alternatíva. Azonban a szövetség, aki a fórumozóknál ezerszer összetettebb szempontrendszert alakított ki, hogy súlyozva mérlegelhesse az előnyeit/hátrányait nem találta ebben az állapotában megfelelőnek. Fejlesztésre szorul. Minden fejlesztési folyamat iterációk sorának összessége. Nincs olyan, hogy elsőre tökéletes, mint ahogy itt a szurkolók elvárják. Olyat is olvastam már, hogy miért nem hagynak ki néhány lépcsőt és ugranak rögtön az ideális megoldásra?! Nóórmááális? Nemár.

"A kérdés az, hogy feltétlenül szükség van-e ennél komolyabb mértékben védeni a fejet." -Két halott pilóta egyetlen idényben, aki a fejet ért nagy erejű ütközés következtében halt meg? Ezek közül az egyik FIA sorozatban történt. Elégséges válasz?

"Ha igen, akkor szükséges-e egy azonnali megoldás, vagy van-e idő a lehető legjobbat megtalálni." -Két halott pilóta. A megoldás már elkésett. Elégséges válasz? Egyébként a fenti furcsa érvelés benne van a kérdésedben. Ez egy első generáció. Az első soha nem a végleges.

"Ha még mindig igen a válasz, akkor azt is meg kellene nézni, hogy egyúttal elégséges védelmet nyújt-e." -Most ez a kérdés komoly? Akármilyen ostobán néz ki egy adott feltételrendszeren belül a mostani megoldás egy optimum. Szerinted csak rajzoltak három vonalat vagy mi?

Utoljára módosítva: 2016. július 19. 20:53

Zasalamel
#36 Zasalamel 2016. július 19. 10:59  
Thibczy:
Én értem, hogy a szélvédővel vagy esetleg a zárt fülkével még több munka lenne, de szerintem nem annyira súlyos a helyzet az F1-ben, hogy mindenképpen azonnal, jövőre kelljen bevezetni, ahelyett, hogy esetleg pár évet rászánnának a legjobb megoldás megtalálására, ami egyrészt a lehető legjobb védelmet nyújtja, másrészt esztétikus is, és akkor mindenki boldog.

Nekem van olyan érzésem h a 17 után bekövetkező korszakváltásnál (kb 5-6 év múlva) már jönni fognak a zártfülkés autók, ez elkerülhetetlen mivel az autók gyorsulni fognak korlátozás mellett is.

Utoljára módosítva: 2016. július 19. 11:00

Thibczy
#35 Thibczy 2016. július 19. 10:42  
Zasalamel:
Viszont a RB féle szélvédő meg nem ment át (FIA szerint) egyéb teszteken (kérdéses h miféle teszteken). Továbbá a szélvédő radikális konstrukció változtatást igényel, mert pl a légbeömlőt máshova kell helyezni, aztán ott van még az a kérdés is esőben mennyire esik be a víz és ebből képződő pára stb stb.... Véleményem szerint ha már követni akarják a RB féle szélvédő elvét, akkor kénytelenek lennének teljesen zárt fülkét kialakítani és sztem pont ezt akarták elkerülni. A glóriával meg maradnának az alap konstrukciónál, csak ezzel meg az a bibi h megéri e, úgy h csak bizonyos esetek (nagyobb alkatrészek, abroncsok) ellen véd. Sztem semmi értelme az ilyen köztes megoldásnak mint a glória, vagy legyen teljesen zárt fülke ami 99% biztonságot nyújt és akkor full esőben is ellehet engedni nyugodt szívvel a mezőnyt. Vagy pedig maradjanak a teljesen nyitott fülkénél.

Én értem, hogy a szélvédővel vagy esetleg a zárt fülkével még több munka lenne, de szerintem nem annyira súlyos a helyzet az F1-ben, hogy mindenképpen azonnal, jövőre kelljen bevezetni, ahelyett, hogy esetleg pár évet rászánnának a legjobb megoldás megtalálására, ami egyrészt a lehető legjobb védelmet nyújtja, másrészt esztétikus is, és akkor mindenki boldog.

Zasalamel
#34 Zasalamel 2016. július 19. 00:10  
Thibczy:
Nyilván nem elsődleges szempont az esztétika ezen megoldásoknál, de nem is elhanyagolható. Ez a glória minimum súrolja, de inkább átlépi azt a határt, ami még vállalható áldozat ilyen téren. A sörétes puska és társai egyszerűen nem életszerű felvetés, de pl. Massát ez nem védte volna meg, Sennát nem védte volna meg. Az autókról leszakadó kisebb vagy nagyobb alkatrészek, melyek komolyabb sérülést is okozhatnak, az viszont már életszerű. Mint ahogy a láthatóság és a kimenekülés kérdése is az. A Red Bull-féle szélvédő egyértelműen egy alternatív lehetőség, ami ugyan a jelen formájában továbbfejlesztésre szorul, de összességében jobb megoldásnak tűnik, mint a glória, hiszen véd a nagyméretű tárgyakkal szemben és az esetek túlnyomó többségében a kisebb méretű, de szintén veszélyes tárgyaktól is (pl. a rugó), és esztétikus is. Persze itt is vannak megoldatlan kérdések. A kérdés az, hogy feltétlenül szükség van-e ennél komolyabb mértékben védeni a fejet. Ha igen, akkor szükséges-e egy azonnali megoldás, vagy van-e idő a lehető legjobbat megtalálni. Ha még mindig igen a válasz, akkor azt is meg kellene nézni, hogy egyúttal elégséges védelmet nyújt-e.

Viszont a RB féle szélvédő meg nem ment át (FIA szerint) egyéb teszteken (kérdéses h miféle teszteken). Továbbá a szélvédő radikális konstrukció változtatást igényel, mert pl a légbeömlőt máshova kell helyezni, aztán ott van még az a kérdés is esőben mennyire esik be a víz és ebből képződő pára stb stb....

Véleményem szerint ha már követni akarják a RB féle szélvédő elvét, akkor kénytelenek lennének teljesen zárt fülkét kialakítani és sztem pont ezt akarták elkerülni.

A glóriával meg maradnának az alap konstrukciónál, csak ezzel meg az a bibi h megéri e, úgy h csak bizonyos esetek (nagyobb alkatrészek, abroncsok) ellen véd.

Sztem semmi értelme az ilyen köztes megoldásnak mint a glória, vagy legyen teljesen zárt fülke ami 99% biztonságot nyújt és akkor full esőben is ellehet engedni nyugodt szívvel a mezőnyt. Vagy pedig maradjanak a teljesen nyitott fülkénél.

Utoljára módosítva: 2016. július 19. 00:19

Thibczy
#33 Thibczy 2016. július 18. 21:49  
BrettShaw:
Az első fele a hozzászólásodnak nem értelmes számomra. Nem tudok egy olyan megoldást esztétikai alapon vizsgálni, amelyik védelmi célt szolgál. Nem is érdekel, hogy hogy néz ki. Persze jobb lenne, ha szép lenne, de ez van. A második fele szintén nem értelmes. Nézd csak: Nem ment meg, ha lángol a pedálbox, nem ment meg, ha a nézőtérről bedobott acélhegyű papírrepülő pont besiklik rajta, nem ér semmit, akkor sem, ha sörétes puskával lőnek a pilótára, de akkor sem túl hatásos, ha golyós fegyverrel veszik célba. Egyszerűen nem értem. Egyetlen konkrét céllal jött létre: A nagyméretű, általában nehéz, törmeléket tereli a sisak homlokfelülete helyett az oldala felé. A sisak homlokfelületét jelentős részben árnyékba helyezi és ezzel elég jó védelmet is ad. Meg lehet lesni Surtees balesetét.

Nyilván nem elsődleges szempont az esztétika ezen megoldásoknál, de nem is elhanyagolható. Ez a glória minimum súrolja, de inkább átlépi azt a határt, ami még vállalható áldozat ilyen téren.

A sörétes puska és társai egyszerűen nem életszerű felvetés, de pl. Massát ez nem védte volna meg, Sennát nem védte volna meg. Az autókról leszakadó kisebb vagy nagyobb alkatrészek, melyek komolyabb sérülést is okozhatnak, az viszont már életszerű. Mint ahogy a láthatóság és a kimenekülés kérdése is az.

A Red Bull-féle szélvédő egyértelműen egy alternatív lehetőség, ami ugyan a jelen formájában továbbfejlesztésre szorul, de összességében jobb megoldásnak tűnik, mint a glória, hiszen véd a nagyméretű tárgyakkal szemben és az esetek túlnyomó többségében a kisebb méretű, de szintén veszélyes tárgyaktól is (pl. a rugó), és esztétikus is. Persze itt is vannak megoldatlan kérdések.

A kérdés az, hogy feltétlenül szükség van-e ennél komolyabb mértékben védeni a fejet. Ha igen, akkor szükséges-e egy azonnali megoldás, vagy van-e idő a lehető legjobbat megtalálni. Ha még mindig igen a válasz, akkor azt is meg kellene nézni, hogy egyúttal elégséges védelmet nyújt-e.

BrettShaw
#32 BrettShaw 2016. július 18. 20:39  
Lewisthebest:
Örülök tehát te sem tudod, hogy mi értelme lenne ezt bevezetni azon kívül, hogy kitalálta valami barom mert bepánikoltak, hogy a versenyző feje az egyetlen dolog ami szabadon van, aztán elkezdték lenyomni az emberek torkán :) Wilson és Surtees esete nem releváns az előbbi az ovál pálya az utóbbi meg amiatt, hogy ott majdnem biztos vagyok benne, hogy nem alkalmaztak semmiféle kábelt/láncot amivel rögzítették volna a felnit mert ha megnézed a videót elég volt egy kisebb ütés Surtees autójának, hogy lerepüljön róla a bal hátsó kerék. Ilyen az F1-ben nem történhet meg. Nagyon brutális erejű becsapódásoknál leszakadhat a kerék, de még ott is van rá esély, hogy megmarad az autón ahogy Alonso példája is mutatja. Azt meg nem csak az én beteg elmém mondja, hogy bizonyos esetekben ronthat is a helyzeten. Nem rég volt róla cikk, hogy a Red Bullnak, Ferrarinak, Force Indiának is vannak ilyen aggályai és a Haas illetve a Williams is azt nyilatkozta, hogy ez még fejlesztésre szorul. A láthatóság meg egyébként, hogy ne lenne már szempont? :D Jó, hogy nem már oda rakatsz eléjük egy betonfalat a cockpit tetejére mert az biztonságos.. WTF.. Egyébként ez általánosságban majdnem minden sportágra elmondható, hogy valami debil túlerőltetett megoldással biztonságosabbá lehetne tenni, de nem teszik mert akkor senkit nem érdekelne és senki nem akarna benne részt venni. A motort pl úgy ahogy van megszüntethetnék, hogy két kerekű legyen mert a 3 vagy a 4 kerék sokkal biztonságosabb. A küzdősportokat szintén betiltanák mert nem biztonságos szétverni a másik fejét ököllel akkor se, ha kesztyű van a küzdő feleken :D Szóval tényleg nem értelek. Minden sport valamilyen szinten veszélyes. Az F1 ha beraknák egy ilyen listába valahol az alján lenne. Tehát a sakkon és a futáson kívül nem nagyon tudok neked olyat mondani amit a sport kategóriába sorolnak és kisebb eséllyel halsz meg benne.

:) Elolvasod amit írsz?

"Örülök tehát te sem tudod, hogy mi értelme lenne ezt bevezetni azon kívül, hogy kitalálta valami barom mert bepánikoltak, hogy a versenyző feje az egyetlen dolog ami szabadon van, aztán elkezdték lenyomni az emberek torkán " -Nem. Logikus továbblépés azután, hogy a pilóta többi testrészét láthatatlanul, vagy kevéssé látványos módon nagyon jól védik. Nem bepánikoltak, amúgy is régóta érlelődő gondolat, egyszerűen két haláleset elég volt ahhoz, hogy ne húzzák tovább.

Az érveid mulattatóak. wilson balesete akármikor megtörténhet bármilyen F1 pályán. Millió alkalommal fordult elő, hogy nagyobb darab szállt el kocsiról és esett vissza pályára és csak a szerencsén múlt, hogy nem vágott fejbe senki.

Úgy vártam, hogy feldobd a Surtees labdát. :) Természetesen van benne ’wheel tether’, sőt azonos szabályok vonatkoznak rá minden FIA sorozatban. Az, hogy ez az eset megtörténhetett csak annyit jelent, hogy semmi nem kínál teljes védelmet lásd ez esetben rohadtul mindegy, hogy ott van-e a kötél, vagy sem, ha eltörik a kerékcsavar és a kerék elszáll a picsába. Neked ugye megfelelő ez a szint. Surtees meg belehalt. Ja és persze: az F1-ben ugyanígy megtörténhet. De nem kell leszakadó kerék, elég egy rossz pillanatban követni valakit, aki defeket kap és rögtön kapsz az arcodba egy két kilós kevlárral és acéllal merevített forgó gumidarabot. Király nem? :)

"Nagyon brutális erejű becsapódásoknál leszakadhat a kerék, de még ott is van rá esély, hogy megmarad az autón ahogy Alonso példája is mutatja." Igen? Mit mutat? Hogy általában működik a megoldás. Tisztában vagyok azzal, hogy neked megfelelő az általában. Furcsa persze egy kicsit, de sebaj! :)

"Azt meg nem csak az én beteg elmém mondja, hogy bizonyos esetekben ronthat is a helyzeten." -Nem. Igazad van, tőled nem elvárható az, hogy felmérd egy megoldás összes aspektusát. De szerencsére nem is döntesz. A csapatok, azok a csapatok, akik egyébként megszavazták ezt (és most játszák a hősi halottat, hogy milyen borzalmas) a VILÁGON SEMMI konstruktivitást nem mutatnak, úgy általában semmiben, ami BÁRMILYEN változást jelent. A Redbullo legalább hozott egy alternatívát. A többi mit csinált? Körberinyálja a sajtót. Nosza fejlesszenek egy jobbat, homologizáltassák az FIA-val, azt rögtön mást lehet majd szidni az újabb csúnya gnómért. Na ezt nem vállalja fel egyik rinyagép csapat sem.

"Jó, hogy nem már oda rakatsz eléjük egy betonfalat a cockpit tetejére mert az biztonságos.. WTF.." -Butaság. Az előre irányú kilátást persze akadályozza valamennyire, de pont egyenesben kevéssé érdekes ez. Akkora holttere meg amúgy sincs, hogy elférjen benne bármi jelentős. Amikor kanyarodnak, akkor meg gyönyörűen látják azt, ahova mennek, mert ott nyitott a szerkezet. Bármilyen meglepő is, de nem idióták tervezték és számoltak ezzel is.

"Egyébként ez általánosságban majdnem minden sportágra elmondható, hogy valami debil túlerőltetett megoldással biztonságosabbá lehetne tenni, de nem teszik mert akkor senkit nem érdekelne és senki nem akarna benne részt venni." -Pontosan melyik sportra igaz ez? Ki nézi azért a sportot, mert veszélyes? Ki hagyja ott azért, mert veszélytelen? :) Ugye ezt nem gondoltad komolyan...

"A motort pl úgy ahogy van megszüntethetnék, hogy két kerekű legyen mert a 3 vagy a 4 kerék sokkal biztonságosabb." -3 vagy 4 kerékkel motor a motor? Ugye, hogy nem. Nem kell falsanalóg példákat gyártani. 4 kerékkel autó a motor. De vajon zárt pilótafülkével, vagy védett pilótafülkével tank lesz egy autó? Nem hát. A küzdősportok is rossz példa. Kesztyűk, fejvédők stb. Minden szépen fejlődött, úgy, hogy az eredeti funkcióját ma is betölti a sport. Nem kell betiltani semmit. De mondj már nekem egy olyan küzdősportot, ahol hagyják, hogy az egyik agyonverje pusztakézzel a másikat és nem avatkozik közbe bíró! Csak egyet!

"Minden sport valamilyen szinten veszélyes. Az F1 ha beraknák egy ilyen listába valahol az alján lenne. Tehát a sakkon és a futáson kívül nem nagyon tudok neked olyat mondani amit a sport kategóriába sorolnak és kisebb eséllyel halsz meg benne." És akkor mivan? Elértük a 15 évente egy halált és akkor most ez már elég jó? Noormális vagy? Sajnálkozol egy sort a következő után és egy "hát ezért kap ennyi pénzt" után elfelejted?

Lewisthebest
#31 Lewisthebest 2016. július 18. 19:28  
Zasalamel:
Látom eldurvultak itt a kommentek, sztem ha 99% biztonságot akarnak akkor legyen teljesen zárt fülke, valóban felesleges olyan eszközöket (mint pl ez a glória) bevezetni amik csak bizonyos esetek ellen jók. Viszont a teljesen zárt fülkével nagyon sokan nincsenek kibékülve, én azért megnéznék egy tesztkört ilyen konstrukcióval és a pilóták tapasztalatait is elolvasnám.

Szerintem azt hamarabb elfogadnák mint ezt és annak még értelme is lenne. Az tényleg mindent kivéd. jöhet rugó, kerék, orrkúp, szárny, csavar teljesen m1. Aerodinamikailag is előnyös, nem zavar a kilátásban és abból nagyon csinos konstrukciókat is kilehetne hozni.

Lewisthebest
#30 Lewisthebest 2016. július 18. 19:26  
BrettShaw:
" Hol van a nagy probléma amit meg kell oldani? " -Pontosan erről beszéltem. Ha a statisztikai valószínűsége a súlyos sérülésnek elér egy általad(!) megfelelőnek ítélt szintet, rögtön nem is olyan fontos a biztonság. Elegánsan kiemelted Wilson esetét, a a releváns halálos balesetek közül ÚGY, hogy az érvelésed totálisan hibás, LÁSD Surtees esetét, ami majdnem tökéletesen ugyanolyan volt, de NEM oválpályán! Jól megoldotta a bukótér ott is igaz? Mindkettő élne. A kerék leszakadás is unalmas téma. Iszonyú unalmas, mert súlyos ütközéskor a kerék leszakad. Szerinted a biztonsági kábel teherbírása korlátlan? A felni szakítószilárdsága korlátlan? Még az sem igaz, hogy elméletileg nem szakadhat le. A kocanézőről? :) Hehe, hogy szólna már a kocanézőről, aki a leghangosabban rinyál mind közül, ha csúnya az autó? Hogy szólna már erről? Nem értem basszus. Milyen érvek ezek? Kitalálod, leírod és majd attól igaz lesz? "De amúgy ez a wc deszka semmire nem használható, nincs olyan baleset ami jelenleg megtörténhet és javítana rajta." Ez a rész csak egy sima ferdítés, mert tavaly kettő az F1-el biztonság terén közel ekvivalens, felépítését tekintve teljesen ekvivalens szériában történt halálos baleset a pilóta fejét ért nagy méretű, tárgy okozta ütés miatt. Jó eséllyel mind a kettőt megmentette volna egy ilyen. Leírhatod 1000x, hogy nem, attól még nem lesz igaz. "viszont más eseteken jó eséllyel tud rontani illetve elhúzhatja a mentési folyamatot." -Ehhez meg nem értesz. Amikor bevezetnek egy ilyen megoldást, mérnökök mérik fel a kockázatokat és a várható előnyöket is. Fotelből persze felül lehet bírálni mindet. " Ezen kívül ugye negatív hatása van még az aerora, az autó balanszára, a láthatóságra, a kinézetre." -Egyik sem releváns az emberélet védelmével szemben. Persze, amint a mellékelt ábra is mutatja ez nem mindenkinek egyértelmű.

Örülök tehát te sem tudod, hogy mi értelme lenne ezt bevezetni azon kívül, hogy kitalálta valami barom mert bepánikoltak, hogy a versenyző feje az egyetlen dolog ami szabadon van, aztán elkezdték lenyomni az emberek torkán :) Wilson és Surtees esete nem releváns az előbbi az ovál pálya az utóbbi meg amiatt, hogy ott majdnem biztos vagyok benne, hogy nem alkalmaztak semmiféle kábelt/láncot amivel rögzítették volna a felnit mert ha megnézed a videót elég volt egy kisebb ütés Surtees autójának, hogy lerepüljön róla a bal hátsó kerék. Ilyen az F1-ben nem történhet meg. Nagyon brutális erejű becsapódásoknál leszakadhat a kerék, de még ott is van rá esély, hogy megmarad az autón ahogy Alonso példája is mutatja. Azt meg nem csak az én beteg elmém mondja, hogy bizonyos esetekben ronthat is a helyzeten. Nem rég volt róla cikk, hogy a Red Bullnak, Ferrarinak, Force Indiának is vannak ilyen aggályai és a Haas illetve a Williams is azt nyilatkozta, hogy ez még fejlesztésre szorul. A láthatóság meg egyébként, hogy ne lenne már szempont? :D Jó, hogy nem már oda rakatsz eléjük egy betonfalat a cockpit tetejére mert az biztonságos.. WTF.. Egyébként ez általánosságban majdnem minden sportágra elmondható, hogy valami debil túlerőltetett megoldással biztonságosabbá lehetne tenni, de nem teszik mert akkor senkit nem érdekelne és senki nem akarna benne részt venni. A motort pl úgy ahogy van megszüntethetnék, hogy két kerekű legyen mert a 3 vagy a 4 kerék sokkal biztonságosabb. A küzdősportokat szintén betiltanák mert nem biztonságos szétverni a másik fejét ököllel akkor se, ha kesztyű van a küzdő feleken :D Szóval tényleg nem értelek. Minden sport valamilyen szinten veszélyes. Az F1 ha beraknák egy ilyen listába valahol az alján lenne. Tehát a sakkon és a futáson kívül nem nagyon tudok neked olyat mondani amit a sport kategóriába sorolnak és kisebb eséllyel halsz meg benne.

Zasalamel
#29 Zasalamel 2016. július 18. 17:39  

Látom eldurvultak itt a kommentek, sztem ha 99% biztonságot akarnak akkor legyen teljesen zárt fülke, valóban felesleges olyan eszközöket (mint pl ez a glória) bevezetni amik csak bizonyos esetek ellen jók.
Viszont a teljesen zárt fülkével nagyon sokan nincsenek kibékülve, én azért megnéznék egy tesztkört ilyen konstrukcióval és a pilóták tapasztalatait is elolvasnám.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 17:42

BrettShaw
#28 BrettShaw 2016. július 18. 17:05  
Thibczy:
A biztonsági öv, a HANS és a VSC teszem azt nem kifogásolható esztétikailag, a glória viszont rusnya. Továbbmegyek, ez még esztétikailag a kacsacsőröknél és a pöcsorrnál is rosszabb, mivel minden szögből tökéletesen látszik (sajnos). A biztonsági öv megoldás volt, mivel megakadályozza, hogy a pilóta kirepüljön az autóból. A HANS megoldás, mivel megakadályozza, hogy a pilóta feje előrebukjon. A VSC szintén egy megoldás, mivel konkrét minimális szintidőt ír elő az adott szakaszra, elvéve a pilótáktól a lehetőséget, hogy szubjektíven értelmezzék a lassításra vonatkozó előírást. Ezzel szemben a glória nem megoldás a kisebb alkatrészek, törmelékek ellen, mint ahogy Massát se védte volna meg a Ringen. Kétséges, hogy megfelelő-e a kilátás, és az is, hogy nem zavarja-e a pilótát a menekülésben.

Az első fele a hozzászólásodnak nem értelmes számomra. Nem tudok egy olyan megoldást esztétikai alapon vizsgálni, amelyik védelmi célt szolgál. Nem is érdekel, hogy hogy néz ki. Persze jobb lenne, ha szép lenne, de ez van.

A második fele szintén nem értelmes. Nézd csak: Nem ment meg, ha lángol a pedálbox, nem ment meg, ha a nézőtérről bedobott acélhegyű papírrepülő pont besiklik rajta, nem ér semmit, akkor sem, ha sörétes puskával lőnek a pilótára, de akkor sem túl hatásos, ha golyós fegyverrel veszik célba.

Egyszerűen nem értem. Egyetlen konkrét céllal jött létre: A nagyméretű, általában nehéz, törmeléket tereli a sisak homlokfelülete helyett az oldala felé. A sisak homlokfelületét jelentős részben árnyékba helyezi és ezzel elég jó védelmet is ad. Meg lehet lesni Surtees balesetét.

BrettShaw
#27 BrettShaw 2016. július 18. 17:00  
successboy:
De nagy a szád te beszari hülye gyerek.Szar volt a hétvége megint vagy már alapból ilyen kiforrott a modorod?Ne vidd le az oldal színvonalát kérlek, hanem inkább foglalkozz saját magad és a kis családod biztonságával és ne az oldalt sírd tele te töketlen balf+sz.

Ugye jól emlékszem, hogy te vagy a "soha nem volt komolyabb baleset a parabolicában" mellét verő megmondóember?

Nincs több kérdésem.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 17:00

BrettShaw
#26 BrettShaw 2016. július 18. 16:58  
Lewisthebest:
Ki mondta, hogy érdekesebb lenne, ha nem lenne rajtuk sisak és nem használnának biztonsági övet? :D Amikor ezek nem voltak illetve még kezdetlegesek voltak akkor rendszeresen haltak meg az emberek. Minden szezonban többen is, gyakorlatilag ha eldobták az autót akkor majdnem biztosak lehettek benne, hogy ez a vég. Jelenleg hol látod ezt? Hol van a nagy probléma amit meg kell oldani? Ahogy te is mondod Bianchin nem segített volna, de erre majd visszatérek. Massán szintén nem segített volna, sőt lehet, hogy rontott volna a helyzeten, Sennán ugyancsak nem segített volna. Más sorozatokból lehet hozni példákat ami baromság mert mondjuk egy ovál pályán nincs bukótér tehát ott két felé mehet a leszakadó alkatrész: vissza a pályára vagy a nézőtérre. Itt a bukótér megoldja ezt a problémát. A másik, hogy a kerék se szakadhat itt le elvileg csak akkor ha nem teszik fel a boxba rendesen. Alonso legyalulta az egész autóját Melbournebe és mind a 4 felni rajta maradt. A hátsó kerekekről eltűnt a gumi, de nyilván, ha néhány gumicafat elrepül az nem veszélyes. Nem szól ez másról csak arról, hogy a kocanézőknek meg azoknak akik nem is követik az F1-et, de hallottak a legutóbbi tragédiáról bemeséljék, hogy csináltak valamit. De amúgy ez a wc deszka semmire nem használható, nincs olyan baleset ami jelenleg megtörténhet és javítana rajta, viszont más eseteken jó eséllyel tud rontani illetve elhúzhatja a mentési folyamatot. Ezen kívül ugye negatív hatása van még az aerora, az autó balanszára, a láthatóságra, a kinézetre.

" Hol van a nagy probléma amit meg kell oldani? " -Pontosan erről beszéltem. Ha a statisztikai valószínűsége a súlyos sérülésnek elér egy általad(!) megfelelőnek ítélt szintet, rögtön nem is olyan fontos a biztonság.

Elegánsan kiemelted Wilson esetét, a a releváns halálos balesetek közül ÚGY, hogy az érvelésed totálisan hibás, LÁSD Surtees esetét, ami majdnem tökéletesen ugyanolyan volt, de NEM oválpályán! Jól megoldotta a bukótér ott is igaz? Mindkettő élne.

A kerék leszakadás is unalmas téma. Iszonyú unalmas, mert súlyos ütközéskor a kerék leszakad. Szerinted a biztonsági kábel teherbírása korlátlan? A felni szakítószilárdsága korlátlan? Még az sem igaz, hogy elméletileg nem szakadhat le.

A kocanézőről? :) Hehe, hogy szólna már a kocanézőről, aki a leghangosabban rinyál mind közül, ha csúnya az autó? Hogy szólna már erről? Nem értem basszus. Milyen érvek ezek? Kitalálod, leírod és majd attól igaz lesz?

"De amúgy ez a wc deszka semmire nem használható, nincs olyan baleset ami jelenleg megtörténhet és javítana rajta." Ez a rész csak egy sima ferdítés, mert tavaly kettő az F1-el biztonság terén közel ekvivalens, felépítését tekintve teljesen ekvivalens szériában történt halálos baleset a pilóta fejét ért nagy méretű, tárgy okozta ütés miatt. Jó eséllyel mind a kettőt megmentette volna egy ilyen. Leírhatod 1000x, hogy nem, attól még nem lesz igaz.

"viszont más eseteken jó eséllyel tud rontani illetve elhúzhatja a mentési folyamatot." -Ehhez meg nem értesz. Amikor bevezetnek egy ilyen megoldást, mérnökök mérik fel a kockázatokat és a várható előnyöket is. Fotelből persze felül lehet bírálni mindet.

" Ezen kívül ugye negatív hatása van még az aerora, az autó balanszára, a láthatóságra, a kinézetre." -Egyik sem releváns az emberélet védelmével szemben. Persze, amint a mellékelt ábra is mutatja ez nem mindenkinek egyértelmű.

successboy
#25 successboy 2016. július 18. 14:11  
BrettShaw:
Senki nem mondta, hogy mindentől. Csupán a hozzád hasonló korlátozott értelmi képességekkel bíró egyedek ferdítenek el mindent, hogy az ezer sebből vérző ’férfiasságra’ felépített kissé megmosolyogtató véleményüket védhetővé tegyék.

De nagy a szád te beszari hülye gyerek.Szar volt a hétvége megint vagy már alapból ilyen kiforrott a modorod?Ne vidd le az oldal színvonalát kérlek, hanem inkább foglalkozz saját magad és a kis családod biztonságával és ne az oldalt sírd tele te töketlen balf+sz.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 14:12

Thibczy
#24 Thibczy 2016. július 18. 13:29  
BrettShaw:
Nem. :) Nyilvánvaló tény, hogy a motorsport kockázatokkal jár, de egy teljesen normális, sőt a gondolkodó résztvevő és szurkolók által elvárt folyamat, hogy a biztonságot javítsák. A szánalmas rinyáló banda persze ezt is, mint sok más dolgot megszavazott és most a médiában jajjgatnak, hogy rájuk kényszerítenek valamit. A gondolatmeneted iszonyatosan egyszerű, amolyan férfi ösztönlényszerű, kicsit továbbvezetve számodra érdekesebb volna a verseny, ha sisak nélkül mennének, meg öv nélkül, mert az olyan férfias he? :) Demagóg baromság amit írsz. Minden kornak megvannak a maga fejlesztései, egy adott kornak a biztonsági öv volt, egy másiknak a Hans, egy harmadiknak meg a zárt felé hajló pilótafülke. Mindig voltak persze rinyálók is. Attól, hogy te éles határvonalat látsz aközött, hogy szezononként 5 ember hal meg és aközött hogy 10 évente egy, még nincs. Ha 100 évente hal csak meg egy akkor is valaminek a hiányosságából fog megtörténni és akkor is be kell majd avatkozni. A hozzád hasonlóak, mindig szeretnek a körülményekre mutogatni minden váratlan esetben, pedig a szerencsétlen körülményeket lehet mérsékelni, illetve lehetne, ha nem az állandó rinyálás határozná meg a kommunikációt. És nem. 100x leírva sem nyilvánvaló neked, hogy ezt a megoldást nem Bianchi esése indukálta, éppenséggel semmi köze nincs hozzá, de ugye 101. alkalommal is össze kell mosni, pedig szépen leírtad, hogy a VSC volt JB balesetének közvetlen következménye.

A biztonsági öv, a HANS és a VSC teszem azt nem kifogásolható esztétikailag, a glória viszont rusnya. Továbbmegyek, ez még esztétikailag a kacsacsőröknél és a pöcsorrnál is rosszabb, mivel minden szögből tökéletesen látszik (sajnos). A biztonsági öv megoldás volt, mivel megakadályozza, hogy a pilóta kirepüljön az autóból. A HANS megoldás, mivel megakadályozza, hogy a pilóta feje előrebukjon. A VSC szintén egy megoldás, mivel konkrét minimális szintidőt ír elő az adott szakaszra, elvéve a pilótáktól a lehetőséget, hogy szubjektíven értelmezzék a lassításra vonatkozó előírást.

Ezzel szemben a glória nem megoldás a kisebb alkatrészek, törmelékek ellen, mint ahogy Massát se védte volna meg a Ringen. Kétséges, hogy megfelelő-e a kilátás, és az is, hogy nem zavarja-e a pilótát a menekülésben.

Lewisthebest
#23 Lewisthebest 2016. július 18. 13:06  
BrettShaw:
Nem. :) Nyilvánvaló tény, hogy a motorsport kockázatokkal jár, de egy teljesen normális, sőt a gondolkodó résztvevő és szurkolók által elvárt folyamat, hogy a biztonságot javítsák. A szánalmas rinyáló banda persze ezt is, mint sok más dolgot megszavazott és most a médiában jajjgatnak, hogy rájuk kényszerítenek valamit. A gondolatmeneted iszonyatosan egyszerű, amolyan férfi ösztönlényszerű, kicsit továbbvezetve számodra érdekesebb volna a verseny, ha sisak nélkül mennének, meg öv nélkül, mert az olyan férfias he? :) Demagóg baromság amit írsz. Minden kornak megvannak a maga fejlesztései, egy adott kornak a biztonsági öv volt, egy másiknak a Hans, egy harmadiknak meg a zárt felé hajló pilótafülke. Mindig voltak persze rinyálók is. Attól, hogy te éles határvonalat látsz aközött, hogy szezononként 5 ember hal meg és aközött hogy 10 évente egy, még nincs. Ha 100 évente hal csak meg egy akkor is valaminek a hiányosságából fog megtörténni és akkor is be kell majd avatkozni. A hozzád hasonlóak, mindig szeretnek a körülményekre mutogatni minden váratlan esetben, pedig a szerencsétlen körülményeket lehet mérsékelni, illetve lehetne, ha nem az állandó rinyálás határozná meg a kommunikációt. És nem. 100x leírva sem nyilvánvaló neked, hogy ezt a megoldást nem Bianchi esése indukálta, éppenséggel semmi köze nincs hozzá, de ugye 101. alkalommal is össze kell mosni, pedig szépen leírtad, hogy a VSC volt JB balesetének közvetlen következménye.

Ki mondta, hogy érdekesebb lenne, ha nem lenne rajtuk sisak és nem használnának biztonsági övet? :D Amikor ezek nem voltak illetve még kezdetlegesek voltak akkor rendszeresen haltak meg az emberek. Minden szezonban többen is, gyakorlatilag ha eldobták az autót akkor majdnem biztosak lehettek benne, hogy ez a vég. Jelenleg hol látod ezt? Hol van a nagy probléma amit meg kell oldani? Ahogy te is mondod Bianchin nem segített volna, de erre majd visszatérek. Massán szintén nem segített volna, sőt lehet, hogy rontott volna a helyzeten, Sennán ugyancsak nem segített volna. Más sorozatokból lehet hozni példákat ami baromság mert mondjuk egy ovál pályán nincs bukótér tehát ott két felé mehet a leszakadó alkatrész: vissza a pályára vagy a nézőtérre. Itt a bukótér megoldja ezt a problémát. A másik, hogy a kerék se szakadhat itt le elvileg csak akkor ha nem teszik fel a boxba rendesen. Alonso legyalulta az egész autóját Melbournebe és mind a 4 felni rajta maradt. A hátsó kerekekről eltűnt a gumi, de nyilván, ha néhány gumicafat elrepül az nem veszélyes. Nem szól ez másról csak arról, hogy a kocanézőknek meg azoknak akik nem is követik az F1-et, de hallottak a legutóbbi tragédiáról bemeséljék, hogy csináltak valamit. De amúgy ez a wc deszka semmire nem használható, nincs olyan baleset ami jelenleg megtörténhet és javítana rajta, viszont más eseteken jó eséllyel tud rontani illetve elhúzhatja a mentési folyamatot. Ezen kívül ugye negatív hatása van még az aerora, az autó balanszára, a láthatóságra, a kinézetre.

BrettShaw
#22 BrettShaw 2016. július 18. 11:48  
albutr:
a f1 az egyik legbiztonságosabb a motor versenyek sokkal veszélyesebbek pl Simoncelli halála mégsem volt olyan javaslat hogy legyen egy fedél a versenyzők felett,ennél még a szélvédő is jobb megoldás lett volna.

Tulajdonképpen mit szeretnél mondani? Minden sportnak megvan a maga kockázata és a sport sajátosságain belül próbálják azt mérsékelni.

A motorkerékpárok esetében nagyságrendekkel jobb esélyed van túlélni, ha leesel a motorról és a megfelelő, ruha/pálya/pályán kívüli területen csúszol, mintha a motorral együtt tennéd ugyanezt. Éppen ezért idiótaság is lett volna előjönni egy tetővel. Kár összemosni egy olyan szerkezetet, amely egyáltalán nem véd meg, sőt inkább megsebesít balesetkor, egy olyannal, amely úgy van felépítve, hogy ütközés megvédjen.

BrettShaw
#21 BrettShaw 2016. július 18. 11:45  
successboy:
Pedig milyen szépen próbálták nekünk tálalni.Glória azaz dicsfény."Isten által kiválasztott személyek kiemelésére." Néhány birkát sajnos sikerült azért megetetni vele, mondván ez majd aztán megvédi a versenyzőket mindentől.

Senki nem mondta, hogy mindentől. Csupán a hozzád hasonló korlátozott értelmi képességekkel bíró egyedek ferdítenek el mindent, hogy az ezer sebből vérző ’férfiasságra’ felépített kissé megmosolyogtató véleményüket védhetővé tegyék.

BrettShaw
#20 BrettShaw 2016. július 18. 11:43  
Lewisthebest:
Szóval nem az a szánalmas rinyáló banda aki nem képes felfogni, hogy a motorsport soha nem lesz 100%-ig biztonságos hanem az aki elfogadja és vállalja az ezzel járó minimális kockázatot ahogy egy férfinak kell, főleg, ha ennyi pénzt kap érte :D Gondolom te az SC-s rajtot is támogatod elvégre az elfogadhatatlan lenne ha valaki kicsúszik az esős pályán, a végén még letörik a körme vagy nem lesz szalonképes a haja mikor leveszi a sisakot :D Tudom, hogy most az lesz a válasz erre, hogy biztos a biztonsági övnél is ezt mondták, de ne hasonlítsuk már azt az időszakot amikor szezononként minimum 5 ember meghalt ahhoz amikor 20 éven keresztül nem történt semmi és azaz 1 is csak egy sor szerencsétlen körülmény összejátszásából jött létre, ráadásul ugye arra már reagáltak is és gyakorlatilag eltörölték a dupla sárga zászlót aminek átvette a helyét a VSC és így nem fordulhat elő, hogy valaki túl gyorsan menjen egy műszaki mentés közbe.

Nem. :) Nyilvánvaló tény, hogy a motorsport kockázatokkal jár, de egy teljesen normális, sőt a gondolkodó résztvevő és szurkolók által elvárt folyamat, hogy a biztonságot javítsák. A szánalmas rinyáló banda persze ezt is, mint sok más dolgot megszavazott és most a médiában jajjgatnak, hogy rájuk kényszerítenek valamit. A gondolatmeneted iszonyatosan egyszerű, amolyan férfi ösztönlényszerű, kicsit továbbvezetve számodra érdekesebb volna a verseny, ha sisak nélkül mennének, meg öv nélkül, mert az olyan férfias he? :)

Demagóg baromság amit írsz. Minden kornak megvannak a maga fejlesztései, egy adott kornak a biztonsági öv volt, egy másiknak a Hans, egy harmadiknak meg a zárt felé hajló pilótafülke. Mindig voltak persze rinyálók is. Attól, hogy te éles határvonalat látsz aközött, hogy szezononként 5 ember hal meg és aközött hogy 10 évente egy, még nincs. Ha 100 évente hal csak meg egy akkor is valaminek a hiányosságából fog megtörténni és akkor is be kell majd avatkozni. A hozzád hasonlóak, mindig szeretnek a körülményekre mutogatni minden váratlan esetben, pedig a szerencsétlen körülményeket lehet mérsékelni, illetve lehetne, ha nem az állandó rinyálás határozná meg a kommunikációt.

És nem. 100x leírva sem nyilvánvaló neked, hogy ezt a megoldást nem Bianchi esése indukálta, éppenséggel semmi köze nincs hozzá, de ugye 101. alkalommal is össze kell mosni, pedig szépen leírtad, hogy a VSC volt JB balesetének közvetlen következménye.

successboy
#19 successboy 2016. július 17. 18:25  
vandr:
Szerintem azért volt ennyi ideig a pályán az SC, mert a versenyzők többsége egyáltalán nem ellenezte. Csak Hamiltontól hallottunk olyan megjegyzést, hogy szeretne neki odalépni. Valószínűleg a versenyzői megbeszéléseken, meg eligazításokon már egyeztettek erről, ilyen és ilyen esetekben eddig fognak SC mögött maradni.

Hamilton is ha jól tudom csak a 3. körben szólt be a rádión.Ezalatt az idő alatt simán alkalmazkodott a körülményekhez és a rajtot is megúszta..

vandr
#18 vandr 2016. július 17. 13:42  
trialboj:
Szerintem nem az árt a legtöbbet hogy az autók csúnyábbak lesznek, hanem hogy a versenyzők megítélése csorbul, pont úgy ahogy az sc rajtok után. Ők sokat nem tehetne ellene, de mégis arról beszélünk hogy nem versenyezhettek a nehéz/veszélyesebb körülmények közt mert...

Szerintem azért volt ennyi ideig a pályán az SC, mert a versenyzők többsége egyáltalán nem ellenezte. Csak Hamiltontól hallottunk olyan megjegyzést, hogy szeretne neki odalépni.
Valószínűleg a versenyzői megbeszéléseken, meg eligazításokon már egyeztettek erről, ilyen és ilyen esetekben eddig fognak SC mögött maradni.

Lewisthebest
#17 Lewisthebest 2016. július 17. 13:25  
trialboj:
Szerintem nem az árt a legtöbbet hogy az autók csúnyábbak lesznek, hanem hogy a versenyzők megítélése csorbul, pont úgy ahogy az sc rajtok után. Ők sokat nem tehetne ellene, de mégis arról beszélünk hogy nem versenyezhettek a nehéz/veszélyesebb körülmények közt mert...

Igen ez is egy szempont. De a külső is mindenképpen fontos. A jövő évi szabályváltozásokkal is mit harangoznak be folyamatosan? Azt, hogy milyen dögösek lesznek az autók. Aztán arra a dögös alapra rátennének egy ilyet ami az egészet elrontja, mert ugyanúgy mint a pöcsorroknál 2014-be itt is mindenki egyből azt emelné ki, hogy mennyire ocsmány ez a sz*r mert jól látható helyen van, nincs olyan kameraállás amiből ne lenne feltűnő és a többségnek ne állna fel a szőr a hátán. Szóval amíg nem csukott szemmel vagy háttal ülve nézzük a tv-t/monitort addig figyelni kell a kinézetre is. Van az a kategória amit már nem lehet eladni és ez már nagyon a határon van így nem érdemes kipróbálni és kockáztatni egy újabb rohamos nézettség csökkenést amikor amúgy sincs csúcson a sportág. Ha mindenképpen akarnak valamit akkor kezdjenek el energiát belefektetni és zárt cockpit. Amíg az nincs addig meg hagyják nyitva.

F1890
#16 F1890 2016. július 17. 12:00  

az én véleményem az h ez félmegoldás. vagy maradjon örökké a mostani vagy legyen zárt. de a zártat sem támogatom mert én ezért szeretem az f1-et mert nyitott. de ugyanakkor megértem ha zárttá tennék, tenni úgysem tudok ellene. viszont ha bevezetik a zárt pilótafülkét, akkor már nem lehet kifogás semmi , nem lehet sc rajt mert már biztonságos

trialboj
#15 trialboj 2016. július 16. 20:57  

Szerintem nem az árt a legtöbbet hogy az autók csúnyábbak lesznek, hanem hogy a versenyzők megítélése csorbul, pont úgy ahogy az sc rajtok után. Ők sokat nem tehetne ellene, de mégis arról beszélünk hogy nem versenyezhettek a nehéz/veszélyesebb körülmények közt mert...

albutr
#14 albutr 2016. július 16. 16:37  
BrettShaw:
Szánalmas, rinyáló banda. Az érvek röhejesek ráadásul nem újak. De ezek jól tudják, hogy a gyenge és bürokratikus adminisztráció majd meghátrál időben, ha elég sok baromságot hintenek szét a sajtóban.

a f1 az egyik legbiztonságosabb a motor versenyek sokkal veszélyesebbek pl Simoncelli halála mégsem volt olyan javaslat hogy legyen egy fedél a versenyzők felett,ennél még a szélvédő is jobb megoldás lett volna.

Lewisthebest
#13 Lewisthebest 2016. július 16. 15:41  
BrettShaw:
Szánalmas, rinyáló banda. Az érvek röhejesek ráadásul nem újak. De ezek jól tudják, hogy a gyenge és bürokratikus adminisztráció majd meghátrál időben, ha elég sok baromságot hintenek szét a sajtóban.

Szóval nem az a szánalmas rinyáló banda aki nem képes felfogni, hogy a motorsport soha nem lesz 100%-ig biztonságos hanem az aki elfogadja és vállalja az ezzel járó minimális kockázatot ahogy egy férfinak kell, főleg, ha ennyi pénzt kap érte :D Gondolom te az SC-s rajtot is támogatod elvégre az elfogadhatatlan lenne ha valaki kicsúszik az esős pályán, a végén még letörik a körme vagy nem lesz szalonképes a haja mikor leveszi a sisakot :D Tudom, hogy most az lesz a válasz erre, hogy biztos a biztonsági övnél is ezt mondták, de ne hasonlítsuk már azt az időszakot amikor szezononként minimum 5 ember meghalt ahhoz amikor 20 éven keresztül nem történt semmi és azaz 1 is csak egy sor szerencsétlen körülmény összejátszásából jött létre, ráadásul ugye arra már reagáltak is és gyakorlatilag eltörölték a dupla sárga zászlót aminek átvette a helyét a VSC és így nem fordulhat elő, hogy valaki túl gyorsan menjen egy műszaki mentés közbe.

Zasalamel
#12 Zasalamel 2016. július 16. 15:34  
successboy:
Pedig milyen szépen próbálták nekünk tálalni.Glória azaz dicsfény."Isten által kiválasztott személyek kiemelésére." Néhány birkát sajnos sikerült azért megetetni vele, mondván ez majd aztán megvédi a versenyzőket mindentől.

Egyszer sem állították h mindentől véd. Abroncsok és nagyobb alkatrészek ellen jó.

successboy
#11 successboy 2016. július 16. 15:27  

Pedig milyen szépen próbálták nekünk tálalni.Glória azaz dicsfény."Isten által kiválasztott személyek kiemelésére."

Néhány birkát sajnos sikerült azért megetetni vele, mondván ez majd aztán megvédi a versenyzőket mindentől.

albutr
#10 albutr 2016. július 16. 15:21  
Go.Michael:
Vak tyúk is talál szemet, el se hiszem. Jövőre amikor "dögös" autókat láthatunk egy ilyen csővel az egészet el.... ák. Az elmúlt 20 évben elképesztőt fejlődött a világ és ezzel együtt ez a sport is, a biztonsággal egyetemben. Vannak olyan rettentő szerencsétlen esetek mint Jules balesete volt, de ez a sport erről szól, a szenvedélyről, a sebességről, 100%-os életbiztosítás nincs, ez nem a gta vagy bármilyen akció játék. De van olyan is amikor pl. Alonso kiszáll egy horror balesetből, gondoljunk a szezon nyitóra, vagy 2007 canada, Kubica bukása. Haldoklik az f1 népszerűsége, de ezzel a halo marhasággal ezt csak négyzetre emelnék. Aki pedig fél, ne vezessen, ekkora fizetésekkel ennyi veszély, azt kell mondjam irigylem őket. Ez a sport erről szól.

de említhetnénk Webber valenciai balesetét,RSchumacher 2002 ausztrál,Trulli 2004 Silverstone,Burti 2001 Spa.

BrettShaw
#9 BrettShaw 2016. július 16. 14:35  

Szánalmas, rinyáló banda. Az érvek röhejesek ráadásul nem újak. De ezek jól tudják, hogy a gyenge és bürokratikus adminisztráció majd meghátrál időben, ha elég sok baromságot hintenek szét a sajtóban.

Lewisthebest
#8 Lewisthebest 2016. július 16. 12:56  

Hála Istennek. A WC deszka bevezetése és az SC-s rajt mögött lehetne párhuzamot vonni. Lehet biztonságosan sz*rakodni amiért nem érdemes autóba ülni és lehet minimális kockázattal versenyezni. A kettő együtt nem fog menni. Ha túlerőltetik a biztonsági intézkedéseket az rámegy az élvezetre, elcsúfítja az autókat és rövid időn belül minimálisra csökken majd a nézettség. Aki fél az adja át az autóját másoknak, jelentkező van bőven. De asszem itt senki nem így áll hozzá mert akkor alapból nem került volna ide. Valószínűleg a mezőny 90%-a húzza a száját emiatt a sz*r miatt egyrészt azért, hogy hogy néz ki kívülről másrészt azért, hogy mennyit vesz el a láthatóságból belülről. De nem lepődnék meg, ha ebbe is zéró beleszólásuk lenne annak ellenére, hogy ők ülnek az autóba. A legjobb aktuális példa erre, hogy a Silverstonei teszt után Gasly kiírta a twitterre, hogy nem a rajongója ennek aztán pár órán belül eltűnt az a poszt a profiljáról.
http://formula.hu/uploads/Pictures/25/PF/1607/Pierre%20Gasly%20halo%20tweet.jpg

Go.Michael
#7 Go.Michael 2016. július 16. 10:35  

Vak tyúk is talál szemet, el se hiszem. Jövőre amikor "dögös" autókat láthatunk egy ilyen csővel az egészet el.... ák. Az elmúlt 20 évben elképesztőt fejlődött a világ és ezzel együtt ez a sport is, a biztonsággal egyetemben. Vannak olyan rettentő szerencsétlen esetek mint Jules balesete volt, de ez a sport erről szól, a szenvedélyről, a sebességről, 100%-os életbiztosítás nincs, ez nem a gta vagy bármilyen akció játék. De van olyan is amikor pl. Alonso kiszáll egy horror balesetből, gondoljunk a szezon nyitóra, vagy 2007 canada, Kubica bukása.
Haldoklik az f1 népszerűsége, de ezzel a halo marhasággal ezt csak négyzetre emelnék. Aki pedig fél, ne vezessen, ekkora fizetésekkel ennyi veszély, azt kell mondjam irigylem őket. Ez a sport erről szól.

trialboj
#6 trialboj 2016. július 16. 06:27  

Nem mellesleg, szétbarmolja az aerot, és mivel még mindig nincs kitalálva mi legyen, hátráltatja az autó tervezését is. Azért ez megint eléggé szopás, főleg a kisebb csapatoknak ahol nincs pénz egyszerre több variációt is fejleszteni.

Kimilton
#5 Kimilton 2016. július 16. 01:10  

Teljesen felesleges. A biztonság fontos, de erre semmi szükség

Schwarzi
#4 Schwarzi 2016. július 15. 23:48  

A végén kap mindenki egy xbox kontrollert és azzal fogja irányítani a kocsit a fotelból.

jtfan
#3 jtfan 2016. július 15. 21:35  

Ez az egész glória egy hülyeség!
Az autósport mindig is veszélyes lesz. Ettől is csodáljuk a pilótákat.
Esztétikailag is elfogadhatatlan. Radikálisan megváltoztatja az autó kinézetét.
Mondhatnám mi ez az afrikai jeep tartozék a pilótafülke fölött?

albutr
#2 albutr 2016. július 15. 21:15  

ezt nagyon elkapkodták.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. július 15. 20:40  

én még (de szerintem senki sem) nem láttam olyan tesztet mikor felborul az autó és az autó leggyengébb részén, amit semmilyen merevítés nem támaszt alá, a pilóta előtti rész hogy bírja ki, hogy ne zúzzon be azonnal a pilóták lába közé (jobb esetben, nem levágva a lábát)

vagy van egy rúd a lábai között a padlóba rögzítve? nem hinném...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin - rajtrács

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

02016.10.23. 14:38

Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

Két órán keresztül finomította rajttechnikáját a szimulátorban

02016.10.23. 13:43

Motorja helyett a mérnöke agyvize forrt fel...

Mókás párbeszéd után hepiend