Egyre többet ér a pilóták és a szurkolók véleménye?

írta: M4Sport
2016. március 07. 11:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Érdekes információkat osztott meg a nyilvánossággal a versenyzők érdekvédelmi szervezetét (GPDA) vezető Alexander Wurz. Elárulta, a szurkolói vélemények akadályozták meg a hétvégék programjának felforgatását, és azt is felfedte, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a pilótákkal is egyeztetett az új időmérőről, de találkozón csak ketten jelentek meg…

A szurkolókat és magukat a versenyzőket is megosztották az elmúlt hetek történései, mint például az új időmérő bevezetése, vagy a glóriás fejvédelem alkalmazása. Előbbiről a barcelonai tesztsorozat ideje alatt született döntés, ahol az FIA versenyigazgatója a pilótákkal beszélt az elképzelésről. A korábbi események fényében ez nem nevezhető szokványosnak, hiszen az esetek többségében a pilótákat kihagyják a szabályalkotás folyamatából.

A címvédő világbajnok, Lewis Hamilton nemrég ezt is szóvá tette, mondván a jövőben sokkal többször kellene kikérni a pilóták véleményét. Érdekvédelmi szervezetük elnöke azonban úgy érzi, már történtek előrelépések az ügyben, hiszen a szövetség januárban is tárgyalóasztalhoz ült a versenyzőkkel, más kérdés azonban, hogy a monacói találkozón Wurz mellett csak Felipe Massa és Nico Rosberg jelent meg. „Az új időmérőről is beszéltünk” – mondta a Motorsportnak. „Egy speciális találkozót is tartottunk, amikor az FIA eljött Monacóba. Minden versenyzőt meghívtunk, szóval talán Lewisnak is el kellett volna olvasnia az e-mailjeit.”

„Tehát kommunikáltunk róla, és ők elmagyarázták nekünk a dolgot. Nem bojkottálhattuk az elképzelést. Voltak aggodalmaink és kérdéseink, de nem mi döntünk, viszont meghallgattak bennünket, és párbeszéd is volt. Örültünk volna, ha több versenyző is megjelenik, de nagyon az év elején jártunk még. Sokukkal beszéltem telefonon a találkozó előtt, voltak saját gyűléseink is, és akkor arról a rengeteg e-mailről még nem is beszéltem” – folytatja, utalva arra, hogy bár nem mindenki jelent meg, többen naprakészek volt a történésekkel kapcsolatban.

 Sebastian Vettel, Alexander Wurz és Jenson ButtonA szurkolók véleménye is számít

Tavaly a GPDA – a Motorsporttal közösen – a szurkolók körében végzett átfogó közvélemény-kutatást, aminek eredményeit a pilóták rendre felhasználják a szövetséggel való egyeztetés során. Bár az általános vélemény szerint a felmérés semmin sem változtat, hiszen a sport vezetői nem foglalkoznak komolyabban annak eredményével, Wurz elárulta, néhány javaslat mellőzéséhez bizony erre is szükség volt. „Egyértelműen meg tudnék nevezni néhány dolgot, amit ennek a felmérés segítségével értünk el. Ez akadályozta meg a versenyhétvégék programjának átalakítását, ezekre a dolgokra tehát van ráhatása” – büszkélkedik az osztrák exversenyző.

Az elmúlt időszak történéseiből jól kivehető, hogy Wurz egyre nagyobb befolyást akar szerezni a pilótáknak, és a rajongók véleményét is előtérbe akarja helyezni, és bár vannak apró részsikerei, azt ő sem tudja garantálni, hogy a közeljövőben hatalmas változások történnek. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy ez egy üzlet, és rengeteg ellentétes érdek ütközik a szabályalkotás során. A szavazás politikailag is roppant bonyolult, hiszen Bernie Ecclestone, a FOM, az FIA és a csapatok is részt vesznek rajta. Vannak esetek, amikor ezeken a találkozónkon nem a legésszerűbb döntés születik…”

Ennek ellenére továbbra is fontosnak tartja a rajongókkal való párbeszédet, a tavalyi felmérést pedig igazi sikernek, hiszen a Forma–1 Menedzsmentet (FOM) vezető Bernie Ecclestone is jóváhagyta azt, és ahogyan azt már elmondta, a döntéshozásban is segített. „Nagyon jó, hogy a szurkolók elmondták a véleményüket. Ez egyet jelent azzal, hogy még mindig érdeklődnek a sport iránt, és ez jó hír. A külsőszemlélők néha meglepődnek, milyen döntések születnek, és az ember természete okán sem rajong minden változásért. Az elmúlt 12 hónapban viszont nagyon sokat beszéltünk arról Bernie-vel és az FIA-val, mit láttunk a felmérésben, és arról, mit akarnak a versenyzők” – jelzi.

Nico RosbergRosberg szerint mindenki jobban jár

Természetesen a Mercedes pilótája is örül annak, hogy az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting a múlt héten tárgyalni hívta a versenyzőket. Mivel a napokban többen lesújtó véleményt fogalmaztak meg a királykategóriáról, Rosberg szerint mindenki jobban járna, ha a pilóták gyakrabban kifejthetnék véleményüket a szabálymódosítási javaslatokról, éppen ezért szerinte elengedhetetlen, hogy a szövetség folyamatosan kommunikáljon velük.

„Jó lenne, ha a jövőben többször vonnának be minket” – kezdte a német. „Már tettek lépéseket ebbe az irányba, hiszen meghívtak minket, hogy mondjuk el a véleményünket az új időmérőről. Jó felé haladunk, ha egy kicsivel több beleszólásunk lehet. Ennek lenne értelme. Mi is jól tudjuk, mi lenne a legjobb ennek a sportnak, és nekünk is van véleményünk, és vannak nagyszerű ötleteink. Fontos, hogy mind a 22 srác mosolyogva szálljon ki az autóból, és izgatott legyen a versenyzés miatt. Éppen ezért jó lenne, ha többször hallgatnának meg minket és adnának a véleményünkre” – magyarázta.

Az elmúlt időszakban az időmérő mellett a pilóták fejének védelme volt az egyik legfontosabb téma. A Barcelonában tesztelt glóriás fejvédő egyes versenyzők szerint szembemegy a sport hagyományaival és ráadásul „szörnyen néz ki”, Rosberg viszont továbbra is támogatja azt, akárcsak a GPDA. „Mellette állunk, hiszen jelenleg a fej a legsérülékenyebb pont. A nyitott kategóriákban a legutóbbi halálos baleseteket fejsérülések okozták. Nem tudom, a glória hány életet mentett volna meg, de az biztos, hogy néhányukon segített volna. Elég nagy százalékban. Örülnék, ha a lehető leghamarabb bevezetnék; nagyon jó, hogy többen is ezt szorgalmazzák” – mondta.

 Sebastian Vettel, glória

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

vacsad
#5 vacsad 2016. március 07. 20:51  
f1 the best:
F1 szabályozás Alapelvek: 1. Biztonság 2. szoros verseny 3. a világ leggyorsabb autói 4. hatékonyság 5. optimalizálni az 1-4 pontokat és ennek következtében -> 6. több szurkoló és több profit. A legtöbb szurkoló szoros versenyt akar látni a legjobb versenyzők között a leggyorsabb autókban. Hogy tudjuk ezt elérni? Ez az, amivel a döntéshozóknak és a mérnököknek foglalkozniuk kell és ennek megfelelően alakítani a szabályokat. Szerintem ez nem lehetetlen csak megfelelő optimalizálás/kompromisszumok kellenek. Néhány lehetőség, amit meg kellene fontolnunk: 1. Kis különbségek a kocsik között köridőben de egyes kocsik legyenek gyorsabbak az egyenesekben, mások pedig a kanyarokban. Néhány csapat jobb PU-t tud csinálni, mások pedig aeroban jobbak de összességében kis különbségekre van szükségünk. Én rövid távon bevezetném a +súly/pont rendszert mert csökkenti a dominanciát, olcsó, hatékony, gyors megoldás és nem gátolja a fejlesztéseket és nem egységesít. A kisebb csapatok is kapják meg ugyanazt a PU-t mint a gyári csapatok. Csökkenteni kell a pénz/bevétel elosztások különbségeit. Hosszabb távon kisebb mértékű szabályváltozások. 2. Kisebb turbulens levegő, de gyors autók: több mechanikai tapadás és kisebb vagy azonos aero leszorítóerő a, egyszerűbb első szárny b, hatékonyabb diffúzor c, jobb tapadású gumik d, erősebb és hatékonyabb PU-k, ami a természetes fejlődés része ha nincs a tokenes rendszer e, kis változások a szabályozásban évről évre, hogy a különbségek csökkenjenek és több szabadság a fejlesztések terén amíg a szabályok engedik f, DRS? (DRS idő/verseny) (szükséges vagy nem?) g, tankolás? (az autók gyorsabbá válnának a versenyen és a versenyzők többet autózhatnának a határon de kevésbé biztonságos és több lenne az „előzés a boxban”) h, keskeny kocsik 3. A versenyző szerepének fontossága: A, a versenyző hozza a döntéseket a stratégiáról B, kevesebb adat a boxból a versenyzőnek (csak a biztonságot érintse) C, minimum súly a versenyző+ballasztra de nem kell minimumsúly a kocsira D, a határon autózás maximalizálása, a spórolás minimalizálása

Ha el akarod veszíteni a gyári caspatokat, a ballasztrendszer rá a legjobb mód... ne böntessük aki jól dolgozik, az F1 nem erről szól. Egyebekben egyetértek.

McLarenHonda
#4 McLarenHonda 2016. március 07. 19:40  
f1 the best:
Ezt még ajánlom mindenkinek. Össze lehet hasonlítani a kocsikat. http://www.f1fanatic.co.uk/2016/03/07/compare-every-f1-car-of-2016-from-every-angle/

Köszi, ez nagyon jó!

Elképesztően szép a Merci, lapos, sallangmentes, letisztult. Érdekes a Willi válla.

f1 the best
#3 f1 the best 2016. március 07. 17:55  

Ezt még ajánlom mindenkinek. Össze lehet hasonlítani a kocsikat.
http://www.f1fanatic.co.uk/2016/03/07/compare-every-f1-car-of-2016-from-every-angle/

f1 the best
#2 f1 the best 2016. március 07. 17:07  

Szerintem nagyjából ez lenne a jó irány :D

f1 the best
#1 f1 the best 2016. március 07. 17:06  

F1 szabályozás
Alapelvek: 1. Biztonság 2. szoros verseny 3. a világ leggyorsabb autói 4. hatékonyság 5. optimalizálni az 1-4 pontokat és ennek következtében -> 6. több szurkoló és több profit.
A legtöbb szurkoló szoros versenyt akar látni a legjobb versenyzők között a leggyorsabb autókban. Hogy tudjuk ezt elérni? Ez az, amivel a döntéshozóknak és a mérnököknek foglalkozniuk kell és ennek megfelelően alakítani a szabályokat. Szerintem ez nem lehetetlen csak megfelelő optimalizálás/kompromisszumok kellenek.
Néhány lehetőség, amit meg kellene fontolnunk:
1. Kis különbségek a kocsik között köridőben de egyes kocsik legyenek gyorsabbak az egyenesekben, mások pedig a kanyarokban. Néhány csapat jobb PU-t tud csinálni, mások pedig aeroban jobbak de összességében kis különbségekre van szükségünk. Én rövid távon bevezetném a +súly/pont rendszert mert csökkenti a dominanciát, olcsó, hatékony, gyors megoldás és nem gátolja a fejlesztéseket és nem egységesít. A kisebb csapatok is kapják meg ugyanazt a PU-t mint a gyári csapatok. Csökkenteni kell a pénz/bevétel elosztások különbségeit. Hosszabb távon kisebb mértékű szabályváltozások.
2. Kisebb turbulens levegő, de gyors autók: több mechanikai tapadás és kisebb vagy azonos aero leszorítóerő
a, egyszerűbb első szárny b, hatékonyabb diffúzor c, jobb tapadású gumik d, erősebb és hatékonyabb PU-k, ami a természetes fejlődés része ha nincs a tokenes rendszer e, kis változások a szabályozásban évről évre, hogy a különbségek csökkenjenek és több szabadság a fejlesztések terén amíg a szabályok engedik f, DRS? (DRS idő/verseny) (szükséges vagy nem?) g, tankolás? (az autók gyorsabbá válnának a versenyen és a versenyzők többet autózhatnának a határon de kevésbé biztonságos és több lenne az „előzés a boxban”) h, keskeny kocsik
3. A versenyző szerepének fontossága: A, a versenyző hozza a döntéseket a stratégiáról B, kevesebb adat a boxból a versenyzőnek (csak a biztonságot érintse) C, minimum súly a versenyző+ballasztra de nem kell minimumsúly a kocsira D, a határon autózás maximalizálása, a spórolás minimalizálása

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa