Egyszerre barátok és ellenségek: Wolff megérti Ecclestone-t…

írta: M4Sport
2016. január 12. 09:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff megérti a Forma-1 Menedzsmentet (FOM) vezető Bernie Ecclestone kritikáit, akit az egyre gyakoribb nézeteltérések ellenére továbbra is barátjának tart, kijelentéseivel azonban nem tud mindig egyetérteni.

Ecclestone 2015 végén alaposan kiosztotta a Mercedest és a Ferrarit, elmondása szerint ugyanis jelenleg ez a két gyár irányítja a királykategóriát, politikai szövetségeseik ugyanis vakon követik őket, a szabályokkal kapcsolatos szavazásokon pedig úgy voksolnak, ahogy ők akarják. A FOM első embere gúnyosan megjegyezte, ha Wolff (vagy a Ferrari vezetősége) azt javasolja, hogy a jövőben december 26-án tartsák a karácsonyt, akkor követői egyet fognak érteni a felvetéssel.

Erre a nyilatkozatra reagálva a Tiroler Tageszeitung munkatársa többek között azt is megkérdezte a Mercedes sportigazgatójától, hogyan ünnepelte a karácsonyt. „Arra gondolsz, amit december 25-én tartottunk, vagy arra, amit 26-án?” – kérdezett vissza csipkelődve, majd komolyra fordította a szót, és elmondta véleményét Ecclestone kijelentéseiről. „Mi igazából egyszerre vagyunk barátok és ellenségek! Személyes szinten továbbra is barátok vagyunk; a nyáron például együtt vakációztunk. Másrészről pedig, tudva, hogy ő a promóter, az aggodalmait is megértem!”

A FOM 85 éves elnöke sokszor elmondta már, a Mercedes dominanciája árt a királykategóriának, hiszen a futamok és a világbajnokság is kiszámíthatóvá válik, ezért a nézők elfordulnak a sporttól. „Ha Bernie szemszögéből nézem ezt a dolgot, akkor megértem! Neki első osztályú szórakoztatást kell biztosítania, számára tehát tényleg nem ideális a Mercedes-korszak” – hangsúlyozza Wolff, a Mercedes dolgozójaként azonban neki nem a közönség kiszolgálásával kell törődnie, éppen ezért már most figyelmeztette a rajongókat; csapata idén még keményebben harcol majd a sikerért. „Az angolban van egy szép szó az udvariasságra. Nos, a mi esetünkben nem ez lesz a helyzet!”

Toto Wolff, Paddy Lowe, Bernie EcclestoneAz elmúlt időszakban nemcsak a Mercedes, hanem a sport irányítói is komoly kritikákat kaptak, mondván túl demokratikus megközelítésük miatt sehová sem haladnak, ezért a sportnak csak a hasznára válna, ha valaki ismét a kezébe venné az irányítást; nem meglepő, hogy többek között Ecclestone is ezt szorgalmazza. „Mindent komolyan kell venni, amit Bernie mond! Viszont a szélárnyékában sokan vannak olyanok, akik bár ugatnak, nem harapnak. Ugyanakkor igyekszünk megegyezésre jutni; nem foglalkozhatunk csak magunkkal” – magyarázza.

A beszélgetés során Wolff a MotoGP és a Forma-1 összevetéséről is szót ejtett, lévén többen a motorosok királykategóriáját hozzák fel pozitív példaként a széria számára. Noha néhány dolgot ő is átvenne a sorozatból, szerinte nem ezzel a bajnoksággal kellene példálózni. „Ez olyan, mintha az almát akarnánk összehasonlítani a körtével. A Forma-1-nek megvan a maga közönsége, ami többszöröse a MotoGP közönségének. A MotoGP jól teljesít, ha magáról az eseményről van szó: a futamok eseménydúsak, a versenyzők nem távirányításúak és az aerodinamikának szinte semmilyen szerepe sincs. Ebből tanulhatnánk!”

Wolff továbbra is kitart azon véleménye mellett, miszerint a Forma-1 még mindig szórakoztató, a hibrid erőforrásokat pedig egészen egyszerűen rosszul ítéli meg a közvélemény. „A motorjaink most a legerősebbek a modern érában, kivéve az 1980-as éveket, amikor az időmérőre készítettek 1000 lóerős hajtóegységeket. Az a baj, hogy rosszul adjuk el a terméket! Bernie és néhány ellenfél leszólja ezt a technológiát, pedig egyértelmű, hogy a hibrid jelenti a jövőt. Könnyebbek, gyorsabbak, hatékonyabbak és erősebbek, mint a szívómotorok. Egyértelmű, hogy nem a technológiának kellene irányítania a pilótákat, de ha pár dolgot megváltoztatunk, akkor 2017-ben gyorsabb autókat láthatunk a versenypályán, mind eddig bármikor” – utal a tervezett szabályváltozásokra.

Végül feleségéről, a Forma-1-es álmait tavaly feladó Susie Wolffról is beszélt, aki véleménye szerint bizonyíthatott volna a királykategóriában. „Mint a férje természetesen sajnálom, hogy nem kapta meg a lehetőséget, hiszen meg vagyok győződve arról, hogy elég jó egy középcsapat számára. Jó lett volna ismét női versenyzőt látni a Forma-1-ben, hiszen a jelenléte például a média azon részét is érdekelte volna, aminek egyébként semmi köze sincs a motorsporthoz. Ez tehát egy elszalasztott lehetőség. A családban semmi sem változott mióta meghozta a döntést. Ki van békülve önmagával, és egy dolgot elárulhatok: a lányok sokkal keményebbek a fiúknál!” – mosolygott.

Susie Wolff és Toto Wolff

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Max3
#2 Max3 2016. január 12. 19:03  

bonyomhatta volna Suzit a csapatba valamelyik helyére, mondjuk Rózsi helyére.
Elbóklászott volna valahol a középmezőny végefelé tizedannyi gázsiért mint Rózsika, vagy huszadannyiért, mint Hamilton.
Egyáltalán minek ebbe a csapatba két ilyen "drága" versenyző? Csak a pénzt viszik, nem szorulna rá a másik segítségére senki, simán VB lenne ezzel a géppel bármelyik középszintű pilóta. A másik gázsiját meg lehetne spórolni valami fizetős pilótával, vagy Suzival :DD

vacsad
#1 vacsad 2016. január 12. 13:58  

Szóval a promóter meg az egyik élcsapat főnöke együtt nyaral. Nem gyanús, ááááá....

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt