„Egyszerűbb is lehetne az aktív fejvédő”

írta: M4Sport
2016. szeptember 17. 10:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner érdekesnek tartja a glória alternatívájának szánt aktív szélvédő ötletét, elmondása szerint azonban a rendszer akkor lenne igazán működőképes, ha valamivel egyszerűbbé tennék a folytatásban.

A Ferrari és a Williams korábbi mérnöke, Enrique Scalabroni csütörtökön mutatta be az általa elképzelt fejvédő terveit. Az eszköz két részből állna, az első maga az aktív szélvédő, a másik pedig egy mozgatgató tető a pilóták feje felett. Mielőtt ismertette a nyilvánossággal, a szakember Bernie Ecclestone-nak és a Red Bull csapatvezetőjének külön bemutatta ötletét.

Az eszköz több problémára is megoldást kínál: mivel mozgatható (a szélvédő „visszatérhet” a helyére), nem zavarja a pilóták kilátását, és az autók kinézetére sincs komoly hatással, valamint a glóriával ellentétben a kiszállást sem nehezíti. Bár az eszköz sorsáról az FIA dönt, és a testület versenyigazgatója meglehetősen lemondóan nyilatkozott róla, Christian Horner szerint érdemes lenne megvizsgálni a terveket, hiszen egy érdekes megoldásról van szó.

„A koncepció érdekes, viszont inkább az FIA-nak kell megvizsgálnia, mint a csapatoknak. A tervek alapján eléggé ambiciózus az elképzelés, és talán valami egyszerűbbel is elő lehetne állni. Az mindenesetre pozitív, hogy beindultak a dolgok ezen a téren. Mindenki nagyon komolyan veszi a biztonságot, és fontos, hogy a megfelelő eszközzel álljunk elő, ami minden problémára megoldást jelent, ami miatt a versenyzők aggódnak. Ilyen például a láthatóság” – magyarázta.

A szezon elején a Red Bull is próbálkozott egy saját megoldással, amit az Orosz Nagydíj első szabadedzésén Daniel Ricciardo pályára is vitt. A szélvédő azonban nem szerepelt olyan jól az FIA tesztjein, mint várták (kiderült, egy esetleges baleset során a versenyző fejét komolyabb erőhatások érhetik, ha sisakja valamilyen módon hozzáér a pereméhez), így egyelőre leállították a fejlesztését. Igaz, a glória mellett továbbra is ezt a rendszert tartják legesélyesebbnek a 2018-as bevezetésre.

Ami pedig a glóriát illeti, a nyári szünet óta folyamatosan tesztelik a csapatok. Szingapúrban Lewis Hamilton és Fernando Alonso vitte pályára. Előbbi roppant elégedett volt vele, utóbbi viszont megjegyezte, a ki- és beszállásnál adódhatnak problémák, ezért ő még fejlesztene rajta. A rendszeren a Mercedes sportigazgatója szerint is van még mit csiszolni. „Lewis azt mondta, a tükörrel kapcsolatban voltak kisebb problémák, szóval ezen még dolgoznunk kell, de összességében nem voltak panaszok” – nyilatkozta a teszt után Toto Wolff.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary