Eldőlt, jövőre nem lesz glória! (frissítve)

írta: M4Sport
2016. július 28. 18:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Stratégiai Csoport csütörtöki gyűlése után több mértékadó lap is tényként közölte, 2017-ben még biztosan nem kerül bevezetésre a glória fejvédő, hiszen nem kapta meg a testület tagjainak teljes támogatását. Az eszköz későbbi alkalmazásáról még nem született döntés.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) mindenképpen javítani akarta a versenyzők fejének biztonságát, ezért kilátásba helyezte, hogy 2017-ben bevezeti valamelyik fejvédő eszközt: választásuk a Mercedes által tervezett, és a Ferrari valamint a Red Bull által tesztelt glóriára esett. Ennek sorsáról a Stratégiai Csoport mai ülésén döntöttek a sport elöljárói.

Kora eset több mértékadó lap is vezető hírként közölte, hogy a glória nem kapta meg a testület tagjainak (a Stratégiai Csoportot a hat legnagyobb csapat vezetői, valamint Jean Todt és Bernie Ecclestone alkotja) teljes támogatását. Noha az FIA úgy érezte, az eszköz már 2017-ben készen fog állni a bevetésre, Ecclestone-nak és a csapatoknak voltak kételyeik ezzel kapcsolatban; ők úgy érveltek, a glóriának további vizsgálatokon kell átesnie a bevezetés előtt.

Leginkább a Red Bull (korábban ők egy saját fejvédő eszközzel próbálkoztak, ez azonban elbukott a teszteken) volt szkeptikus a megoldással kapcsolatban: csapatvezetőjük, Christian Horner már korábban kifejtette, nem tartja „elegánsnak” a glóriát, a 2017-es bevezetést pedig kissé elhamarkodottnak érezné. Később a Force India és a Haas is hasonló véleményt fogalmazott meg.

Az FIA hivatalosan még nem erősítette meg a híreket, Ecclestone azonban a BBC megkeresésére elmondta, 2017-ben nem szerelik fel a glóriát az F1-es versenygépekre, hiszen további elemzésre szorul. „Részletesebben át kell vizsgálnunk. Ha megnézted, akkor vagy igent, vagy nemet mondasz rá. Túl sok lehetőségünk nincs” – nyilatkozta szűkszavúan az F1 kereskedelmi jogainak birtokosa.

A Stratégiai Csoport más kérdésekről is döntött: elhatározták például, hogy szabaddá teszik a rádiózást a versenyeken és a pályaszélesítést sem büntetik. A sport vezetői ezzel véget akarnak vetni az utóbbi idők vitáinak és az előző futamokon látott „népszerűtlen” büntetéseknek, melyek a tiltott üzenetekért és a bizonyos pályaszakaszokon elhelyezett rázókövek „kihasználásáért” jártak. Az utóbbi módosítást még el kell fogadnia a szövetségnek is.

Az új szabályok értelmében a csapatok bármit mondhatnak versenyzőinek a futamok ideje alatt, kivéve a felvezető kört, amikor továbbra is érvényben marad a rádiócsend (ezzel akarják elkerülni azt, hogy a versenyzők információkat kapjanak a kuplungbeállításokról). Ezt a változtatást elvileg nem kell sem az F1-es Bizottságnak sem az FIA-nak jóvá hagynia, hiszen a rádiós szabályok egy technikai direktíván alapulnak, ezekre pedig más előírások vonatkoznak.

A Motorsport információi szerint a biztonsági autós rajt eltörléséről is döntöttek, a módosítás pedig még 2016-ban életbe léphet. Az új előírás értelmében a „kritikus körülmények között” továbbra is a biztonsági autó vezeti fel a mezőnyt, a mögötte megtett körök pedig ugyanúgy beleszámítanának a versenytávba, mint eddig, ám miután a feltételek javultak, a versenyzőknek fel kell állniuk a rajtrácsra, a futam pedig ezután egy egy klasszikus állóstarttal „veszi kezdetét”. A kerékcsere az első versenytempóban megtett kör után lenne engedélyezett.

Friss: Az FIA csütörtök este hivatalos közleményben tudatta, hogy a Stratégiai Csoport határozata alapján 2017-ben nem vezetik be a glóriát, 2018-ban viszont debütálnia kell valamilyen fejvédőnek. Egyelőre a glória „erős lehetőségnek” számít, de előfordulhat, hogy egy másik megoldást választanak. A további információszerzés céljából idén és 2017-ben is folytatják a kutatásokat és a pályateszteket. Ezen felül a szövetség a rádiós szigor feloldását is hivatalossá tette. A pályaszélesítéséről és a biztonsági autós rajtról közleményükben nem esett szó.

FIA
Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#8 Zasalamel 2016. július 28. 23:25  

Egyetértek ezzel, semmi értelme az ilyen köztes megoldásnak mint a glória, ami csak bizonyos esetek (nagyobb alkatrész, leszakadó abroncs) ellen jó. Ha már védelem kell akkor legyen teljesen védett és ehhez teljesen zárt fülke kell. Tudom sokaknak ez érvágás, de ennek is megvan az előnye, pl az FIA nyugodt szívvel elengedheti a mezőnyt full esős pályákon is.

Véleményem szerint előbb utőbb befog ez következni, sokkal több előnye van mint hátránya a nyitott fülkével szemben.

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. július 28. 22:21  
zenon:
A "szabaddá teszik a rádiózást" azt jelenti, hogy újra lehet vezetéstechnikai tanácsokat is adni?

Azt. Bár ennek én se feltétlen örülök, de azt hiszem most ez a helyes döntés mert röhejes volt, hogy valakit megbüntetnek egy rádióüzenetért az meg már valahol szánalmas is, hogy nem lehet elmondani, hogy pl fékhibája lesz az autónak és hagyni kell, hogy a versenyző beleszálljon valamibe vagy valakibe, főleg ha mellé tesszük azt, hogy közbe az FIA milyen nagyra van a biztonságával :D

Lewisthebest
#6 Lewisthebest 2016. július 28. 22:17  
oltaag5:
Csak a végén át ne essnek a ló túloldalára. Jóból is megárt a sok :D

Na igen :D Ha megnézel egy F4-es futamot egyébként ott kb így működik. Mindenki a kanyarokat szélesítve veszi mert úgy jobb köridőt érnek el. Ahogy Vettel is mondta ez az FIA illetve Tillke hibája, hogy gyorsabb a pályán kívül menni mint rajta. Ezért kéne szimplán műfű vagy kavicságy a kanyarok kijáratára, akkor senki nem akarna ott menni.

zenon
#5 zenon 2016. július 28. 21:49  

A "szabaddá teszik a rádiózást" azt jelenti, hogy újra lehet vezetéstechnikai tanácsokat is adni?

oltaag5
#4 oltaag5 2016. július 28. 21:39  
Lewisthebest:
Elvileg nem fogják büntetni a pályaelhagyásokat se :D Hát kíváncsi leszek mit szólnak majd amikor valaki Barcelonában b*szik rá az utolsó sikánra és megy a régi vonalvezetésen

Csak a végén át ne essnek a ló túloldalára. Jóból is megárt a sok :D

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. július 28. 21:35  
oltaag5:
Ja. Esőben is álló rajt, rádiós tilalom eltörlése, glória elvetve (egyenlőre). El se hiszem :)

Elvileg nem fogják büntetni a pályaelhagyásokat se :D Hát kíváncsi leszek mit szólnak majd amikor valaki Barcelonában b*szik rá az utolsó sikánra és megy a régi vonalvezetésen

oltaag5
#2 oltaag5 2016. július 28. 21:21  

Ja. Esőben is álló rajt, rádiós tilalom eltörlése, glória elvetve (egyenlőre). El se hiszem :)

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. július 28. 20:51  

Hihetetlen, hogy mennyi ésszerű döntés született egyetlen nap alatt. Betegek ezek vagy mi történt? :D

HairHungary