Elektronikus rendszerrel figyelik a pályaszélesítéseket a Hungaroringen

írta: M4Sport
2016. július 21. 12:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kint volt vagy bent volt? Új megoldással próbálkozik az FIA a pályaszélesítések figyelése és meggátolása terén a Magyar Nagydíjon.

A rádiós szabályozás mellett az elmúlt nagydíjhétvégék másik vitatémáját a pályaszélesítés jelentette. Ausztriában magasított kerékvetőkkel védekeztek ellene, ami azonban több sérülést és balesetet eredményezett. Silverstone-ban ezzel szemben a zéró tolerancia elvét alkalmazta az FIA, és az időmérő edzésen számos köridőt törölt a fehér vonalakon való túlcsúszások miatt.

Magyarországon is vannak kanyarok (pl. a „Mansell-kanyar”), melyeknél az elmúlt években problémát jelentett a pálya határainak betartása, ám az FIA idén – a pálya újraaszfaltozását is kihasználva – alaposan felkészült erre a problémára. A 6-os és 7-es kanyaroknál a korábbi magasított „hurkás” kerékvetőket eltávolították, a helyükre pedig az úgynevezett Abu-Dzabi-kerékvetők kerültek, melyek 50 milliméter magasak.

A legfőbb újítást azonban nem ezek, hanem a pálya határaitól nem messze elhelyezett elektronikus érékelők jelentik. Két ponton, a 4-es és a 11-es kanyar kijáratánál dupla kerékvetők fekszenek az út mentén. Szemben a spielbergi megoldással, a valós, piros-fehér színű kerékvetők melletti egyszínű piros rázókövek magasságukat tekintve pontosan ugyanakkorák, mint kétszínű társaik. Attól, hogy használják őket, más módon riasztja el a versenyzőket az FIA: elektronikus érzékelőket helyeztek el bennük, amelyek azonnal jelzik a versenyirányításnak, ha valaki négy kerékkel elhagyta a pályát.

„Miközben a bukótérben lévő kerékvetők ugyanolyan magasak, mint maguk a rendes kerékvetők, a szükséges elrettentés nem látható. Ennek érdekében 1,6 méterrel a pálya szélétől érzékelőket helyeztünk el, melyek riasztanak minket, ha egy autó mind a négy kerekével letér a pályáról ezen két ponton” – jelezte Charlie Whiting versenyigazgató.

A pályaszélesítőket ugyanúgy büntetik majd, mint Silverstone-ban: az időmérő edzésen törlik eredményüket, míg a versenyen sorozatos szabálysértés esetén figyelmeztetés, majd időbüntetés következik.

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. július 22. 10:28  

vagy csak siman ne legyen es akkor mindenki marad a palyan

Toti
#3 Toti 2016. július 21. 14:40  

Locsolni kéne a kerékvetőket.

jackasszoli
#2 jackasszoli 2016. július 21. 13:50  

vissza a sóderágyat! Egy ilyen lassú pályán mint a hungaroring meglehetne csinálni.
Sepangban, melbourneben még pl meg van és ott gyorsabb a pálya.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. július 21. 13:25  

Remek akkor itt is kezdődik majd a nevetséges értekezlet meg idő törlés mint a Brit nagydíjon :D Ott se volt kicsit se kínos, hogy Buttont visszaültették az autóba miután kiesett a Q1-be, vizsgálták Magnussen körét 10 percig és utána közölték vele, hogy jó akkor mégis szállj ki :D Sokkal egyszerűbb lenne magasabb kerékvetőt vagy sóderágyat alkalmazni. Ha valaki ott túlcsúszik akkor annak a körének annyi és nem kell rajta vitázni, hogy ez most szabályos volt e vagy sem. Lehet, hogy közbe az autó is megsérül, de ez mért olyan nagy probléma? Akkor ennyi erővel Monacoból is kivehetnék a korlátokat mert ha valaki megcsúszik összetöri az autót.

HairHungary