Elemzés: Amiért a Mercedes-trükk még fejtörést okoz a Ferrarinak

írta: M4Sport
2016. április 27. 16:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari már ismeri, de még nem tudja megfelelő hatékonysággal alkalmazni a Mercedes különleges motortrükkjét. De mi teszi ennyire speciálissá a címvédő erőforrását, és miért akadozik a gépezet a riválisnál? Részletes háttérelemzésünkben többek között ennek is utánajártunk!

„A Ferrari a motor terén Sanghajban konzervatív, igazán visszafogott volt. Talán még jobban is, mint Bahreinben.” „A Ferrari még nem mutathatta meg igazán, mit tud, mert annyi balszerencse érte őket. És mi tényleg úgy gondoljuk, hogy nagyon-nagyon közel vannak hozzánk.” Toto Wolfftól és Nico Rosbergtől nem Kínában hallottunk először efféle nyilatkozatokat. A Mercedes hiába nyerte meg viszonylag könnyedén az év első három versenyét, rendre azt hangoztatja, ez a csata jóval szorosabb, mint amilyennek látszik.

Csak ámítás lenne? A németeknek nyilvánvaló érdeke szorosabbnak láttatni a küzdelmet, mint amilyen, ám azt Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke is elismerte nemrég, hogy autóik eddig valóban nem teljesítettek 100%-on.

Bár ennek konkrét okáról hallgatnak, egyre nyilvánvalóbb, hogy visszafogottságuk az erőforrásuk idei évre történt alapos áttervezésére vezethető vissza – valamint egy olyan trükkre, melyet a Mercedestől vettek át, s amelyet még távolról sem tudnak olyan hatékonyan alkalmazni, mint a nagy rivális.

De mi is jelenti a csillagosok titkát?

Lewis Hamilton

Egy innovatív módszer a fejlődés alapja

A télen a Mercedes motormérnöke, Andy Cowell pár meghívott újságírónak brixworth-i motorrészlegükön hosszasan beszélt arról, milyen nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt két év alatt erőforrásaik. Kiemelte, a mai hajtóegységek 2014 óta 7%-kal hatékonyabbá váltak, ami óriási előrelépést jelent a korábbi évtizedekhez képest – s azt is elárulta, a legnagyobb fejlődést a belső égésű motor terén érték el, azon belül is az üzemanyag-hatékonyság, az égési folyamat optimalizálása révén.

A módszerről nem beszélt, a paddockban azonban arról kezdtek pletykálni, hogy az autógyártásból már ismert technológiát, a HCCI megoldást alkalmazzák, mely kisebb fogyasztás mellett is növeli motorjuk teljesítményét.

A HCCI, azaz a homogéntöltetű kompressziógyújtás (angolul Homogenous Charge Compression Ignition) technológiája Japánból ered, egészen az 1970-es évekig visszavezethető, komolyabban azonban a 2000-es évektől foglalkoznak vele a nagy autógyárak. Az ilyen elven működő motor a benzinmotorok és a dízelmotorok előnyeit igyekszik ötvözni. A hagyományos benzinmotorhoz hasonlóan levegő-üzemanyag keveréket használ, melyet közvetlenül fecskendeznek az égéstérbe, ám ott nem szikrával, hanem a magas nyomás révén gyújtják be azt – ez utóbbi a dízelmotorok sajátossága.

Ezen módszernél a hengerekben a nyomás jóval magasabb, mint a hagyományos motoroknál, miközben az égéstérbe érkező benzin-levegő keverék ritkább, azaz a folyamat kevesebb üzemanyagot igényel. Az előnye, hogy a gáz maximális hőmérséklete a ritkább keverék miatt alacsonyabb marad, mint a hagyományos motoroknál, eközben viszont a gyújtószikra hiánya miatt az égés egyenletesebb, így a fogyasztás azonos teljesítmény mellett kisebb. Az utcai autógyártás szempontjából fontos hozadék még az is, hogy e folyamat révén jóval kisebb a motor károsanyag-kibocsátása is.

A HCCI-technológia működése:

A Mercedes több mint egyéves előnyben a Ferrarihoz képest

A Ferrarinak többek között dugattyúkat gyártó MAHLE cég – mely korábban a Mercedes beszállítója is volt, amíg a csapat el nem kezdett saját alkatrészeket gyártani – nemrég elárulta, ezen módszerhez hasonló, attól mégis különböző megoldással rukkolt elő a múlt évben, s partnere, a Ferrari ezzel olyan útra lépett, amelyen a Mercedes már az új motorformula 2014-es bevezetése óta jár.

„A MAHLE Motorsports mérnökei megtalálták a megfelelő megoldást a Ferrari számára. Több mint öt év fejlesztés után felhívtuk Maranellót, és azt mondtuk, van egy érdekes megoldásunk a számotokra” – nyilatkozta a cég elnöke, Fred Turk. „A MAHLE Jet Ignition az az újítás, amely többleterőt ad a maranellói motoroknak. 2015 tavaszán pár hét alatt átalakítottuk a megoldásunkat a Forma–1-es követelményeknek megfelelően, és ezzel a Ferrari Kanadában használhatta először a mi módszerünket.”

E megoldás lényege, hogy a HCCI-vel szemben itt továbbra is van gyújtószikra a rendszerben, ám azt nem a hagyományos módon használják, hanem egy úgynevezett előkamrában, melyet a befecskendező és a gyújtógyertya körül alakítanak ki, s mely végül a főkamrában történő öngyulladást elősegíti.

A befecskendezés még az előtt történik, hogy az emelkedő dugattyú elérné a tetőpontját. Az üzemanyag 97%-a a fő égéskamrába, a maradék 3%-a az előkamrába megy. A két kamrát egy szívóka köti össze, melynek oldalán lyukak találhatók – a keverék ezen keresztül nagy nyomású sugarakban érkezik a fő kamrába. A gyújtásra az előkamrában, nem sokkal a dugattyú csúcspontra kerülése előtt (22 fokos állásnál) kerül sor, majd az ott begyulladt üzemanyagot a fő kamrába eresztik, amely aztán – immáron szikra nélkül – begyújtja a többi üzemanyagot is. A módszert emiatt passzív előkamrás gyújtásnak is nevezik.

A megoldás előnye, hogy ritkább keveréket ereszthetnek a főkamrába (kevesebb benzin és több levegő), mivel a gyújtást már nem közvetlenül a gyertya, hanem az előkamrában begyújtott üzemanyag idézi elő. Az F1 szabályai ciklusonként öt gyújtást engedélyeznek, az előkamrás megoldással azonban gyakorlatilag kettős gyújtást érnek el (egyet közvetlenül, egyet öngyulladással), így az egyes ciklusok is hatékonyabbá, az égés egyenletesebbé tehető. Emellett üzemanyag spórolható vele, irányíthatóbbá válik a teljes égési folyamat, továbbá óvja a hengerfejeket is, mivel az égés jó része attól távolabb történik.

A MAHLE jelezte, ezen módszerük még csak a kezdet, azt tovább fejlesztik és finomítják, hosszabb távon pedig az utcai autógyártás számára is új távlatokat nyitnának vele, hiszen hatékonyságban így közelíthetnek a dízelmotorok felé. „A tömeggyártott motorokon elvégzett tesztjeink azt mutatták, hogy a Mahle Jet Ignition megoldással elérhető ugyanaz a fogyasztási hatékonyság, mint ami az eddig páratlan hatékonyságúnak számító gázolajos motorokkal.”

Mercedes V6 turbó

Vetteléknek még van mit tanulniuk

S hogy mi köze mindennek a Ferrari utóbbi hetekben látott motorproblémáihoz? A Motorsport elemzése szerint aligha véletlen, hogy a Ferrari minden motorgyártó közül a legtöbb, pontosan 23 módosító pontot használt fel a tél folyamán erőforrása átalakítására. Ahhoz, hogy a passzív előkamrás gyújtási technika megfelelően működjön, a teljes rendszert alkalmassá kell tenni arra. Mindez köztes hűtőpanelek alkalmazását, az egyes részegységek helyzetének megváltoztatását, a Mercedes által már a múlt év óta használt, 2015-től engedélyezett változtatható méretű szívócső használatát követeli meg. Valamint egy rendkívül kifinomult szelepvezérlést, melynek hibája például Sebastian Vettel bahreini füstölős motorhibájához vezetetett.

A német Auto Bild Motorsport már Kínában beszámolt arról, hogy valójában a Mercedes-trükk átvétele okozza jelenleg a legnagyobb fejtörést Maranello számára. Az új módszerrel járó új körülmények másfajta igénybevételnek teszik ki a dugattyúkat, az égésteret, a szelepeket – de mindenekelőtt hibátlan összhangot követelnek meg a gyújtások egyes fázisai között. Szahírban ez nem volt meg a szelep és a dugattyú között, s mivel előbbi zárt állásban volt, amikor már nyitnia kellett volna, egyszerűen kirobbant a helyéről, füstöt eresztve a Ferrari hátuljából.

A német lap információja szerint ráadásul Kimi Räikkönen ausztráliai motorhibájának is volt köze az égéstér túlzott hőjéhez: akkor állítólag egy fémszilánk szakadt ki a befecskendező rendszerből, s ez tett kárt a turbóban.

A Mercedesnél nem véletlenül hajtogatják folyton, hogy még nem láthattuk a Ferrari valódi arcát. Elméletben a technológia terén már minden adott ahhoz, hogy az olaszok velük azonos teljesítményt nyújtsanak. Egyvalamit azonban még most sem tudtak semmissé tenni: a Mercedes időbeli előnyét, melyre a fejlesztések terén tett szert. Mivel rendkívül bonyolult technológiáról van szó, annak hatékonysága szempontjából a döntő tényezőt a tapasztalat jelenti, s a vörösöknek ebből még mindig kevesebb van.

A fejlődés azonban csak idő kérdése. A Ferrari március közepén jelentette be, hogy még szorosabbra fűzi együttműködését a MAHLE-val, amely a módszeréhez szükséges, ellenállóbb és hatékonyabb alkatrészekkel látja el őket. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy Oroszországban mire használja fel a Scuderia három módosító pontját, ám a Motorsport olasz munkatársa arról számolt be, a vörösök a hengerfejeket alakítják át, hogy azok ellenállóbbá váljanak a magas nyomással szemben.

E lépéssel ráadásul egy másik problémás terület, a turbó működésén is javíthatnak: a nagyobb kipufogógáz-áramlással több energiát termelhetnek (feltéve, hogy a szintén problémásnak tartott, s ezért visszafogott turbina bírja a terhelést), ami pedig az ERS hatékonyságán is javíthat.

Sebastian Vettel

Eközben a többiek…

A mezőnyből egyelőre csak a Mercedes és a Ferrari alkalmazza az előkamrás gyújtástechnikát, ám ez még az idei szezonban megváltozhat. A Renault nem véletlenül takarékoskodott módosító pontjaival (még 25 van nekik): pletykák szerint Kanadára tervezett új motorjával komoly átalakítások révén tervezi kinyerni az ígért 35 lóerőt – mégpedig a Mercedes-trükk átvételével.

Eközben a Honda sem alszik. Az Auto Motor und Sport szerint Kanadában ők is megteszik az első lépést a Mercedes-módszer átvétele felé, s az év későbbi felében további előrelépésre számíthatunk tőlük. A japánok ugyanakkor más téren is változtatni terveznek – 2017-ben állítólag végleg szakítanak egyedi filozófiájukkal, s kiveszik a turbinát és a kompresszort a V-hengerek közül, hogy nagyobb mozgásterük legyen azok fejlesztésében.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. április 27. 20:20  

A vége a legviccesebb.

BrettShaw
#1 BrettShaw 2016. április 27. 16:31  

Weh, túl hosszú ahhoz, hogy minden hibát kijavítgassak benne...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában

32016.10.26. 10:47

Massa: Alonso jóban lehet a bírákkal…

"Nem értem, miért nem adtak neki büntetést"

32016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka