Elemzés: Valóban lábon lőtte magát a Ferrari?

írta: M4Sport
2016. március 22. 10:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

Saját magát lőtte lábon a Ferrari az Ausztrál Nagydíj megszakítása idején meghozott döntésével, véli a Williams technikai igazgatója. De valóban ennyire egyértelmű hibát követett volna el a Scuderia? És mi lett volna, ha…?

„A Ferrari lábon lőtte saját magát. Nem igazán értem, mi állt a döntésük hátterében.” Ha a mezőny egyik legrutinosabb (és nem mellesleg négy világbajnoki címmel büszkélkedő) technikai igazgatója, Pat Symonds mond ilyet, abból bizony elég egyértelműnek tűnik, hogy a Ferrari valamit nagyon elbaltázhatott az Ausztrál Nagydíj piros zászlós szakasza után.

Mint ismert, Fernando Alonsóék balesetét követően a versenyirányítás a boxutcába vezényelte a teljes mezőnyt, ahol a szabályok értelmében a piros zászló idején a csapatoknak lehetőségük nyílt kereket is cserélni autóikon. Egy esély a lapok újraosztására, a stratégiák újragondolására – és egy „ingyen” kiállásra, mely még csak időbe sem kerül. A futam emberének megválasztott Romain Grosjean és a Haas többek között ennek köszönhette fantasztikus 6. helyét.

A Ferrari pedig ugyanennek, hogy Sebastian Vettelnek végül mégsem maradt esélye a győzelemre. Az olaszok ugyanis a Mercedesszel szemben úgy határoztak, a közepes helyett a szuperlágy gumikon küldik vissza a „ringbe” a németet, ami viszont azt is jelentette, hogy még egy kiállásra mindenképpen sort kellett keríteniük. Az pedig komoly időveszteséget jelent azokkal szemben, akik éltek azzal a bizonyos ingyen kerékcsere-lehetőséggel.

„Ez teljesen ellentétes volt azzal, amit mi terveztünk” – folytatta a Williams technikai igazgatója. „A verseny előtt azt mondtuk, megpróbálunk majd olyan helyzetbe kerülni, hogy egy kiállással is teljesíthessük a versenyt. Mi eszerint gondolkodtunk, ezért kicsit jobban is húztunk a keményebb gumik felé.”

Pat Symonds

A McLaren is elkövette a Ferrari hibáját

Ennyire egyértelmű lett volna, hogy a Mercedes stratégiája az ideális? A Mercedes számára mindenképpen: a futam után azt nyilatkozták, őket meglepte, hogy több csapat is úgy döntött, más utat jár. A számok és az eredmények pedig azt mutatják, valóban ez tűnt a jobb megoldásnak: az újraindításnak nekivágó 18 versenyzőből mindössze hat kapott lágyabb keveréket. A sárga, azaz lágy abroncsok kerültek például a Toro Rosso két autójára, s versenyzőik utólag egyaránt hibás döntésnek tartották ezt. A gumikímélő Red Bullnál Daniel Ricciardo számára jól jött ki a taktika: a lágy gumit a 42. körben cserélte szuperlágyakra, amivel végül a 4. helyen ért célba. Hasonló stratégiával talán volt csapattársa, Sebastian Vettel is messzebbre juthatott volna a hajrában, hiszen ha az utolsó etapra kapja meg a használt piros jelölésű gumit, talán nagyobb lett volna a tempókülönbség közte és Lewis Hamilton között, ami pedig az előzést is megkönnyíthette volna számára.

A Ferrari mellett egyébként Jenson Button folytatta még szuperlágyon az újraindítás után – és ő szintén elégedetlen volt a taktikájukkal. „Ez egyszerűen hiba volt. Kétszer is. Mindig rossz döntéseket hoztunk” – kesergett, utalva arra, hogy utolsó kerékcseréjüknél ráadásul nem egy gyorsabb gumit szereltek fel autójára, hanem a leglassabb közepest. „Sebastian Vettel bizonyította, hogy nem volt helyes döntés még egyszer kiállni az utolsó etapban. De mi is pontosan ugyanezt tettük. Lényegében egész idő alatt a rossz gumit használtuk.”

Jenson Button

És még a Mercedes aggódott…

Miután a csapatok csak az újraindítás előtti pillanatokban, a kerékmelegítők levételekor kaphattak képet arról, ki hogyan döntött, a Mercedes szívéről hatalmas kő esett le, amikor megpillantották a Ferrarikon a piros oldalfalú papucsokat. „Az egy kiállásról tudtuk, hogy a javunkra dönthet. Nem volt túl sok információnk a közepes gumiról, inkább a tavalyi tapasztalatokra alapoztunk, és arra, amit a teszteken láttunk. Emiatt is jó volt, hogy olyan sokat köröztünk akkor a közepes keveréken. Úgy tűnt, bírni fogja, túlélhetjük, meg tudjuk csinálni” – nyilatkozta a Motorsportnak Toto Wolff. A Mercedes technikai vezetője, Paddy Lowe megerősítette, valóban előnyükre vált, hogy Barcelonában szinte kizárólag csak a közepes gumit használták. „Kicsit igen, és kicsit az is segített, amit a tavaly megtudtunk itt a közepes gumiról. Ezek az adatok aligha veszítik érvényüket egy évvel később.”

Lowe kiemelte, számukra természetes volt, hogy a közepes gumival, további kiállás nélkül próbálják meg teljesíteni a hátralévő távot. De éppen ezért tartottak attól, hogy többiek is ennyire természetesnek veszik ezt, s emiatt beragadnak mögéjük. „A piros zászló igazi katasztrófa is lehetett volna számunkra, mivel eleve elrendelte a helyzetünket: egyetlen közepes gumival kellett befejeznünk. Nem állítom, hogy gondolkodás nélkül döntöttünk így, de úgy gondoltuk, körülöttünk valamennyi autó ezt választja, és a verseny első felében kiderült, nem könnyű előzni még tempóelőnnyel sem” – mutatott rá aggályaik okára. „Aztán a kerékpaplanok lekerülésekor kellemes csalódásként ért minket, hogy mindenki lágy gumit kapott körülöttünk, és mögöttünk voltak a közepes gumisok. Nem állítom, hogy ezzel azonnal biztossá vált, hogy mi érünk célba az első két helyen, de legalábbis reménykedni kezdtünk – sőt, ez több volt, mint reménykedés.”

Nico Rosberg

Biztosan hibázott a Ferrari?

Wolff elárulta, azért számoltak azzal a lehetőséggel is, hogy a Ferrari valami mással próbálkozik. „Nem zártuk ki ezt sem, de mégsem hittük, hogy így választanak. Lewis esetében mi könnyebben döntöttünk így, mivel tudtuk, hogy előtte Sainz, Verstappen és Ricciardo van, akiket nem tudna megelőzni a pályán. Előtte láthattuk, mennyire nehéz volt Verstappen ellen is. Persze Lewis számára ez nem volt ideális, hiszen ő szeret támadni, de olyan gumit kapott, amivel nem lehetett. Nicónál már nehezebb volt eldönteni, hogy védekező taktikát akarunk-e az egy kiállással, vagy azt, hogy azonos gumival menjen, mint az előtte haladó, és ezzel versenyben legyen vele.”

Nico Rosberg is megerősítette főnöke szavait. „Nem tudhattuk, mivel készülnek az ellenfelek, ahogy a Ferrari sem tudta, mi mit választottunk. Föltehettük volna a szuperlágyakat, hogy támadhassuk őket a pályán, majd megpróbáljunk előzni. Nekik tehát védekezniük is kellett a szuperlággyal. Ez egyfajta hazárdjáték volt, egy pókerjátszma, amiből mi jöttünk ki jól.”

És valóban, a Rosberg által említett kockázat okozott igazi bizonytalanságot a Ferrarinál. Az olaszok tudták, ha tartani akarják első helyüket, nehéz dolguk lesz a közepes gumin, hiszen autójuk hagyományosan nehezen melegíti föl azokat, s az amúgy gyorsabbnak számító Mercedes ellen ez veszélyt jelent. Ráadásul a verseny első fele azt mutatta, képesek ellépni a piros abroncsokon – így megpróbálták.

Lowe szerint korántsem volt alaptalan a félelmük. „Mi leginkább a gumik fölmelegítése miatt aggódtunk. És amikor láttuk, hogy Nico nem veszített pozíciót Räikkönennel szemben az első körben, már ennek örültünk. Aztán még jobban, amikor Nico Sebastianhoz képest is őrizte a helyzetét” – fogalmazott a brit.

„Amikor mindenki előtt álltunk, nagyon-nagyon jó volt a tempónk” – magyarázta döntésük hátterét Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke. „Egész kényelmes helyzetben voltunk, és aztán a piros zászló után meghoztunk egy bizonyos döntést, ami lehetett akár rossz, de akár jó is.”

Hogy végül rossz lett, azt a végeredmény bizonyítja. A Ferrari helyzetét és a szerencsefaktor súlyát ismerve ugyanakkor ezt a hibát mégis túlzás lenne óriási baklövésnek nevezni. És ezzel Symonds is egyetért. „Mondtam a stratégáimnak, hogy a Ferrarinak valami mással kell próbálkoznia. Nem csinálhatták ugyanazt, mint a Mercedes, és talán ez járhatott a fejükben. Egyszerűen éppen az ellentétét kellett csinálniuk annak, amit a Mercedes tesz. Nem tudom, hogy lett volna-e esélyük a győzelemre, miután minden a Mercedes kezére játszott. A tény, hogy végül felzárkóztak a rajt után, azt mutatja, hogy nagyon jó a tempójuk” – mutatott rá a Williamses.

Maurizio Arrivabene saját védelmükben még hozzátette: „Talán egy másik stratégiával is ugyanez lett volna a végeredmény. Nem tudhatjuk, hogyan működött volna nálunk a közepes gumi. Minden autónál másképpen működik.”

Sebastian Vettel

És mi lett volna piros zászló nélkül?

Vettelnek az újraindítás után aztán nem sikerült elhúznia Rosbergtől, mert a(z amúgy használt) szuperlágy gumival el kellett jutnia egy bizonyos távig, így nem erőltethette túl ezt az etapot. Azaz nem használhatta ki igazán gumielőnyét ebben az időszakban. Ráadásul a Mercedes is nagyon gyors volt – és ez megpecsételte a sorsát. „Ő csak tartotta a tempót, mert nem nyomhatta nagyon a szuperlágyon, míg én a közepessel tövig nyomhattam a gázt, mert tudtam, hogy bírni fogják” – helyezte kontextusba Rosberg Vettelék helyzetét.

És vajon mi lett volna a piros zászlós megszakítás nélkül? Ez az a kérdés, amire valószínűleg senki sem tud biztos választ. „Nem tudom” – erősítette meg ezt Wolff is. „Nyilvánvalóan a közepes gumi volt a győzelem kulcsa az újraindítás után, és meg kell mondjam, stratégánk, James Vowles kiváló munkát végzett: a jó időben a jó döntést hozta meg” – dicsérte fő stratégájukat.

A Mercedes-győzelemre ugyanakkor a történtek ismeretében a megszakítás nélkül is volt esély. Lewis Hamilton két körrel a piros zászló előtt váltott új közepes keverékre, s mivel csapattársa, Nico Rosberg első kiállásakor lágy gumit kapott, amivel vélhetően még egy kerékcserét be kellett volna iktatnia, a kiállás nélkül végigmenő címvédő így kedvező helyzetbe kerülhetett volna a hajrára. Ahol aztán a friss gumikon futó ellenfelek támadásait kellett volna állnia.

Oszd meg!

23 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#23 BrettShaw 2016. március 23. 16:19  

Szerintem elég rossz döntés volt. Vettelnél is, de főleg Kiminél. Azzal, hogy szuperlágyat tettek fel vagy teljesen biztosak voltak abban, hogy a merci is azzal jön ki, tehát nem csúsznak szét taktikailag, vagy arra játszottak, hogy a; Vettel kiautózhat akkora előnyt, hogy az élre jöjjön vissza, vagy b; vettel képes lesz megelőzni egy Mercedest, miután megkapta az utolsó szettjét. Szerintem mindkettő irreális.

Kiminél mégszarabb. Ha azt gondolták, hogy azonos taktikán lesznek Rosberggel, akkor a pályán kellett volna megelőznie (ami kb. kizárt azonos taktika mellett), vagy a pályán kellett volna megelőznie Rosberget (ami még úgy sem ment, hogy lágyabb gumin) kiautóznia jelentős előnyt, visszajönnie és újra megelőznie, ami kb kizárt.

Szvsz semmilyen kockázata nem volt a közepes guminak, legfeljebb lecserélték volna pár kör után, ha nagyon szar és akkor szinte pontosan ugyanott lettek volna, mint így. De legalább az esélyét megadták volna annak, hogy Vettel és Kimi kivédekezze a maradékot.

KIMI AND THE RED POWER
#22 KIMI AND THE RED POWER 2016. március 23. 12:19  
Janisf:
Nyomás alatt a merci is hibázni fog, de ami igaz az igaz, ezeken elmehet a VB!

A Merci taktikáját alapjaiban rúgta fel, hogy visszaestek a verseny elején, igen komoly volt a nyomás, mert ők voltak azok akiknek hátulról kellett okoskodni, tekintve, hogy előzésre nem volt sansz. A Ferrarinak csak reagálni kellett, majd a piros zászlónál 15 perc alatt kitalálni, mit pakoljanak fel. A szuper lágynál már csak az inter illetve az extrém eső lett volna nagyobb baklövés.
A Merci évről évről egyre gyorsabb, megbízhatóbb és profibb a boxfalon is. Ma ők jelentik a Forma-1 csúcsát, mint csapat. Rendkívül nehéz lesz őket megszorítani.

Utoljára módosítva: 2016. március 23. 12:19

Janisf
#21 Janisf 2016. március 22. 19:56  
Bredio:
... és bizony ilyen jellegű bakikkal el lehet bukni vb-t is ... Lehet kicsit tanulni kéne a Mercedestől. Van mit.

Nyomás alatt a merci is hibázni fog, de ami igaz az igaz, ezeken elmehet a VB!

Bredio
#20 Bredio 2016. március 22. 19:06  

... és bizony ilyen jellegű bakikkal el lehet bukni vb-t is ... Lehet kicsit tanulni kéne a Mercedestől. Van mit.

Utoljára módosítva: 2016. március 22. 19:06

F1890
#19 F1890 2016. március 22. 18:42  

nem lábon, hanem inkább tarkón

Zasalamel
#18 Zasalamel 2016. március 22. 16:08  
Thibczy:
Amin finomítani kellene, az az, hogy a gumikat ne nyírja ki teljesen a szélárnyékban autózás. Ha 2-3 kör alatt nem sikerül előzni, akkor inkább feladják és nem is próbálkoznak, nehogy tönkremenjenek a gumik. DRS ebben a formájában teljesen jó, ahogy van, és az is, hogy végre nem kikerülések vannak. Most már csak az kellene, hogy ha kell, akkor 20 körön át autózhassanak egymás seggében is, mint ahogy Alonso és Schumi 2005-2006-ban Imolában. Nekem az is izgalmas volt, hiába nem történt előzés.

Ezzel óvatosan kell bánni, mert azt se jó ha tartós gumik vannak, mert akkor végiggurulnak 1 szett gumival és így jóval kevesebb lenne a változás. Valami megoldást kell találni h tartós gumik mellett is kénytelenek legyenek 2-3-szor kimenni a boxba, talán a tankolást?

Thibczy
#17 Thibczy 2016. március 22. 15:56  
Zasalamel:
A legjobb bizonyíték arra, h a DRS csak a felzárkózást segíti, de az előzést nem. Remélem végre megértették azok, akik eddig azért rinyáltak, h még mindig kikerülések vannak.

Amin finomítani kellene, az az, hogy a gumikat ne nyírja ki teljesen a szélárnyékban autózás. Ha 2-3 kör alatt nem sikerül előzni, akkor inkább feladják és nem is próbálkoznak, nehogy tönkremenjenek a gumik.

DRS ebben a formájában teljesen jó, ahogy van, és az is, hogy végre nem kikerülések vannak. Most már csak az kellene, hogy ha kell, akkor 20 körön át autózhassanak egymás seggében is, mint ahogy Alonso és Schumi 2005-2006-ban Imolában. Nekem az is izgalmas volt, hiába nem történt előzés.

Zasalamel
#16 Zasalamel 2016. március 22. 15:17  
McVik:
Szerintem a piros zászló azért volt indokolt, mert sokkal súlyosabbnak tűnt Alonso balesete, mint amilyen szerencsés kimenetű lett. A verseny irányítás a sok törmelék és Alonso mentése miatt dönthetett így. Mellesleg ismét egy traktor mozgolódott a bukótérben, talán a Bianchi eset is villámként csapott beléjük, tehát inkább voltak túl óvatosak, mint felelőtlenül lazák. Ezzel ugyan megkavarhatták a futamot, de egy ember élet ennél többet ér, főleg ’14 Suzuka óta. A piros zászló alatti kerékcsere nekem se volt szimpatikus, bár akkor én is inkább attól tartottam, hogy ezzel a Ferrari és Rosberg kapott ajándékot. De mint láthattuk, csak utóbbi nyert ezzel. Az azért látszik, hogy tavaly óta minden csapat sokat javult, de hogy ilyen nehéz legyen előzni ezen a pályán, még a legerősebb Mercedessel sem sikerült megelőzni a Toro-t, na az már valami.

A legjobb bizonyíték arra, h a DRS csak a felzárkózást segíti, de az előzést nem. Remélem végre megértették azok, akik eddig azért rinyáltak, h még mindig kikerülések vannak.

McVik
#15 McVik 2016. március 22. 15:05  

Szerintem a piros zászló azért volt indokolt, mert sokkal súlyosabbnak tűnt Alonso balesete, mint amilyen szerencsés kimenetű lett. A verseny irányítás a sok törmelék és Alonso mentése miatt dönthetett így. Mellesleg ismét egy traktor mozgolódott a bukótérben, talán a Bianchi eset is villámként csapott beléjük, tehát inkább voltak túl óvatosak, mint felelőtlenül lazák. Ezzel ugyan megkavarhatták a futamot, de egy ember élet ennél többet ér, főleg ’14 Suzuka óta.
A piros zászló alatti kerékcsere nekem se volt szimpatikus, bár akkor én is inkább attól tartottam, hogy ezzel a Ferrari és Rosberg kapott ajándékot. De mint láthattuk, csak utóbbi nyert ezzel.
Az azért látszik, hogy tavaly óta minden csapat sokat javult, de hogy ilyen nehéz legyen előzni ezen a pályán, még a legerősebb Mercedessel sem sikerült megelőzni a Toro-t, na az már valami.

guide
#14 guide 2016. március 22. 14:45  
qwerm:
hol írják?

A hír sajnos igaz.Hirtelen jelentkező agyhártyagyulladásban halt meg.Allison épp hazafelé tartott Ausztriáliából,amikor történt.

iceblaze
#13 iceblaze 2016. március 22. 14:45  

Bár utólag már mindegy, de Kiminél nem értem mi a halálért kellett fent hagyni a szuperlágyat ha eleve szar volt a motor. Nem bírt 300-at menni a célegyenesben az autója, akkor miért nem kapott közepeset és ment (volna) el a verseny végéig.

guide
#12 guide 2016. március 22. 14:38  
andrea1:
Pont most akartam linkelni. Ez jó hír :) A másik hír a csapattal kapcsolatban: azt írják hogy Allison felesége meghalt.

Micsoda szörnyű tragédia:(((
Belegondolni is rossz,ha jól tudom három gyerekük van.Sok erőt kívánok nekik elviselni a veszteséget!

hammertime
#11 hammertime 2016. március 22. 14:25  
Thibczy:
Mivel lehűlnek a gumik ezért biztonsági okai vannak a cserének. A McLaren döntése abból a szempontból védhető, hogy ők szerintem abban reménykedtek, hogy hátha tudnak előzni a SS gumival, aztán egy újabb SC esetén pontot szerezhetnek. A mezőny legvégéről gyakorlatilag nem is nagyon volt más esélyük.

Ha megállás után rögtön felteszik a gumikra a paplanokat, pont olyan hőmérsékletűek lesznek a piros zászlós procedúra végére, mint amiket a boxból frissen raknának fel szintén a paplanokból.

Igazságosabb lenne, ha semmit nem lehetne ilyenkor változtatni a kocsin, SC-nél sem lehet variálni időveszteség nélkül. Azzal pedig befolyásolni lehet a versenyt, hogy adott helyzetben csak SC-t küldenek be vagy piros zászló mint most.

Utoljára módosítva: 2016. március 22. 14:28

qwerm
#10 qwerm 2016. március 22. 14:22  
andrea1:
Pont most akartam linkelni. Ez jó hír :) A másik hír a csapattal kapcsolatban: azt írják hogy Allison felesége meghalt.

hol írják?

andrea1
#9 andrea1 2016. március 22. 13:53  
Hombre B:
Ha már Ferrari, MA azt nyilatkozta, hogy az első fejlesztések Bahrain-be érkeznek a Ferrari-ra.

Pont most akartam linkelni. Ez jó hír :)

A másik hír a csapattal kapcsolatban: azt írják hogy Allison felesége meghalt.

Utoljára módosítva: 2016. március 22. 13:56

Jocke
#8 Jocke 2016. március 22. 13:52  
Thibczy:
A piros zászló évente egyszer, esetleg kétszer szokott előkerülni, túlnyomó részt esős körülmények között. Valóban nem volt a legszerencsésebb, hogy így elmaradt 2011-ben Monacóban a végjáték, de egyrészt a biztonságra való tekintettel, másrészt mivel a piros zászló elég ritkán fordul elő, így szerintem ez ebben a formájában elfogadható.

Igen, ezt el kell fogadni. Mindig lesznek, akik pórul járnak, mások pedig természetesen hasznot húznak egy piros zászlóból, vagy egy Safety Car fázisból. A jelenlegi mezőnyből már mindenki ebben a szisztémában nőtt fel, így nyugodt szívvel vállalom a véleményem: Aki Forma 1-es pilótának megy, annak ezt el kell fogadnia, tisztában kell ezzel lennie. "Ilyen a sport", "Elfogadom a szerződési feltételeket" - szerintem amúgy a rajongók többet rágódnak ezen, mint maguk az érintettek :)

Thibczy
#7 Thibczy 2016. március 22. 13:35  
qanic:
Ha lehűlnek, akkor melegítsék fel őket. Van paplan és SC is. Szerintem ez nem indok arra, hogy megszívassanak csapatokat. Biztos előfordul ez sűrűbben, de én legutóbb egy Monaco-i futamra emlékszem, amikor ezzel sikerült eldönteni a végeredményt és kinyírni a versenyt.

A piros zászló évente egyszer, esetleg kétszer szokott előkerülni, túlnyomó részt esős körülmények között. Valóban nem volt a legszerencsésebb, hogy így elmaradt 2011-ben Monacóban a végjáték, de egyrészt a biztonságra való tekintettel, másrészt mivel a piros zászló elég ritkán fordul elő, így szerintem ez ebben a formájában elfogadható.

Hombre B
#6 Hombre B 2016. március 22. 13:32  

Ha már Ferrari, MA azt nyilatkozta, hogy az első fejlesztések Bahrain-be érkeznek a Ferrari-ra.

qanic
#5 qanic 2016. március 22. 13:00  
Thibczy:
Mivel lehűlnek a gumik ezért biztonsági okai vannak a cserének. A McLaren döntése abból a szempontból védhető, hogy ők szerintem abban reménykedtek, hogy hátha tudnak előzni a SS gumival, aztán egy újabb SC esetén pontot szerezhetnek. A mezőny legvégéről gyakorlatilag nem is nagyon volt más esélyük.

Ha lehűlnek, akkor melegítsék fel őket. Van paplan és SC is. Szerintem ez nem indok arra, hogy megszívassanak csapatokat. Biztos előfordul ez sűrűbben, de én legutóbb egy Monaco-i futamra emlékszem, amikor ezzel sikerült eldönteni a végeredményt és kinyírni a versenyt.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. március 22. 12:40  
qanic:
Soha nem értettem azt a szabályt, hogy miért lehet "ingyen" gumit cserélni piros zászlónál? Aki előtte volt kint az leírhatja a versenyt. Grosjean gyakorlatilag 0 kerékcserével teljesítette a távot. Rosszul döntött ugyan a McLaren a SS gumival, de valójában nem azzal vesztették el a pontszerzés lehetőségét.

Mivel lehűlnek a gumik ezért biztonsági okai vannak a cserének.

A McLaren döntése abból a szempontból védhető, hogy ők szerintem abban reménykedtek, hogy hátha tudnak előzni a SS gumival, aztán egy újabb SC esetén pontot szerezhetnek. A mezőny legvégéről gyakorlatilag nem is nagyon volt más esélyük.

qanic
#3 qanic 2016. március 22. 12:21  
Thibczy:
Vettelnél a napnál is világosabb volt, hogy eleve halva született ötlet volt a szuperlágy gumi. A Ferrari nem látta, hogy Hamilton körönként 1,5 mp-cel volt gyorsabb, mint Verstappen, de nem tudott előzni? Kimivel még talán el lehetett volna játszani, mert Rosberg már elment, Hamiltont meg feltartották a Torok, így neki talán lett volna esélye kiautózni a kb. 22 mp-cet. Ha pedig Rosberg bebukja ezt a taktikát, akkor megnyílt volna a lehetőség Kimi előtt. Buttont meg hagyjuk. Ő volt az egyetlen, aki a lágyakkal rajtolt, de cserélt Alonso balesete előtt. Mivel ezzel a mezőny végére került, így kb. semmi veszítenivalója nem volt ezzel a taktikával.

Soha nem értettem azt a szabályt, hogy miért lehet "ingyen" gumit cserélni piros zászlónál? Aki előtte volt kint az leírhatja a versenyt. Grosjean gyakorlatilag 0 kerékcserével teljesítette a távot. Rosszul döntött ugyan a McLaren a SS gumival, de valójában nem azzal vesztették el a pontszerzés lehetőségét.

Utoljára módosítva: 2016. március 22. 12:22

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. március 22. 12:04  

Mondjuk azt nem nagyon értem h miért kellett piros zászló, bőven elég lett volna a sc, mivel eső se volt.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. március 22. 12:02  

Vettelnél a napnál is világosabb volt, hogy eleve halva született ötlet volt a szuperlágy gumi. A Ferrari nem látta, hogy Hamilton körönként 1,5 mp-cel volt gyorsabb, mint Verstappen, de nem tudott előzni?

Kimivel még talán el lehetett volna játszani, mert Rosberg már elment, Hamiltont meg feltartották a Torok, így neki talán lett volna esélye kiautózni a kb. 22 mp-cet. Ha pedig Rosberg bebukja ezt a taktikát, akkor megnyílt volna a lehetőség Kimi előtt.

Buttont meg hagyjuk. Ő volt az egyetlen, aki a lágyakkal rajtolt, de cserélt Alonso balesete előtt. Mivel ezzel a mezőny végére került, így kb. semmi veszítenivalója nem volt ezzel a taktikával.FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak