Elemzés: Valóban rossz lóra tett volna a Ferrari?

írta: RZ
2016. április 16. 18:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ismét nagy stratégiai háború zajlik a Mercedes és a Ferrari között. Az első ütközetet elbukták a vörösök – de vajon mennyi esélyük van fordítani vasárnap?

Az időmérő edzés ugyanis csak a kezdet volt. A vasárnapi verseny szempontjából meghatározó Q2-ben Nico Rosberg a lágy, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen a szuperlágy gumival érte el legjobb időeredményét, ami egyúttal azt is jelenti, hogy eltérő abroncsokon kell elrajtolniuk a futamon.

A Ferrari ráadásul Vettel esetében még tovább ment a taktikázással, s hogy megmentsenek másnapra egy új szett szuperlágy abroncsot, úgy döntöttek, a német a Q3-ban egyetlen mért kört teljesít csupán. Súlyos árat fizettek ezért: a német többször is belehibázott a mindent eldöntő körbe, s ezzel csupán a negyedik helyet sikerült megszereznie. Mindeközben Räikkönen is csúnyán elvétette a hajtűkanyart második próbálkozásánál, így nem hogy a pole-ról, még a biztosnak tűnő második helyről is lemaradt.

A tempóhátrányát ezúttal is kockázatos taktikával ellensúlyozni igyekvő Ferrari szombaton tehát bajnokai hibája miatt került hátrányos helyzetbe. Vajon megérte kockázatot vállalni? Vettel egy olyan új szuperlágy gumiért mondott le az első gyors körről, s ezáltal egy esetleges jobb rajthelyezésről, amit saját bevallása szerint sem biztos, hogy használni fog a versenyen (például biztonsági autó esetén). A Rosberg legyőzésében is bízó Räikkönen pedig eközben azért áldozott fel még egy szett szuperlágy gumit, hogy teljesítsen egy olyan kört, amivel kicsit sem jutott előrébb a rajtrácson.

Nico Rosberg ezzel szemben a szombati eredmények által igazolva látta saját stratégiájukat. „Mi még az időmérő előtt meghatároztuk a stratégiánkat. Természetesen nagy kihívást jelent, mert nem egyértelmű, mekkora különbség van a gumik között. Hogy aggódtam-e? Ez nem a jó szó. De tisztában voltam vele, hogy össze kell raknom a körömet, és meg is tettem!”

Nico RosbergA Ferrari készül valamire…

A Mercedesnél nem titkolták, meglepte őket a Scuderia megkérdőjelezhető húzása. „Meglepődtünk, de nem tudom, miért csinálták ezt” – mondta Toto Wolff a Sky Sportsnak Vettel egyetlen próbálkozásáról. Majd miután jelezték neki, hogy a gumispórolás volt a cél, hozzátette: „Azzal, hogy a szuperlágy gumin rajtolnak, máris nehezebb helyzetben vannak, mivel az a típus nem bírja olyan sokáig. Emiatt nem hinném, hogy jól döntöttek.”

Ezen a téren láthatóan nincs egyetértés a két csapat között, és hogy melyiküknek lesz igaza, csak a versenyen derül majd ki.

Ha egyáltalán biztos, hogy bármelyikük is téved. Tudniillik a Pirelli jelezte, két, összességében nagyjából egyformán gyors stratégia lehet az ideális a versenyen, s mindkettő három kiállásos. Aki a szuperlágy gumin rajtol (Ferrari), számításuk szerint a 11., a 26. és a 41. körben válthat lágy gumikra. A másik utat Rosbergék választása jelentheti: rajt a lágy abroncson, majd csere új lágy gumikra a 16. és a 31. körben, végül pedig egy szuperlágy etap a 46. kör környékétől. Az olaszok megjegyezték, a lágy-lágy-lágy-közepes etapok ezen verzióknál valamelyest lassabbnak ígérkeznek.

Az idei szabadabb gumiválasztás és a három használható keverék bevezetése éppen azt a célt szolgálta, hogy valamennyi csapat jobban a saját igényeihez tudja szabni stratégiáját, s ezáltal többet tudjon kihozni csomagjából is. Sebastian Vettel pedig elárulta, egyáltalán nem kényszerből választották a Mercedesétől eltérő utat – ha akarták volna, ők is választhatták volna a tartósabb lágy gumit az első etapra. „Valószínűleg mi is bejuthattunk volna ezen a gumin a Q3-ba, de nem feltétlenül akartuk ezt” – fogalmazott a német.

Csakhogy nem akarták. S hogy miért, azt a pénteki szabadedzések árulják el. Vettel és Räikkönen a második másfél órában eltérő programot teljesített. A német a szuperlágy és a sokak által használhatatlanul keménynek és lassúnak tartott közepes keverék tartósságát tesztelte, míg csapattársa a szuperlágy mellett a lágy gumit próbálgatta. E teszteken pedig két dolog derült ki: Räikkönen nem volt túl elégedett a lágy gumival (egyébként a délelőtt használt közepessel sem); Vettel pedig 14 körön gyorsabbnak bizonyult nála az elméletben tartósabb közepes keveréken.

Úgy fest tehát, hogy a Ferrari tudatosan kerüli a lágy gumit (az első etapban legalábbis mindenképp), sőt, még az sem elképzelhetetlen, hogy két szuperlágy gumis etapot követően egy közepes gumis maratonra készülnek.

Persze bármelyik stratégia bármikor rugalmasan alakítható. „Nagy-nagy kavarodásra számítok a gumik terén. Mindenki próbálkozik majd mindennel. Elég bonyolult lehet, sok meglepetés és váratlan dolog is történhet” – vetítette előre Rosberg. „Sokfajta taktika lehetséges. Mi úgy döntöttünk, ezen rajtolunk, aztán meglátjuk, hogy alakul. Trendről aligha beszélhetünk, nem hinném, hogy egy-egy taktikát több versenyre is lehetne alkalmazni. Próbálunk hosszabb etapot teljesíteni, mint a többiek. Meglátjuk, milyen variációs lehetőségek vannak, mindenre fel kell készülni. Szerintem a lágyon való rajt kis előny számomra.”

Sok múlik majd azon is, hogyan változik a pénteken már felgumizott, de szombaton eső áztatta pálya állapota, valamint milyen irányba befolyásolja az autók és gumik viselkedését az időjárás. „Péntek délelőtt főként a hátsó gumik jelentették a korlátot. Délután viszont az elsők koptak jobban. Szombaton aztán az eső után az időmérőn megint a hátsók” – magyarázta Vettel, akinek csapata nyilvánvalóan a péntek délutáni helyzet visszatérését preferálná, hiszen a két nap tapasztalata azt mutatja, a Ferrari ilyen helyzetben versenyképesebb.

Sebastian VettelA pénteki hosszú etapok szoros csatát ígérnek

Toto Wolff megjegyezte, tisztában van vele, hogy az időmérőn a kezükre játszottak a körülmények. És azzal is, hogy a vasárnap még hozhat fordulatot. „Fenyegetést jelentenek ránk. A hosszú etapokon nagyon erősek voltak pénteken, főleg a szuperlágy gumikon, ezért nagyon is komolyan vesszük őket. Fontos lesz, hogy mennyire képesek életben tartani a szuperlágy gumit. Kimi tegnap két-három körrel tovább életben tartotta, és lehet, hogy ez lesz a kulcs.”

Ami az általa említett pénteki hosszú etapokat illeti, a Ferrari által preferált szuperlágy gumin Vettel és Rosberg 9-9, Räikkönen pedig 11 kört teljesített. A leggyorsabb átlagot a Ferrari németje érte el 1:42,940 másodperccel. Rosberg 1:43,174-es, Räikkönen pedig 1:43,496-os eredményt ért el. Ami viszont aggasztotta a Mercedest: a finn a 11. körben is 0,2 másodperccel jobb időre volt képes, mint Rosberg a 9.-ben.

Ami a további keverékeket illeti, Räikkönen 0,2 másodperccel jobb átlagidőt autózott a lágy gumin, mint Rosberg, Vettel pedig közel fél másodpercet adott a közepes keveréken Lewis Hamiltonnak – hasonló tempót futva, mint 2007 bajnoka az eggyel lágyabb papucson.

Kimi RäikkönenA rajt a Ferrari legnagyobb esélye

A verseny alakulását emellett döntően befolyásolja majd, kinek hogyan sikerül majd a rajt. „Nico remélhetőleg jól fog rajtolni. Az elmúlt időszakban eléggé változatosak voltak a rajtok: aki Ausztráliában a legjobban rajtolt, Bahreinben a legrosszabbak között lehetett, ami azt jelenti, hogy az új szabályok elérték a céljukat” – tekintett előre Toto Wolff, utalva arra, hogy az idénynyitón rakétaként rajtoló Ferrarival Räikkönen két hete beragadt, miután lecsúszott az ujja a kuplungról.

A Ferrari most a melbourne-i rajtforma megismétlődésében bízhat – na meg abban, hogy a szuperlágy gumi az első métereken jelentősen jobban tapad majd, mint Rosberg lágy abroncsa. „Igen, természetesen előnyben lesznek. Az egyes kanyarig rövid az út, ez kicsit talán segít, de jó rajtra lesz szükségem” – ismerte el Rosberg is. A bajnoki éllovas kezére játszhat, hogy a Scuderia autói messzebb vannak tőle, mint szeretnék: a második Daniel Ricciardo blokkolhatja őket.

És itt térünk vissza ahhoz a kérdéshez, vajon megérte-e a Ferrarinak kockázatot vállalni a taktikával – pontosabban képesek lesznek-e úgy is érvényre juttatni akaratukat, hogy a Räikkönen és Vettel hibái miatt a tervezettnél kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek a rajt előtt.

A Pirelli úgy becsüli, a szuperlágy és a lágy gumi között 0,8 másodperc a tempókülönbség.A Mercedes pénteken 1 másodpercre tippelte a differenciát. A vörös autók ezt azonban csak egyetlen esetben tudják kihasználni: ha valahogy Rosberg elé kerülnek.

Sok idejük pedig nem lesz, hiszen a piros gumik öt körön keresztül teljesítenek jól, tempóelőnyükből fokozatosan veszítenek, ezt követően már a lágy válik gyorsabbá. Állapotuk a 8-11. kör között válhat kritikussá.

Nagy kérdés, a kíméletes Ferrari mit lesz képes kihozni belőlük – kiváltképp a szombati csalódást keltő időmérő után. Elszalasztott első rajtsor ide vagy oda, a Mercedes szombati sikere egyelőre csak részsiker.

És mint tudjuk, mindig az nevet, aki utoljára nevet.

Lewis Hamilton

Oszd meg!

18 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

p4x-639
#18 p4x-639 2016. április 17. 10:27  
Promeboi:
Így a futam végeztével elmondhatjuk jó volt Vettel taktikája, csak kár baleset miatt :(

max. azt mondhatjuk el, hogy ehhez a felzárkózáshoz jó volt, engem azért jobban érdekelt volna, hogy Rosberghez képest mire lett volna elég.

p4x-639
#17 p4x-639 2016. április 17. 10:26  
Lewisthebest:
Egyrészt gondolom a legtöbb esetben rá van írva mint pl itt: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Formula_One_tires_with_tire_warmers_2013_Britain.jpg Ha meg nincs ráírva akkor meg arra a polcra van ráírva ahova felrakták őket a boxban. Mert hát ha sehova nincs odaírva akkor, hogy a f*szba fogják tudni a szerelők, hogy mit vesznek le abban a kb 20 másodpercben ami alatt ki kell rohanni a gumikkal? :D Szóval nehogy már ebben a sportban ne lehessen ezt megtudni ahol minden egyes 2 milliméteres szárnyvéglapról már 325234 full HD felbontású képet készítenek a riválisok, hogy lemásolhassák.

olyan se volt még sose az f1-ben hogy megpróbálják védeni a szenzitív adatokat esetleg kódszíneket, kódszavakat használnak. Nem gondolsz teljesen egyértelmű dolgokra de azt hiszed okosabb vagy azoknál akik évi több tízezer/százezer eurót keresnek, mert ez a munkájuk.

http://imgur.com/a/qFymI tessék pár kép a versenyhétvége időmérőjéről. Megmondanád kérlek, hogy hol írja rajtuk a gumi fajtáját? Hülyék lennének egyértelműen jelezni, hogy a többiek is tudják mit fognak használni, az általad linkelt kép meg a raktározást mutatja, tépőzáras jelzésekkel amiket még neked is sikerülne levenni ha nagyon koncentrálsz.

Utoljára módosítva: 2016. április 17. 10:28

Promeboi
#16 Promeboi 2016. április 17. 10:18  

Így a futam végeztével elmondhatjuk jó volt Vettel taktikája, csak kár baleset miatt :(

guide
#15 guide 2016. április 16. 23:33  
Lewisthebest:
Egyrészt gondolom a legtöbb esetben rá van írva mint pl itt: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Formula_One_tires_with_tire_warmers_2013_Britain.jpg Ha meg nincs ráírva akkor meg arra a polcra van ráírva ahova felrakták őket a boxban. Mert hát ha sehova nincs odaírva akkor, hogy a f*szba fogják tudni a szerelők, hogy mit vesznek le abban a kb 20 másodpercben ami alatt ki kell rohanni a gumikkal? :D Szóval nehogy már ebben a sportban ne lehessen ezt megtudni ahol minden egyes 2 milliméteres szárnyvéglapról már 325234 full HD felbontású képet készítenek a riválisok, hogy lemásolhassák.

Tök mindegy,hogy tudták vagy nem,legalább az egyiküknek közepest kellett volna feltenni lesz,ami lesz alapon.
Teljesen igazad van.Tavaly jó taktikai döntéseket hoztak,az idén meg......,de majd holnap meglátjuk.

Lewisthebest
#14 Lewisthebest 2016. április 16. 23:25  
p4x-639:
mióta látnak át a gumimelegítő paplanon a Ferraris mérnökök? ez valami új fejlesztés idénre?

Egyrészt gondolom a legtöbb esetben rá van írva mint pl itt: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Formula_One_tires_with_tire_warmers_2013_Britain.jpg
Ha meg nincs ráírva akkor meg arra a polcra van ráírva ahova felrakták őket a boxban. Mert hát ha sehova nincs odaírva akkor, hogy a f*szba fogják tudni a szerelők, hogy mit vesznek le abban a kb 20 másodpercben ami alatt ki kell rohanni a gumikkal? :D Szóval nehogy már ebben a sportban ne lehessen ezt megtudni ahol minden egyes 2 milliméteres szárnyvéglapról már 325234 full HD felbontású képet készítenek a riválisok, hogy lemásolhassák.

p4x-639
#13 p4x-639 2016. április 16. 23:13  

Itt van egy bazihosszú elemzés és meg se fordul a cikk írójának a fejében, hogy a hamarabb kopó gumik még akkor is előnyt jelentenek ha rajtnál mindenki megtartja a pozícióját és senki se tud előzni, mert Rozi vagy reagál az elvágásra és ezzel elpazarolja a gumijainak a potenciálját vagy kint marad és ezzel biztosan elveszti a vezetést az első kiállás után. A Ferrari csak akkor van hátrányban ezzel a taktikával ha 1-el több kiállást akar megejteni vagy ha feltételezzük, hogy pont a kevésbé használt gumik miatt fogja őket Rosberg a végén leelőzni.

De eleve ez a 3 kiállásos taktika a tavalyi versenyt figyelembe véve elég meredek. Szerintem a Ferrari és a Mercedes is 2 kiálláson lesz. Rozi megy kétszer 16 kört lágyon és utána 24-et a közepessel. A Ferrarik meg ugyanezt próbálják meg csak épp szuperlággyal kicsit elcsúsztatva hosszabb közepes etappal.

Szerk. vagy ha már három akkor 3 szuperlágy etap és egy lágy vagy közepes, mert a Ferrari szempontjából semmi értelme nincs a lágyakat erőltetni ha már eleve nem azon rajtolnak. Amennyiben sikerül az elévágás Rosbergnek a pályán kell előzni ami talán hoz némi izgalmat.

Utoljára módosítva: 2016. április 16. 23:24

p4x-639
#12 p4x-639 2016. április 16. 22:53  
Lewisthebest:
Én látok, csak simán követni kell az eseményeket és abból letudod vonni, hogy mért nem jó az a taktika. Egyrészt a Ferrari nem jobb autó mint a Mercedes tehát baromság feladniuk a pozíció előnyüket, másrészt Hamilton is bemutatta pont annak a versenynek a legelején, hogy baromi nehéz előzni Melbourneben még akkor is, ha több mint 1 másodperccel gyorsabb vagy valakinél tehát így még nagyobb baromság feladni a pozíció előnyödet. Nem utolsó sorban ők is láthatták, hogy Rosberg mit tesz fel szóval mi értelme van nem lekövetni a stratégiájukat?

mióta látnak át a gumimelegítő paplanon a Ferraris mérnökök? ez valami új fejlesztés idénre?

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. április 16. 22:30  
F1890:
kirúgni azért erős, de vmit tenni kell. mert egyértelmű h ha hátulról indulnak úgy h a merci taktikai eőnyben van hozzájuk képest akkor nem fognak nyerni. így meg vettel csak egyszer kiküldeni hiba. igaz hibázni sem kell. de ilyen körülmények között folyamatosan javul a pálya, ökörség volt

Hát, ha azt nézed, hogy Chris Dyer-t egy elrontott stratégia miatt (2010 Abu Dhabi) kivágták ami azért sokkal könnyebben benézhető volt mint ezek, akkor szerintem helytálló a kirúgás, hacsak nem tudják más pozícióba hasznát venni :D

F1890
#10 F1890 2016. április 16. 22:10  
Lewisthebest:
Én a Ferrari helyében kirúgnám a stratégát. Melbourneben is vicc volt ahogy odadobták a győzelmet a Mercinek, most meg már a futamnak is úgy vágnak neki, hogy gyakorlatilag esélytelenek pedig ők is simán bejutottak volna a Q3-ba lággyal :D

kirúgni azért erős, de vmit tenni kell. mert egyértelmű h ha hátulról indulnak úgy h a merci taktikai eőnyben van hozzájuk képest akkor nem fognak nyerni. így meg vettel csak egyszer kiküldeni hiba. igaz hibázni sem kell. de ilyen körülmények között folyamatosan javul a pálya, ökörség volt

Thibczy
#9 Thibczy 2016. április 16. 20:51  
Lewisthebest:
Én látok, csak simán követni kell az eseményeket és abból letudod vonni, hogy mért nem jó az a taktika. Egyrészt a Ferrari nem jobb autó mint a Mercedes tehát baromság feladniuk a pozíció előnyüket, másrészt Hamilton is bemutatta pont annak a versenynek a legelején, hogy baromi nehéz előzni Melbourneben még akkor is, ha több mint 1 másodperccel gyorsabb vagy valakinél tehát így még nagyobb baromság feladni a pozíció előnyödet. Nem utolsó sorban ők is láthatták, hogy Rosberg mit tesz fel szóval mi értelme van nem lekövetni a stratégiájukat?

+1

Azt pedig hozzátenném, hogy ha Kiminek is szuperlágyat adtak, pedig látható volt, hogy veszít az egyenesekben. Nem mintha számítana a kiesés miatt, de akkor is.

Zasalamel
#8 Zasalamel 2016. április 16. 20:29  

Kína eddig se a sima versenyek közé tartozott, felesleges jóslatokba bocsátkozni h melyik taktika a nyerő. Egyébként a merci sztem jobban koptatja a gumikat, így az is kérdéses lesz h Rosberg meddig bír menni a lágyakkal, főleg úgy h a ferrarik valszeg hamarabb jönnek ki friss gumikért.

IcemanBen
#7 IcemanBen 2016. április 16. 20:16  
andrea1:
Még előre nem kell leírni a taktikát. Meglátjuk holnap mi lesz ebből,de előre leírni kár.

Így van. Amilyen bajos eddig a hétvége simán benne van, hogy holnap többször is bejön a safety car az meg úgy is borít mindent.

andrea1
#6 andrea1 2016. április 16. 20:08  

Még előre nem kell leírni a taktikát. Meglátjuk holnap mi lesz ebből,de előre leírni kár.

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. április 16. 20:06  
Enveblo:
én semmit extrát nem láttam melbourneben AKKOR amikor cserélniük kellett volna, teljesen logikus volt az a lépés is amit csináltak, utólag a másik is. túl kéne lépni ezen, ha valami nem jön ki az nem azt jelenti hogy hibáztak

Én látok, csak simán követni kell az eseményeket és abból letudod vonni, hogy mért nem jó az a taktika. Egyrészt a Ferrari nem jobb autó mint a Mercedes tehát baromság feladniuk a pozíció előnyüket, másrészt Hamilton is bemutatta pont annak a versenynek a legelején, hogy baromi nehéz előzni Melbourneben még akkor is, ha több mint 1 másodperccel gyorsabb vagy valakinél tehát így még nagyobb baromság feladni a pozíció előnyödet. Nem utolsó sorban ők is láthatták, hogy Rosberg mit tesz fel szóval mi értelme van nem lekövetni a stratégiájukat?

Utoljára módosítva: 2016. április 16. 20:11

Promeboi
#4 Promeboi 2016. április 16. 20:03  

Szerintem a szakértők túl sokat akarnak belelátni a merci taktikájába, lehet a végén a ferrarik is egy sima versenyt futnak, győzelemre meg sosem volt reális esély szerintem

Utoljára módosítva: 2016. április 16. 20:04

Enveblo
#3 Enveblo 2016. április 16. 19:49  
Lewisthebest:
Én a Ferrari helyében kirúgnám a stratégát. Melbourneben is vicc volt ahogy odadobták a győzelmet a Mercinek, most meg már a futamnak is úgy vágnak neki, hogy gyakorlatilag esélytelenek pedig ők is simán bejutottak volna a Q3-ba lággyal :D

én semmit extrát nem láttam melbourneben AKKOR amikor cserélniük kellett volna, teljesen logikus volt az a lépés is amit csináltak, utólag a másik is. túl kéne lépni ezen, ha valami nem jön ki az nem azt jelenti hogy hibáztak

guide
#2 guide 2016. április 16. 19:47  

Nem tudom mi lesz ebből,de nem néz ki jól.
Kimi egy nagyon jó rajttal talán.De kellett volna Vettel a háta mögé csalinak.Ricsi azonban megkavarja a dolgokat,mert mostanában nagyon jól rajtol,a gumija sem kopik és nem fogja könnyen odaadni a második helyet.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. április 16. 19:29  

Én a Ferrari helyében kirúgnám a stratégát. Melbourneben is vicc volt ahogy odadobták a győzelmet a Mercinek, most meg már a futamnak is úgy vágnak neki, hogy gyakorlatilag esélytelenek pedig ők is simán bejutottak volna a Q3-ba lággyal :D