„Életem legrosszabb másodpercei voltak”

írta: M4Sport
2016. január 18. 11:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Toro Rosso spanyol versenyzője, Carlos Sainz „élete legrosszabb másodperceit” élte át, amikor autója a Tecpro-falba csapódott a tavalyi Orosz Nagydíj harmadik szabadedzésén. A fiatal pilóta attól tartott, súlyos sérüléseket szenved a becsapódás során.

Sainz az orosz pálya tizenhármas kanyarjának féktávján veszítette el uralmát versenygépe felett, ami előbb az aszfaltcsík melletti falnak ütközött, majd a bukótérben elhelyezett a Tecpro-falba csapódott. Mivel autója becsúszott a biztonsági elemek alá, a mentés elhúzódott, ez pedig komoly riadalmat eredményezett, a bokszutcában ugyanis senki sem tudott biztosat állapotáról. Később kiderült, a fiatal pilóta ép bőrrel megúszta a csúnya balesetet, másnap pedig a futamon is részt vett.

Most az El Hormiguero című spanyol TV-műsorban beszélt pályafutása eddigi legnagyobb balesetéről és annak körülményeiről. „Tizenhét és fél percet kellett várnom, mielőtt kiszállhattam a versenyautóból” – kezdte visszaemlékezését. „A pálya leghosszabb egyenesében arra kértek, teszteljek le egy kísérleti fékbeállítást. Körülbelül 330 kilométer/órára gyorsultam fel, majd amikor ráléptem a fékre hirtelen elveszítettem az autó hátulját és nagyjából 270-es tempóval csapódtam az első falba, de ott még nem történt semmi (komoly)” – folytatta.

„Az volt a baj, hogy a felfüggesztés eltört, ezért a fékrendszer és a kormánymű sem működött. Fékezés nélkül nagyjából 200-ra sikerült csökkenteni a sebességemet, majd jött a nagy becsapódás. Abban a két másodpercben, ami az első és a második becsapódás között telt el, és amikor hiába tapostam a féket azt mondtam magamban: itt a vége! Ilyenkor felkészülsz a legrosszabbra. Azt hiszem, ezek voltak életem legrosszabb másodpercei. Az ütközés után néhány másodpercig még levegőt sem vettem, de utána ráébredtem, hogy nem veszítettem el az eszméletem” – meséli a legrosszabb pillanatokról, majd a megváltással felérő felismeréssel.

Miután rájött, hogy a helyzethez képes jól van, Sainz azokért aggódott, akik az edzést figyelték, hiszen tudta, hogy ők még nem kaptak információt állapotáról, a bukás pedig kívülről meglehetősen ijesztő volt. „Végigtapogattam magam és éreztem, hogy nem esett bajom. Beragadtam az elemek alá, mivel azok nem működtek tökéletesen. Mondtam a pályamunkásoknak, hogy van idejük a falak eltávolítására. Ez alatt a 17 és fél perc alatt édesapámra gondoltam, a nővéreimre és az az anyukámra; azokra, akik látták a balesetet, és nem tudták, mi van velem!”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa