Elhunyt az F1 első női versenyzője

írta: M4Sport
2016. január 09. 17:02
FOTÓ: ©Maserati/Twitter

Ismét gyászol a Forma–1 világa: 89 esztendős korában elhunyt a sportág történetének első női versenyzője, Maria Teresa de Filippis.

Mindössze három Forma–1-es versenyen rajtolhatott el, de ezzel is örökre beírta magát a sportág történetébe: ő volt az első azon öt női versenyző közül, akik az 1950 óta működő bajnokságban megpróbálták kvalifikálni magukat egy versenyre. Öt alkalommal próbálkozott, háromszor járt sikerrel, s egy alkalommal látta meg a kockás zászlót.

1926-ban Nápolyban született, s lényegében egy fogadás miatt kezdett el versenyezni. Elmondása szerint 22 esztendős korában a két bátyja fogadott vele, hogy nem képes gyorsan vezetni egy autót – rájuk cáfolt. Egy FIAT 500-assal kezdte karrierjét, s megnyerte élete első versenyét. „A szüleim eléggé szkeptikusak voltak eleinte. Mindig is jobban érdekeltek a lovak, mint az autók, de sosem volt igazi ellenvetésük, mivel egyből nyerni tudtam. Anyukám azt szokta mondogatni: »Vezess lassan, és nyerj«” – emlékezett vissza az Observernek De Filippis egy 2006-os interjúban.

Miután 1954-ben második lett az olasz sportautó-bajnokságban, szerződtette őt a Maserati. Nevük aztán örökre összeforrt (még a közelmúltban is feltűnt a reklámjukban) – az ő egyik privát 250F-ükkel indult először a Forma–1-ben is. 1958-ban a Monacói Nagydíjon még nem sikerült kvalifikálnia magát (ezen a hétvégén szintén eredménytelenül próbálkozott ugyanezzel egy bizonyos Bernie Ecclestone is…), a következő spái versenyre viszont már igen. Végül 10.-ként (utolsó hely) intették le a 14 kilométeres pályán, két kör hátrányban a győztes Tony Brooksszal szemben. Ezen kívül még a Portugál és az Olasz Nagydíjon állt rajthoz, ám motorhiba miatt egyik versenyt sem tudta befejezni. Utoljára az 1959-es Monacói Nagydíjon volt jelen – a versenyen viszont már nem indult.

Maria Teresa de FilippisBár nem ért el igazán nagy sikereket, az F1-es társai tiszteletét többnyire így is sikerült kivívnia. „Eleinte a többiek azt gondolták, nem tudom tartani a lépést, de aztán a Forma–1-be kerültem. Az egyetlen alkalom, amikor nem versenyezhettem, a Francia Nagydíjon volt. A versenyigazgató azt mondta, a nők egy helyen viselhetnek sisakot, a fodrásznál. Ettől eltekintve viszont elkerült a hátrányos megkülönböztetés” – mesélte.

Az ötszörös bajnok argentin Juan Manuel Fangio különösen jó viszonyban volt De Filippisszel. Az olasz ugyanazzal a Maseratival versenyzett, amivel a nagy bajnok 1957-ben ötödször is bajnokságot nyert. Tanácsokkal is ellátta őt. „Mindig azt mondogatta, túl gyorsan megyek, túl nagy kockázatot vállalok. Nem féltem a sebességtől, ami nem mindig jó dolog. Aggódott, hogy balesetet szenvedek” – nyilatkozta arról, hogy Fangio óvatosságra intette őt.

De Filippis végül a francia Jean Behra halála hatására döntött úgy 1959-ben, hogy fölhagy a versenyzéssel. „Azért tettem, mert túl sok barátot veszítettem el. Egymást követte Luigi Musso, Peter Collins, Alfonso de Portago és Mika Hawthorn halála. Aztán jött Jean Behra Berliben. Számomra ez volt a legtragikusabb, mert azon a versenyen történt, amin nekem kellett volna részt vennem” – utalt arra, hogy 1959-ben Behrával azonos csapatban versenyeztek. „Később már nem látogattam a versenyeket. A következő évben megházasodtam, megszületett a lányom, és a család sokkal fontosabbá vált számomra. 1979-ig semmilyen kapcsolatom nem volt a motorsporttal, akkor viszont csatlakoztam a nemzetközi versenyzői klubhoz.”

Lella Lombardi 1974-es próbálkozásáig ő volt az utolsó női tagja a mezőnynek. „Mindig is kevesebb nő lesz a sportágban, a fizikai terhelés nem éppen nőknek való. Ott vannak például az izmos nyakak – nem igazán nyújtanak szép látványt. Kicsit meglepett, hogy kevesen követték a példámat. De ebben ott a pénz kérdése is. Sok támogató nem hisz abban, hogy egy nő képes ugyanolyan teljesítményre egyenlő feltételek mellett. Kár ezért, mert nagy érdeklődés övezné, ha egy nő esélyt kapna az F1-ben” – nyilatkozta a női versenyzők helyzetéről.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#1 albutr 2016. január 09. 17:20  

nyugodj békében.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Austin

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

52016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

12016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”