Eljutott a 100. futamig – Grosjean a Haas első futamgyőztese akar lenni

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 19. 10:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

Előbb Nico Rosberg jutott el a 200.-ig, aztán Jenson Button ünnepelte a 300.-at, most Romain Grosjean válik századossá. A francia épp a Haas hazai versenyén rajtol 100. alkalommal F1-es futamon!

Ki gondolta volna ezt 2009 vagy 2012 végén? Romain Grosjean kétszer is nagyon közel került ahhoz, hogy zátonyra fusson a Forma–1-es pályafutása, ám 7 évvel bemutatkozása után még ma is a mezőny tagjának számít. Austinban pedig 100. alkalommal fog elrajtolni.

2009-ben a valenciai Európa Nagydíjon mutatkozott be a Renault-val, amely az ütközésbotrány kirobbanása után Nelson Piquet helyére ültette őt. Nem elég, hogy beugró újoncként kellett helytállnia, csapattársa ráadásul Fernando Alonso volt. E dupla feladat túl nehéznek bizonyult számára, így az istálló a következő évre nem adott neki új szerződést. 2011-ben két szabadedzésen aztán részt vehetett velük, majd Éric Boullier szerződtette őt 2012-re a Lotushoz. Ekkor is rezgett nála a léc: ütközései, a kollégáitól kapott kritikák és a monzai eltiltása után csakis a francia csapatfőnök jóindulatán múlt, hogy kapott egy harmadik esélyt is.

Romain GrosjeanOlyannyira élt vele, hogy 2013-ban sorra szállította aztán a dobogós helyezéseket, később a hanyatlásnak indult Lotus, idén pedig a semmiből felépített Haas vezérévé vált. „Amikor bemutatkoztam a Forma–1-ben, úgy gondolkodtam, hogy az egyik verseny fogja követni a másikat. Erre most már száz futamnál, tíz dobogós helyezésnél, sok pontnál, sok szép és kevésbé szép emléknél járok. És a legszebb az egészben az, hogy fogalmam sincs, meddig juthatok még” – nyilatkozta 100. versenye előtt a francia.

Miután Szingapúrban műszaki hiba miatt nem tudott elrajtolni, Grosjean 100. nagydíjrajtára valójában az előzetesen kalkuláltnál eggyel később kerül sor (hivatalosan a szuzukai volt a 100. nagydíjhétvégéje). Éppen Austinban, ahol a Haas első hazai versenyét fogja teljesíteni. Ez lesz az első amerikai futam 1986 óta, amelyen egy amerikai csapat is részt vesz.

„Nem is mehetne ennél jobban. Büszke vagyok arra, hogy e csapat tagja lehetek, valamint arra is, hogy sikerült az autóinkat a Q3-ba és a pontszerző helyekre hoznunk” – értékelte eddigi teljesítményüket Grosjean. „Ez a futam talán többet jelent számunkra, mint mások számára. Már nagyon várom! Amerika nagy ország, remélem, hogy sok szurkolónk lesz jelen. Büszkévé tesz, hogy egy amerikai csapat tagjaként versenyezhetek ezen a pályán, remélhetőleg szép eredményt érünk el.”

A 100. rajt kapcsán Grosjean saját és istállója jövőbeni várakozásairól is tett említést. „Ami engem illet, szeretnék világbajnok lenni, ha lehet, kétszer is. Erről álmodozom kezdettől fogva. Mindig is Forma–1-es versenyző akartam lenni, de ennek tetejébe világbajnok is.”

„Ami a Haast illeti, az elsődleges célunk a pontszerzés volt, a második a legjobb ötbe kerülés. Ezt a kettőt már teljesítettük, a következő az lenne, hogy a csapat színeiben álljak fel a dobogóra. Ez igazán klassz lenne. Szeretném én megszerezni a csapat első győzelmét is, ami szintén hihetetlen lenne. Az egész alapgondolat csodálatos, és Gene Haas támogatása nagyon sokat jelent számunkra. Különleges, ahogyan Günther Steiner és a többiek dolgoznak, és szeretnék az a versenyző lenni, akire mindig emlékezni fognak a Haasnál” – fogalmazott a 30 esztendős versenyző.

Romain Grosjean

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#3 Balrog 2016. október 19. 19:29  
_JuSuF_:
A fenti Renault-s kép valami borzalom :D

akkoriban ragadt rá a Sideshow Bob (Balfék Bob) nickname :D

_JuSuF_
#2 _JuSuF_ 2016. október 19. 13:10  

A fenti Renault-s kép valami borzalom :D

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. október 19. 11:01  

tolem maradhat ott meg 200 futamot :D hajra primadonna rinyagep

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

172016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra