Elmagyarázzuk az új kipufogószabályt!

írta: M4Sport
2016. február 15. 19:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

A mezőnyből elsőként mutatott meg részletet a Mercedes új kiképzésű kipufogójáról. A hármas végződés a motor hanghatását hivatott erősíteni – elmagyarázzuk, mi minden változik ezen a téren!

2016-ot technikai szempontból a stabil szabályok jellemzik, ennek ellenére ebben az évben sem maradunk komolyabb szembeötlő változás nélkül. Az újszerűséget az autók hátulján kell majd keresni, ahol mostantól már nem egyetlen, hanem legalább kettő kipufogócsövet láthatunk. A módosítást a 2014 óta jellemző szurkolói elégedetlenségre reagálva vezették be, a hangerő növelése céljából.

A technikai szabályzat 5.8.2-es bekezdése értelmében az idei évtől a versenyautóknak újra kettő, de adott esetben három kipufogója is lehet. Ezek továbbra is középen bújnak majd elő a motorborítás alól, a fő kipufogócsőről azonban ezúttal leválasztják a megkerülőszelephez csatlakoztatott csövet (vagy adott esetben két csövet – ez választható, ahogy azok helyzete is), míg a fő cső egyenest a turbinától érkezik. Ennek hatására csökken a szelepek hangtompító hatása. Előzetes becslések szerint ez 25%-kal megnöveli a motorok hanghatását.

„Működni fog, és meglátjuk, mennyivel lesznek hangosabbak” – nyilatkozta korábban Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője. „Egyes méréseket már elvégeztünk a laborban, és jelentős növekedést mutattak. Ennek oka az, hogy a megkerülőszelep valamelyest tompította a fő kipufogó hangzását, de azzal, hogy ezt eltávolítjuk a fő kipufogócsőtől, a gázok fő áramlási vonalán kisebb lesz a hangtompítás.”

Paddy LoweLekapcsolják a hangtompítót

A megkerülőszelep a kipufogógáz által hajtott turbinához kapcsolt szelep, mely arról gondoskodik, hogy a turbóban ne keletkezzen túlnyomás. Lényegében a fölösleges gázokat áramoltatja tovább (ezen áramlás nem folyamatos, csak időszaki). 2015-ben ezen gázok a turbó után egy csövön keresztül visszatértek a kipufogócsőbe, s a felhasznált gázokkal együtt távoztak az autóból. 2016-tól ez az újraegyesülés szűnik meg: a fölösleges gázok külön, mellékes kipufogócsövet, kipufogócsöveket kapnak.

A turbómotorok jellegzetes, tompított hangját a gázok által meghajtott turbinának köszönhetik. Ezen hanghatást eddig tovább csökkentette a megkerülőszelep. Kiiktatásával ugyan korántsem tér vissza a szívómotorok hangja, a javulás várhatóan érzékelhető lesz.

„A motorhang fontos a sportág számára” – nyilatkozta Andy Cowell, a Mercedes motormérnöke. „Idén a kipufogócső egyenest hátra megy, nem szabad megszakítani azt, ahogy a megkerülőszelep kivezetése is egyenest hátra irányul. A gond eddig az volt, hogy a megkerülőszelepet a kipufogóba vezettük, de mivel az általában nem működött, ez csupán egy üres leágazás volt. Úgy hatott, mint egy hangtompító. Ha megnézünk egy hangtompítót, az lényegében egy kilyuggatott cső, melyet kibélelnek és burkolnak. Ez a holtág a kipufogón hangtompítóként működik, alapvetően ugyanúgy.”

A Mercedes új kipufogója

Hiába a több cső, trükközni nehéz lesz

A Mercedes által közzétett videón látható, hogy a németek nem két, hanem mindjárt három kipufogócső használata mellett döntöttek. Ezen a téren bizonyos fokú szabadságot adtak a regulák a gyártóknak: nemcsak a kisebb csövek számáról, de azok főcső körüli pozicionálásáról (két oldalt, alul vagy fölül) is maguk dönthetnek.

Ami a kettő vagy három kipufogót illeti, az FIA ugyanakkor igyekszik elkerülni, hogy a csapatok visszatérjenek a befújt diffúzor technológiájához. Ennek érdekében meghatározták, hogy a kipufogók nem eshetnek távolabb 100 milliméternél az autó hosszanti középvonalától. A megkerülőszelepből érkező kipufogó(k) emellett (ahogy eddig is) csak időszakosan fognak kiengedni gázokat, azaz hatásukat sem lehet úgy szabályozni, mint a befújt diffúzorok idején, amikor a speciális motorvezérlésnek hála gázelvételkor is lehetett gázáramlás a leszorítóerő növelése, a hátsó rész stabilizálása érdekében.

Egyes istállók ugyanakkor azt tervezték, így is használnak egy, a Lotus által 2012-ben és 2013-ban tesztelt, versenyen sosem bevetett légellenállást csökkentő eszközt (DRD, azaz ’drag reduction device’), melyhez ezen gázokat is felhasználnák. Az FIA a 2015-ös szezon végén emiatt technikai direktívájában tisztázta az új kipufogószabályokat, az egyik csapat konkrét érdeklődésére pedig jelezte, az efféle trükközést a mozgó aerodinamikai elemek használatának tilalmára hivatkozva büntetni fogják.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#1 f1 the best 2016. február 16. 17:00  

A gázok általi aero hatékonyság (pl: befújt diffúzor) növelését miért kell gátolni? Növeli (jelentősen) a turbulens levegőt? Vagy mi az oka?
Én ehhez nem értek ezért kérdezem.

HairHungary