Elmarad a motorformula 2018-as megújulása?

írta: M4Sport
2016. január 12. 14:57
FOTÓ: ©Daimler Media

Nem szeretnének új motorformulát a gyártók, ezért úgy döntöttek, hajlandóak csökkenteni jelenlegi erőforrásaik árát – értesült az Auto Motor und Sport. A jövő szempontjából meghatározó tárgyalások következnek.

Miután a csapatok a múlt év végén egyhangúan leszavazták a FOM-ot irányító Bernie Ecclestone, valamint az FIA-elnök, Jean Todt alternatív motorról szóló javaslatát, ígéretet tettek a szövetségnek, hogy január 15-éig előállnak saját ötleteikkel, melyek megoldást kínálnak a motorokkal kapcsolatos problémákra. Todték alapvetően három dolgot kértek tőlük: olcsóbb motorokat, egyszerűbb szabályokat, valamint a privát csapatok számára is elérhető versenyképes erőforrásokat. A négy gyártó 2018-tól tartaná bevezethetőnek a változásokat, ám Ecclestone már legszívesebben 2017-ben újítana.

A német Auto Motor und Sport szerint azonban könnyen lehet, hogy mindenféle technikai forradalom elmarad. A szaklap úgy tudja, a Mercedes, a Ferrari, a Renault és a Honda az e hét péntekén esedékes ülésre egy olyan tervezettel készül, amely a költségek visszaszorítására ugyan megoldást kínál, de a mostani motorformulát alapvetően érintetlenül hagyja. Konkrétan arra fognak ígéretet tenni, hogy a jelenleg évi 18-24 millió euróba kerülő hajtóegységek költségeit 12 millió euróra csökkentik – mégpedig vélhetően különböző alkatrészek, részegységek (pl. központi elektronika, energiatárolók, MGU-H, MGU-K, turbófeltöltő) egységesítésével, ami jelentősen visszaszorítaná az előállítási és fejlesztési költségeket.

A további problémákra, így a teljesítmény és a motorhang javítására mindeközben a résztvevők szerint így is lesz megoldás: a kipufogó kialakítására vonatkozó szabályok már 2016-ra megváltoztak, s tovább vizsgálják a megoldási módokat; míg az erőforrások a természetes fejlesztések révén eleve egyre erősebbé válnak.

A gyártók FIA-val való megbeszélésére január 15-én kerül sor, az elhangzott javaslatokat aztán január 18-án a Stratégiai Csoport is tárgyalni fogja.

FIAA motorkérdés másról (is) szól

Az említett 12 milliós összeg egyébként megegyezik az FIA által korábban javasolt értékkel, amelyből végül a Ferrari vétója miatt nem lett semmi. Bizonyára nem véletlen az egybeesés: az elmúlt hetek nyilatkozataiból egyértelműen kirajzolódott, hogy a motorkérdés valójában egy háttérben zajló hatalmi harc legfőbb csataterévé vált, ahol a frontvonal egyik oldalán Bernie Ecclestone, a másikon pedig a Mercedes és a Ferrari áll. Az eddig az alternatív motort támogató Jean Todt jelenleg Ecclestone mellett harcol, ám tudva, hogy számára a legfontosabb megoldandó problémát a költségcsökkentés jelenti, továbbá hogy korábban ő maga is hűen kitartott az utcai autógyártás szempontjából releváns hibridtechnológia mellett, nem kizárt, hogy a gyártók e javaslattal elsősorban őt kívánják megnyerni maguknak, gyengítve ezzel Ecclestone-t. A brit aligha lesz elégedett egy efféle javaslattal, hatalmi pozícióján ugyanis ez mit sem változtatna a gyártókkal szemben.

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne egyébként nemrégiben jelezte, amennyiben a FOM fizetné a költségeket, cégük örömmel gyártana olyan alternatív erőforrásokat, amelyeket aztán a Red Bullhoz hasonló privát csapatok olcsón megvehetnének. Ez ideális lehetőség lenne számára az Alfa Romeo F1-be történő visszahozatalára; ráadásul mivel ily módon továbbra is kordában tarthatná a veszélyes riválist (a Ferrariénál gyengébb erőforrást adva neki), két legyet üthetne egy csapásra. Nem meglepő, hogy Ecclestone máris tudatta Marchionnéval, nem kér az ötletéből…

Bernie Ecclestone

FIA
Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

khristiank
#6 khristiank 2016. január 12. 21:58  

szerintem ez jó hír. mármint a sport szempontjából. végre nem kell 2évente újratanulni a szabálykönyvet, lehet csúcsrajáratni azt ami van. olcsóbb is lett, ezzel a feszt síró sauber-nek is befogják a száját végre és kvázi "mindenki" "nyer" vele. még a nézők is. hiszem azt, hogy egy konstans nem évente átírt bajnokság jobban érdekelné az embereket, mint ez, hogy feszt változik a minden franc.

alapvetően nincs ezzel a motorszajréval baj, hiszen eléggé mai, sőt holnapi koncepció.. és szerintem kár bezzegezni, hogy de régen, amikor még 500L benzint égettek el az hajdejujde... Az akkor volt. Akkor ladákkal jártunk. Most opelekkel... Az idő telik és változnak a dolgok. ez így természetes.

VettelFactor
#5 VettelFactor 2016. január 12. 18:52  

Meg sem lepődtök... Ez a foshalom amit ma F1-nek nevezünk csak a saját sírját ássa. Olyanok ezek a csapatok, mint a hiénák, az odadobott + pénzekre rohannak, mint a hiékák, ha pedig már nincs elég "hús" szépen elkezdik egymást felzabálni.

A kis csapatok is egyszer azért sírnak, mert tönkre mennek a télen, aztán a következő napon nem kérnek az olcsóbb alternatív motorokból és vásárolt kasztniból.
Meg is érdemlik, hogy ez a szutyok csődbe menjen és aztán a romokból talán képes lesz 1 életképes bajnokság felemelkedni.

Az is 1 szánalmas vicc, hogy a Mercivel nem bírnak, mert minden változást helyeselnek addig a pontig, ameddig jónak látják. Aztán amikor már a fontos áment kellene rámondani a dologra visszalépnek, hogy bocsi mégsem. Persze ilyenkor már mehet a kukába a tervezet, mert nem lesz rá idő. Ugyan ez a helyzet a 2017-es szabályokkal, abból sem lesz semmi, de nem hogy 2017-re, de 2020-ra sem ha a mostani stratégiájukat követik.

Biztos izgalmas lesz nézni még a következő 4 Hamilton VB címet. Ha nem jön 1 nagyobb kiugrási lehetőség max a Ferrari érheti őket utol 2-3 éven belül. Ezt is csak azért, mert addigra már nem lesz hova továbbfejleszteni a Mercit. Nincs olyan autó, amit változatlan szabályok mellet lehetne gyorsítani a végtelenségig. Egyszer pedig ők is kénytelenek lesznek kockáztatni, mert ha nem teszik a többiek utolérik őket.

ernike
#4 ernike 2016. január 12. 17:15  

Mondtam hogy hamarabb engednek az árból minthogy beleegyezzenek az alternatív motorba. Ez tényleg hatalmi harc ahol a motorgyártóknak biztosan engednie kell.

Benhower
#3 Benhower 2016. január 12. 17:04  
Wolverine:
Menj be egy autókereskedésbe és mond hogy te a 10 milliós kocsit 5 millióért akarod vinni, mert rád aztán ne terheljenek fejlesztési költségeket :D

Azért ez nem ilyen egyszerű, ha átterhelik a költségeket, akkor adják meg mindenkinek a lehetőséget hogy megvehessék a motorokat, és adjanak nekik teljesen egyenrangú fejlesztéseket. Mivel jelenleg nem ez megy, hiszen nem kicsit vannak előnyben a gyári csapatok, ne terheljék át a költségeket, mert nemelég hogy előnybe vannak, még meg is fizettetik a fejlesztéseket.

Wolverine
#2 Wolverine 2016. január 12. 16:14  
p4x-639:
nem értem, miért nem tudnak annyit bevezettetni, hogy a motorgyártók a fejlesztési költségeket nem terhelhetik rá a privát csapatokra. Ezzel egyből meg lenne oldva a költségcsökkentés. Nem elég hogy a gyári csapatok előnyben vannak még finanszíroztatják is az előnyüket a privát csapatokkal.

Menj be egy autókereskedésbe és mond hogy te a 10 milliós kocsit 5 millióért akarod vinni, mert rád aztán ne terheljenek fejlesztési költségeket :D

p4x-639
#1 p4x-639 2016. január 12. 15:57  

nem értem, miért nem tudnak annyit bevezettetni, hogy a motorgyártók a fejlesztési költségeket nem terhelhetik rá a privát csapatokra. Ezzel egyből meg lenne oldva a költségcsökkentés. Nem elég hogy a gyári csapatok előnyben vannak még finanszíroztatják is az előnyüket a privát csapatokkal.

Utoljára módosítva: 2016. január 12. 15:59FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ