Elmúlt a Vettel-varázs a Ferrarinál?

írta: M4Sport
2016. október 11. 11:00
FOTÓ: ©Ferrari

Korántsem biztos, hogy Sebastian Vettel még hosszú évekig az F1-es mezőny tagja lesz – legalábbis Martin Brundle szerint. Úgy érzi, Maurizio Arrivabene szuzukai interjújának olyan üzenete van, aminek a négyszeres bajnok aligha örül.

A Ferrari csapatfőnöke sokakat meglepett azzal, hogy egy olasz tévécsatornának adott interjújában kijelentette: Sebastian Vettel jövője sem garantált a Scuderiánál, neki is ki kell vívnia az újabb hosszabbítást. Mivel szóba került Michael Schumacher, akit több esetben előrehozott szerződéshosszabbítással erősítettek meg bizalmukról, Maurizio Arrivabene emellett azt is jelezte, Vettelnek nem szükséges lemásolnia a hétszeres bajnokot, s nem kell minden téren részt vállalnia a csapat életében, elegendő, ha csak a vezetésre koncentrál.

Az elismert szakértő, Martin Brundle szerint kicsit sem megnyugtató Vettel mostani maranellói helyzete. „Kezdem azt hinni, hogy Sebastian Vettel már nem is lesz olyan sokáig a Forma–1-ben” – jelentette ki, hozzátéve, tisztában van mondatai súlyával. „Nagyon fiatalon érkezett meg, sok rekordot megdöntött. Figyelem a munkáját, és úgy érzem, elszállt a varázs.”

Mindezt annak kapcsán érzi úgy, hogy tavalyi remeklése után idén haloványabb teljesítményt nyújt a négyszeres világbajnok. Egy éve ilyenkor három győzelem és 251 pont állt a neve mellett. Idén ezzel szemben még nem nyert, csak Monzában állt dobogón az elmúlt 9 hétvégén, 165 pontot gyűjtött, és a tavaly még fölényesen legyőzött Kimi Räikkönen mögött áll a bajnokságban, ahol Max Verstappen előzésével (egyenlő pontszámuk van, de a holland egyszer már nyert) már csak hatodik.

Brundle amondó, Arrivabene nem véletlenül mondta, amit, ahogy fogalmazásmódja is tudatos üzenetet hordozott magában. „Ez a kezdete egy problémának. Ez teljesen nyilvánvalóan egy megrendezett interjú volt, egy üzenet, amely legfelülről érkezett, s amit Maurizio Arrivabene közvetített. A szóválasztás rendkívül erős volt, és nem hinném, hogy jól esett Vettelnek. Ez az üzenet azt mondja: »Végezd a dolgodat, mi majd intézzük a többit!« Seb ezzel szemben nyilvánvalóan szeretne ugyanúgy minden téren beleszólni a munkába, mint Schumacher tette.”

Sebastian VettelEzt ő maga is megerősítette a Bild am Sonntagnak Szuzukában adott interjújában. „A csapaton belül megváltozott a szerepem. Nem titok, hogy a kulisszák mögött többet teszek, mint korábban. Másfelől remélem, hogy úgy is sikerült továbbfejlődnöm, hogy ilyen feladatokat vállalok. De nem én vagyok a csapatfőnök” – nyomatékosította.

Vettel azt is elárulta, személyi kérdésekben is véleményt formál – és ez a mostani belső átalakulás folyamatában szintén nem elhanyagolható tényező. „Nyilván beszélünk emberekről. Nemcsak a Red Bull-os pályafutásomból. Mi egy óriási csapat vagyunk, több dolgozónk van, mint sok másik csapatnak. Nem titok, hogy új emberek helyett inkább a már ott lévőket akarjuk jobban összekovácsolni. Idén máris sokkal jobb lett a helyzet.”

Elmondása szerint ez mind a hangulaton, mind a belső kommunikáción érzékelhető. „A helyzet jobb, mint a Red Bull-os korszakomban volt” – állapította meg. Hozzátette, szerinte bizonyos szempontból még jót is tett csapatának James Allison távozása. „Ez egy nagy esély a csapat számára, egy új motiváció. A hangulat remek – aztán hogy jövőre szüretelhetjük-e a munka gyümölcsét, az majd elválik.”

Az is kérdés, ha nem, meddig kell várnia az olaszoknak a sikerre – és Vettelnek lesz-e türelme, ereje kivárni, hogy egyenesbe jöjjenek. A karosszériagyártó Dallara feje, Gian Paolo Dallara szerint ez a legfontosabb kérdés a német pályafutása szempontjából. „Vettel frusztrált, ahogy mindenki, aki nyerni akar, de nem nyerhet. Meglátjuk, meddig lesz türelme várni. Fernando Alonso például nem volt képes várni. A siker egyik alapvető összetevője a türelem. De én már láttam a mostaninál hosszabb ferraris ínséges időszakot” – nyilatkozta a Corriere della Serának.

Oszd meg!

69 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

grabowsky78
#69 grabowsky78 2016. október 12. 12:58  

Biztosan nincsen minden rendben a Ferrarinál, Vettel sincsen formában bár egyik versenyen jól megy a másikon meg lezúzza a gépet meg Kimit meg aki még ott van a közelében, de szerintem közel nem akkora a baj, mint ahogy az újságok tálalják! Mondjuk ez majd jövőre fog jól látszódni és lehet nem lesz igazam és majd az utolsó pontokért küzdünk a Mclarennel! Vettel nagy lendülettel érkezett, jól is sikerült az első éve aztán idén megtorpant a ferrari és ez nagyon látszik a teljesítményén is sajnos! Most az, hogy motivációt veszített vagy egyszerűen nem találja a közös hangot a kocsival nem tudni, de ráférne már a csapatra és a szurkolókra is egy sikeres év, de attól tartok ez nem jövőre fog eljönni sajnos! Azért ha megnézitek az idei autó sem olyan nagyon szar, egy körön 15éve nem vagyunk jók, de a versenytempó nincs elmaradva olyan sokkal a Merciktől se nagyjából Redbull szint a Ferrari, hol jobb hol rosszabb, de ott van! Kimi szinte csúcsformában, Vettel hullámzó, meg a boxfal és mindjárt ott is van ez az 50pont lemaradás a Redbulltól! Hogy elmúlt-e a Vettel varázs arra az idei év nem tud választ adni, inkább az elkövetkező 2-3 év fogja megmondani!

kimi-sebfan
#68 kimi-sebfan 2016. október 12. 10:21  
albutr:
meg Sanio

Ő mostanában Hamiltonos lett!

albutr
#67 albutr 2016. október 12. 10:01  
guide:
Erre az oldalra 7 Vettel szurkoló szokott írogatni. Sába, F1M12, F1890, Kimi-Sebfan, Benhower, Continental meg én. Melyikünk lenne az,aki szerint Vettel mindig tökéletes???

meg Sanio

Balrog
#66 Balrog 2016. október 12. 08:26  
qwerm:
mezei nem volt rossz sportriporter az ezredforduló idején. adni kellett volna neki picit több időt, és messzebb jutott volna, mint ez a majom szujó éveken keresztül.

ezzel egyetértek, de annyira érződött rajta végig, hogy maga a sportág teljesen hidegen hagyja és csak a presztízs miatt ült be kommentátornak, hogy én nem tudtam elviselni. a versenyszituációk többségét képtelen volt értelmezni, sokszor a visszajátszásokat hitte élő eseménynek, nem volt képben úgy általában semmivel. Szujó meg az utóbbi időben elkényelmesedett és ő is sokat hibázik, de számomra még mindig elviselhetőbb, mint Mezei volt. legalább alapvető dolgokkal tisztában van

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 08:28

kimi-sebfan
#65 kimi-sebfan 2016. október 12. 08:25  
guide:
Erre az oldalra 7 Vettel szurkoló szokott írogatni. Sába, F1M12, F1890, Kimi-Sebfan, Benhower, Continental meg én. Melyikünk lenne az,aki szerint Vettel mindig tökéletes???

VETTELFACTORt kihagytad! :)

qwerm
#64 qwerm 2016. október 11. 22:02  
guide:
A Red Bullt imádja,ahogy Verstappent is.Még soha nem találtam ennyire elfogultnak,amióta futamokat közvetít.Szerintem Szujó nincs rá jó hatással.Mezei bár pocsék volt ebben a szerepben,de akkor valahogy mintha nem lett volna ilyesmi.Most az a baj,hogy mind a ketten egyfelé húznak,nincs ellensúly.

mezei nem volt rossz sportriporter az ezredforduló idején. adni kellett volna neki picit több időt, és messzebb jutott volna, mint ez a majom szujó éveken keresztül.

guide
#63 guide 2016. október 11. 21:43  
Go.Michael:
Egy biztos nagyon érdekes lett volna, Verstappen panaszkodott egész futamon, Vettel azonos keveréken így is rengeteget hozott rajta, tempója végig meg volt, Hamilton pedig a visszafolytott mercivel is valós veszély lehetett volna, bár ebben én kételkedek, de egy biztos, jó kis hármas csata maradt a levegőben. Érdemes amúgy Vettel boxkiállása utáni fél percet meghallgatni, Szujó azt se tudja milyen évszak van és ki a gyilkos, kb. ennyire beszélt összefüggően. :D Verstappen imádatot sajnos osztanom kell, alig beszéltek a ferrariról a versenyen, pedig Kimi pazar tempót ment egész hétvégén. Csak a red bull és merci a sláger, sajnos.

A Red Bullt imádja,ahogy Verstappent is.Még soha nem találtam ennyire elfogultnak,amióta futamokat közvetít.Szerintem Szujó nincs rá jó hatással.Mezei bár pocsék volt ebben a szerepben,de akkor valahogy mintha nem lett volna ilyesmi.Most az a baj,hogy mind a ketten egyfelé húznak,nincs ellensúly.

albutr
#62 albutr 2016. október 11. 21:29  
Go.Michael:
Egyébként Wéber Gábornak a facebook oldalán van egy nagyon jó elemzése a ferrari suzukai taktikájáról, aki esetleg nem tudná elérni bemásolom ide, érdemes elolvasni. "Christian Horner meglepődött a Ferrari suzukai stratégiáján, ezzel könnyebbé téve a dolgukat. Hogy bátorság vagy hülyeség volt Vettel lágy gumis taktikája? Szerintem egyik sem, de egy próbát megért. A Ferrari ezen a hétvégén jobban szerepelt a vártnál, az orrkúpot és a splitter környékét érintő változtatások egyértelműen jobbá tették a gyors kanyarokban, motorerőben pedig még mindig a Renault előtt járnak. A rajtbüntetések miatt azonban kellett egy B-terv is, ami Vettelre jutott, míg Raikkönen a konzervatív lágy-kemény-kemény változattal ment - egyébként elég erős tempót, mert a 17. körben és a kockás zászlónál is szinte tizedre ugyanannyi volt a különbség közte és Verstappen között (23,4 mp), azaz a Ferrari és a Red Bull versenytempója hajszálra megegyezett a kemény keveréken. Vettel Kiminél jobb pozícióban volt, közvetlen Max mögött, és a holland második kiállásáig közel 3 mp hátrányt faragott le 14 kör alatt, 1,7 mp-re megközelítve a Red Bullt. Féltávnál jártak és a Ferrari Raikkönent hozta előbb, már a 26. kör végén, szándékosan beugratva a Red Bullt egy korai kerékcserébe, ami be is jött, mert 2 körrel később Verstappen is érkezett megelőzve az esetleges elévágást. Vettel további 6 kört maradt még kint, ám ezalatt Verstappen 12 másodpercet vert rá a frissebb gumikon, így elúszni látszott a lehetőség, ráadásul Hamilton is egyre jobban megközelítette - egész pontosan 3,6 mp-re a brit 33. körben történt kiállása pillanatáig. Elsőre totál blődségnek tűnik a próbálkozás, pedig volt benne ráció, csak jobban a számok mögé kell nézni. Az alapfelállás a szinte egyforma tempó volt a Red Bullal, így hátrébbról rajtolva nagyon kevés esély lett volna az előzésre ugyanazokon a gumikon, miközben Hamilton hátulról előbb-utóbb megérkezett volna, akkora volt a Mercedes tempófölénye. A 19 körös lágy etap viszont adott volna némi esélyt Verstappen elcsípésére, amivel Hamilton elöl is védve lettek volna akár, tehát a 2-3. hely megszerzése csábított egy nehezen megtartható 3. ellenében. Hiába számoltak ki mindent a verseny előtt, Hamilton rossz rajtja átírta a forgatókönyvet, így gyorsan kellett dönteni, de nem volt lehetetlen küldetés. Két dolgon bukott el a dolog. Az egyik, hogy Vettel bő 3 másodpercet vesztett a lekörözöttekkel való hadakozásban (nem volt véletlen a sok "kék zászló!" üzenet) abban a hat körben, amikor Verstappen kiállt előle és míg végül a 34. körben maga is kereket cserélt. Wehrlein-Nasr-Alonso-Ericsson-Magnussen és Ocon tornyosult előtte, amit a Red Bull okosan elkerült Verstappennel, Vettelnek viszont a lágy gumis taktika miatt létkérdés volt, hogy legalább a 33-34. körig eljusson. A másik a közeledő Hamilton tempója, aki ugyan 3,6 másodpercre volt Vetteltől egy körrel a Ferrari második cseréje előtt, ám a boxból kivezető körén 4,8 mp-t(!) adott a németnek, így simán elévágott a következő körben. Game, set, match. Viszont még Hamilton turbulens levegőjében erőlködve is 4,5 mp-re megközelítette Verstappent a 42. körig, ahonnan viszont nem volt tovább és szép lassan elfogytak a lágy Pirellik alóla. A B-terv tehát ilyen feltételekkel működésképtelen volt, azonban vegyük ki a lekörözöttekkel elvesztegetett 3 mp-t a képletből és máris más képet kapunk: Hamiltonnak esélye sem lett volna elévágni 7,6 mp-nyi hátrányból, a Mercedes nélkül pedig sokkal nagyobb tempóban közeledhetett volna a Red Bullra ráadásul kisebb gumikopás mellett. A 42. kör 4,5 másodperce helyett a 40-41. körre akár DRS távolságba is érhetett volna, onnan meg ki tudja megjósolni a végkimenetelt a 28. körben a boxfalon ülve... Persze utólag pontosan látjuk, hogy nem bírták a lágyak és Verstappent sem lett volna egyszerű megelőzni, tehát így is, úgy is Hamilton martalékává vált volna a végén. Szerintem a Ferrari ezúttal nem hibázott, mindössze egy kreált izgalomtól fosztott meg minket egy parányi eséllyel kecsegtető második hely miatt, hogy végül a legvalószínűbb forgatókönyv győzzön: maradt a 4. hely."

ha megbejött volna a taktika akkor meg menne hogy milyen király volt a Ferrari.

F1890
#61 F1890 2016. október 11. 20:32  
f1m12:
és még ajándékba is azt kérte.

ez így megy?:O akkor én kérném a 2013-ast :D

f1m12
#60 f1m12 2016. október 11. 20:28  
Agressor:
Mondjuk Vettel nyilatkozta mát azt is, hogy 2016-ban bajnokok lesznek. Az pedig, hogy a 2011-es év, pláne a 2013-as második félév után ő az RB6-ost tartotta a legkiemelkedőbb autónak, az engem is meglepett, mivel volt olyan pálya, ahol esélye nem volt nyerni...

és még ajándékba is azt kérte.

Go.Michael
#59 Go.Michael 2016. október 11. 20:25  
guide:
Igen.A 29. körben kellett volna behozni.Akkor Hami még 7 másodpercre volt mögötte és Vettel előtt is kb tiszta volt a terep.Neki is volt még egy kemény szett gumija,amit ha beoszt,kibírta volna a végéig.Még ha Ham utol is éri talán sikerült volna megtartani a harmadik helyet.Így azonban teljesen esélytelen volt. Wéber úgy látszik így is elégedett,de őt leginkább csak Verstappen érdekli mostanában.:)

Egy biztos nagyon érdekes lett volna, Verstappen panaszkodott egész futamon, Vettel azonos keveréken így is rengeteget hozott rajta, tempója végig meg volt, Hamilton pedig a visszafolytott mercivel is valós veszély lehetett volna, bár ebben én kételkedek, de egy biztos, jó kis hármas csata maradt a levegőben. Érdemes amúgy Vettel boxkiállása utáni fél percet meghallgatni, Szujó azt se tudja milyen évszak van és ki a gyilkos, kb. ennyire beszélt összefüggően. :D
Verstappen imádatot sajnos osztanom kell, alig beszéltek a ferrariról a versenyen, pedig Kimi pazar tempót ment egész hétvégén. Csak a red bull és merci a sláger, sajnos.

cybergyerek
#58 cybergyerek 2016. október 11. 20:10  
Agressor:
Mondjuk Vettel nyilatkozta mát azt is, hogy 2016-ban bajnokok lesznek. Az pedig, hogy a 2011-es év, pláne a 2013-as második félév után ő az RB6-ost tartotta a legkiemelkedőbb autónak, az engem is meglepett, mivel volt olyan pálya, ahol esélye nem volt nyerni...

Engem is meglepett anno, mert külső szemlélőként én is inkább a 2011-es autót mondanám.

guide
#57 guide 2016. október 11. 20:07  
Go.Michael:
A lágy gumit én szó szerint őrültségnek tartottam, az etap hossza végett. Hozni kellett volna Vettelt Verstappen kiállása után közvetlen és akkor lehetett volna egy jó csata a végén. Ha lágyon kijött volna Hamilton elé, akkor se bírta volna, hiába a tiszta pálya előtte, túl hosszú volt az etap.

Igen.A 29. körben kellett volna behozni.Akkor Hami még 7 másodpercre volt mögötte és Vettel előtt is kb tiszta volt a terep.Neki is volt még egy kemény szett gumija,amit ha beoszt,kibírta volna a végéig.Még ha Ham utol is éri talán sikerült volna megtartani a harmadik helyet.Így azonban teljesen esélytelen volt.

Wéber úgy látszik így is elégedett,de őt leginkább csak Verstappen érdekli mostanában.:)

Go.Michael
#56 Go.Michael 2016. október 11. 19:52  
guide:
Hülyeség az egész. A Mercedesnél látták,hogy Hamilton közeledik a lekörözendőkhöz és még időben kivették előlük,hogy ne veszítsen időt.Vettelt meg beküldték közéjük,pedig volt idejük elemezni a helyzetet.Kimi köridejein is látszott,hogy Seb mennyit veszít és nem reagáltak.El lett szúrva az egész.

A lágy gumit én szó szerint őrültségnek tartottam, az etap hossza végett. Hozni kellett volna Vettelt Verstappen kiállása után közvetlen és akkor lehetett volna egy jó csata a végén.
Ha lágyon kijött volna Hamilton elé, akkor se bírta volna, hiába a tiszta pálya előtte, túl hosszú volt az etap.

Utoljára módosítva: 2016. október 11. 19:56

guide
#55 guide 2016. október 11. 19:20  
Go.Michael:
Egyébként Wéber Gábornak a facebook oldalán van egy nagyon jó elemzése a ferrari suzukai taktikájáról, aki esetleg nem tudná elérni bemásolom ide, érdemes elolvasni. "Christian Horner meglepődött a Ferrari suzukai stratégiáján, ezzel könnyebbé téve a dolgukat. Hogy bátorság vagy hülyeség volt Vettel lágy gumis taktikája? Szerintem egyik sem, de egy próbát megért. A Ferrari ezen a hétvégén jobban szerepelt a vártnál, az orrkúpot és a splitter környékét érintő változtatások egyértelműen jobbá tették a gyors kanyarokban, motorerőben pedig még mindig a Renault előtt járnak. A rajtbüntetések miatt azonban kellett egy B-terv is, ami Vettelre jutott, míg Raikkönen a konzervatív lágy-kemény-kemény változattal ment - egyébként elég erős tempót, mert a 17. körben és a kockás zászlónál is szinte tizedre ugyanannyi volt a különbség közte és Verstappen között (23,4 mp), azaz a Ferrari és a Red Bull versenytempója hajszálra megegyezett a kemény keveréken. Vettel Kiminél jobb pozícióban volt, közvetlen Max mögött, és a holland második kiállásáig közel 3 mp hátrányt faragott le 14 kör alatt, 1,7 mp-re megközelítve a Red Bullt. Féltávnál jártak és a Ferrari Raikkönent hozta előbb, már a 26. kör végén, szándékosan beugratva a Red Bullt egy korai kerékcserébe, ami be is jött, mert 2 körrel később Verstappen is érkezett megelőzve az esetleges elévágást. Vettel további 6 kört maradt még kint, ám ezalatt Verstappen 12 másodpercet vert rá a frissebb gumikon, így elúszni látszott a lehetőség, ráadásul Hamilton is egyre jobban megközelítette - egész pontosan 3,6 mp-re a brit 33. körben történt kiállása pillanatáig. Elsőre totál blődségnek tűnik a próbálkozás, pedig volt benne ráció, csak jobban a számok mögé kell nézni. Az alapfelállás a szinte egyforma tempó volt a Red Bullal, így hátrébbról rajtolva nagyon kevés esély lett volna az előzésre ugyanazokon a gumikon, miközben Hamilton hátulról előbb-utóbb megérkezett volna, akkora volt a Mercedes tempófölénye. A 19 körös lágy etap viszont adott volna némi esélyt Verstappen elcsípésére, amivel Hamilton elöl is védve lettek volna akár, tehát a 2-3. hely megszerzése csábított egy nehezen megtartható 3. ellenében. Hiába számoltak ki mindent a verseny előtt, Hamilton rossz rajtja átírta a forgatókönyvet, így gyorsan kellett dönteni, de nem volt lehetetlen küldetés. Két dolgon bukott el a dolog. Az egyik, hogy Vettel bő 3 másodpercet vesztett a lekörözöttekkel való hadakozásban (nem volt véletlen a sok "kék zászló!" üzenet) abban a hat körben, amikor Verstappen kiállt előle és míg végül a 34. körben maga is kereket cserélt. Wehrlein-Nasr-Alonso-Ericsson-Magnussen és Ocon tornyosult előtte, amit a Red Bull okosan elkerült Verstappennel, Vettelnek viszont a lágy gumis taktika miatt létkérdés volt, hogy legalább a 33-34. körig eljusson. A másik a közeledő Hamilton tempója, aki ugyan 3,6 másodpercre volt Vetteltől egy körrel a Ferrari második cseréje előtt, ám a boxból kivezető körén 4,8 mp-t(!) adott a németnek, így simán elévágott a következő körben. Game, set, match. Viszont még Hamilton turbulens levegőjében erőlködve is 4,5 mp-re megközelítette Verstappent a 42. körig, ahonnan viszont nem volt tovább és szép lassan elfogytak a lágy Pirellik alóla. A B-terv tehát ilyen feltételekkel működésképtelen volt, azonban vegyük ki a lekörözöttekkel elvesztegetett 3 mp-t a képletből és máris más képet kapunk: Hamiltonnak esélye sem lett volna elévágni 7,6 mp-nyi hátrányból, a Mercedes nélkül pedig sokkal nagyobb tempóban közeledhetett volna a Red Bullra ráadásul kisebb gumikopás mellett. A 42. kör 4,5 másodperce helyett a 40-41. körre akár DRS távolságba is érhetett volna, onnan meg ki tudja megjósolni a végkimenetelt a 28. körben a boxfalon ülve... Persze utólag pontosan látjuk, hogy nem bírták a lágyak és Verstappent sem lett volna egyszerű megelőzni, tehát így is, úgy is Hamilton martalékává vált volna a végén. Szerintem a Ferrari ezúttal nem hibázott, mindössze egy kreált izgalomtól fosztott meg minket egy parányi eséllyel kecsegtető második hely miatt, hogy végül a legvalószínűbb forgatókönyv győzzön: maradt a 4. hely."

Hülyeség az egész.
A Mercedesnél látták,hogy Hamilton közeledik a lekörözendőkhöz és még időben kivették előlük,hogy ne veszítsen időt.Vettelt meg beküldték közéjük,pedig volt idejük elemezni a helyzetet.Kimi köridejein is látszott,hogy Seb mennyit veszít és nem reagáltak.El lett szúrva az egész.

qwerm
#54 qwerm 2016. október 11. 18:18  
Go.Michael:
Szerintem ezek azok a kérdések vagy tények amelyek a leginkább beszéd témát kellene képezzenek, nem az hogy milyen éve van a ferrarinak, MA mit nyilatkozik, Vettelnek hol tart a motivációja vagy bármi más. Ezek a cikkek mint ez, munka volt az újságíróknak, korántsem ekkora a pánikhangulat mind azt beállítják, csak ez megy a sajtóban, ergo beszédtéma, ergo sok ember elhiszi, vagy nem. Az hogy a ferrari belső berkein belül mi van, azt senki se tudja, csupán találgatás és spekuláció. Úgy gondolom hogy ezek a kijelentések amiket írták a legérdekesebb tények és a kérdésedre egyben válaszok is, az én véleményemet is lefedik. Allison szerintem egy jó mérnök, aki bekerül az f1-be azért tud valamit, voltak jó húzásai, zseton rendszer az ő észrevételéből pattant ki, de nem egy Newey szint és maradjunk ennyiben. Gyorsan hozzá teszem Newey se épített mindig űrautókat. Szerencsétlenség ami vele történt és a ferrarival, de úgy gondolom emelt fővel, nem meglepetés szerűen tudtak kijönni ebből a kívülről szorult helyzetnek tűnő hideg zuhanyból. Még mindig egy ferrariról beszélünk, olaszország ide oda, elkezdtek egy újjáépítést két éve, Allison kiválása pedig nem az alap pillér volt, hanem egy lehetőség csak. Idei év a történések végett, feledésbe merül, jövőre viszont bármi megtörténhet, elsőnek volt kész a tesztautó, dolgoznak a projekten, ki kell várni a végét.

én is azt gondolom, h ahhoz képest, h allison eltűnt a képből, kimi japánban (durva aeros pályán) mutatott elenyésző hátránya a pole-hoz képest nagyon árnyalja ezt a képet. allisonnal pole-ban lettek volna? hátrébb? ugyanitt? érdekes felvetések ezek. sztem nagyon szépen átvészelték. építkezni. az kell most nekik. meg egy illegális gumiteszt :DDD

Go.Michael
#53 Go.Michael 2016. október 11. 18:14  

Egyébként Wéber Gábornak a facebook oldalán van egy nagyon jó elemzése a ferrari suzukai taktikájáról, aki esetleg nem tudná elérni bemásolom ide, érdemes elolvasni.

"Christian Horner meglepődött a Ferrari suzukai stratégiáján, ezzel könnyebbé téve a dolgukat. Hogy bátorság vagy hülyeség volt Vettel lágy gumis taktikája? Szerintem egyik sem, de egy próbát megért.

A Ferrari ezen a hétvégén jobban szerepelt a vártnál, az orrkúpot és a splitter környékét érintő változtatások egyértelműen jobbá tették a gyors kanyarokban, motorerőben pedig még mindig a Renault előtt járnak. A rajtbüntetések miatt azonban kellett egy B-terv is, ami Vettelre jutott, míg Raikkönen a konzervatív lágy-kemény-kemény változattal ment - egyébként elég erős tempót, mert a 17. körben és a kockás zászlónál is szinte tizedre ugyanannyi volt a különbség közte és Verstappen között (23,4 mp), azaz a Ferrari és a Red Bull versenytempója hajszálra megegyezett a kemény keveréken.

Vettel Kiminél jobb pozícióban volt, közvetlen Max mögött, és a holland második kiállásáig közel 3 mp hátrányt faragott le 14 kör alatt, 1,7 mp-re megközelítve a Red Bullt. Féltávnál jártak és a Ferrari Raikkönent hozta előbb, már a 26. kör végén, szándékosan beugratva a Red Bullt egy korai kerékcserébe, ami be is jött, mert 2 körrel később Verstappen is érkezett megelőzve az esetleges elévágást. Vettel további 6 kört maradt még kint, ám ezalatt Verstappen 12 másodpercet vert rá a frissebb gumikon, így elúszni látszott a lehetőség, ráadásul Hamilton is egyre jobban megközelítette - egész pontosan 3,6 mp-re a brit 33. körben történt kiállása pillanatáig.

Elsőre totál blődségnek tűnik a próbálkozás, pedig volt benne ráció, csak jobban a számok mögé kell nézni. Az alapfelállás a szinte egyforma tempó volt a Red Bullal, így hátrébbról rajtolva nagyon kevés esély lett volna az előzésre ugyanazokon a gumikon, miközben Hamilton hátulról előbb-utóbb megérkezett volna, akkora volt a Mercedes tempófölénye. A 19 körös lágy etap viszont adott volna némi esélyt Verstappen elcsípésére, amivel Hamilton elöl is védve lettek volna akár, tehát a 2-3. hely megszerzése csábított egy nehezen megtartható 3. ellenében. Hiába számoltak ki mindent a verseny előtt, Hamilton rossz rajtja átírta a forgatókönyvet, így gyorsan kellett dönteni, de nem volt lehetetlen küldetés.

Két dolgon bukott el a dolog. Az egyik, hogy Vettel bő 3 másodpercet vesztett a lekörözöttekkel való hadakozásban (nem volt véletlen a sok "kék zászló!" üzenet) abban a hat körben, amikor Verstappen kiállt előle és míg végül a 34. körben maga is kereket cserélt. Wehrlein-Nasr-Alonso-Ericsson-Magnussen és Ocon tornyosult előtte, amit a Red Bull okosan elkerült Verstappennel, Vettelnek viszont a lágy gumis taktika miatt létkérdés volt, hogy legalább a 33-34. körig eljusson.
A másik a közeledő Hamilton tempója, aki ugyan 3,6 másodpercre volt Vetteltől egy körrel a Ferrari második cseréje előtt, ám a boxból kivezető körén 4,8 mp-t(!) adott a németnek, így simán elévágott a következő körben. Game, set, match.

Viszont még Hamilton turbulens levegőjében erőlködve is 4,5 mp-re megközelítette Verstappent a 42. körig, ahonnan viszont nem volt tovább és szép lassan elfogytak a lágy Pirellik alóla. A B-terv tehát ilyen feltételekkel működésképtelen volt, azonban vegyük ki a lekörözöttekkel elvesztegetett 3 mp-t a képletből és máris más képet kapunk: Hamiltonnak esélye sem lett volna elévágni 7,6 mp-nyi hátrányból, a Mercedes nélkül pedig sokkal nagyobb tempóban közeledhetett volna a Red Bullra ráadásul kisebb gumikopás mellett. A 42. kör 4,5 másodperce helyett a 40-41. körre akár DRS távolságba is érhetett volna, onnan meg ki tudja megjósolni a végkimenetelt a 28. körben a boxfalon ülve...

Persze utólag pontosan látjuk, hogy nem bírták a lágyak és Verstappent sem lett volna egyszerű megelőzni, tehát így is, úgy is Hamilton martalékává vált volna a végén. Szerintem a Ferrari ezúttal nem hibázott, mindössze egy kreált izgalomtól fosztott meg minket egy parányi eséllyel kecsegtető második hely miatt, hogy végül a legvalószínűbb forgatókönyv győzzön: maradt a 4. hely."

Go.Michael
#52 Go.Michael 2016. október 11. 18:12  
qwerm:
mondjuk ha már allison... érdekes kérdés merül fel... - olyannyira nem érződik a távozása - mégis jöhet a kérdés: az év közbeni megtorpanás a távozásának a következménye? - vagy más oldalról megvilágítva: allison tervezése valójában gyenge aeroval jár, és ha itt lenne se lennének előrébb? vagy még hátrébb? sztem jól átvészelték a távozását, és tényleg lehet, h jobb is, h nincs itt. kell találni egy valóban remek tervezőt, mert a személyes véleményem mellett kitartva, sztem nem akkora zseni, mint amekkorának tartják. lotusnál is a gumikímélés volt a konstrukciók erőssége, de ugyanúgy szívtak a pilóták a gumik felmelegítésével kvalikon. én bízom abban, h egy tehetséges és kreatív tervező köt ki náluk hamarosan.

Szerintem ezek azok a kérdések vagy tények amelyek a leginkább beszéd témát kellene képezzenek, nem az hogy milyen éve van a ferrarinak, MA mit nyilatkozik, Vettelnek hol tart a motivációja vagy bármi más. Ezek a cikkek mint ez, munka volt az újságíróknak, korántsem ekkora a pánikhangulat mind azt beállítják, csak ez megy a sajtóban, ergo beszédtéma, ergo sok ember elhiszi, vagy nem. Az hogy a ferrari belső berkein belül mi van, azt senki se tudja, csupán találgatás és spekuláció.
Úgy gondolom hogy ezek a kijelentések amiket írták a legérdekesebb tények és a kérdésedre egyben válaszok is, az én véleményemet is lefedik. Allison szerintem egy jó mérnök, aki bekerül az f1-be azért tud valamit, voltak jó húzásai, zseton rendszer az ő észrevételéből pattant ki, de nem egy Newey szint és maradjunk ennyiben. Gyorsan hozzá teszem Newey se épített mindig űrautókat. Szerencsétlenség ami vele történt és a ferrarival, de úgy gondolom emelt fővel, nem meglepetés szerűen tudtak kijönni ebből a kívülről szorult helyzetnek tűnő hideg zuhanyból. Még mindig egy ferrariról beszélünk, olaszország ide oda, elkezdtek egy újjáépítést két éve, Allison kiválása pedig nem az alap pillér volt, hanem egy lehetőség csak. Idei év a történések végett, feledésbe merül, jövőre viszont bármi megtörténhet, elsőnek volt kész a tesztautó, dolgoznak a projekten, ki kell várni a végét.

Balrog
#51 Balrog 2016. október 11. 17:12  

Szerintem a Ferrarinak az utazó része is gyengén teljesít, nem csak a kreatív munkát végzők. Gondolom Clear is azért kellett nekik, hogy változtasson ezen, csak eddig nem sikerült. De év eleje óta azt kommunikálják, hogy több van az autóban, mint amit kihoznak belőle és az események alapján ezt nem is igazán tudnám megcáfolni. Szerintem ebben az autóban benne lett volna a konstruktőri második hely, csak a Red Bull csapatként jobban egyben van jelenleg.

Agressor
#50 Agressor 2016. október 11. 17:03  
cybergyerek:
Ehhez képest Vettel meg azt nyilatkozta, hogy a 2010-es autó volt a legjobb a négy bajnoki autója közül és nagy szégyen lett volna, ha nem nyerik meg mindkét bajnoki címet abban az évben. És ha belegondolok, hogy mennyit hibázott a csapat és Vettel, plusz azért erre rájöttek az általad is említett technikai hibák, akkor azt mondom, lehet benne valami.

Mondjuk Vettel nyilatkozta mát azt is, hogy 2016-ban bajnokok lesznek. Az pedig, hogy a 2011-es év, pláne a 2013-as második félév után ő az RB6-ost tartotta a legkiemelkedőbb autónak, az engem is meglepett, mivel volt olyan pálya, ahol esélye nem volt nyerni...

qwerm
#49 qwerm 2016. október 11. 16:39  
guide:
Azt nem mondta,de gondolom marchionnet hibaztatja

mondjuk azt még hozzátenném, h a kreativitás hiánya nem 2015-ben mutatkozott meg először :) utoljára a lyukas orr ugrik be 2008-ból, bár ha jól emlékszem, azt sem használták utána, mert nem hozta, amit vártak tőle. jó ideje félhetnek a mérnökök :D

qwerm
#48 qwerm 2016. október 11. 16:35  
guide:
Azt nem mondta,de gondolom marchionnet hibaztatja

pedig kíváncsi lettem volna. kiváltképp az érdekelt volna, h alo idejében is nyomatták-e felülről a shitet. bár monti előtte is jó ideje ott volt. nagy valószínűség szerint tényleg marchionne lehet a célzás tárgya.

qwerm
#47 qwerm 2016. október 11. 16:33  
DUdi:
Szerintem meg túl van reagálva ez az egész. Én meglestem MA ama bizonyos nyilatkozatát. Hát....nem vagyok egy szakértő, de szerintem nem volt akkora éle, mint amit az angol szakértők belelátnak. Nem gondolom, hogy bármi gond lenne Seb és a csapat között. Az meg, hogy ez az év olyan amilyen. De ennek nem biztos, hogy a versenyzők az okozói. Jövőre meg jobb év/évük lesz akkor meg újra Seb lesz a megmentő csillag. Ez már csak ilyen.

egyáltalán nem a pilóták sara. ezt jól mutatja az időmérők, amikor egymáshoz képest kevesebb, mint 1 tizedre végeznek egymástól. ők hoznak mindent most.

guide
#46 guide 2016. október 11. 16:27  
qwerm:
ez a félelem légkör mikor alakult ki? nem kötekedem, tényleg érdekel.

Azt nem mondta,de gondolom marchionnet hibaztatja

cybergyerek
#45 cybergyerek 2016. október 11. 16:24  
Agressor:
2012-höz még oda is írtam, hogy éves szinten szerencsétlen fogyatékos, és az nem csak az időmérőre vonatkozott. A RedBull pedig attól függetlenül, hogy egy csomó időmérőt megnyertek 2010-ben (közel az összeset) mégiscsak kilenc versenyt nyertek meg akkor még két TOP versenyzővel. Szóval összefoglalom röviden, hogy te félkegyelmű is megértsd!! Nem azt írtam, hogy McLaren dominancia volt, hanem hogy NEM VOLT REDBULL dominancia! Amúgy meg mivel mindezt annak bizonyítására írtam, hogy a RedBull egyáltalán nem volt minden évben űrautó, ezért semmiféle ellentmondásba nem kerültem.

Ehhez képest Vettel meg azt nyilatkozta, hogy a 2010-es autó volt a legjobb a négy bajnoki autója közül és nagy szégyen lett volna, ha nem nyerik meg mindkét bajnoki címet abban az évben. És ha belegondolok, hogy mennyit hibázott a csapat és Vettel, plusz azért erre rájöttek az általad is említett technikai hibák, akkor azt mondom, lehet benne valami.

qwerm
#44 qwerm 2016. október 11. 16:22  
guide:
Persze.A Mercedes dominancia addigra valószínűleg kifut,de azért erős csapat maradhat. Pont most jelent meg egy interjú Baldisserivel,aki Irvine és Schumi mérnöke volt.Azt mondja,hogy a Ferrari már nem egy csapat,hanem megfélemlített emberek csoportja.A félelem légkörében oda a találékonyság,merészség a kirúgás veszélye miatt.Vettel taktikájánál elfelejtették számításba venni a gombocskát Hamilton autójában,ami többlet erőt biztosít. Vettel nem olyan hülye gyerek.Szeretne a Ferrarival maradni,de szerintem nem minden áron.Ha nem érzi ott jól magát, le fog lépni.

ez a félelem légkör mikor alakult ki? nem kötekedem, tényleg érdekel.

f1m12
#43 f1m12 2016. október 11. 16:06  
Agressor:
Semmi ellentmondás nem volt ebben. Kezdjük egy lényeges dologgal. 2010-ben 3 konstruktőr volt képes futamot nyerni, 2012-ben pedig 6... Ha 2012-ben ÉVES SZINTEN a McLaren volt a leggyorsabb autó, még akkor sem jelenti azt, hogy hülyére kellett nyernie magát... Nem is nyerte. És nem is mondtam, hogy dominált volna. De mindezek fényében azt mondani, hogy Vettel könnyedén behúzta 2012-t óriási hazugság. Pláne hogy a leggyorsabb kocsival...

én mondtam, h mindent értek....

claydavis
#42 claydavis 2016. október 11. 16:01  

Kezd a Ferrari elalonsósodni. Ezzel az idei fosrakással, az egyre nagyobb lemaradással és a folyamatos váltó- és egyéb problémákkal tényleg Vettelben keresik a hibát?

Tisztában vannak azzal, hogy lényegében Szingapúrban volt a Ferrari egyetlen idei esélye a futamgyőzelemre, és azt is elbaltázták neki?

Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy a négyszeres világbajnokkal, aki revitalizálta a csapatot az ujjal mutogató Alonso után, Alonso módjára kikezdenek vele a média előtt, miközben a féreg Arrivabene lenyilatkozta, hogy ők bizony nem a médián keresztül kommunikálnak. Na. Tehát kinek köszönhetik, hogy a Mercedes éra óta egyáltalán nem 0 szerepel a futamgyőzelem rubrikában?

Tényleg el akarják venni a kedvét attól, aki kihúzhatja őket a pácból? Már ha nem bénázza el a Ferrari.

DUdi
#41 DUdi 2016. október 11. 15:57  

Szerintem meg túl van reagálva ez az egész. Én meglestem MA ama bizonyos nyilatkozatát. Hát....nem vagyok egy szakértő, de szerintem nem volt akkora éle, mint amit az angol szakértők belelátnak. Nem gondolom, hogy bármi gond lenne Seb és a csapat között.
Az meg, hogy ez az év olyan amilyen. De ennek nem biztos, hogy a versenyzők az okozói.
Jövőre meg jobb év/évük lesz akkor meg újra Seb lesz a megmentő csillag. Ez már csak ilyen.

Agressor
#40 Agressor 2016. október 11. 15:53  
f1m12:
én értem, mit akart írni. hiába ellent mond magának, és a Meki is volt leggyorsabb meg a RB is, az még nem jelent dominanciát. mindig van egy leggyorsabb autó, de az nem domináns. dominancia az, amikor 1 autóval 1 versenyző nyer 9 futamot egyhuzamban. vagy az, amikor 3éven át csak háromszor nem ugyanolyan autó szerez polet.

Semmi ellentmondás nem volt ebben.
Kezdjük egy lényeges dologgal. 2010-ben 3 konstruktőr volt képes futamot nyerni, 2012-ben pedig 6... Ha 2012-ben ÉVES SZINTEN a McLaren volt a leggyorsabb autó, még akkor sem jelenti azt, hogy hülyére kellett nyernie magát... Nem is nyerte. És nem is mondtam, hogy dominált volna. De mindezek fényében azt mondani, hogy Vettel könnyedén behúzta 2012-t óriási hazugság. Pláne hogy a leggyorsabb kocsival...

Agressor
#39 Agressor 2016. október 11. 15:46  
F1890:
ezért tartom 13-at a legjobb évének, mert már pár verseny után vezette a bajnokságot mikor még a ferrari volt a futamokon a legerősebb.fél évtől meg űrhajó volt a kocsi ez tény, de rekordot döntött

Nekem 12 volt a legjobb, aztán a 13... Kellemes volt, hogy a versenyhétvége előtt fogalmad nem lehetett, hogy ki fogja nyerni a versenyt vasárnap.

Agressor
#38 Agressor 2016. október 11. 15:44  
Timad:
:)) Szval ha 2012-ben a Mclaren volt a leggyorsabb akkor 2010-ben a red bull nem? Vagy akkor egyik sem volt leggyorsabb? :D Két sor alatt sikerült ellent mondanod saját magadnak, a 2010-es redbull ugyanolyan jellemzőkkel bírt majdnem, mint a 2012-es mclaren csak a mclaren nem nyert címet... de mégis kiemeled, hogy összességében legjobb autó volt.. De a 2010-es Red Bull az neeem, mert megbízhatatlan volt, jah várj a 12-es mclaren nem volt az? :D Sztem sem volt akkora dominancia, mint a mostani, sőt, de azért fullasztó volt az is.

2012-höz még oda is írtam, hogy éves szinten szerencsétlen fogyatékos, és az nem csak az időmérőre vonatkozott. A RedBull pedig attól függetlenül, hogy egy csomó időmérőt megnyertek 2010-ben (közel az összeset) mégiscsak kilenc versenyt nyertek meg akkor még két TOP versenyzővel.

Szóval összefoglalom röviden, hogy te félkegyelmű is megértsd!! Nem azt írtam, hogy McLaren dominancia volt, hanem hogy NEM VOLT REDBULL dominancia!
Amúgy meg mivel mindezt annak bizonyítására írtam, hogy a RedBull egyáltalán nem volt minden évben űrautó, ezért semmiféle ellentmondásba nem kerültem.

Timad
#37 Timad 2016. október 11. 15:41  
f1m12:
én értem, mit akart írni. hiába ellent mond magának, és a Meki is volt leggyorsabb meg a RB is, az még nem jelent dominanciát. mindig van egy leggyorsabb autó, de az nem domináns. dominancia az, amikor 1 autóval 1 versenyző nyer 9 futamot egyhuzamban. vagy az, amikor 3éven át csak háromszor nem ugyanolyan autó szerez polet.

Értem én is mit mond, de attól még vicces volt olvasni. :)

Agressor
#36 Agressor 2016. október 11. 15:34  
Zasalamel:
2013-ban inkább a gumik döntötték el a vb címet, amíg a lágyabb keverékek voltak Ferrari Lotus harcolt az első helyért, kanadától amint jöttek a keményebb keverékek már a RB - Merci volt elől.

Ok, de ez változtat valamit a lényegen?? Erősorrendről beszéltünk...
Mellesleg 13 második felében a RedBull és Grosjean Lotus-a volt elől... Többnyire...

Thibczy
#35 Thibczy 2016. október 11. 15:09  
albutr:
a Mclarennél meg ott volt Hamilton-Button akik meg mind a ketten britek egy brit csapatban.

De mindkét pilótának van marketing értéke. Rosberg ilyen téren nulla, Vettel meg közepesnél valamivel jobb.

f1m12
#34 f1m12 2016. október 11. 15:02  
Timad:
:)) Szval ha 2012-ben a Mclaren volt a leggyorsabb akkor 2010-ben a red bull nem? Vagy akkor egyik sem volt leggyorsabb? :D Két sor alatt sikerült ellent mondanod saját magadnak, a 2010-es redbull ugyanolyan jellemzőkkel bírt majdnem, mint a 2012-es mclaren csak a mclaren nem nyert címet... de mégis kiemeled, hogy összességében legjobb autó volt.. De a 2010-es Red Bull az neeem, mert megbízhatatlan volt, jah várj a 12-es mclaren nem volt az? :D Sztem sem volt akkora dominancia, mint a mostani, sőt, de azért fullasztó volt az is.

én értem, mit akart írni. hiába ellent mond magának, és a Meki is volt leggyorsabb meg a RB is, az még nem jelent dominanciát. mindig van egy leggyorsabb autó, de az nem domináns. dominancia az, amikor 1 autóval 1 versenyző nyer 9 futamot egyhuzamban. vagy az, amikor 3éven át csak háromszor nem ugyanolyan autó szerez polet.

Utoljára módosítva: 2016. október 11. 15:03

Zasalamel
#33 Zasalamel 2016. október 11. 14:58  
Timad:
:)) Szval ha 2012-ben a Mclaren volt a leggyorsabb akkor 2010-ben a red bull nem? Vagy akkor egyik sem volt leggyorsabb? :D Két sor alatt sikerült ellent mondanod saját magadnak, a 2010-es redbull ugyanolyan jellemzőkkel bírt majdnem, mint a 2012-es mclaren csak a mclaren nem nyert címet... de mégis kiemeled, hogy összességében legjobb autó volt.. De a 2010-es Red Bull az neeem, mert megbízhatatlan volt, jah várj a 12-es mclaren nem volt az? :D Sztem sem volt akkora dominancia, mint a mostani, sőt, de azért fullasztó volt az is.

Nem igazán volt még ekkora dominancia mint ami most van, ez sztem túltesz még a ferrarin is, talán az 1988-as meki honda sikerkorszakhoz hasonló.

Utoljára módosítva: 2016. október 11. 15:07

F1890
#32 F1890 2016. október 11. 14:54  
Agressor:
Egyébként ez baromság... A RedBull a 4 évből 1.5 évben volt a leggyorsabb autó. 2010-ben az időmérőkön volt a leggyorsabb, versenyen simán volt ellenfelük, cserébe megbízhatatlanok is voltak... 2011 valóban... 2012-ben éves szinten a McLaren volt a leggyorsabb, versenyen a Ferrari is odaért. Semmiféle Redbull dominancia nem volt... 2013 első fele szintén változatos és kiszámíthatatlan volt, Merci, Lotus, és Ferrari győzelmekkel... Barcelonában konkrétan kört kapott Webber a győztes Alonso-tól. Miről beszélünk? 2013 második fele volt még valóban RedBull fölény... Ez 1.5 év...

ezért tartom 13-at a legjobb évének, mert már pár verseny után vezette a bajnokságot mikor még a ferrari volt a futamokon a legerősebb.fél évtől meg űrhajó volt a kocsi ez tény, de rekordot döntött

Timad
#31 Timad 2016. október 11. 14:54  
Agressor:
Egyébként ez baromság... A RedBull a 4 évből 1.5 évben volt a leggyorsabb autó. 2010-ben az időmérőkön volt a leggyorsabb, versenyen simán volt ellenfelük, cserébe megbízhatatlanok is voltak... 2011 valóban... 2012-ben éves szinten a McLaren volt a leggyorsabb, versenyen a Ferrari is odaért. Semmiféle Redbull dominancia nem volt... 2013 első fele szintén változatos és kiszámíthatatlan volt, Merci, Lotus, és Ferrari győzelmekkel... Barcelonában konkrétan kört kapott Webber a győztes Alonso-tól. Miről beszélünk? 2013 második fele volt még valóban RedBull fölény... Ez 1.5 év...

:))

Szval ha 2012-ben a Mclaren volt a leggyorsabb akkor 2010-ben a red bull nem? Vagy akkor egyik sem volt leggyorsabb? :D

Két sor alatt sikerült ellent mondanod saját magadnak, a 2010-es redbull ugyanolyan jellemzőkkel bírt majdnem, mint a 2012-es mclaren csak a mclaren nem nyert címet... de mégis kiemeled, hogy összességében legjobb autó volt.. De a 2010-es Red Bull az neeem, mert megbízhatatlan volt, jah várj a 12-es mclaren nem volt az? :D

Sztem sem volt akkora dominancia, mint a mostani, sőt, de azért fullasztó volt az is.

Zasalamel
#30 Zasalamel 2016. október 11. 14:48  
Agressor:
Egyébként ez baromság... A RedBull a 4 évből 1.5 évben volt a leggyorsabb autó. 2010-ben az időmérőkön volt a leggyorsabb, versenyen simán volt ellenfelük, cserébe megbízhatatlanok is voltak... 2011 valóban... 2012-ben éves szinten a McLaren volt a leggyorsabb, versenyen a Ferrari is odaért. Semmiféle Redbull dominancia nem volt... 2013 első fele szintén változatos és kiszámíthatatlan volt, Merci, Lotus, és Ferrari győzelmekkel... Barcelonában konkrétan kört kapott Webber a győztes Alonso-tól. Miről beszélünk? 2013 második fele volt még valóban RedBull fölény... Ez 1.5 év...

2013-ban inkább a gumik döntötték el a vb címet, amíg a lágyabb keverékek voltak Ferrari Lotus harcolt az első helyért, kanadától amint jöttek a keményebb keverékek már a RB - Merci volt elől.

Agressor
#29 Agressor 2016. október 11. 14:43  
szabolch:
Vettelen bizonyítási kényszer van... négyszeres de mezőny messze legjobb autójával volt az... Mutatnia kell valamit máshol is és ez egynelőre nem jött még össze

Egyébként ez baromság... A RedBull a 4 évből 1.5 évben volt a leggyorsabb autó. 2010-ben az időmérőkön volt a leggyorsabb, versenyen simán volt ellenfelük, cserébe megbízhatatlanok is voltak...
2011 valóban...
2012-ben éves szinten a McLaren volt a leggyorsabb, versenyen a Ferrari is odaért. Semmiféle Redbull dominancia nem volt...
2013 első fele szintén változatos és kiszámíthatatlan volt, Merci, Lotus, és Ferrari győzelmekkel... Barcelonában konkrétan kört kapott Webber a győztes Alonso-tól. Miről beszélünk? 2013 második fele volt még valóban RedBull fölény... Ez 1.5 év...

guide
#28 guide 2016. október 11. 14:37  
F1890:
azért az sem biztos h a merci évekig ott lesz az élen. ez mindig "mák" kérdése versenyzői szempontból h ki talál bele a tutiba

Persze.A Mercedes dominancia addigra valószínűleg kifut,de azért erős csapat maradhat.

Pont most jelent meg egy interjú Baldisserivel,aki Irvine és Schumi mérnöke volt.Azt mondja,hogy a Ferrari már nem egy csapat,hanem megfélemlített emberek csoportja.A félelem légkörében oda a találékonyság,merészség a kirúgás veszélye miatt.Vettel taktikájánál elfelejtették számításba venni a gombocskát Hamilton autójában,ami többlet erőt biztosít.
Vettel nem olyan hülye gyerek.Szeretne a Ferrarival maradni,de szerintem nem minden áron.Ha nem érzi ott jól magát, le fog lépni.

f1m12
#27 f1m12 2016. október 11. 14:21  
szabolch:
Vettelen bizonyítási kényszer van... négyszeres de mezőny messze legjobb autójával volt az... Mutatnia kell valamit máshol is és ez egynelőre nem jött még össze

tavaly már máshol volt, az nem számít? vagy már el van felejtve? a tavalyi Ferrari messze nem a legjobb autó volt, de mindegy.

albutr
#26 albutr 2016. október 11. 14:20  
Timad:
Mert Rosberg dögunalom, Vettel meg mintha nem is létezne F1-en kívül. Plusz mindketten németek.. egy német csapatnál.

a Mclarennél meg ott volt Hamilton-Button akik meg mind a ketten britek egy brit csapatban.

Zasalamel
#25 Zasalamel 2016. október 11. 14:10  
F1890:
egy árjanémet csapat azért sokat dobhat rajtuk ha megfelelően marketingelik

Ez egy kicsit náci jellegű komment volt. :D

F1890
#24 F1890 2016. október 11. 14:03  
Timad:
Mert Rosberg dögunalom, Vettel meg mintha nem is létezne F1-en kívül. Plusz mindketten németek.. egy német csapatnál.

egy árjanémet csapat azért sokat dobhat rajtuk ha megfelelően marketingelik

guide
#23 guide 2016. október 11. 14:01  
Timad:
Rosberg - Vettel a Mercedesnél kb. egy marketing öngyilkosság...

Vettel-Wehrlein

F1890
#22 F1890 2016. október 11. 13:58  
guide:
Ezt azért nem tudhatjuk. Jövőre nagy változások lehetnek az erősorrendben.Az RB biztosan jó lesz,de oda visszaút már nincsen. A Meki fejlődése kérdéses.Szerintem hülyeség lenne és nagyon kockázatos hozzájuk szerződni.Ki kell várni,hogy mire mennek. Én a Mercedest tartanám opciónak Vettel számára. Vannak olyan hírek,hogy a németek szívesen látnák a legsikeresebb német pilótát a Mercinél. Szerintem Rosberg szerződését már nem hosszabbítják meg,Hamilton meg helyet cserélhetne Vettellel.Ez szerintem nagyon is elképzelhető mondjuk 2019-re.

azért az sem biztos h a merci évekig ott lesz az élen. ez mindig "mák" kérdése versenyzői szempontból h ki talál bele a tutiba

Timad
#21 Timad 2016. október 11. 13:57  
albutr:
miért?

Mert Rosberg dögunalom, Vettel meg mintha nem is létezne F1-en kívül. Plusz mindketten németek.. egy német csapatnál.

albutr
#20 albutr 2016. október 11. 13:51  
Timad:
Rosberg - Vettel a Mercedesnél kb. egy marketing öngyilkosság...

miért?PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.20. 22:23

Hülkenberg hat éve erre vár

Egy gyári szerződés volt az álma

22016.10.20. 21:05

Hamilton és a lábsérülés: Jól érzem magam

Elárulta, miért kellett lemondania a barcelonai tesztet