Előnybe kerülhetnek a Pirelli-teszt résztvevői?

írta: M4Sport
2016. április 25. 12:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds úgy érzi, a Pirelli gumitesztjein résztvevő csapatok profitálhatnak abból, hogy elutaznak a szóban forgó gyakorlásokra – a tapasztalt szakember legutóbbi nyilatkozata során két érvvel is alátámasztotta kijelentését.

Az F1 hivatalos gumiszállítója a múlt héten kapa meg a zöld jelzést a sport vezetőitől, akik rábólintottak arra, hogy 12 helyett 25 napot teszteljenek a szezon során. A tesztprogram első fázisában 2017-es keverékű, de a jelenlegiekével megegyező méretű abroncsokat próbálgatnak korábbi autókkal, majd előkerülnek a módosított 2015-ös versenygépek is, melyekkel már a szélesebb abroncsokat viszik pályára.

Az elmúlt időszakban több csapat is jelezte, szívesen segítene az olaszoknak (vagyis rendelkezésükre bocsátanák a szóban forgó 2015-ös autókat), Symonds szerint pedig nem véletlen, hogy a többség már most felajánlotta szolgálatait a gumiszállítónak, hiszen a csapatok is profitálhatnak a teszteken való részvételből. „Rengeteg gumit elhoznak majd, és megkérdezik majd, melyiket szeretnénk. Mi elmondjuk, melyikeket, és a dolgok innen folytatódnak. Nem túl tudományos a módszer, és tény, hogy a dolgok neked kedvezhetnek, hiszen lehet, hogy más mást választott volna” – magyarázta.

És ez még nem minden! A Williams szakembere szerint a csapatok még a 2015-ös autók átalakításából is hasznot húzhatnak. „Ez a vállalkozás kifizetődő lehet. Ha az autó elő felét nézed, akkor a munka nem vész kárba. Nem mondom, hogy olyan alkatrészeket gyártunk, melyek felkerülnek a jövő évben használt autókra, de nagyon sokat tanulhatunk arról, hogyan tervezzük meg ezeket az elemeket” – folytatta, hozzátéve, hogy a csapatoknak mindenképpen egyeztetniük kell az FIA-val, hiszen az autóknak a teszteken is szigorú szabályoknak kell megfelelniük.

Jövőre „vakon” választanak a csapatok

A csapatok 2017-ben is szabadabban választhatnak majd gumikeverékeket a versenyhétvégékre, ez pedig adott esetben komoly kavarodást okozhat, hiszen – ahogyan azt a 2016-os futamok esetében is láthattuk – a tengerentúli viadalok esetében 14 héttel korábban ismertetniük kell „kívánságaikat” a Pirellivel, vagyis még a tesztidőszak kezdete előtt. 2016-ban ez még nem okozott problémát, hiszen az alakulatok jól ismerték az olaszok termékeit, jövőre azonban ezek is alapos átalakuláson mennek keresztül, előfordulhat tehát, hogy a részvevők teljesen „vakon” választanak.

„Jövőre teljesen mások lesznek az abroncsok, és a csapatok szerintem még nem gondoltak bele abba, hogy mikor látják először a keverékeket, és mikor kell leadniuk a rendelésüket Melbourne-re” – figyelmeztetett a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery. „Biztosra veszem, hogy hamarosan ráébrednek erre! Szóval, lesznek még érdekes dolgok a következő évvel kapcsolatban” – folytatta a brit szakember, aki eddig sem győzte hangsúlyozni, az új szabályok nekik is feladták a leckét.

Bár a Pirelli viszonylag sokat tesztelhet a szezon közben, az új keverékeket nem véglegesítik a szezon végéig, sőt adott esetben még hosszabbítást is kérhetnek, ha novemberben még nem látják pontosan, merre kell haladniuk a fejlesztésekkel. Ebben az esetben a csapatok tényleg csak az utolsó pillanatokban kapják meg a végleges abroncsokat, rendelésüket viszont – a jelenlegi előírások értelében – hamar le kell adniuk, hiszen az olaszoknak időre van szükségük a kért abroncsok legyártásához és a helyszínre való szállításához.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája