Előrelépés jöhet a bukókeret-ügyben

írta: M4Sport
2016. január 26. 14:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pénteken ismerteti a félig fedett pilótafülkével kapcsolatos elképzelését a csapatok technikai igazgatóival. Az Autosport információi szerint a testület a Mercedes által bemutatott, „glóriának” nevezett megoldást favorizálja.

Az FIA évek óta próbálja kideríteni, miként lehetne növelni a versenyző fejének biztonságát a különböző formaautós bajnokságokban. Az ezzel kapcsolatos törekvések tavaly kaptak ismét lendületet, miután Jules Bianchi belehalt a 2014-es Japán Nagydíjon elszenvedett fejsérülésébe, majd augusztusban Justin Wilson szenvedett tragikus balesetet egy IndyCar-futamon. Az utóbbi időben három megoldást teszteltek, melyek közül állítólag a Mercedes „glóriája” lett a befutó.

A tesztek eredményeit és a kutatással kapcsolatos részleteket pénteken ismertetik a csapatok technikai igazgatóival. Korábban felmerült, hogy az FIA már 2017-ben bevezetheti a félig zárt pilótafülkét, az Autosport információi szerint azonban több kérdést is tisztáznia kell, míg a módosítás bekerül a szabálykönyvbe. Nemrég a szövetség első embere, Jean Todt is egyértelművé tette, csak akkor hajlandó változtatni, ha a választott megoldásnak nincsenek biztonsági kockázatai.

A Mercedes „glóriájának” egyik legnagyobb hátulütője az, hogy a másik két megoldással ellentétben nem nyeli el az energiát, tehát elég rugalmassá kell tenni, hogy megállítson egy, a pilóta felé repülő kereket. A szóban forgó bukókeret az esetek többségében nem zavarja a versenyzők kilátását, az olyan emelkedő kanyarokban viszont, mint az Eau Rouge vagy az austini egyes okozhat nehézségeket. A szakértők biztosra veszik, hogy Bianchi életét ez az eszköz sem mentette volna meg, Wilson és Henry Surtees (ő egy F2-es futamon szenvedett balesetet 2009-ben) esetében viszont segített volna.

A bukókeret előnye, hogy – ellenben például a teljesen zárt pilótafülkével – szükség esetén könnyebben ki lehet szabadítani a bajba jutott versenyzőt. A megoldással kapcsolatos kérdéseket pénteken vitatják meg a technikai szakemberek, találkozójuk során pedig arról is szó esik majd, miként rögzítsék a „glóriát” a versenyautókhoz és módosítsanak-e azok vázán az új elem miatt. Egyelőre arról sem született döntés, hogy – a szabály módosítása esetén – egy univerzális alkatrészt használnak-e az alakulatok, vagy kifejleszthetik saját bukókereteiket.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ