Előzetes: Önmaga után a Mercedest is meglepi-e a Red Bull?

írta: M4Sport
2016. július 31. 10:24
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy meglepetést már okozott a Red Bull Hockenheimben – saját magának. De képes lehet-e a Mercedest is meglepni?

„Magyarországon azt gondoltuk, kihívói lehetünk a Mercedesnek, aztán esélyünk sem volt. Hockenheimben a Ferrarival való csatára számítottunk a második helyért, erre közelebb kerültünk a Mercedeshez, mint Magyarországon.”

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója sem teljesen érti, hogy csinálták. A Red Bull Silverstone és a Hungaroring után Németországban is kibérelte magának a második rajtsort, ám igazán az lepte meg őket, hogy a harmadik helyezett Daniel Ricciardo „csak” 0,363 másodperccel maradt el Nico Rosberg pole-körétől. Mégpedig úgy, hogy nem is tudott teljesen tökéletes kört futni.

Az osztrákok ráadásul előzetesen az időmérő edzéstől tartottak jobban, mivel hosszabb etapjaikat érezték versenyképesebbnek. „Mindkét versenyzőnk remekül teljesített. Meglepett minket, hogy a Mercedes ennyire közel van. Ha a pénteki hosszú etapjainkat veszem, akkor elég biztató a helyzetünk” – jelentette ki Christian Horner.

Marko hozzátette: „Féltünk ettől a pályától, és arra készültünk, hogy a Ferrari erősebb lesz. Érdekes módon azonban Budapesthez képest kisebb lett a hátrányunk a Mercedesszel szemben. Mindkét versenyzőnk követett el hibát az utolsó próbálkozásakor. Talán egytized másodperccel is közelebb kerülhettünk volna hozzájuk, de a Mercedest nem tudtuk volna legyőzni.”

De vajon lehet-e esélyük rá vasárnap? A papírforma nem ezt mondja, mégis, a pénteki eredmények miatt a Mercedes is résen van. „Mindig aggódunk” – nyilatkozta Toto Wolff sportigazgató. „A Red Bull a hosszú etapokon egy szinten volt velünk. Persze a péntek megtévesztő lehet, akkor még nem derül ki, hogy ki milyen tempóra képes. Legalább egy szinten állunk, talán előnyben is vagyunk. Meglátjuk, hogy alakul a holnap. Összességében bizakodó vagyok, de nem szeretnék semmit elkiabálni.”

Szerinte esőben fordulhat a kocka, Silverstone-ban ugyanis kiderült, hogy ilyen körülmények között a Red Bull a jobb. „A verseny ideje alatt két zápor is várható. De meglátjuk, hogy valóban így lesz-e” – tekintett előre Marko. „A legfontosabb, hogy szárazon is versenyképesek legyünk. Természetesen nem bánnánk, ha esne az eső, mert úgy egyértelműen mi vagyunk a jobbak. Ha a hőmérséklet hasonló lesz, akkor pedig nagyobb nyomást gyakorolhatunk rájuk, mint Magyarországon.”

Mire juthat a Red Bull egy alternatív gumitaktikával?

Ami a hungaroringi futamot illeti, a Red Bull ott is bizakodva vágott neki a vasárnapnak, és bár a verseny elején mindkét autójuk közel maradt a Mercedesekhez, Daniel Ricciardo utóbb úgy fogalmazott, Hamiltonék csak játszottak velük, és szándékosan visszafogták a tempót.

Horner amondó, ezúttal a gumistratégia terén lehet mit kezdeni – igaz, ő elsősorban a Ferrarira összpontosítana inkább, akiktől már csak egyetlen pont választja el csapatát a bajnokságban. „Talán más gumitaktikával próbálkozunk majd. A Ferrari a szuperlágy, lágy, lágy sorrendet alkalmazhatja, nekünk van más lehetőségünk is. A Mercedes pedig nyugodtan variálhat a taktika terén. Főként a Ferrarival fogunk csatázni holnap” – vélekedett.

A tanácsadó viszont inkább támadna, mintsem védekezne. „Ha hasonló marad a hőmérséklet, mint az időmérőn volt, és a gumik a megfelelő tartományba kerülnek az autónkon, akkor sikerülhet. A Mercedes nem képes a teljes versenytávot olyan motorerővel teljesíteni, mint amivel ezeket az egy köröket. Megpróbáljuk a lehető legnagyobb nyomás alá helyezni őket” – ígérte.

Ricciardo szerint is a gumik jelenthetik a kulcsot. „Pénteken azt mondtam, hogy ha fél másodpercen belül leszünk, akkor az már nem lesz rossz időmérő. Talán tudunk valamit csinálni vasárnap. Úgy tudom, eltérő gumik állnak a rendelkezésünkre, ami talán eredményezhet különbséget. A versenytempónk közelebb van, mint az egykörös” – nyilatkozta az ausztrál.

Ami az eltérő gumikat illeti, a két Mercedesnek 1 használt közepes, 1-1 használt és új lágy, valamint 1 új és 2 használt szuperlágy garnitúrája van a futamra, miközben Ricciardónak eggyel kevesebb használt lágy abroncsa, de eggyel több használt szuperlágya van, Verstappennek pedig egy teljesen új közepes Pirellije.

Gumik a versenyre (Hockenheim)Pénteken Ricciardo a szuperlágy keveréken futott hosszú etapján átlagban úgy 0,6 másodperccel elmaradt Nico Rosbergtől, de a sárga papucsokon ő bizonyult a leggyorsabbnak. Nem zárható ki, hogy alternatív taktika alatt az osztrákok azt értik, hogy a futam során több keményebb gumit használnak, mint ellenfelük. Verstappennél akár még a nem szeretett közepes keveréket is bevethetik, amivel elméletben ugyan időt veszítenek, de megspórolhatnak egy kiállást.

A Mercedes szerint az ausztrál kissé optimistán mérte fel a helyzetét. „Ricciardo semmi olyat nem tud csinálni a gumijaival, amit ne tudnánk mi is. Ráadásul a rajtnál használt garnitúrájában több kör van, mint a miénkben” – nyilatkozta stratégájuk. Verstappen közepes gumija azonban már szerintük is új lehetőséget nyithat. „Mi nem tartjuk gyors versenyguminak a közepes keveréket. Még ha ez unalmasan is hangzik, ha nem esik, akkor szerintünk a többség azonos taktikával megy majd” – jósolták.

Akárhogy is, Max Verstappen jelezte, ők elsődleges célnak most a Ferrari nyári szünet előtti megelőzését tartják. „A legfontosabb, hogy a Ferrarik előtt állunk. Ők a fő ellenfeleink” – jelentette ki. Esélyeik pedig a vörösökkel szemben kétségkívül jobbnak is tűnnek, mint a címvédő ellen.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

K.i.m.i_
#4 K.i.m.i_ 2016. július 31. 12:27  

Kegyetlen egy gépezett lett ez a Merci szinte minden pályán , időmérőn is látszott már ,hogy a Q1 -be mindenki feltette az sz.lágyat kivéve a Merci..

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. július 31. 12:05  
DUdi:
Annyiszor lehetett már olvasni itt is, meg más oldalon is az esélylatolgatásokat, hogy számolni sem lehet. Hol ez, hol az a csapat tűnt esélyesnek a pénteki hosszabb etapok alapján arra, hogy megnehezítse a Merci dolgát. Reménykedtünk, szurkoltunk annak, hogy időmérőn valaki bekerüljön az első sorba és talán lehet valamit kezdeni majd. Aztán a nagy büdös semmi. Gyanítom, ma sem lesz semmi meglepetés. Esetleg ha valamelyik RB be tudna ugrani közéjük vagy eléjük. De ez sem biztos, hogy sokáig fog tartani, mert könnyen átlépheti a Merci. Szóval lehet itt elmélkedni, meg agyalni, izgulni, de szerintem a Merci ezt a versenyt is simán le menedzseli. Feltéve, ha nem jön közbe valami váratlan. Például egy ütközés, technikai hiba, időjárás. Lesz itt küzdelem, csak nem a dobogó legfelső fokáét.....hanem a legalsóért.

Igen ez a legvalószínűbb, de próbálkozni azért érdemes ahogy Kimi is mondaná. Ahogy legutóbb megpróbáltak Ricciardoval alávágni a Mercinek úgy most megpróbálhatnak Maxnak pozícióelőnyt adni aztán vagy kitudja védekezni vagy nem.

DUdi
#2 DUdi 2016. július 31. 11:55  

Annyiszor lehetett már olvasni itt is, meg más oldalon is az esélylatolgatásokat, hogy számolni sem lehet. Hol ez, hol az a csapat tűnt esélyesnek a pénteki hosszabb etapok alapján arra, hogy megnehezítse a Merci dolgát. Reménykedtünk, szurkoltunk annak, hogy időmérőn valaki bekerüljön az első sorba és talán lehet valamit kezdeni majd. Aztán a nagy büdös semmi. Gyanítom, ma sem lesz semmi meglepetés. Esetleg ha valamelyik RB be tudna ugrani közéjük vagy eléjük. De ez sem biztos, hogy sokáig fog tartani, mert könnyen átlépheti a Merci.
Szóval lehet itt elmélkedni, meg agyalni, izgulni, de szerintem a Merci ezt a versenyt is simán le menedzseli. Feltéve, ha nem jön közbe valami váratlan. Például egy ütközés, technikai hiba, időjárás. Lesz itt küzdelem, csak nem a dobogó legfelső fokáét.....hanem a legalsóért.

Utoljára módosítva: 2016. július 31. 11:57

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. július 31. 11:38  

Maxsszal meg kéne próbálni azt a közepest és egy kiállással kevesebbel menni. Legrosszabb esetben 6.-ak lesznek viszont ha bejön sokat nyerhetnek.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa