Elpazarolják téli tesztnapjaikat a csapatok?

írta: M4Sport
2016. szeptember 21. 12:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Úgy tűnik, a csapatok körében is támogatóra talált a Pirelli. Niki Lauda szerint botorság lenne a mezőny részéről, ha európai tesztekre pazarolnák jövő évi téli felkészülésüket. Pedig jó eséllyel megteszik.

Nemrég napvilágot látott a csapatok 2017-es tesztprogramtervezete. Eszerint a mezőnynek ismét csak 8 napja lesz arra, hogy megfelelően felkészülön az idényre. Az első gyakorlást február 27-e és március 2-a között, a másodikat március 7-e és 10-e között rendezhetik. Az viszont még kérdéses, hol.

A Pirelli szeretné elérni, hogy egy arab országba látogassanak el: az új, szélesebb gumik teljesítményét szerintük csak a versenyeken is jellemző körülmények, az európai télinél jobb időjárási viszonyok mellett lehetne felmérni, ezért Bahreint vagy Abu-Dzabit tartanák ideális teszthelyszínnek.

A Mercedes tanácsadója, Niki Lauda szerint ez a csapatok érdeke is lenne. És nemcsak az új gumik miatt. „Őrültség lenne az új autókkal és az új gumikkal Európában tesztelni. Mit csinálunk majd, ha esik az eső?” – tette föl a kérdést az osztrák.

A józanész számára persze már az is furcsa, hogy egy ilyen komoly változást hozó szezonra mindössze 8 nap felkészülési idejük van. Ám mint a napok számát, úgy a tesztek helyszínét is ugyanaz a probléma határozza meg: a pénz. Ahhoz, hogy létrejöjjön egy sivatagi téli teszt, a 11 csapat mindegyikének igent kellene mondania rá, ám ezt a szűk pénztárcájú kicsik aligha fogják megtenni. „Két évvel ezelőtt ötszázezer euróval többe került a tesztelés Bahreinben, mint egy európai teszt” – nevezte meg az egyik csapattag a probléma fő okát az Auto Motor und Sportnak.

A lap szerint egy barcelonai tesztnap 50 ezer euróba kerül jelenleg, ám az istállók a jegybevételek 5%-át visszakapják. Tavaly ez 280 ezer eurót jelentett a 8 nap után, miközben egy ével korábban a bevétel még 450 ezer euró volt. Köszönhetően annak, hogy akkor a teszt hétvégi időpontra esett, így arra többen kilátogattak.

Amennyiben leszavazzák a sivatagi tesztelést, még akkor sincs kőbe vésve, hogy újra Barcelona lesz a felkészülés helyszíne. A hírek szerint a portugáliai Estoril is örömmel vendégül látná az új autókkal készülő cirkuszt. Méghozzá ingyen.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

elzee
#5 elzee 2016. szeptember 22. 09:06  

Az egész tesztkorlátozás egy óriási baromság. El kéne törölni végre...

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. szeptember 21. 15:28  

Több tesztnapot engednék egy szezon során, mondjuk 3x annyit, az elmúlt 5 év a legjobb példa h inkább a nagyokhoz kéne alkalmazkodni nem a kicsikhez. Tetszik András ötlete miszerint a helyszínt is csapatok választhatják meg, kétlem h az FIA-nak gond lenne külön helyszíneken ellenőrizni a csapatokat.

Andras_xy
#3 Andras_xy 2016. szeptember 21. 15:09  

Miért nem választhatnak a csapatok két vagy 3 helyszín közül?! 3 teszt 3 külömbözö pályán. Mindegyik megy ahova a költségvetése engedi...Nem kell túl bonyolítani...

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 21. 15:10

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. szeptember 21. 14:34  

a motorfejlesztés korlátozását sikerült eltörölni,
még a tesztkorlátozást kéne,

a kis csapatok meg, ha nincs pénzük, nem tesztelnek,
nem kötelező.

Berger 87
#1 Berger 87 2016. szeptember 21. 13:44  

8 tesztnap.... Nevetséges... Minimum kétszer ennyi kellene. Vagy ha már ilyen kevés, akkor lehessen két autóval tesztelni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Valtteri Bottas

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához

62016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni