Eltűnhetnek a biztonsági autós rajtok

írta: M4Sport
2016. július 22. 09:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Charlie Whiting hamarosan tárgyalóasztalhoz ül a csapatvezetőkkel, hogy a biztonsági autós rajt eltörléséről egyeztessen velük, hiszen érkezett egy ötlet, ami felválthatja a népszerűtlen szabályt.

Az idei szezonban kétszer indult biztonsági autó mögül a királykategória mezőnye, miután a versenybíróság alkalmatlannak minősítette a pályát az állórajtra: először Monte-Carlóban, majd a két héttel ezelőtti Brit Nagydíjon. Az ok mindkét esetben a vizes aszfalt volt – az FIA roppant komolyan veszi az esős futamok biztonságát, főleg Jules Bianchi tragikus balesete óta.

A szurkolók körében viszont nem túl népszerű a biztonsági autó mögötti gördülőrajt, ami a kritikák szerint a versenyhétvége csúcspontját teszi tönkre, hiszen az esetek többségében alig történik pozíciócsere, míg az állórajtok rendre látványos manővereket hoznak. Maguk a versenyzők sem rajonganak ezért a szabályért – hasonlók okok miatt, igaz, ők nem előzéseket akarnak látni, hanem előzni akarnak, a gördülőrajt azonban konzerválja a jobb helyről indulók előnyét.

2017-ben azonban változhat a helyzet, az FIA versenyigazgatója ugyanis – az Auto Motor und Sport információi szerint – hamarosan egy új szabály bevezetéséről tárgyal a csapatvezetőkkel (az egyeztetésre a Német Nagydíj helyszínén, Hockenheimben kerül sor, a futam előtti szerdán), hiszen van egy javaslat, ami úgy oldaná meg a problémát, hogy közben nem menne a biztonság rovására.

Ennek értelmében a „kritikus körülmények között” továbbra is a biztonsági autó vezetné fel a mezőnyt, a mögötte megtett körök pedig ugyanúgy beleszámítanának a versenytávba, mint eddig, ám miután a feltételek javultak, a versenyzők nem mögüle indulnának, hanem felsorakoznának a rajtrácsra, a körözgetés pedig egy klasszikus állóstart után folytatódna. A kerékcsere az első versenytempóban megtett kör után lenne engedélyezett.

FIA
Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

elzee
#9 elzee 2016. július 22. 17:43  

adnak a szarnak egy pofont...

zenon
#8 zenon 2016. július 22. 14:28  

Ennek mi értelme? Ha 60 körös a verseny, mennek 10 kört a SC mögött, helycsere így nincs, majd lesz egy rajt. Ez ugyanaz, mintha 15 perccel később rajtolnának és levonnának a verseny hosszából 10 kört. (Persza az autók szárítják a pályát, de ez akkor is hülyeség.)

Oliverda
#7 Oliverda 2016. július 22. 13:02  
GreenHonda:
Ezt eddig nem tudom miért nem tudták megtenni:DD ÉS igen igaza van az előtte szólóknak abban, hogy ez még nem elég. VIZES körülmények között is hadd mehessenek már, ne csak szinte intereken engedjék el őket!

Igen, ezt már évek óta így kellene csinálni...

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. július 22. 12:07  

Ezt eddig nem tudom miért nem tudták megtenni:DD ÉS igen igaza van az előtte szólóknak abban, hogy ez még nem elég. VIZES körülmények között is hadd mehessenek már, ne csak szinte intereken engedjék el őket!

Tuareg
#5 Tuareg 2016. július 22. 10:50  
Denis Hunter:
megcsak nem is esoben kellett volna rajtolni, csak eso utani vizes palyan. Milyen mar ez. Esoben akkor mar nem is lehet versenyezni, mint az Indyben? Akkor meg nem is kell esogumi, legyenek fedett kivilagitott palyak, az arab milliardosoknak nem kerulne semmibe, van sipalya is a sivatag kozepen

Hacsak nem lehetetlenek a körülmények akkor az Indyben is van esős verseny az utcai és az épített pályákon. Nyilvánvalóan oválokon nincs.

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. július 22. 10:16  

megcsak nem is esoben kellett volna rajtolni, csak eso utani vizes palyan. Milyen mar ez. Esoben akkor mar nem is lehet versenyezni, mint az Indyben? Akkor meg nem is kell esogumi, legyenek fedett kivilagitott palyak, az arab milliardosoknak nem kerulne semmibe, van sipalya is a sivatag kozepen

fist1
#3 fist1 2016. július 22. 10:03  

Ugyanúgy elveszi az esős körülmények izgalmát, csak lesz egy álló rajt is, de már jóval kevésbé extrém körülmények között. Ez így nincs rendben.

Az "extrém" körülmények = a Pirelli nem tudott megfelelő gumit legyártani. A Pirelli mégis sikert sikerre halmoz az F1-ben. Noha
-az egekig kell növelni a guminyomást, hogy ne durranjanak el 300 felett teljesen kiszámíthatatlanul,
-a rázóköveket lassan szivacsból készítik, mert mindig a rázókő a hibás
-a versenyzők tojásokon lépdelve vezetnek,
-esőgumi gyakorlatilag nincs, csak inter,
-a gumik rendkívül szűk tartományban működnek, a csapatok az évad végére sem fejtik meg a titkukat, emiatt ki tudja, mennyi fejlesztés megy félre, dobják ki a dollármilliókat az ablakon a hatékonyság jegyében.

Sok áldozatot hoz a sport a Pirelliért. Mert itt nem a Pirelli van a sportért, hanem a sport a Pirelliért. A nézők meg majd odébb állnak, ahogy én tettem múlt héten az újabb botrányos felvezetőt látva.

Utoljára módosítva: 2016. július 22. 10:07

ZAKspeed
#2 ZAKspeed 2016. július 22. 09:40  

Akkor már az is jobb lenne, ha a körülmények javulása után egy gördülőrajttal indulnának újra.

ZAKspeed
#1 ZAKspeed 2016. július 22. 09:36  

Tehát két rajtja lesz egy versenynek? Mekkora nagy ötlet... Evvel ismét nem az egyszerűség és követhetőség felé lépnek...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa