Emberi tényező – a Red Bull mérnökei felnézhettek volna a monitorok mögül…

írta: M4Sport
2016. június 09. 12:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

A mérnököknek néha ajánlott felpillantaniuk a monitorok és valószínűség-számítások mögül, s meglátni a valódi versenyt – a Ferrarinál és a McLarennél is megforduló Stefan Johansson szerint ez a Red Bull monacói bakijának legfőbb tanulsága.

Egy, a megszokottnál jó 10 másodperccel hosszabbra nyúlt kerékcsere miatt maradt le a futamgyőzelemről Daniel Ricciardo két hete Monacóban. A bajt az idézte elő, hogy a Red Bull az utolsó pillanatban döntött arról, az eredeti terveiktől eltérően nem a lágy, hanem inkább a szuperlágy gumikat teszi fel az ausztrál autójára. A hirtelen jött döntésük annak eredménye volt, hogy meglátták, a Mercedesekre váratlanul az ultralágy gumi került, és emiatt azt hitték, az ellenfél olyasmit tud, amire ők nem gondoltak.

Utóbb kiderült, a németek részben ezért is választották a legpuhább, s emiatt legkevésbé tartós abroncsokat: próbálták kicsit kizökkenteni ellenfelüket, akiknek ekkor úgy tűnt, a kezükben a győzelem. A helyzet iróniája, hogy a Mercedes valójában csak szenvedett a kivezető körön az ultralágy gumikkal, a lágy abroncsokkal is nagy tempót lehetett futni a száradó pályán, ráadásul teljesen mindegy volt, milyen gumi kerül a Red Bullra, Ricciardo egy jó csere esetén bőven az első helyre tért volna vissza, s pozícióját az előzhetetlen pályán már aligha veszélyeztette volna bármi is.

A 12-szeres dobogós helyezett Stefan Johansson szerint az eset rávilágított, vannak komoly hátrányai is annak, hogy a királykategória mára ennyire technikaközpontú és alapos lett. „Monaco már csak ilyen. Mindig azt mondtam, csak akkor lehetsz biztos a győzelmedben, amikor legalább harminc másodperccel vezetsz. Monacóban mindig őrült dolgok történnek, olyanok, amiket más pályákon nem látunk” – nyilatkozta a Ferrari és a McLaren korábbi versenyzője.

„Ami a Red Bullnál történt, az megbocsáthatatlan, de ez tipikusan a mai Forma–1. A sok szaki ott ül a számítógépe monitorja mögött, nézi a legjobb elméleti stratégiákat, de egyikük sem képes spontán döntésekre. Ha viszont kedvezőtlen körülmények uralkodnak, mint ebben az esetben láttuk, olykor a másodpercek töredéke alatt kell határoznod, és kockáztatnod kell.”

„Hamiltonnak a múlt évben hasonló élményben volt része. A Mercedes elszúrta, mert a számítógépek mögött ülő fickók még sosem versenyeztek. Nem tudják, milyen a pályán lenni. Ők csak a stratégiai lehetőségeket nézik. Monaco pedig igen egyszerű ilyen szempontból: csak a pályán elfoglalt pozíció számít, mivel gyakorlatilag még akkor is képtelenség előzni, ha öt másodperccel vagy gyorsabb körönként.”

Johansson szerint az emberi tényezőt hiba kiiktatni ebből a gépezetből. „Ross Brawn és Michael Schumacher ezért voltak mindig annyira erősek. Mindketten hamisítatlan keményvonalas versenyzők voltak. Mindketten a sportautózásból érkeztek, ahol minden egyes etapnál döntened kell a kiállások stratégiájáról. Gyakran spontánnak kell lenned, nem szabad azt nézned, mi lehet hivatalosan a legjobb megoldás, csak döntened kell arról, mit tegyél a következő három másodpercben” – magyarázta.

Kanadában is szükség lesz a rugalmasságra

Miután a Kanadai Nagydíj hétvégéjére továbbra is változékony időt jósolnak, s van esély arra, hogy Monaco után Montrealban is az eső okozzon kavarodást, a taktikai rugalmasságnak ezen a versenyen is döntő szerepe lehet. „Montreal gyors pálya, és esőben számítani lehet a biztonsági autós fázisokra is” – állapította meg a német Sky televízió szakértőjeként dolgozó Marc Surer. „A versenyzőknek föl kell készülniük erre. És fontos tényező lesz még a rövid boxutca is – ez az egész szezon legrövidebbje. Ha egy versenyző bemegy, három kanyart levág, s ezzel lerövidíti a pályát. Ez teret ad a játszadozásra.”

„Hogy mely csapatok profitálhatnak az esős versenyből, attól is függ, mennyire erős az esőzés. Ha erős, az bátor versenyzőket kíván meg, mint Lewis Hamilton, Fernando Alonso vagy Max Verstappen. Ők rossz körülmények között is tövig nyomják a gázt. Ha csak nedves a pálya, akkor viszont finomérzék szükséges, amiben Nico Rosberg és Jenson Button is nagyon jó. A félig száraz pályán pedig Nico Hülkenberg is okozhat meglepetést, aki Brazíliában ilyen körülmények között futotta a legjobb versenyét” – latolgatta az esélyeket a svájci.

És hozzátette, szerinte esős körülmények között Daniel Ricciardónak akár sorozatban harmadszor is esélye nyílhat a győzelemre. „Szerintem Ricciardónál már esedékes egy győzelem – minden időjárási körülmény között” – jelentette ki.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 02:01

Mire fel a változás? – Wolff elbeszélgetett Hamiltonnal a szuzukai balhéról

"Jól tudja, mi a feladata az autóban és azon kívül"

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”