Erősen kezdett a McLaren – de mire lesz elég a Honda-motor?

írta: M4Sport
2016. június 18. 09:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Megtévesztő a McLaren biztató bakui kezdése – véli Jenson Button. Főleg a versenyen lehet problémájuk. Fernando Alonso viszont folytatná Q3-as időmérős sorozatát.

Délelőtt mindkét autóval a legjobb tízbe kerültek, Fernando Alonso a 4. helyen zárt, délután Jenson Button kapaszkodott meg a 9. helyen – megelőzve például egy Ferrarit is. A vártnál jobban kezdett a McLaren Azerbajdzsánban, ám brit versenyzőjük szerint a látszat csalóka.

„Most, hogy már mindenki megismerte a pályát, visszakerülünk a helyünkre. Talán ez a legrosszabb pályánk a naptárban. Ha jó kört autózunk, talán még így is a Q3-ba juthatunk, ami jó lenne. A verseny viszont kissé nehéz lesz számunkra” – tekintett előre 2009 bajnoka.

Természetesen a 2 kilométeres padlógázos szakasz miatt ennyire borúlátó, mely cseppet sem fekszik a Honda-motornak. „Az utolsó szektorban kilenc tizedet kaptunk a Mercedestől az első edzésen, és hattal voltunk lemaradva a következő autótól. Sok időt veszítünk ott, és ezen dolgoznunk kell. Nehéz megmondani, mire lehetünk képesek, de nehéz lesz. Az egyenes hosszú, és az első kör nagyon nehéz lesz.”

Éric Boullier biztosra veszi, vasárnap Azerbajdzsán is kidomborítja majd fogyasztási problémáikat, mellyel már Kanadában is meggyűlt a bajuk. A McLaren a kevésbé hatékony ERS-e miatt többet „eszik” riválisainál. „Mivel az üzemanyag-áramlás mindenkinél azonos sebességű, a hatékonyság kerül előtérbe. Minél kevésbé erős a motorod, annál nagyobb a fogyasztása. Emiatt gondunk lehet ezen a hétvégén. Szeretnénk, ha miénk lenne a legjobb karosszéria és a legjobb motor, de keményen kell dolgoznunk, hogy így legyen. Még nem értük el a kívánt fogyasztási szintet.”

Fernando Alonso csapattársához képest valamelyest bizakodóbb. Sorozatban negyedik Q3-as szereplésére hajt szombaton. „Szerintem kicsivel versenyképesebbek vagyunk, mint előzetesen gondoltuk. Szerintem a Q3 elérhető lesz. Ha ott leszünk, aztán pontokat szerezhetünk, az nagyon jó hír lenne. Szerintem hasonló helyzetben vagyunk, mint az előző hétvégéken. A Q3 és a pontszerzés lehet a célunk mindkét autónkkal.”

Alonso a pályával elégedett volt, délután azonban versenygépe leállt, így időt vesztett. Gyakorlatilag úgy vitorlázott be a boxutcába. „Normál esetben megnyomtam volna az N gombot (üresbe kapcsolás – a szerk.), de a hidraulikai hiba miatt nem történt semmi. Emiatt rajta tartottam az ujjam a kapcsolón, így működésbe tudtam hozni, és el tudtam jutni a boxig. Előtte a benzinnyomással volt probléma” – magyarázta.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#2 HannaLill 2016. június 18. 11:05  

Talán ez a legrosszabb pályánk a naptárban. - az egész naptár rossz ezeknek :)

2 kilométeres padlógázos szakasz miatt ennyire borúlátó, mely cseppet sem fekszik a Honda-motornak. - Honda motornak semmi se fekszik

Minél kevésbé erős a motorod, annál nagyobb a fogyasztása. Emiatt gondunk lehet ezen a hétvégén. - egész évben gondjuk van

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. június 18. 10:56  

jo gyorsan vissza is estek a 9-11 helyre. Amugy nem az edzesen kellene villogni, hanem rendszeresen erobol pontokat szerezni. Es pontok alatt nem 1-2-t ertek. 5-10 pont/verseny ket autoval, nem csak az egyik bepotyog a lepattanora 1+2 pontert. Csinaljatok mar valamit, eleg fusztralo nekik szurkolni 2 even keresztul a semmire.

HairHungary