És hol vannak a mosolygó versenyzők?

írta: M4Sport
2016. január 26. 10:28
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fricska a riválisnak: a Michelinnél úgy látják, az ő abroncsaikat használó versenyzők jóval elégedettebbek, mint az F1-es Pirelli-gumikat koptató kollégáik…

Új, gyorsabb, az eddiginél megbízhatóbb gumikat akarnak a Forma–1-es versenyzők 2017-től – árulta el a minap az érdekvédelmi szervezetük elnöke, Alexander Wurz. Bár a múlt évi Belga Nagydíjon történt rejtélyes defektek után Bernie Ecclestone-ék megállapodtak a versenyzőkkel arról, hogy ha elégedetlenek a gumibeszállítóval, véleményüknek nem a nyilvánosság előtt adnak hangot, mindez így is elég egyértelmű képet fest arról, mit is gondolnak valójában az olaszokról.

Legalábbis a rivális Michelin szerint mindenképp. A cég ugyan az előző évben maga is pályázott az F1 hivatalos gumibeszállítói pozíciójára, végül alulmaradt a Pirellivel szemben – és emiatt érezhetően még mindig csalódottak. „Amikor a versenyzők mosolyogva szállnak ki az autóból a gumik miatt, melyek élvezetessé tették a vezetést, és melyeken megmutathatják a valódi tehetségüket, annál számunkra nem is létezik jobb reklám. Mi nem az autóra fölragasztott matrica miatt csináljuk ezt, nálunk a költségvetés ötven százalékát a technológiára tartogatjuk” – nyilatkozta Pascal Couasnon, a Michelin sportigazgatója a Motorsport-Totalnak, utalva arra, hogy az F1-ben szerinte épp ennek ellenkezője a helyzet.

A szakember szerint ezt annak a Nico Hülkenbergnek a példája is igazolja, aki amellett, hogy a Force India versenyzője, 2015-ben a Michelin-gumikkal is tapasztalatot gyűjthetett Le Mans-ban. „Hülkenberg azt kérdezte tőlünk az első teszten, hogyan bánjon a gumikkal. Én csak annyit feleltem neki: élvezd, barátom! Aztán visszajött, és igazat adott nekem” – fogalmazott Couasnon, aki szerint az F1-nek is el kellett volna mozdulnia ebbe az irányba, ám azzal, hogy nem őket választották, kihagytak egy nagy lehetőséget. „Mi tettünk egy javaslatot a 18 colos abroncsok bevezetésére – mégpedig technikai okok miatt, és a marketing miatt. Ha valaki a technológiát át akarja vinni a versenypályáról az utcára, közös alapok kellenek hozzá. Olyan oldalfalú gumi azonban, mint az F1-ben, az utcai autóknál nem létezik.”

A szakember szerint javaslatuk a gyorsulni vágyó F1 számára is jó megoldást kínált volna. „A Renault-világszériás autónkkal elvégzett tesztünk során kiderült, hogy a 13 colosról 18 colos gumikra történő átállás körönként másfél másodpercet hoz. A kívánt gyorsulásnak tehát a fele csak az új gumik révén meglett volna. De ehhez persze új technológia bevezetésére is szükség lenne.”

A francia szerint ők ráadásul a költségcsökkentésre való törekvésben is segíthettek volna. „Nálunk a költségek nem jelentenek témát. Mennyibe kerülne egy másodpercet találni? Mi másfelet hoztunk volna ennyire egyszerűen. És mély meggyőződésem, hogy a Michelinre való átállás a csapatok számára is olcsóbb lett volna, mint a Pirellinél maradni” – beszélt haza a gyártó sportvezetője.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#4 albutr 2016. január 26. 17:02  

kár volt kivonulniuk a f1-ből.

fagyi
#3 fagyi 2016. január 26. 14:58  
Tuareg:
Arra kíváncsi lennék hogy hol éri ez meg a Pirellinek. Oké hogy sokan látják a terméküket de arról 99%-ban csak rossz véleménnyel vannak az emberek, ráadásul még egy valag pénzt is fizethetnek ezért a vén trottyosnak.

A Pirelli már Kínai termék lett, ha jól tudom egyedül az F1 részleg van az olaszok kezében.

A Kínai minőséghez ideális reklám :D

Tuareg
#2 Tuareg 2016. január 26. 10:58  

Arra kíváncsi lennék hogy hol éri ez meg a Pirellinek. Oké hogy sokan látják a terméküket de arról 99%-ban csak rossz véleménnyel vannak az emberek, ráadásul még egy valag pénzt is fizethetnek ezért a vén trottyosnak.

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. január 26. 10:51  

de a Pirelli többet tesz BE zsebébe ...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ