És mi lett a Ferrari glóriatesztjével?

írta: M4Sport
2016. július 01. 18:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nagy dérrel-dúrral beharangozták, végül mégsem lett belőle semmi. Hová tűnt a Ferrari glóriája?

A rosszindulatú bírálók talán most azt mondják, így volt a legjobb. A téli tesztek során a közönség köreiben kinézete miatt nem túl sikeres glóriát bizony pénteken nem láthattuk feltűnni a Ferrarin – annak ellenére, hogy egész héten arról szóltak a hírek, a szabadedzésen kipróbálják.

Még csütörtökön is az volt a terv, hogy Sebastian Vettel a fejvédő kerettel a sisakja körül gurul pályára a gyakorlás elején, ám hogy a teszt végül elmaradt, annak prózai okai voltak. Délelőtt technikai gondok merültek fel a négyszeres világbajnok gépével, ami miatt eleve késéssel kezdték csak meg a munkát. Egyes források olajszivárgásról, mások elektronikai nehézségekről tudnak, a lényeg ugyanaz: Vettelék végül inkább a hétvége szempontjából fontosabb munkálatokkal töltötték a délelőtti 90 percet.

Akkor még nem lehetett tudni, délután pótolják-e a glóriatesztet, ám hamar kiderült, ekkor sem kerül sor rá. Mivel már az edzés elejére esőt jeleztek a meteorológiai radarok, minden csapat azonnal a pályára sietett, hogy a lehető legtöbb kört teljesíthesse még szárazon. A sietségben a Ferrari sem engedhette meg magának, hogy mással foglalatoskodjon.

Az M4 Sport helyszíni tudósítója, Szeleczky Ádám az FIA kommunikációs igazgatójánál, Matteo Boncianinál érdeklődött a téli tesztek óta némiképp áttervezett glóriáról, ám kiderült, a szövetség egyelőre nem szeretne részletekbe menő információkat adni az eszközről. Jelezték, forgatási engedélyt annak pontosabb bemutatatásához Austin előtt nemigen várhatunk.

Annyit azonban már tudhatunk, hogy a korábbinál szélesebb, a versenyző fejétől távolabb eső keret könnyebb az első változatnál, titániumból készült, csütörtökön pedig már átesett egy teszten is.

Egy Sebastian Vettel sisakjába bújt szerelőt mentettek ki a pályabírók a Ferrariból úgy, hogy azon a glória is rajta volt, ám ennek eredménye nem tűnt túl meggyőzőnek – igaz, az FIA-t ez kicsit sem aggasztja. Az Auto Motor und Sport információja szerint összesen 12 percig tartott, mire kiemelték az illetőt a kocsiból. „Ez volt az első ilyen jellegű tesztünk, szóval nem a tempó volt a lényeg. Csak szerettük volna megtudni, milyen nehézségek léphetnek fel” – nyugtatott meg mindenkit Charlie Whiting versenyigazgató.

A szerelőt összesen három különböző módon igyekeztek kiemelni a pilótafülkéből. A bukókeretnek minden esetben a helyén kellett maradnia, mivel azt csak egy csapszeg segítségével lehet eltávolítani, a baleseti beavatkozásnál pedig irreális elvárás lenne, hogy ezzel kezdjék a munkát. Az egyik esetnél az összegabalyodó biztonsági öv okozott nehézséget. „Próbáltuk kitapasztalni, melyik oldalról kell kiemelnie a segítőknek a versenyzőt, és három forgatókönyvet játszottunk le” – magyarázta az FIA embere.

Egyelőre nem tudni, a Ferrari szombat délelőtt pályára viszi-e a ma a garázsban maradt glóriát, ám miután a második edzés jelentős részét elmosta az eső, a csapatra e nélkül is sok munka vár a harmadik edzés egy órájában, így könnyen elképzelhető, hogy a tesztre ezen a hétvégén már nem kerül sor.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"