És Sainzcal mi lesz?

írta: M4Sport
2016. május 08. 15:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Amióta bekerült az F1-be, Max Verstappen árnyékával küzd – és most Carlos Sainz számára itt az újabb csapás: miközben csapattársát máris előléptették, ő továbbra sem lehet biztos abban, számára is lesz-e még út fölfelé…

Az elmúlt hét két főszereplője kétségkívül a Red Bullhoz emelt Max Verstappen, valamint a Toro Rossóhoz visszasorolt Danyiil Kvjat volt. Helycseréjük azonban nemcsak az ő, környezetük életére is komoly hatást gyakorol. A változások legfőbb mellékszereplőjét Carlos Sainznak hívják, aki eddig úgy tudta, nyílt csatát vív Verstappennel a Red Bull 2017-es üléséért… Még ki sem bontakozott igazán a küzdelmük, máris jött a pofon: a holland négy futam után az A-csapat versenyzője lett, miközben ő a Toro Rossónál rekedt. És most már abban sem lehet biztos, hogy ha idén jól teljesít, van ennél tovább: ahhoz bizonyára valami váratlannak kell történnie, hogy 2017-re megürüljön egy hely a Red Bullnál (pl. Verstappen elbukik, Daniel Ricciardo csapatot vált).

Kicsit olyan helyzetben érezheti magát, mint a bizonytalan fiú, aki barátjával együtt ugyanazt a lányt szemelte ki magának, ám amikor elhatározza, hogy most végre elhívja moziba, az már a jóképű és rámenősebb másikkal kézen fogva jelenik meg előtte…

Már 2014 óta így megy ez. Sebastian Vettel még nem is jelentette be, hogy a Ferrarihoz távozik, a Red Bull már akkor tudta, a következő évben az egyik Toro Rossót az akkor még csak 16 esztendős Max Verstappen vezeti majd. Danyiil Kvjat csapattársának szánták, ám miután az oroszt nagy hirtelenjében Vettel utódjává kellett nyilvánítaniuk, megüresedett még egy ülés. Carlos Sainz, aki egy ideig még abban sem lehetett biztos, hogy megőrizheti-e a Red Bull bizalmát, hirtelen mégis megkapta a lehetőséget. De az első választás nagyobb tapasztalata és érettebb kora ellenére sem ő volt.

Első F1-es szezonja aztán pontosan ebben a mederben csordogált tovább: Verstappen árnyékában. Hiába indította az évét egy ígéretes 9. hellyel, a figyelem hamar a sportág történetének legfiatalabb versenyzőjére (aztán pontszerzőjére), a nagykorúvá is csak a szezonhajrá előtt váló csapattársra irányult. Ilyen szembeszélben pedig nem könnyű érvényesülni.

A helyzetet ráadásul tovább nehezítette, hogy ha technikai hibák adódtak a Toro Rossónál, rendszerint őt érintették, ha látványos előzésekről volt szó, csapattársa vitte el a show-t, ha csapatutasítás jött, az esetek döntő többségében Verstappen volt a kedvezményezett, és ha mégsem, akkor is ő jött ki győztesen belőle (Szingapúr). Kettejük között ráadásul tekintélyes, 31 pontos különbség is kialakult az év végére. Ami az idei szezont illeti, Ausztráliában ő múlta felül Verstappent, ám sikerére könnyen rásüthetik, ezt csak a csapat elhibázott stratégiájának köszönhette. Az időmérőkön 1-3-as vereséggel végződött (most már írhatjuk ezt) párharcuk, míg a pontversenyben 4-13 a szempontjából.

Carlos Sainz, Max VerstappenMarko bizalmát még élvezi

Bár Red Bull mostani döntése nyilvánvalóan kellemetlenül érinti őt, Sainz számára mindenképp jó hír, hogy továbbra is őrzi a Verstappent „kedvencéül” választó Helmut Marko bizalmát. Az osztrák legalábbis jelezte, nem hagyja magát megtéveszteni az eddigi eredmények és a rivaldafény által sem. „Remek helyzetben vagyunk. Sainzot a nyilvánosság alulértékeli. Az egyetlen hiba, amit eddig elkövetett, az volt, hogy pénteken rendre erősen kezd, és utána már nem tud továbbfejlődni. Hogy miért nem olyan jók az eredményei? Egyszerűen mert balszerencsés” – magyarázta.

„Nem szeretnénk az összeesküvés-elméletekkel szembeni levelet közzétenni, de nyilván van úgy, hogy folyton peches vagy” – szúrt oda a Mercedesnek. „Mark Webbernél is láthattuk ezt: nála is folyton ismétlődtek a technikai hibák, minden ok nélkül. 2014-ben aztán Vettelnél ugyanez történt, amikor folyton gondjai voltak, miközben Ricciardónak egy sem. Ilyen a versenyzést. Sainzot jobban érintették ezek a gondok. De ha lesz egy, két vagy három olyan versenye, ahol semmi probléma nem hátráltatja, az megadja majd neki a szükséges lendületet is.”

Carlos SainzMostantól önmagára figyelhet

Ha Verstappen valamiben több Sainznál – és talán épp ezzel került közelebb Marko szívéhez –, az éppen az a rámenősség, mellyel az amúgy is nagyobb figyelmet kihasználva vereségből is győzelmeket képes csinálni. Kicsit olyan helyzet ez, mint amit évek óta Lewis Hamiltonnál és Nico Rosbergnél tapasztalunk: hiába nyert a német sorozatban hét futamot, csapattársa hangoztathatja, hogy még egyetlen nyílt sisakos csatában nem győzte le őt, jó teljesítményére pedig árnyékként vetül a vád, mázlija van.

Ezen összehasonlításnak – egyelőre – vége. De vajon hogyan tovább? Ha valaki a Red Bull versenyzője, egyfajta csapdába is kerül. Nincsenek erős szponzorai, se menedzsmentje, nem áll a saját lábán, teljesen a Red Bulltól függ. Ebből csak kiemelkedő teljesítménnyel lehet kilépni.

Sainz előtt két út áll: vagy megpróbál a Red Bullon belül bizonyítani, vagy jól teljesít a Toro Rossónál, és reménykedik benne, hogy egy rivális kiszemeli őt. Egyik sem lesz könnyű feladat. Előbbi megvalósítása során van esély arra, hogy az élet ismét Verstappen mellé sodorja. A másik esetben – és most ez az aktuális cél – a már három év rutinjával rendelkező, és a megaláztatás utáni bizonyítási vágytól fűtött Danyiil Kvjat ellen kell helytállnia, s tönkre kell tennie az oroszt, hogy érvényesülni tudjon.

Martin Brundle szerint ez utóbbi remek lehetőség számára. „Azzal, hogy visszaküldte a Toro Rossóhoz, a Red Bul adott egy esélyt Kvjatnak arra, hogy összeszedje magát. Carlos Sainz oldalán, aki bizonyára frusztrált a történtek miatt. Szerintem Sainz azóta képes tartani a lépést Verstappennel, hogy csapattársak lettek a Toro Rossónál, ezért most esélye nyílhat a kivirágzásra, hiszen eddig elég sok viszály volt közöttük. Összességében nem látom akadályát, hogy megvalósítsák ezt, és ezzel mindenki csak jól járna.”

Carlos Sainz

„Belőle is bajnok válhat”

Az új helyzet miatt Sainz szempontjából mostantól talán kevesebb lesz a feszültség a csapatnál, ami révén jobban összpontosíthat saját magára és karrierjére, nem kell mindig azzal az idegesítő ténnyel foglalkoznia, hogy a garázs másik végében ott nevetgél az a „mázlista” rivális. A nyomás viszont így sem lesz kisebb, mivel újdonsült csapattársa esete őt is arra figyelmezteti, sosem érezheti magát biztonságban, bármikor a mennyből a pokolba zuhanhat.

Bár úgy tűnhet, a spanyol zsákutcába hajthat, David Coulthard szerint még mindig ugyanolyan jó esélye van sikeres F1-es karriert építeni, mint eddigi csapattársának. „Ahogy ők ketten megérkeztek az F1-be, és amilyen teljesítményt nyújtottak eddig, abból úgy vélem, mindkettejükben nagy lehetőségek rejlenek, jó esélyük van rá, hogy a jövőben futamgyőztesekké váljanak. És attól függően, milyen döntések születnek, akár világbajnokokká is. Mindkettő egy jól képzett fiatal versenyző” – vélekedett a skót.

„A figyelem középpontjába Max került, mert ő a fiatalabb. Carlos ugyanakkor képes hasonló teljesítményre, ezért a Toro Rosso most komoly dilemma előtt áll, hiszen a múltban, ha az egyik versenyzőjük tündökölt és felemelkedett, a másiknak máshová kellett mennie. Nekem viszont semmi problémám nem lenne azzal, ha egyikük, másikuk, vagy akár mind a ketten az én csapatomban versenyeznének, mivel mindketten rendelkeznek a bajnoki vonásokkal. Mindketten összeszedettek éhesek a sikerre, és rendkívül akarnak.”

Vajon láthatjuk még a jövőben újra csapattársként összecsapni a Sainz, Verstappen duót, és válhatnak ők a következő Hamilton, Rosberg párossá?

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#3 sába 2016. május 09. 16:16  
stonefly:
Furcsállanám ha nem gyepálná el az oroszt, aki szerintem még görcsösebb lesz ráadásul egy ismeretlen közegben és autóval. Szerintem az orosznak véget ér idén a móka.

A közeg miért lenne ismeretlen? A torroban kezdett, ráadásul már le is nyilatkozták, hogy mennyire örülnek a visszatérésének.

Utoljára módosítva: 2016. május 09. 16:17

Rikii
#2 Rikii 2016. május 09. 06:33  

anno gp3ban kvyat bucira verte sainzCot :D

stonefly
#1 stonefly 2016. május 08. 18:47  

Furcsállanám ha nem gyepálná el az oroszt, aki szerintem még görcsösebb lesz ráadásul egy ismeretlen közegben és autóval.
Szerintem az orosznak véget ér idén a móka.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt