„Ez a fiatal holland egy kissé idegesítő volt ma…”

írta: M4Sport
2016. július 11. 14:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

A megpördülést ezúttal ugyan elkerülte, Nico Rosbergnek azonban Kanada után Angliában is meggyűlt a baja a kőkemény Max Verstappennel.

„Igen, ez a fiatal holland egy kissé idegesítő volt ma…” – ismerte el Nico Rosberg mosolyogva a Brit Nagydíj után, amikor a Max Verstappennel vívott csatáiról kérdezték. Kanada után csaptak össze újra, és miközben ezúttal egyikük sem hibázott nagyot, a verseny elején a holland, a hajrában pedig a német mutatott be egy látványos külső íves előzést a másikkal szemben.

Az első összecsapásra még nedves pályán került sor, köztes esőgumin. Verstappen valójában már a biztonsági autó kivonulása után azonnal támadni kezdte ellenfelét, ám megcsúszott az utolsó kanyar kijáratánál, így Rosberg némi teret nyert. A kerékcserék után aztán a száradó pályán kidomborodott a Red Bull legnagyobb erőssége, és a Maggotts-Becketts-Chapel kombinációban Verstappen egy bravúros külső íves manővert hajtott végre, kihasználva Rosberg pillanatnyi megcsúszását és lendületvesztését.

„A köztes gumin remek volt a tempónk, de az elején kicsit küszködtem a rossz látási viszonyok miatt – főleg az első szektorban. Azért nem tudtam tartani a lépést, mert azt sem tudtam, hol vagyok. Aztán amikor kitisztult, már nyomhattam. Kívülről előztem meg Nicót, az autóm nagyon jól tapadt, ilyenkor meg lehet próbálni a manővert” – mesélte látványos megmozdulásáról Verstappen.

Rosberg kiemelte, a meredekre állított, nagy leszorítóerővel köröző Red Bull a vizes pályán komoly előnyben volt velük szemben. „A rajt kissé nehézkes volt. Max elkapott, aztán pedig izgalmas csata vette kezdetét ellene. A köztes esőgumikon igazából nem is volt ez csata, mert elég gyorsan megelőzött” – nyilatkozta. Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője ennek kapcsán hozzátette: „A Red Bull nagyon erős a vízen. Ez főleg annak volt köszönhető, hogy nagyobb szárnyakkal mentek, és lemondtak a magasabb végsebességről.”

Nico Rosberg, Max VerstappenA második összecsapásra már száraz pályán, slick gumikon került sor. Rosberg a 32. kör táján érte utol a Red Bullt, és bár számos alkalommal próbálta megelőzni azt a DRS segítségével a Hangar-egyenes végén, öt kört kellett várni, mire sikerült neki. „Száraz pályán klassz volt. Kicsit játszadoztunk az ERS-sel, próbáltam használni az akkumulátort, hogy jó esélyem legyen. De valójában az mindig üres volt. Emiatt nem ment. Néha már elbizonytalanodtam, hogy egyáltalán menni fog-e” – mesélte Rosberg.

A kérdésre, segített-e neki bármit is, hogy az ellenfél hátsó lámpájának felvillanásakor látta, Verstappen mikor fogy ki a plusz energiából, elmondta: ezen a téren nem tudott taktikázni. „Próbáltam nyomást gyakorolni rá, hogy Maxnak használnia kelljen az ERS erejét, aztán reméltem, hogy hamarabb kifogy belőle, mint én. Ennyi volt. De valójában egyszerre fogytunk ki belőle, szóval ez sem segített.”

Verstappen minden tőle telhetőt megtett ellenfele feltartóztatásáért. „Nico keményen nyomta, megnehezítette az életemet, és jó kis csatákat vívtunk a Stowe-ban. Az egyenesben kicsit aztán szenvedtem, de remek manővert mutatott be kívülről, és onnantól már magamra maradtam a versenyben” – fogalmazott. A végén aztán Rosberg váltóhibájával még megcsillant előtte a remény. „Nem volt rajtam nyomás hátulról, és amikor hallottam, hogy gondja van, próbáltam közelíteni rá.”

Újabb előzésre végül már csak a zöld asztalnál került sor. A Mercedes vezetői azonban így is elismeréssel nyilatkoztak Verstappenről. „Látványos a küzdőszelleme. Jól helyezi az autóját, és ha jó autó kerül alá, láthatóan képes nagyszerű csatákat vívni” – értékelt Toto Wolff.

Niki Lauda pedig kijelentette: „Át kell gondolni, mi történik a csapatnál. Ricciardo a tapasztalt első számú versenyző, a jobb versenyző. Erre most jön ez a fiatal kölyök, és egyre-másra veszi el tőle a pontokat, és áll fel a dobogóra. Meg kell mondjam, ő egy évszázados tehetség. Hihetetlen, ahogyan vezet!”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary