„Ez a kölyök briliáns!”

írta: M4Sport
2016. szeptember 09. 12:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Még csak két hétvégét teljesített a csúcskategóriában, máris az új F1-es generáció meghatározó tagjaként tartják számon. Akikkel eddig dolgozott, azokat kivétel nélkül elkápráztatta. Ő azonban álmodozás helyett csak a következő lépésre figyel. Mert tudja, csakis így léphet egy nap példaképei, Ayrton Senna és Michael Schumacher nyomdokaiba…

Éppen azon fáradozott, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse a Renault autójában péntekenként, s minél jobb kapcsolatot építsen ki a gyári csapattal, hátha így lesz némi esélye arra, hogy 2017-ben bemutatkozzon a Forma–1-ben. Erre már most Forma–1-es versenyzőnek vallhatja magát. A nyári szünetben jött a bejelentés: a pénzéből kifogyó Rio Haryanto helyét a franciák tehetsége, Esteban Ocon veszi át – ő pedig köszönte, élt is a lehetőséggel.

Ezzel valóban elindult egy új F1-es pályafutás, melynél valójában csak az időpont volt a kérdés. Merthogy amikor 2014 októberében először tesztelt Forma–1-es autót, a Lotus rutinos mérnöke, Alan Permane már akkor előrebocsátotta: ez a francia fiú „különleges.”

„Az F1-es lehetőség korábban jött, mint vártam” – ismerte el Ocon a Forma–1 hivatalos honlapjának adott interjúban. „A cél – vagy inkább nevezzük reménynek – az volt, hogy 2017-ben a Renault-nál versenyezhetek. Nem tudom, hogy alakulhatott volna, de ez a menedzsmentem dolga, én most csak a versenyzésre figyelek. Most már profitálhatok abból, hogy jövőre nem egy sima újonc leszek, hiszen már teljesítek addigra kilenc versenyt – és ez nagy kincs.”

De nem csak a kilenc hétvége tapasztalata, sokak szerint maga Ocon is nagy kincs. Fréderic Vasseur, a Renault csapatvezetője, valamint Bob Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke a közelmúltban egyaránt azt nyilatkozták, tapasztalatuk alapján (merthogy mindkettejük autóját vezethette) Ocon egyike azon öt versenyzőnek, akik a jövőben az F1 meghatározó figurái lesznek. Például Max Verstappennel és Stoffel Vandoorne-nal együtt.

Esteban OconA Manor versenyigazgatójának, Dave Ryannek mindössze két közös versenyhétvége elég volt ahhoz, hogy hasonlóan vélekedjen az alsóbb kategóriákban Max Verstappent is legyőző 19 éves reménységről. Pedig látványos villanást még nem láthattunk tőle. „Monzában cserben hagytuk Estebant, de ez a kölyök briliáns! Ez a kölyök egyértelműen nagyon-nagyon jó – már most nagyon-nagyon jó. Amíg nem tudjuk alátenni az autót, amellyel bizonyíthatja, mire képes, várnunk kell, de amióta velünk van egyetlen hibát sem vétett” – méltatta tehetségüket, aki belgiumi debütálásakor 16.-ként ért célba, Monzában viszont elektronikai hiba miatt kiesett.

Ocon a maga szerénységével fogadja a dicsérő szavakat, egyúttal azonban jelezte azt is, hiába a szintén sokra hivatott csapattársa, Pascal Wehrlein, és hiába tartják őt a mezőny egyik legígéretesebb fiataljának, annál nagyobb elvárásai senkinek sem lehetnek vele szemben, mint önmagának! „Igen, sokat várnak tőlem, de a legnagyobb nyomást én helyezem saját magamra. Jól akarok teljesíteni, elégedetté akarom tenni a csapatot.”

Annak kapcsán, érez-e extra terhet amiatt, hogy a Mercedes másik utánpótlásneveltjével, Wehrleinnel kell megméretnie magát, szintén higgadtságot sugárzott. „Nem igazán aggódom. Most azért vagyok itt, hogy tanuljak. A Mercedesnek és a Renault-nak az volt a közös érdeke, hogy a Manornál helyezzenek el, hogy felkészüljek a jövőre, hogy képezzenek. Ez lebeg a szemem előtt most, hogy itt vagyok. Nyilván versengünk Pascallal, de épp ezért a Forma–1 ez, nem pedig óvoda! Nincs rajtam plusz teher emiatt.”

Ocon 2017 témájában is magabiztos: a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy a Renault egyik versenyzője lesz. „Biztos vagyok benne, hogy ha jól teljesítek, akkor hosszú távú jövőm van a Forma–1-ben. De előbb teljesítenem kell. Az F1-es csapatok az alsóbb kategóriák győzteseit nagyon alaposan megfigyelik az évek során. Gyanítom, hogy tudják, mire fizetnek be. Természetesen azt sosem lehet előre megmondani, egy versenyző hogyan fejlődik az F1-ben, de összességében nem láthattunk túl sok kellemetlen meglepetést. Elég csak megnézni: Hamilton, Rosberg, Vettel és Ricciardo – a lista még folytatható.”

Esteban OconOcon célja rövidtávon, hogy minél többet tanuljon a Manornál, titkon pedig abban reménykedik, Wehrleinhez hasonlóan ő is magára irányíthatja a figyelmet egy meglepő pontszerzéssel. „Elég mértéktelen vagyok a kívánságaimmal” – mondta nevetve.

Persze ha valakinek Ayrton Senna és Michael Schumacher a példaképe, nem is adhatja alább a maximumnál. „Mindent megteszek azért, hogy egy nap majd a nyomukba léphessek” – jelezte.

A következő lépést egy francia csapat jelentheti számára, egy olyan csapat, melynek elődeinél mindkét példaképe versenyzett ifjú tehetségként. Egy gyári csapatnál, mellyel ráadásul közös a himnuszuk is. Álomszerű kombináció lehetne. Ocont azonban semmiféle álom nem tudja elszédíteni jelenleg: „A Renault a múltban már volt világbajnok, és én pedig a kezdetek óta együtt dolgozom velük. Szóval igen, egy álmom válna valóra ezzel. De előtte jó munkát kell végeznem a mostani szezonban.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe