„Ez a legnagyobb kihívást jelentő pálya” – Baku kemény dió az F1 számára

írta: M4Sport
2016. június 16. 12:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 mezőnye csütörtök délelőtt megkezdte az ismerkedést a bakui versenypályával. Bár szögletes kanyarjai első ránézésre nem ígérnek sok jót, különleges helyszínnel, nehéz vonalvezetéssel lesz dolguk.

Az F1 történetében az azerbajdzsáni lesz az első verseny, melyet egy tengerszint alatt (28 méterrel) fekvő pályán rendeznek meg. Itt található a versenynaptár legkeskenyebb része, a 7-es kanyartól kezdődő óvárosi szakaszon egy ponton 7,5 méter széles csupán az út. Még pályabírói posztot sem tudtak telepíteni oda – ha két autó összeakad ott, az bizony fennakadást fog okozni. De közben itt található a szezon egyik leghosszabb, csaknem 2 kilométeres padlógázos szakasza is, melyen akár a 340-360 km/órás tempót is elérhetik az autók.

Van, aki a gyors Monacónak, más az utcai Monzának nevezi. Mindezek után kétség sem fér hozzá, Baku különleges helyszíne a Forma–1-es bajnokságnak.

A csapatoknak és versenyzőknek sem lesz egyszerű dolga rajta. „Ez a legnagyobb kihívást jelentő pálya – nagyon kevés lehetőséget enged a hibára” – állapította meg a Force India versenyzője, Sergio Pérez, aki már szerdán körbejárta a ringet. „Ha hibázol, több másodpercet is veszíthetsz – persze csak ha nem ütközöl a falnak. Ez olyan, mint Monaco, csak gyorsabb. Körbefutottam a pályát, és nagy kihívásnak ígérkezik.”

Korábban más versenyzők megemlítették a híres Forma–3-as versenynek otthont adó Makaót az új bakui helyszín kapcsán – Péreznek is az ázsiai pálya ugrott be elsőként róla. „Soha nem versenyeztem Makaóban, de remélem, hogy holnap élvezni fogom az itteni körözést. Ez azon pályák egyike lehet, amely kiemelkedik a versenynaptárból. Rendkívül szokatlan. A kanyarok, a veszély, hogy a falnak mehetsz – ez tetszik! Nagy kihívás a versenyző számára, sok nehéz része van. Mindannyian élvezni fogjuk, a többségünk biztosan.”

Valencia vagy épp Monaco példáján okulva a pályát szándékosan úgy építették meg, hogy legyenek rajta igen széles szakaszok, továbbá a hosszú egyenes is azt a célt szolgálja, hogy lehessen előzni rajta. Pérez ennek kapcsán azonban kicsit szkeptikus. „Nehéz lesz. Annak ellenére is, hogy itt van a naptár egyik leghosszabb egyenese, szerintem nehéz lesz előzni. De Hermann Tilke munkájával meg vagyok elégedve, ahogy Charlie Whitingéval is, mivel egy versenyzőknek kedvező pályát építettek. Ha hibázol, itt még fű sem lesz… Nincs hely a hibázásra, és ezt szeretem. Az F1-nek ilyennek kell lennie!”

A beállítások dilemmája

De Baku nemcsak a vezetői hibát, a rosszul megválasztott beállítást is meg fogja büntetni. A hosszú egyenes és a szűk óvárosi rész ellentéte a mérnökök számára is komoly fejtörést okoz. „Baku olyan kihívások elé állít, amilyeneket a Forma–1 még nem látott” – jelentette ki Fernando Alonso.

Rob Smedley, a Williams teljesítményért felelős mérnöke ki is fejtette, mit jelent ez. „A mérnökök számára komoly kihívás lesz ez a pálya, mert egyszerre van szükség rajta nagy végsebességre az egyenesekben, miközben egyes helyeken már-már Monacót idézi. Aztán lendületessé válik, gyors jobbosok és közepes tempójú balosok követik egymást. Talán Spához hasonlítanám. Egyes csapatok más-más utat választanak majd az időmérőn és a versenyen is.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke kiemelte: „Az egyenes kétszer olyan hosszú, mint Montreal leghosszabb egyenese, ami rendkívüli. Izgalmas lesz látni, milyen beállítást találunk ezek után. Az egyenes hossza bizonyára egyeseket arra sarkall majd, hogy csökkentsék leszorítóerőt.”

Sebastian Vettel versenymérnöke, Riccardo Adami is így látja. „Egy speciális szimulációs edzést tartottunk, hogy megértsük a pálya karakterét, és ez igazán nagy kihívás volt. Nagyon nehéz kanyarok követik egymást, és van egy hosszú egyenes is. Aztán végigmész a városon, majd eljutsz a nyolcas kanyarhoz, amely egészen sajátságos része a pályának, mivel extrém módon leszűkül az út. Nehéz lesz kitalálni, milyen beállítást válasszunk, mert meg kell találnunk az egyensúly a hosszú egyenes és a lassú kanyarok, valamint a féktávok között. Papíron a hosszú egyenes miatt inkább kevés leszorítóerővel fogunk menni. Az optimális köridő eléréséhez muszáj visszavenni a leszorítóerőből, hogy növeld a végsebességet.”

Sebastian Vettel csütörtök délelőtt járta körbe a pályán, előtte csak a szimulátorban ismerkedett vele. „Nagy rajongója vagyok az utcai pályáknak. Normál esetben ezek nehezek, egyenetlenek, kemények és nagyon szűkek. Remélhetőleg Baku is megfelel majd az elvárásoknak, és egy újabb klasszikus utcai pályává válik” – tekintett előre.

Csapattársa, Kimi Räikkönen sem készül könnyű hétvégére. „Nem igazán tudom, mire számítsak. A pályát csak a szimulátorból ismerem, és az biztos, hogy elég nehéz lesz.”

Nico Hülkenbergnek eközben a szimulátoros felkészülésre sem nyílt módja. „Ez egy gyors pálya, főleg azt nézve, hogy utcai pálya. Itt egy óriási egyenes, amit padlógázos balkanyarok törnek csak meg, és vannak kanyargós részek is, melyek kompromisszumra kényszerítenek a beállítás terén. A szimulátorban sajnos nem volt módon kipróbálni a pályát, de láttam a videót róla. Úgyis az a lényeg, amikor ott vagy, kipróbálod, felmérheted az első körökben.”

A Red Bull csapata eközben egy számítógépes játék fedélzeti kameráján keresztül mutatta be az új helyszínt közösségi oldalán:


Hungarotickets nyereményjáték

Magyar Nagydíj nyereményjáték

2x2 belépő várja gazdáját a Forma-1-es Magyar Nagydíjra! :) A nyereményjátékban való részvételhez nem kell mást tenned, mint A HUNGAROTICKETS FACEBOOK BEJEGYZÉSÉBEN tagelni (megjelölni) magad és azt a családtagodat, barátodat, akivel el szeretnél venni a Magyar Nagydíjra. ITT a lehetőség, tessék tagelni, és nyerni! Sorsolás a Hungarotickets Facebook oldalán, jövő hét hétfőn!

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#1 sába 2016. június 16. 12:44  

Na, az rb videoján sokkal élvezetesebb ez a bemutató, mint amikor a srác a gp3-s autóval végig cammogott a pályán. Érdeklődéssel várom ki mire jut a beállítások terén. A hosszú egyenest nem hiszem, hogy bárki is ki merné használni fullon, mert akkor a kanyargósabb részen annyi neki. Kíváncsi leszek hány gép fog törni.

Utoljára módosítva: 2016. június 16. 12:46PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Austin

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

52016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

12016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”