Ez a szezon „elfogadhatatlan”, de már látszik a fény az alagút végén

írta: M4Sport
2016. szeptember 13. 16:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Tudták, hogy nehéz időszak vár rájuk, és lényegében el is engedték a 2016-os évet, a Renault idei teljesítménye azonban így is „elfogadhatatlan”, ám a gyár dolgozói már látják a fényt az alagút végén – jelentette ki a sportrészleget vezető Cyril Abiteboul.

Egy több sebből vérző csapatot vettek át tavaly decemberben, ráadásul a jelenlegi éra utolsó évére, a komoly szabályváltozásokat hozó 2017-es év előtt, nem volt tehát túl sok értelme az egyébként is „elmaradott” autó továbbfejlesztésének. A Renault azonban már a belépéskor kijelentette, hosszú távra tervez, az ideire pedig afféle átmeneti évként tekint.

Bár a lehetőségekhez mérten igyekeztek jobbá tenni autójukat, erőforrásukkal pedig sikerült komolyabb előrelépést elérniük, „jóslatuk” beigazolódott: a csapat a mezőny utolsó harmadába csúszott, és 14 futam alatt csak egyszer szerzett pontot. Tudva, hogy gyári csapatként komolyabb anyagi háttérrel rendelkeznek, és látva elszántságukat, valószínű, hogy a 2017-es év már eredményesebb lesz számukra, az ideig azonban így is „keservesnek” érzik.

„Tudtuk, hogy nehéz lesz, főleg rövidebb távon” – kezdte Abiteboul az Olasz Nagydíj után, amin szintén meglehetősen sikertelen volt a csapat számára. „Nem ért meglepetésként ez az egész. Tisztában voltunk azzal, hogy egy 18 hónapos autót veszünk át, amit még mások üzemeltettek, és az is egyértelmű volt, hogy értelmetlen volt túl sokat költeni rá. De őszintén, ez nem teszi könnyebbé ezt az egészet. Arra figyelünk, ami a gyárban történik, új embereket hozunk, beruházásokat indítunk, de ez egy verseny, és egy részünk akaratlanul is erre figyel” – magyarázta.

A csapat helyzete azért is nehéz, mert anyacégét képviseli a Forma–1-ben, a kiábrándító eredmények pedig nem fogják öregbíteni annak hírnevét. „Ez nem jó. A helyzet nem túl kényelmes, sőt azt is mondhatnám, elfogadhatatlan” – ismeri el Abiteboul, majd gyorsan hozzáteszi: „De van egy nagyobb projekt, és most erre kell összpontosítanunk. Nehéz időszak ez, de nem változtathatunk a fókuszon, az pedig a következő szezonon van. Persze mindenképpen figyelni fogjuk, mi történik a versenyen, és nem mondhatjuk, hogy rendben van (a jelenlegi teljesítmény), de a jövő számít! Most meg kell értenünk, mik a gyengeségeink. Például, nem vagyunk túl jók a gumikezelésben. Ez is olyasmi, amin javítanunk kell, viszont ehhez is időre van szükségünk” – ecsetelte.

Kevin Magnussen

A franciák számára most motorpartnerük, a Red Bull szolgál talán legjobb viszonyítási pontként, hiszen a csapat erős teljesítménye megmutatja, valóban sikerült javítaniuk a hajtóegységeken, másrészt pedig azt is jelzi, mennyit kell még fejlődniük, ha ők is ugyanolyan sikereseken akarnak velük teljesíteni. „A Red Bull sem egy nap alatt épült fel. Emlékszem, nyolc-kilenc éve ők is átestek egy szerkezeti átalakításon. Az első autójuk még borzalmas volt. Nem volt fájdalommentes az átmenet a Jaguar-korszak után. Szinte a kezdetek óta velük vagyunk, és tudom, min kellett átmenniük, hogy oda kerüljenek, ahol most vannak. Nyilvánvaló, hogy az összehasonlítás valamint a mérce egyúttal fájdalmas és hasznos is. De vannak távlati terveink” – jelezte a francia szakember.

A nehézségek ellenére Abiteboul már látja a fényt az alagút végén, és úgy érzi, a munka lassan gyümölcsözni kezd, a dolgozók pedig egyre lelkesebbek és magabiztosabbak lesznek. „A nyári szünet után érezni lehetett a pezsgést a gyárban. Új arcok érkeztek és mindenki higgadt volt. Az előző év nehéz volt Enstone számára, az azelőtti Viry-nek, a tél pedig mindkét félnek. Stresszes volt a hangulat a jövő körüli bizonytalanság miatt, aztán az utolsó pillanatban kellett Renault-motort építeni egy autóba, amit egy Mercedeshez terveztek. Szükség volt a pihenőre, de utána minden felpezsdült.”

„A Renault korai befektetései kezdenek valósággá válni, miután a személyzet dokumentumokon és prezentációkon találkozott velük. Most már mindenki látja, mennyire elkötelezett a Renault. Felújítjuk és bővítjük a főhadiszállást, valamint új gépeket hozunk. Az embereknek persze szükségük van a jó eredményekre, és ebből a tekintetből az idei év valóban nehéz” – fogalmaz, majd elismeri, a gyenge eredmények a nevesebb, sikeresebb szakembereket is „elriaszthatják” a csapattól, noha jelenleg a gárda bővítése az egyik legfontosabb cél számukra.

„Legyünk őszinték, jelenleg ez az egyik legnagyobb nehézség, amivel a csapatnak szembe kell néznie. Viszont az embereknek elég visszatekinteniük kicsit, és megnézni, mit ért el a Renault az F1 történelme során, például Enstone-ban. Szintén felfigyelhetnek a Renault-motor fejlődésére, ami a gyár eltökéltségét jelzi. Szóval szerintem mindenki, így tehát a technikai szakemberek és a mérnökök is látják ezt, amikor beszélünk velük, és látják, hogy nagyon komolyan a terveink, ahogyan azt is, hogy képesek vagyunk eredményeket szállítani” – zárta gondolatát.

Cyril Abiteboul

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. szeptember 14. 20:29  
Agressor:
Nálam nem jobban!!!! Ilyenkor úgy haragszom rájuk!! Nem kellett volna 2010-ben kivonulni. Enstone 2012-ben és 2013-ban a vb-címért csatázhatott volna gyári támogatással... Bár utólag felesleges okoskodni!

Abba meg bele sem gondolok, ha egy Alonso vagy Hamilton ült volna a volánnál

Agressor
#2 Agressor 2016. szeptember 14. 14:48  

Nálam nem jobban!!!!

Ilyenkor úgy haragszom rájuk!! Nem kellett volna 2010-ben kivonulni. Enstone 2012-ben és 2013-ban a vb-címért csatázhatott volna gyári támogatással... Bár utólag felesleges okoskodni!

renault4
#1 renault4 2016. szeptember 14. 00:58  

Már várom a 2005-ös szintű visszatérést a gyári Renault-tól.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája