Ez az újítás is megosztja a pilótákat

írta: M4Sport
2016. július 22. 10:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyelőre megosztja a versenyzőket az FIA új megoldása, amivel a pályaszélesítéseket figyeli és szeretné meggátolni: vannak, akik kifejezetten jó ötletnek tartják az elektronikus érzékelők telepítését, míg mások kételkednek a rendszerben.

Az elmúlt időkben a rádiós szigor mellett a pályaszélesítés jelentette a hétvégék egyik állandó vitatémáját. Az FIA a Magyar Nagydíj előtt jelezte, ismét új módszerrel próbálja elejét venni a szabályok megszegésének: a Hungaroringen egy elektronikus jelzőrendszer segítségével figyeli, elhagyják-e a pilóták a versenypályát a négyes és tizenegyes kanyarokban.

A rendszer egyébként a Magyar Nagydíjon debütál, az FIA pedig külön figyelmet fordít annak értékelésére, majd a hétvége után dönt annak jövőjéről. Ha az illetékesek elégedettek vele, akkor a folytatásban több helyszínen is alkalmazni fogják.

Ez az újítás egyelőre megosztja a pilótákat; Sebastian Vettel például komoly kritikát fogalmazott meg a változtatással kapcsolatban. „Az FIA-t kell hibáztatni, hiszen ők építik a pályákat, amelyeken gyorsabb, ha elhagyod a kijelölt vonalat, mint ha rajta maradsz. Megnéztem ma délelőtt ezeket a pontokat, és eléggé csalódott voltam. Ennek így nem sok értelme van, nem igaz?” – reagált a csütörtöki sajtónapon a négyszeres világbajnok.

A Toro Rosso orosz pilótája, Danyiil Kvjat osztja a rivális véleményét. „Rakjanak oda egy normális kerékvetőt, és nem lesz szükség ezekre az elektronikus rendszerekre. Úgy tűnik, azok az emberek, akik ezeket a döntéseket hozzák, nem tudják, mit kellene tenniük. Most itt vannak ezek a szenzorok. Lehet, nagyon jól működnek majd, de az is, hogy mindent elcsesznek. Én személy szerint sokkal jobban hiszek a saját szemeimnek, mint a szenzoroknak” – magyarázta.

A Renault újonca, Jolyon Palmer azt mondta „a semminél ezek a szenzorok is jobbak”, ő azonban inkább sóderágyat tenni a kanyarok mellé. „Inkább pártolnám, ha valami fizikailag is elrettentene bennünket, és ez a pilóták számára is komolyabb kihívás lenne” – nyilatkozta.

Honfitársa, Jenson Button egyike volt azoknak a pilótáknak, akik támogatták az új rendszert, elmondása szerint ugyanis valahogy megoldást kell találni a pályalevágás problémájára. „Ez jó, nekem tetszik” – jelezte 2009 bajnoka. „A rázókövek eléggé egyformák napjainkban, szinte minden pályán ugyanolyanok, és elég könnyű áthajtani rajtuk. Kell valami, ami véget vet ennek” – tette hozzá.

Lewis Hamilton – aki a Brit Nagydíj időmérőjének utolsó szakaszában pont a pályaszélesítés miatt veszítette el egyik gyorskörét – szintén támogatta a módosítást. „Könnyebben rendet tudnak tenni, hiszen jelenleg van pár kanyar, amiben szélesen fordulhatunk. Silverstone-ban a hetes kanyarban szélesíthetünk, azzal nincs gond, és ez előny, míg a kilencesben nem szabad, pedig ott nem is szerzel előnyt, ha szélesítesz. Ez mindenképpen előrelépés” – utalt a szenzoros rendszerre.

A két brit bajnok mellett Fernando Alonso is elégedetten összegzett. „Ez jó. Nem függünk a bíráktól és a televíziós közvetítéstől. Attól, hogy közvetítették-e az esetet vagy sem. Ez a technológia létezik, szóval jó, hogy használhatjuk. A Forma–1-ben mindenből a legjobbat kell használni” – mondta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége