„Ez így olyan, mintha nem is versenyezhetnénk”

írta: M4Sport
2016. május 02. 15:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Carlos Sainz az Orosz Nagydíj során 10 másodperces időbüntetést – ezt a befutót követően versenyidejéhez adták hozzá – később pedig 2 büntetőpontot kapott Jolyon Palmer leszorításáért. A spanyol kiakadt a szankciók miatt – egyszerűen nem érti a versenybírák döntését…

Bár a rajt után okozott baleset miatt Danyiil Kvjat került a figyelem és a kritikák középpontjába, Oroszországban két másik versenyző is büntetőpontokkal „gazdagodott”. Esteban Gutiérrez baleset okozása miatt kapott hármat, Sainz pedig kettőt, mert a futam során leszorította a Renault brit újoncát a hármas kanyarban. Ezért a manőverért ráadásul még egy 10 másodperces időbüntetést is kapott, ami a futam végén a versenyidejéhez adódott hozzá.

Bár pozíciót igen, pontot nem veszített a szankció miatt, Jenson Button ugyanis a viadal végén átvette tőle a 10. helyet, Sainz azonban így is kiakadt a büntetés miatt, és értetlenül állt a bírák döntése előtt, akiket a hétvégén egyébként Lewis Hamilton is túlságosan kemények nevezett. „Először is, ha előzni akarsz a hármas kanyarban, akkor a kettes után a belső íven kell lenned” – kezdte a magyarázkodást a fiatal spanyol. „Palmer úgy döntött, a külsőn marad, amire én nem számítottam. Láttam a tükörben, hogy elveszíti az irányítást a kettes piszkosabb részén; és koccantunk” – folytatta.

„Nemrég visszanéztem a videót erről az incidensről, és ezen látszik, hogy előbb elveszíti az irányítást az autója felett, majd csak ezután érünk össze. Ezt követően szélesítette ki a pályát. Szerintem a versenybírák mindezt úgy értelmezték, hogy én szorítottam le őt a pályáról. De egyébként is, ezért 10 másodperces büntetést kapni olyan érzés, mintha többé nem engednék, hogy versenyezzünk egymással” – szúrt oda gúnyosan a versenybíráknak.

Sainz futama egyébként is balszerencsésen alakult, hiszen ő is a raj utáni kavarodás egyik áldozatává vált, a Kvjat autójáról leszakadó szárnydarab ugyanis oldaldobozára és hűtőjére tapadt rá. „A biztonsági autós fázis alatt emiatt kapcsolt biztonsági üzemmódba a motorom, amiből el is szállt az erő. Ezerszer megnyomtam a különböző gombokat, hogy életre keltsem, de sajnos veszítettem 70 lóerőt. Ez első etapban a leszorítóerőből is veszítettem. Két másodperccel lassabbak voltunk, szóval hamarabb kiálltam, hogy leszedjék a törmeléket. A 12. körben álltam ki, szóval 40 kört kellett teljesíteni a lággyal, és ez az egész futamra rányomta a bélyegét.”

De nemcsak az orosz hétvége (melyen a csapattárs, Max Verstappen értékes pontokat veszített műszaki hibája miatt), eddig az év sem úgy alakult, ahogyan a Toro Rosso tervezte: az indulás előtt a Williamsre és a Red Bullra is veszélyesnek tartották őket, erre négy futam után az újonc Haas-istállótól is elmaradnak. „Nem tagadhatjuk” – mondta Sainz, amikor a vártnál gyengébb kezdésről kérdezték. „Nagyon csalódottak vagyunk amiatt, ahogyan az első négy futamon alakultak a dolgaink. Viszont, a szezon nagyon hosszú, sok van még hátra. Remélem, a többiek nem tesznek hatalmas előrelépést az erőforrásaikkal Barcelonában, és továbbra is harcolhatunk velük” – folytatta.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#3 Masters_Of_Hardcore 2016. május 03. 23:15  

" 2. erő a tororosszó!!! hujujujujjjujujujjjj " LOL

Konszpiresiszeoriz
#2 Konszpiresiszeoriz 2016. május 02. 17:57  

Tudatosan kivezette lehetett látni a hátsó kameraállásból!
Ezért kapott büntetést jogosan!

vandr
#1 vandr 2016. május 02. 16:14  

Nem lesz sokáig elég az a tavalyi ferka motor.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”