Ez is csak a Mercedesnek és a Ferrarinak kedvez?

írta: M4Sport
2016. február 08. 14:14
FOTÓ: ©Daimler Media
Mercedes V6
© Daimler Media

Nem tartja nagy ötletnek Adrian Newey a módosítópont-rendszer eltörlését. Költekezési háborútól tart, miközben a valós problémát szerinte továbbra sem oldották meg.

Cyril Abiteboul rántotta le a leplet a készülő változtatásról. A múlt héten a Renault bemutatóján árulta el, a gyártók már megállapodtak abban, hogy 2017-ben eltörlik a motorfejlesztést jelentős mértékben korlátozó rendszert, melynek értelmében a résztvevőknek csak bizonyos mértékben szabadott változtatniuk erőforrásuk kialakításán.

Az eredeti szabályok értelmében fokozatosan csökkentették volna a gyártók mozgásterét a motorfejlesztés terén. A legutóbbi változat szerint a 2016-os 32 módosító pont felhasználása után 2017-ben már csak 25, 2018-ban 20, 2019-ben pedig 15 egység állt volna rendelkezésükre, azaz egyre kevesebb részegységen változtathattak volna. Ezzel a V8-as érához hasonlóan fokozatosan befagyasztották volna az erőforrások fejlesztését, így csökkentve azok költségeit.

A gyártók – és a szurkolók – azonban hamar rájöttek arra, hogy e koncepció nemcsak a költekezést fékezi, hosszabb távon elmélyíti az egyes motorok közötti különbségeket is, hiszen a Renault és a Honda számára megnehezítette a gyors fölzárkózást. Miután a gyártók ígéretet tettek arra, hogy 2017-től jelentős mértékben csökkentik erőforrásaik árait, e rendszer fölszámolása mellett is döntöttek (egyesek szerint éppen a költségcsökkentésért cserébe követelték a zsetonrendszer törlését az FIA-tól).

A Red Bull szakembere, Adrian Newey azonban úgy látja, ez kizárólag a gyári csapatoknak kedvez, akik mostantól felhatalmazással költhetnek óriási pénzeket, miközben tovább erősíthetik domináns szerepüket. „Többet fogunk költeni, ilyen egyszerű” – nyilatkozta a Reutersnek, miután a korlátozás feloldásának hatásairól kérdezték. „Ha visszanézzük a technikai munkacsoport 2012-es és 2013-as jegyzőkönyveit, kiderül, hogy ugyan elfogadták a motorok befagyasztását, de azok a csapatok, akik emögött álltak, valójában tovább fejlesztettek volna. Erre nem került sor. Most őrült költekezés jön. A gyártók már most is óriási pénzeket költenek el, és mivel a Renault-hoz hasonló cégek nem készültek fel ekkora pénzek elköltésére, a különbségek nem csökkenni, nőni fognak.”

Adrian NeweyNewey kiemelte, a gyári csapatok azért cserébe, hogy belementek a jelenleg 20-25 millió euróba kerülő motorok árának 12 millióra történő visszaszorításába, biztosítani kívánták helyüket és hatalmukat a fő döntéshozói szinteken – ezáltal pedig előnyüket is a partnercsapataikkal szemben. „Számomra furcsa, hogy a jelenlegi szabályok előírják, a gyártóknak ugyanolyan hardverrel kell támogatni a partnereiket, de nem kötelezi őket semmi arra, hogy a szoftverek is ugyanolyanok legyenek, ezáltal pedig a teljesítmény is. Senki sem panaszkodik emiatt, mert a partnercsapatoknak tilos panaszkodniuk, a szerződésük ezt nem teszi lehetővé” – mutatott rá Newey.

A Red Bull helyzete kapcsán ugyanakkor leszögezte, a Renault eddig másképpen járt el, ám ha így is marad, ez még távolról sem garancia versenyképessé válásukra. Főleg úgy, hogy meglátása szerint a franciák nem fognak belemenni a Mercedes és a Ferrari pénzszórásába. „Mindig ugyanazokat a motorokat és szoftvereket adták a partnereiknek, mint a gyári csapatoknak. Természetesen az is egy lehetőség, hogy a Red Bull a Renault-val folytatja. A problémát az jelenti, hogy ha a Renault nem lesz képes tartani a lépést a költekezési és fejlesztési versenyben a többiekkel, akkor sem mi, sem ők nem válunk igazán versenyképessé.”

Newey végül hozzátette, az is nehezíti a Renault fölzárkózását, hogy motorfronton nehezebb megtalálni az előrelépéshez vezető trükköket. „Nem fényképezheted le a motorokat, sem azt, mi zajlik bennük. Emiatt ha előnybe kerülsz, hosszabb távon megtarthatod azt. A Ferrari múlt évben átszerződtetett pár Mercedes-mérnököt, akik a tudást is vitték magukkal – ennek köszönhető a Ferrari-erőforrás ugrásszerű fejlődése. Ez a technológia még mindig gyerekcipőben jár. Már láthattuk, milyen nagy előrelépéseket lehet tenni, szóval nem indulhatunk ki abból, hogy valaki egyszer csak eléri a plafont” – fogalmazott.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

_JuSuF_
#4 _JuSuF_ 2016. február 09. 11:19  

Hülyeség. A nagy gyártóknak teljesen mindegy mennyit költenek, és a tokenes rendszer szerintem semmivel sem olcsóbb. Mindeközben a partner csapatok meg jobb motorokat fognak kapni kb fele annyi pénzből. Hol itt a hiba? Egy gyengébb motort használó privát csapat így bizakodóbb lehet, hogy a szabad fejlesztés miatt a gyártó könnyebben hozza be a lemaradását. A költségeket nem ő állja és még kevesebbet is fizet.

albutr
#3 albutr 2016. február 08. 20:41  

jó lenne ha a Honda észbe kapna.

Thibczy
#2 Thibczy 2016. február 08. 20:27  
f1 the best:
Jelenleg túl nagyok a különbségek a kocsik között és ez elsősorban a PUknak köszönhető. A tokenes rendszer túl korán lett bevezetve és segíti a legjobb csapat jelenleg a Merci dominanciáját. Ha eltörlik meg lesz az esély, hogy a különbségek csökkenjenek (de akár nőhetnek is), aminek azonban ára van de ez az F1. Amíg a különbségek ilyen nagyok és rengeteg a lehetőség a fejlődésre addig értelmetlen korlátozni a fejlesztéseket. A kis csapatoknak korábban se volt sok esélyük, most se lesz de legalább a nagyok csatáznának már végre rendesen. (Ezt kéne megoldani).

A tokenekkel is óriási a költekezés, csak sokkal látványtalanabb az eredménye.

f1 the best
#1 f1 the best 2016. február 08. 19:21  

Jelenleg túl nagyok a különbségek a kocsik között és ez elsősorban a PUknak köszönhető. A tokenes rendszer túl korán lett bevezetve és segíti a legjobb csapat jelenleg a Merci dominanciáját. Ha eltörlik meg lesz az esély, hogy a különbségek csökkenjenek (de akár nőhetnek is), aminek azonban ára van de ez az F1. Amíg a különbségek ilyen nagyok és rengeteg a lehetőség a fejlődésre addig értelmetlen korlátozni a fejlesztéseket.
A kis csapatoknak korábban se volt sok esélyük, most se lesz de legalább a nagyok csatáznának már végre rendesen. (Ezt kéne megoldani).

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ