„Ez lesz a világ leggyorsabb utcai pályája”

írta: M4Sport
2016. március 24. 20:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

A tapasztalt tervező, Hermann Tilke úgy érzi, az Európai Nagydíjnak otthon adó bakui aszfaltcsík lesz a világ leggyorsabb utcai pályája, de nemcsak ezért várja a helyszín debütálását, hanem azért is, mert annak véleménye szerint teljesen egyedi hangulata lesz.

2016-ban újabb ország csatlakozik a Forma–1 vérkeringéséhez: a versenynaptárba visszatérő Európai Nagydíjat idéntől Azerbajdzsán fővárosában rendezik. A vonalvezetés eddig is érdekesnek ígérkezett (a célegyenes nagyjából 2 kilométeres lesz, a végsebesség pedig a becslések szerint 340 km/óra körül), most pedig a kialakításért felelős pályatervező elhintette, a „helyszín egyedülálló lesz”.

„A bakui lesz a világ leggyorsabb utcai versenypályája, a légkör pedig a helyszínen tartózkodók és a televíziónézők számára is egyedülálló lesz, hiszen az aszfaltcsík a történelmi városrészben kanyarok majd” – ígérte Tilke. „Nincs még egy olyan pálya, mint ez! Baku lesz az egyik legizgalmasabb állomás a versenynaptárban” – tette hozzá még lelkesebben.

„Természetesen egyik állandó versenypályával sem lehet összehasonlítani, de még a városiak között is különlegesnek számít. Az volt a legnagyobb kihívás, hogy találjunk egy olyan vonalvezetést a városban, ami megfelel a Forma-1 számára. Az ember mindig komoly kihívással szembesül, ha utcai pályát kell tervezni, hiszen a városon belül kell terveznünk, és a folyamat során különböző problémák merülhetnek fel. Itt viszont a csapat sikeresen megoldotta ezeket” – büszkélkedett.

Tilke azt is elárult, hogy az előzetes számítások szerint a versenyzők körülbelül 1:41-es köröket fognak autózni a 6006 méteres pályán. Persze ezzel a becsléssel érdemes csínján bánni, akárcsak a végsebességgel foglalkozóval, tavaly ugyanis a mexikói pálya esetében már láthattuk, az F1 túl tudja szárnyalni ezeket az elvárásokat. Természetesen ezúttal is sok múlik majd az aszfalt minőségén, a gumiabroncsok viselkedésén és az addig érkező fejlesztéseken is.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Verstappen

72016.10.28. 18:31

Hamilton egy hajszállal a Ferrarik előtt délelőtt – Rosberg csak 7. lett

Fékprobléma hátráltatta a Red Bullt a piros zászlót is hozó első edzésen

42016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek