„Ez nem Európa-bajnokság”

írta: M4Sport
2016. június 27. 18:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 kereskedelmi ügyeit irányító Bernie Ecclestone ismét elhintette, 2017-ben csökkenhet a futamok száma, hiszen felkészült arra, hogy több versenyhelyszínnek is búcsút int. A jövőbeli bővítést továbbra sem európai helyszínekkel képzeli el…

A múlt hét végén több szaklap is idézte Ecclestone azon kijelentését, miszerint jövőre a jelenlegi 21 helyett csak 18 verseny alkotja majd a királykategória menetrendjét. Megjegyzése persze nem volt annyira váratlan, hiszen a napokban derült ki, hogy az olasz és a német futam mellett a brazil és a kanadai viadal jövője is kérdésessé válhat, hiszen mindkét helyszínen késik az ígért felújítás.

A brit üzletemberrel nemrég az orosz RBC készített interjút, a beszélgetés során pedig a szóban forgó megjegyzésről is kérdezték. „Pontosan ez fog történni. Egy-két ország ki fog esni, határozottan” – jelentette ki egyértelműen, majd hozzátette, ez a visszaesés nem jelent egyet azzal, hogy a folytatásban nem növekszik ismét a futamok száma, sőt már most elhintette, ha 2017-ben vissza is térnek a 18 fordulós rendszerhez, a jövőben újra bővülhet a naptár.

„Azt nem tudom megmondani, melyek lesznek ezek az országok, az viszont biztos, hogy az újak a világ más tájairól érkeznek majd, nem Európából” – jelentette ki határozottan. „A Forma–1 nem Európa-bajnokság. Ez egy világbajnokság” – folytatta, utalva arra, hogy a folytatásban sem szeretné leállítani a sportág „globális terjeszkedését”, aminek pár klasszikus helyszín már áldozatául esett.

Franciaország például hosszú évek óta nem rendez már versenyt, de tavaly Németország is kiesett, és visszatérése csak a 2016-os évre biztos, az Olasz Nagydíj jövője pedig még mindig a levegőben lóg, hiszen továbbra sem írták alá a monzai futam új szerződését. Lehetséges új helyszínként eközben a legtöbbször egy „második amerikai” versenyről beszélnek, valamint szóba került már Argentína (itt a helyszínről folynak az egyeztetések) és Dél-Afrika visszatérése is.

Persze az új helyszínek sincsenek biztonságban, az elmúlt években ugyanis Törökország, Dél-Korea és India is kiesett az újonnan érkezők közül. Amikor ezek kudarcáról kérdezték, Ecclestone röviden és tömören válaszolt: „Ez nem az én hibám. Nem én rendezem a versenyeket. Az ő feladatuk lenne, hogy szurkolókat vonzzanak a helyszínre” – utalt a szervezőkre, majd végül, amikor megkérdezték, mit kell tennie az idén debütáló Azerbajdzsánnak, hogy elkerülje a szóban forgó futamok sorsát és hosszabb ideg a versenynaptárban maradjon, egy még rövidebb felelettel állt elő: „Fizetnie!”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#2 trialboj 2016. június 28. 07:44  

Szerintem rosszul csinálja amit csinál. Az összes nyilatkozata rendkívül bicskanyitogató módon van megfogalmazva, és kissé olyan érzésem is támad néha, hogy direkt ilyen hülye, hogy ha majd jön az utódja, reméljük már jövőre megtörténik), akkor nekik könnyebb és látványosabb legyen az összes intézkedése.
Persze lehet hogy rosszul gondolom, és a nagy/izgalmas helyszínek tényleg annyival olcsóbban akarják megszerezni a jogot, amivel hosszú távon rosszul járna az F1, de azért mégis vicces hogy ezen a szánalmas bakui pályán, alig láttam nézőket, pedig a legtöbb helyről ingyen figyelhették volna az egész versenyt :(

vacsad
#1 vacsad 2016. június 28. 00:05  

Ha klasszikus helyszínek, mint Buenos Aires, Kyalami vagy esetleg Watkins Glen jönnek vissza, hajrá. Ha új Tilke-förmedvények, akkor hányok...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához